kobi2520 3 Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Siemka, zamierzam kupić kartę dźwiękową, nie koniecznie nową, wacham się między tymy kartami X-FI XTREME MUSIC z pozłacanymi wtyczkami http://allegro.pl/item1035460403_creati ... c_box.html albo X-FI XTREME MUSIC z normalnymi wtyczkami http://allegro.pl/item1029516122_sound_ ... music.html jest między tymi kartami jakaś różnica? interesuje mnie jeszcze http://allegro.pl/item1027870492_sound_ ... gamer.html zależy mi na muzyce i grach, skłonny jestem myśleć że X-FI music jest lepsza bo w koncu jest większa..... dużo czytałem i na różnych forach polecali audigy 2 zs ale to już przestarzały procesor dźwięku i obciąża procesor. Wszelka pomoc milie widziana PS: jeżeli ktoś posiada którąś z wyżej wymienionych kart niech się podzieli swoimi doświadczeniami Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Linki nie działają. A może by tak żadną z tych, tylko ASUS XONAR DX. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Jeśli do muzyki to Xonary. Creative stosuje "ulepszacze" dźwięku. Jeśli zależy Ci na czystym, naturalnym rdzeniu szukaj czegoś od Asusa, nawet model DS. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Tak, ja też kiedyś potrzebowałem porady w sprawie dźwiękówki. Koledzy z forum radzili mi tak: viewtopic.php?f=36&t=10626 19arek93 też był wśród nich i podzielił się swoim doświadczeniem (za co mu dziękuję). Teraz i ja mogę z czystym sumieniem polecić Tobie kobi2520 tę kartę. Bierz któregoś XONAR'a i będziesz zadowolony. pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Prawdę mówiąc nie obcowałem osobiście z nowszymi kartami Creative'a, ale bazuję na recenzjach. W tekstach tych można wyczytać praktycznie jednoznaczne głosy że w tej cenie nie znajdziesz nic lepszego, a na pewno nie od Creative'a. Oni nie produkują złych kart, wręcz przeciwnie. Głównym ich problemem jest cena która jest sztucznie i bardzo mocno podbijana żerując na renomie, oraz tym iż przed bardzo długi czas nie miały konkretnej konkurencji. Na szczęście teraz się to zmieniło. Jeśli chcesz podpinać słuchawki wyższej klasy z przetwornikami tych zastosowanych w ~Creative Aurvana Live(wyjątek - genialne słuchawki hehe) wprost pod kartę dźwiękową to zastanów się nad modelem "DX" od Asusa. Posiada wzmacniacz słuchawkowy którym to będziesz mógł spokojnie napędzić słuchawki pokroju tych Creative'a. Szkoda tylko że ostatnio DX podrożał. Cytuj Link to post Share on other sites
mek 87 Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Zamiast tych kart Creative'a weź Asusa Xonar DX. Miałem okazję porównać i Creative nie umywa się do Xonara, na prawdę bardzo udane karty http://www.gral.pl/preview/Asus/Karta_d ... ss_21.html Cytuj Link to post Share on other sites
kobi2520 3 Napisano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 no jakoś nie mogę się nastawić na te xonary, jakieś małe takie i przypomina mi xtreme audio i to mnie odstrasza, ma to chociaż jakiś swój procesor dźwięku jak x-fi czy wszystko leci na procka i obciąża go. Nie interesują mnie słuchawki, mam głośniki 5.1 genius 5000. muzy słucham mało, chodzi mi tu o mniejwięcej taki rozkład, muza 30% gry 60% i 10% na filmy, czy te xonary mają jakieś wsparcie, chodzi mi tu np w grach jest w 90% logo nvidii i intela, czasem właśnie widze x-fi PS: dodam że mam audigy se i na sterach producentach kaszana, ale na zmodowanych dźwięk jest nie do porównania lepsze, mam odblokowane te bajery, min. crystalizer i muszę powiedzieć że jestem mile zaskoczony tym "zniekształczacem" dźwięk jest bardziej dynamiczny i pełniejszy itp, po prostu bajka... ale coś za coś, użycie procka podskoczyło i dlatego się schylam ku x-fi, powiedzmy że daruję sobie xonara. chodzi mi która x-fi, music czy gamer, (ewentualnie titanum ale drogo troszke) wziąść, z której z tych można jeszcze coś wycisnąć za pomocą sterów np jak w audigy se Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Widzę, że my sobie, Ty sobie "PS: dodam że mam audigy se i na sterach producentach kaszana, ale na zmodowanych dźwięk jest nie do porównania lepsze, mam odblokowane te bajery, min. crystalizer i muszę powiedzieć że jestem mile zaskoczony tym "zniekształczacem" dźwięk jest bardziej dynamiczny i pełniejszy itp, po prostu bajka... ale coś za coś, użycie procka podskoczyło i dlatego się schylam ku x-fi, powiedzmy że daruję sobie xonara. chodzi mi która x-fi, music czy gamer, (ewentualnie titanum ale drogo troszke) wziąść, z której z tych można jeszcze coś wycisnąć za pomocą sterów np jak w audigy se" audigy se trudno nazwać kartą dźwiękową - to po prostu parę przetworników AC/CA i resztę soft. Cytuj Link to post Share on other sites
kobi2520 3 Napisano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Jeśli do muzyki to Xonary ja bym wolał z naciskiem na gry a nie jestem pewny co do xonarów, słyszałem o problemach ausa z grami, trzaski, pukanie.... w grach głównie polecane są karty creativa i przy nich zostańmy, chcę xtreme music albo xtreme gamer ale nie mogę sie jakoś między tymi dwoma zdecydować, która z tych dwóch wymienionych "lepsza" jest jakaś różnica między kartami pod względem sterów, któraś ma wiecej opji do ustawiania lib coś takiego? Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Jest to karta dźwiękowa z prawdziwego zdarzenia. Sam mam DS po przesiadce z Audigy i jestem bardzo zadowolony. Zdecydowanie lepsze wsparcie ze strony Asusa niż w przypadku Creative i naprawdę super brzmienie. Nie będę się wdawał w szczegóły, ale nie mogę wymienić żadnej wady tej kart. Nic mi nie pukało, nic nie stukało, w grach wszystko super. Nie upieraj się tak przy samej nazwie X-Fi, tylko sam sprawdź w testach, że to co mówimy, pokrywa się z prawdą. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Z tego co widzę kolegę będzie trudno przekonać bo "Xi-Fi to Xi-Fi i basta". Jeśli chcesz przepłacać droga wolna, my już wyraziliśmy własne zdanie. Pomimo tego iż praktycznie wszyscy są za Xonarami Ty dalej upierasz się przy Creative'ie. skłonny jestem myśleć że X-FI music jest lepsza bo w koncu jest większa..... no jakoś nie mogę się nastawić na te xonary, jakieś małe takie i przypomina mi xtreme audioJeśli oceniasz wszystko dookoła patrząc jedynie na rozmiar to ja niestety jestem zmuszony wyłączyć się z dyskusji w tym wątku. Nie widzę najmniejszego powiązania pomiędzy wielkość = jakość. Bez podtekstów. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Hehehe, amerykańskie podejście. Większe = lepsze. Ja zmieniłem Creative'a, bo był wielki i się tylko kurzył Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Hehehe, amerykańskie podejście. Większe = lepsze. Ja zmieniłem Creative'a, bo był wielki i się tylko kurzył A jak to wyglada w sprawie sterownikow? Rowniez posiada procesor dzwiekowy, odciazajacy procka przy grach? Jak tam jakosc dzwieku? Ma cos w stylu crystalizera? Pytam bo pewnie niebawem bede musial zmienic karte, i nie wiem czy kupowac X-Fi czy Xonara. Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 crystalizer to pic na wodę, a jakość dźwięku będzie lepsza na xoanrze. Nawet jak w grze wyłączysz efekty EAX to nadrobisz to jakością dźwięku A i tak najelpszy efekt dają dobre kolumny Ja sam (gdyby nie okazja na auzentecha) kupiłbym audiotrack prodigy, ewentualnie polowałbym na asusa DX lub STX. Cytuj Link to post Share on other sites
