Skocz do zawartości

Flash biosu GPU AMD i NVIDIA

Recommended Posts

Jestem posiadaczem Radka hd 6950 od Sapphire w wersji dirt. Naszło mnie ostatnio na modyfikacje biosu, mianowicie chciałem obniżyć lekko napięcia. Zapisuje bios winflash'em, edytuje w RBE (w 3d z 1.1Volta na 1.09) i wgrywam jeszcze raz winflash'em. Całość przebiega bez problemów tylko że po restarcie Windy w gpu-z napięcia pozostają bez zmian. Całości problemu dopełnia to że modyfikowany bios wydaje sie być wgrany, bo po pobraniu go z karty i odpaleniu w RBE napięcia są zmienione tak jak chce.

Ktoś miał taki problem? Pomocy! 

Pozdrawiam 

Adrian

Dzięki Panowie za odzew! 

Dziś odbyła się kolejna próba, napięcia ustawiałem:

spoczynek- z 0.9V na 0.87V

pośredni- z 1.02V na 0.98V

3D         - z 1.1V na 1.08V

Jakimś cudem po wgraniu biosu tylko tryb 3D uległ zmianie. Sprawdzane w GPU-Z, HWiNFO i GPU-shark'u, z tym że ten ostatni pokazuje że wszystkie stany są modyfikowane lecz w spoczynku i na pośrednim karta pracuje na starych napieciach.

Mam jeszcze takie pytanko, czy częstym flashowaniu mogę uszkodzić pamięć biosu?

Od zrozumienia tabeli power i volt. Zacznij czytac overclock.net tam znajdziesz wszystkie informacje. Potrzebujesz programu MaxwellBioSTweaker oraz nvflash i najlepiej GPU-Z. Zapisz sobie orginalny bios za pomoca GPU-Z, otworz go za pomoca MaxwellBiosTweaker i przed jakakolwiek modyfikacja daj "save as" i zapisz jako osobny plik. Wtedy dopiero modyfikuj pliku, zachowujac orginalny w niezmienionym stanie. Spojrz na tabele Power i Volt, oraz tabele boost, sciagnij sobie jakis sprawdzony bios, niezbyt zawyzony, i zobacz jak sa wprowadzone modyfikacje w nim. Skopiuj sobie wartosci (NIGDY NIE FLASZUJ CZYJEGOS BIOSU) i za pomoca nvflash , sflaszuj swoj zmodyfikowany bios (pamietaj by przed flaszowaniem wylaczyc sterowniki karty graficznej - w menadzerze urzadzen dajesz na "wylacz" - ver. ang "disabled"). Dopiery wtedy otwierasz cmd (wiersz polecen) jako administrator, przechodzisz do dysku i katalogu gdzie masz nvflash (wczesniej musisz go uruchumic wpisujac po prostu nvflash), i wpisujesz (d: to przykladowy dysk na ktorym znajduje sie program nvflash) d:\> nvflash -6 nazwabiosu.rom (zmodyfikowany bios ktory chcesz flaszowac, musi byc w tym samym miejscu co program nvflash), naciskasz Enter. Pozniej jak bedzie wymagana interakcja dajesz "y" az program sam zakonczy flaszowanie. Program nvflash moze w trakcie flaszu pokazac komunikat o bledzie, nie przejmuj sie, po prostu to zignoruj.  Po skonczeniu, mozesz wlaczyc sterowniki karty graficznej w menadzerze urzadzen i wtedy musisz zrestartowac komputer. Po restarcie w karcie juz bedzie nowy bios. 

Edit: Dzis wieczorem jak wroce do domu, stworze poradnik do OC poprzez flaszowanie biosu kart maxwell, bo coraz wiecej osob na tym forum o to pyta (rowniez mnie poprzez prywatne wiadomosci), wiec mam nadzieje ze to pomoze zrozumiec ten temat.

Edytowane przez broodeeck
  • Popieram 3

Najlepiej przełączyć suwak biosu w pozycję #2.

Czyli rozumiem, że wyłączam kompa, przełączam na pozycje #2, włączam kompa i teraz dopiero flashuje ? Sorry za głupie pytanie, ale pierwszy raz robie coś takiego, wolę mieć 100% pewność.

Czyli rozumiem, że wyłączam kompa, przełączam na pozycje #2, włączam kompa i teraz dopiero flas****e ? Sorry za głupie pytanie, ale pierwszy raz robie coś takiego, wolę mieć 100% pewność.

Możesz i tak zrobić. Jeżeli załadowałeś BIOS_1(masz nadal przełącznik na tej pozycji), a chcesz nadpisać BIOS_2. Przełączasz przyciskiem czy co tam masz na _2. Zobaczysz, że backup w GPU-Z będzie tworzony z BIOS_2.

Edytowane przez helfi
  • 1 miesiąc temu...

W sieci można znaleźć nowsze wersje BIOSów do różnych kart.

Posiadam GTX 980 Ti i chciałbym stworzyć custom BIOS - własne zegary i inne. Ale zanim to zrobię chciałbym wgrać najnowsza bazę aby od niej zacząć modyfikację.

http://s13.postimg.org/sx5i1t0jr/1221.png

Czy mogę zaktualizować swój 84.00.32.00.90 EVGA 980 Ti SC do twojej wersji EVGA 980 Ti ACX 84.00.32.00.94?

Zauważyłem że nowy bios ma ciekawą opcję "Boost Limit". Mój tego nie ma.

http://s22.postimg.org/45v5ahdcx/2121.png

Chcę dzięki tej opcji i wpisanie samemu nowych wartości TDP Bace Clock, 3D Base Clock, Boost Clock - ustawić "na sztywno" nowe dane i zapisać je w custom BIOS. Tak abym nie musiał za każdym razem uruchamiać programów EVGA PrecisionX/MSI Afterburner.
Po prostu chcę ustawić znalezione wcześniej metoda prób i błędów zegary prosto do BIOSu.

Więc wartości trzeba ustawić w Boost States?

Czy wystarczy że ustawię je w zakładce Common - TDP Bace Clock, 3D Base Clock, Boost Clock

Troszkę tu tego jest.

Czy jest jakaś rozpiska kiedy działają poszczególne profile P0, P2, P5, P8

Jak i co oznaczają następujące skróty GPC L2C XBAR, SYS

http://s17.postimg.org/6w164t2ov/Zrzut_ekranu_2015_07_04_o_09_27_01.png

Witam,

Potrzebna pomoc, jak w złym dziale to proszę o przeniesienie do odpowiedniego.

Nie mogę wgrać zmodyfikowanego biosu do karty, gdy zgram bios z karty i próbuje go wgrać to idzie bez problemu.

Taki komunikat mi się wyświetla gdy próbuję w grać bios zmodyfikowany.

http://i1341.photobucket.com/albums/o747/isbazaj/Titan%20X%20problem%20bios_zpswh9lccgf.png

Ja mam pytanko jak mam HD 7950 z dual biosem i na 1 bios (normal) chciałem wgrać bios od 7970 i karta po uruchomieniu nie daje obrazu to co mam zrobić?

Na drugim biosie (boost) działa normalnie próbowałem z 2 biosu wgrać według instrukcji tutaj bios 850mhz ale to mi się zapisuje na tym 2 biosie, a ten 1 domyślnie (normal) wciąż nie działa?

Jak tu go przywrócić? Dzięki!

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...