Skocz do zawartości

OC Haswelli, gdzie są poradniki

Recommended Posts

Witam,

gdzie znajdę poradniki do OC Haswell-i. Trochę się pozmieniało od czasu LGA 775 więc szukam jakiś tutoriali z opisem, które napięcia do czego służą. Teraz są jakieś offset-y etc. Głównie chodzi mi o to, z którymi napięciami się bawić w czasie OC, a z którymi nie (bo chyba samo vCore to za mało do osiągnięcia 4.5 GHz).

Do jakiej temp. można kręcić?

Do jakiego napięcia można kręcić? 1.3v?

• Popieram 1

To ci się na pewno przyda http://www.purepc.pl/podkrecanie/poradnik_jak_podkrecic_procesor_intel_haswell_pod_lga_1150?page=0,4

Z własnego doświadczenia ci powiem że 1,3v można przekroczyć  pod warunkiem że temperatury nie przekroczą 90 stopni  tzn maks temp z jaka może pracować haswell to chyba 99 stopni  , dodatkowo procesor jest zabezpieczony  gdy osiągnie temp 100 stopni sam zbija  taktowania   najważniejsze to napięcie  core voltage  i vccin  na początek ustaw  1,250V  i vccin  voltage na 1,9V  taktowanie na 4500mhz  i zmień z adaptive mode na overide mode

#1 Pytanie: Dałem dzisiaj OC Settings proponowane przez AsRock'a, pomijając niestabilność i BSOD-a po 2 sek. w OCCT to interesuje mnie następujący fakt. Bez OC proc w IDLU ma taktowanie 800 MHz (100 x 8) i pobiera 0.8 Wata. Natomiast po ustawieniu tych OC settings na 4.4 GHz CPU w IDLU ma taktowanie 3400 MHz i pobiera ~25 Watów. A to już różnica w poborze energii (25-krotna, a więc i rachunki za prąd rosną). Zważając na to, że gram mniej od używania komputera do przeglądania internetu i innych rzeczy chciałbym wiedzieć czy OC mogę ustawić tak aby CPU w IDLU miało 800 MHz a nie 3400?

#2 Pytanie: Czy według was ustawienie vCore podczas OC, ustawienie OCCT i odczyt VID-u w Core Temp, a następnie ustawienie tego napięcia w BIOS-ie jest odpowiednim pomysłem? W ten sposób mogę wiedzieć ile płyta daje CPU, więc jest to optymalna wartość. Jednak słyszałem, że programy odczytujące vCore takie jak Core Temp / CPU-Z / HWMonitor odczytują VID niedokładnie, często go zawyżając / zaniżając.

#3 Pytanie: Czytajac te wszystkie poradniki nie umiem odpowiedzieć sobie nadal na pytanie: to którymi napieciami mam się bawić? Bo chyba nie samym vCorem?

Edytowane przez maciek1o3s

Ok poczytam, a co z odpowiedzia na moje 3 pytanka? :)

A tak poza tym to dałem dziś VID 1.3v i 4.4 GHz. Komputer się resetuje (ale nie BSOD-uje). Co może być przyczyną?

i jeśli ktoś umie to proszę o pomoc:

#1 Pytanie: Dałem dzisiaj OC Settings proponowane przez AsRock'a, pomijając niestabilność i BSOD-a po 2 sek. w OCCT to interesuje mnie następujący fakt. Bez OC proc w IDLU ma taktowanie 800 MHz (100 x 8) i pobiera 0.8 Wata. Natomiast po ustawieniu tych OC settings na 4.4 GHz CPU w IDLU ma taktowanie 3400 MHz i pobiera ~25 Watów. A to już różnica w poborze energii (25-krotna, a więc i rachunki za prąd rosną). Zważając na to, że gram mniej od używania komputera do przeglądania internetu i innych rzeczy chciałbym wiedzieć czy OC mogę ustawić tak aby CPU w IDLU miało 800 MHz a nie 3400?

Adaptive mode umożliwia to o co pytasz w pytaniu #1. Ten tryb jest opisany np. w tym poradniku podanym wyżej @@MESSER,

Ważna uwaga : nie używamy tego trybu podczas testów takimi programami jak np. OCCT ponieważ napięcie vcore potrafi skoczyć nawet o ponad 0.1 w górę.

Ok Greg, ale myślałem i czytałem że adaptive mode OBNIŻA vcore, a nie je zwiększa.

I jeśli nie używać tego w OCCT to czemu w ogóle mam to używać? Przecież grając w BF-a 4 mam 100% obciążenia CPU więc i tu vcore może mi skoczyć o 0.1v, czy tak?

--------------

Moje boje z OC 4670K zakończyły się przy 1.27 - 1.28 vCore i 4.4 GHz. Po 30 minutach OCCT na 1.28v nie było BSOD-a, natomiast na 1.27v po odpaleniu OCCT i grzebaniu w sieci w pewnym momencie zawiesił mi się cały system (ale chyba podczas testowaniu OCCT powinienem zostawić go w spokoju, czyż nie? ).

Wynik jest beznadziejny, ale co mnie dziwi. Temperatury to ~70 stopni w stresie. U innych użytkowników na 4.7 GHz tempy dochodzą do 92 stopni (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=32cdbdbb436390c0).

Czy w takim razie mogę śmiało iść w vCore powyżej 1.3 i kręcić go na 4.6-4.7 GHz?

//edit: po 1.5h BFa 4 zwiecha na 1.28 vCore (ale nie BSOD), czas spróbować 1.29 vCore dla 4.4 GHz. Chyba znów mi się słaba sztuka trafiła... (tyle, że tempy ma ładne...)

//edit 2: 1.29 dalej niestabilne, chyba dam wszystko na auto ustawie mnoznik na 44 i odczytam vCore z CPU-Z, chyba nie powinien mi sie on spalić jeśli płyta walnie jakies wysokie napięcie w danej chwili?

Bo jak to jest? Cpu moze sie sfajczyc od temperatur które sa wywołane napięciem, czy samo napięcie przy niskich temperaturach też może go uszkodzić?

Adaptive mode podwyższa napięcia gdy load procesora rośnie, obniża gdy load procesora maleje. OCCT i inne tego typu programy nie są w 100% wyznacznikiem stabilności procesora. Sam się o tym przekonałem. Generują one obciążenia z którymi nie będziesz miał do czynienia podczas normalnej pracy komputera dlatego skoki napięcia mogą być tak wysokie.   

No ok, ale jeslo na 1.28v podczas bfa 4 mam zwieche to oznacza to chyba tylko tyle ze cpu chce wiecej papu = podwyzszyc vcore, a przeciez na 1.25 to ludzie i 4.5 ghz kreca

//edit nawet na 1.3v 4.4 GHz jest niestabilność (zwiecha po 2 min OCCT, ale nie BSOD - czy to jest jakaś różnica?)

Teraz leci test 1.32v dla 4.4 GHz, ale to i tak jest jakiś żart, bo na tym vCore powinienem 4.7 uzyskać -.-

i spojrzcie na to: http://screenshooter.net/9660021/mjnhmjo

No wlasnie, wiec dla mnie 1.31v dla 4.4 wydaje sie byc chorym ustawieniem.

Awlasnire co skraca zywotnosc cpu? Temperatury czy napięcie? Bo jakoby tempy sa połączone z napieciem wiec nie mpzna tego rozdzielic. Ale czy jesli na napięciu 2.5v tempy bylyby ok 30 stopni to procesor mialby sie prawo spalic z powodu samego duzego napiecia? (Nie rozwazajmy tu sytuacji kiedy napiecie rozbija atomy krzemi)

Aj i czemu nawet w IDLU mój procesor ma ciągle 4400 MHz. Powinno się to obniżyć do 800 MHz, tak jak to było przed OC ale chyba muszę do tego włączyć jakąś opcję. Ma ktoś pomysł gdzie to znajdę i jak to się nazywa?

Ale wiesz przed OC nie było tych zwiech ;)

//edit:

Słuchajcie potestowałem dzić OCCT-em mój procek i wszystko poniżej 1.30v dla 4400 MHz (Cache Ratio = 40, cache ratio voltage = 1.24v) kończy się BSOD-em 0x124 = increase QPI/VTT or vCore, co to znaczy to QPI/VTT? Jak te opcje nazywają się na płytach Haswella?

Jaka jest różnica między VRIN a VRING?

Ok a więc dowiedziałem się, że VRIN to CPU Input Voltage

a VRING to CPU Cache Voltage

A powiedzcie mi jeśli cpu ma ratio 44, a cache ma ratio 40 to tak naprawdę procesor działa na 4400 mhz czy 4000 mhz? 

Są to stany oszczędzania energii przez procesor.

Wyłączone poprawiają ustabilizować/znaleźć najniższe napięcie dla danego taktowania.

Gdy masz już podkręcone CPU to warto włączyć owe opcje i przetestować czy jest stabilny.

a przeciez na 1.25 to ludzie i 4.5 ghz kreca

Owszem, ale na przykład mój na 1,25 nie chce pójść nawet 4,3 GHz.

Najniższe napięcie, na którym mam stabilne 4,2GHz i które mam ustawione na co dzień to 1,225V Stabilne 4,5GHz wymaga u mnie około 1,32V. 

@up prawda tylko pytanie ile tako @4.4 ghz 1.30v wytrzyma jesli chodzi o zywotnosc w porównaniu do stockowego 3.6 w turbo na 1.195v (gdzie jeszcze ono spada czesto do 1.08v)

Słuchajcie zresetowalem bios do domylsnych i teraz w idlu cpu obniza sobie napiecie ale nie obniza taktowania (nawet jest zboostowane do 3.8 ghz kiedy coretemp pokazuje 0 obciazenia na rdzeniach)

Co jest przyczyna?

Co odpowiada za obniżanie taktowania w idlu? Czy to jest to C1E?