Lewiataner 2 Napisano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Witam, Od pewnego czasu pracuję z książką "Java, A Beginner's Guide, 5th Edition"(omawiającą podstawy języka JAVA) autorstwa Herberta Schildta. Z racji tego, że w niedługim czasie mam zamiar zakończyć przerabianie tego tytułu, zacząłem już szukać kolejnych książek. Sam autor poleca "Java The Complete Reference, 8th Edition" swojego autorstwa, której jednak połowa zawiera całą, lekko zredagowaną treść z poprzedniej książki. Osobiście uważam, że byłoby to lekkie marnowanie czasu i pieniędzy, zwłaszcza, że rynek książek programistycznych jest coraz bogatszy. Tutaj jednak tkwi mój problem. Poszukuję książki(koniecznie w języku angielskim), przy pomocy której mógłbym kontynuować naukę tego języka. Czy mógłbym Was prosić o zaproponowanie mi jakichś wartościowych tytułów? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
kropka89 16 Napisano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Jesli lubisz uczyc sie na sucho i masz mega dobrą pamięc to polecam http://docs.oracle.com/javase/7/docs/ a najlepiej uczyć się na przykładach i na własnej praktyce tworząc sobie jakieś rozwiązania do zaimplementowania Cytuj Link to post Share on other sites
Mistic92 68 Napisano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Dopóki nie zaczniesz po prostu klepać kodu to możesz i setki książek przeczytać a nic nie umieć. Ja wczoraj w promocji kupiłem sobie http://ebookpoint.pl/ksiazki/java-techniki-zaawansowane-wydanie-ix-cay-s-horstmann-gary-cornell,javtz9.htm#format/e oraz http://ebookpoint.pl/ksiazki/java-praktyczne-narzedzia-john-ferguson-smart,javapn.htm#format/e Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Odpuść już sobie czytanie i zabierz się za jakiś konkretny projekt. Jakiś kalkulator albo grę. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lewiataner 2 Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Sęk w tym, że książka bardzo mi pomaga w systematyzowaniu wiedzy. Dzięki niej wiem, jakie tematy już poznałem, a czego jeszcze nie rozumiem. Oczywiście czytanie "na sucho" byłoby bezsensowne, gdyż nie zrozumiałbym samego programowania. Dlatego przy okazji wykonuję przykłady, uczę się konstrukcji i ćwiczę pisząc własne programy. Pytam Was o książkę(w języku angielskim), która poprowadzi mnie dalej przez język JAVA. Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Java nie jest zbyt złożonym językiem, generalnie wystarczy przeczytanie tego http://docs.oracle.com/javase/specs/jls/se7/html/index.html i znasz cały język. Ale znanie go do perfekcji choć przydatne nie jest konieczne. Nie trzeba znać każdego drobnego szczegółu, żeby skutecznie pracować. Edit: z książek, które żałuję, że nie przeczytałem na początku zabawy z programowaniem: http://helion.pl/ksiazki/czysty-kod-podrecznik-dobrego-programisty-robert-c-martin,czykod.htm Nie przejmuj się wiekiem książki, to wiedza dość uniwersalna. Edytowane 4 Stycznia 2014 przez szatkus Cytuj Link to post Share on other sites
kropka89 16 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Sęk w tym, że książka bardzo mi pomaga w systematyzowaniu wiedzy. Dzięki niej wiem, jakie tematy już poznałem, a czego jeszcze nie rozumiem. Oczywiście czytanie "na sucho" byłoby bezsensowne, gdyż nie zrozumiałbym samego programowania. Dlatego przy okazji wykonuję przykłady, uczę się konstrukcji i ćwiczę pisząc własne programy. Pytam Was o książkę(w języku angielskim), która poprowadzi mnie dalej przez język JAVA. Żeby programować nie musisz wiedzieć wszystkiego. Wystarczy, że umiesz programować oraz znasz najważniejsze biblioteki. O mniej ważnych rzeczach po prostu musisz wiedzieć, że istnieją i znać podstawową ich funkcjonalność oraz zastosowanie. Jak będziesz potrzebował używć to dopiero będziesz się zagłębiać. Czysto teoretyczna wiedza jest zbędna. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Luki91 157 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 kropka89, święta prawda Ja akurat piszę na co dzień w C# ale zasada jest ta sama. Dodam, że ucząc się tego języka nie przeczytałem żadnej(!) książki. Zwyczajnie pisałem projekt za projektem (na studiach), a w razie problemów msdn oraz stackoverflow I moim zdaniem to jest najlepsza metoda nauki programowania w jakimkolwiek języku. Cytuj Link to post Share on other sites
Mistic92 68 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 To jeszcze zweryfikuje pracodawca i współpracownicy jaka jest jakość twojego kodu Bo wiesz, działanie to jedno ale dobry jakościowo kod to drugie I musi być czytelny dla innych więc należy stosować dane konwencje. Cytuj Link to post Share on other sites
Luki91 157 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Jakość kodu zwiększasz wraz z doświadczeniem w danym środowisku. Kodu moich pierwszych projektów wstydziłbym się pokazać komukolwiek, ale o to chodzi że w każdym kolejnym projekcie uczysz się nowych technik i nie popełniasz błędów z poprzedniego. Książka pomaga szybciej zapoznać się ze specyficznymi konstrukcjami w danym języku (stąd jakiś czas temu zabrałem się za "Dive into Python"), ale praktyki nie zastąpi. A przy okazji, żebyś ty widział jakie rzeczy znajduję w kodzie w pracy...załamać się można debugując to Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 A przy okazji, żebyś ty widział jakie rzeczy znajduję w kodzie w pracy...załamać się można debugując to Każdy znajduje, nie jesteś wyjątkowy Cytuj Link to post Share on other sites
kajametro 20 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Tutaj masz kontynuację Javy http://strefakursow.pl/kursy/programowanie/kurs_programowania_w_java_-_poziom_2.html - poziom 2. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts