Skocz do zawartości

Flash biosu GPU AMD i NVIDIA

Recommended Posts

O ile były na tym samym rdzeniu i płytce drukowanej, to tak ale nie było gwarancji, że się uda (HD6950@6970, R9-290@290x, r9-Fury@FuryX). Tutaj są różne rdzenie i wgranie niewłaściwego biosu spowoduje co najmniej brak obrazu, ewentualnie uszkodzenie karty.

• 4 miesiące temu...

Witam.

Mam kartę Gainward 9800gt 1024mb golden sample.

W mojej specyfikacji i sklepowej jest informacja że ma ona:

- Taktowanie rdzenia: 650 MHz

- Taktowanie pamięci: 1900 MHz

Natomiast na stornie którą podał jacekgothic jest ta karta:

https://www.techpowerup.com/vgabios/52730/gainward-9800gt-1024-090529.html

ale ma podane inne taktowania rdzenia i pamięci, odpowiednio:

- Taktowanie rdzenia (GPU Clock): 550 MHz

- Taktowanie pamięc (Memory Clock): 900 MHzi

Czy to oznacza że ten bios z tej strony sprawi że moja karta będzie miała niższe taktowania i będzie gorzej się sprawowała?

Próbuję zrobić update biosu ponieważ gdy wgrywam nowe sterowniki ze strony nvidia do tej karty to mam straszne Lagi na wszystkim co robię tj. gram, przeglądam internet, oglądam filmy, piszę w notatniku!

Są to chwilowe zatrzymania, spowolnienia pracy programów i tak co minutę, dwie itp. zależnie od tego co robię w danej chwili (najgorzej jest w grach i filmach np. youtube)

Miałem nadzieje że może update biosu na to pomoże.

• 4 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
  • 4 tygodnie później...

Szybkie pytanie:

Palit 1080 Super Jet Stream vs 1080 Jet Stream

Czy jeśli kupię tańszą wersję czyli Jet Stream i zrobie flash biosu na Super Jet Stream to czy karta będzie miała wtedy wydajność Super Jet Stream? Gdzieś czytałem że ich budowa jest taka sama jesli chodzi o chłodzenie.

• 2 tygodnie później...

Witam, wgrałem specjalnie zrobionego biosa na moje potrzeby do rx 470 4g, bios działa normalnie w innym komputerze i stamtąd go zabrałem, karty te same. Po flashu w menadzerze mam wykrzyknik przy rx 470 a kreator pokazuje, ze sterownik jest aktualny. Jak chce odpalić ustawienia karty to krzyczy, ze sterownik nie jest zainstalowany, albo nie działa prawidłowo. Jakieś sugestie? Pozdrawiam.

• 4 miesiące temu...

No cóż, na każdym forum znajdzie się jakaś typowa polska cebula. Przyzwyczaiłem już się. Pozdrawiam.

A co ma cebula do tego ? Bo chyba nie wiesz co to w ogóle znaczy ...

Bo z tego co wyczytałem i mam nadzieje dobrze zrozumiałem, to zrobiłeś sobie bios, który działa na takiej samej karcie w innym kompie, ale na drugiej już nie ?   Ja tu widzę jeden problem wynikający z tego że te karty nie są fizycznie takie same