mek 87 Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Torture dobrze to skomentował Widzę, że kolega jest "nieprzekonywalny" więc może napiszę coś o swoich doświadczeniach. Z racji, że mam laptopa potrzebowałem zewnętrznej karty, zakupiłem Audigy X-Fi Surround USB 5.1 i co? I nic! Badziewie nic więcej mimo tych wszystkich dołączonych bajerów typu: XF-i Crystalizer itp. dźwięk jaki mi "serwowała" był naprawdę marny-nie wiele lepszy niż ten uzyskany z laptopowej integry. Moje głośniki Logitech Z-5500 grały tak marnie...(wiem, że nie są to jakieś wyrafinowane głośniki-tylko małe satelitki w plastiku i wielki sub.)...sam już nie wiedziałem czy to karta taka kiepska czy te głośniki tak mocno przereklamowane. Kumpel przyniósł do mnie swoją skrzynię z Xonarem DX podłączylismy i... i wielkie zaskoczenie-czystszy dźwięk, soczystszy i głębszy bas, po prostu super! Sprzedałem tą marną XF-i i zakupiłem Xonara U1 USB-jestem bardzo zadowolony Dźwięk bez porównania lepszy. Podłączałem je też chyba pod X-Fi Titanum (nie jestem pewien) i też mnie nie zachwyciła, a to że coś jest mniejsze o niczym nie znaczy. X-Fi USB ma pilota kupę wejść i wyjść i kilka bajerów, Xonar U1 wygląda przy niej niepozornie a dźwięk jaki oferuje - "o niebo" lepszy! Cytuj Link to post Share on other sites
kobi2520 3 Napisano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 no dobra, skoro tak polecacie te xonary to jeszcze powiedzcie jak z tym procesorem dźwięku, jest wolniejszy, szybszy, porównywalny z creativem? dajcie jakieś linki. jaką wersję wybrać tego asusa i czym te wersje się różnią, żeby nie było potem że kupie xonara dx a potem gdzieś wyczytam że to jakaś okrojona wersja jak np. audigy 2 zs a audigi se (maxymalny kastrat) w temacie kart asus jestem zielony to proszę tak "łopatologicznie" Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 może i X-Fi jest wydajny, ale to ci NIC nie daje! Wydajność w grach i tak będziesz mieć podobną Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Ma swój procesor przecież i obrabia dźwięk we własnym zakresie. Jest to 100% obróbka sprzętowa. Cytuj Link to post Share on other sites
kobi2520 3 Napisano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 znalazłem coś ale tu podają różne propozycne, na przemmian gamer i xonar http://www.benchmark.pl/problem/show/problem_id/616 z tego co tu piszecie to sugeruję że do muzyki to tylko xonar, z tym się zgodzę bo widac że xonar dx ma 116dB SNR a x-fi 109, ale ja kłade główny nacisk na gry, chodzi mi tu jak sobie radzi z nowymi tytułami i czy jest w pełni kompatybilna z nimi, czy w pełni przetworzy efekty dźwiękowe, a co najważniejsze nie obciąży mi procka Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 @GreQonE: - sterowniki aktualizują co jakiś czas, są pod różne systemy, ponoć pod linucha nie ma i niektórzy płaczą - tak, obrabia sprzętowo - ma jakieś tam bajery w tym programie, który się instaluje razem z driverem, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie - dźwięk sam w sobie jest bardzo dobry, lepszy od mojego poprzedniego Audigy Cytuj Link to post Share on other sites
kobi2520 3 Napisano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 nastawiłem się na xonara ale jeszcze niewiem jakiego, jak sie sprawa ma z filmami HD (jak oglądam filmy na kompie to tylko HD, a reszte filmów to raczej na DVD) i dekodowaniem dźwięku DTS i reszcze tych pierdół PS: zauważyłem że te dx są na pci-e x1, mam płyte k9n neo-v3 to powinna wejść spokojnie na to drugie pci-e mam takie pytanie poza tym postem, czy to małe pci-e x1 jest szybsze od normalnego PCI? bo znowu mam takie dziwne wrażenie, że to jest jakieś małe i mało styków ma PS:2: zauważyłem na karcie xonar dx takie wejście jakby na zasilanie, takie jak do stacji dyskietek, nie dość że mała to jeszcze o papku woła? Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Tak jest szybsze i to znacznie. Nie patrz na ilość. Wszystkie PCI-Ex są ze sobą kompatybilne (wsadzić kartę PCI-Ex x1 do gniazda x16, czy x4). PS:2: zauważyłem na karcie xonar dx takie wejście jakby na zasilanie, takie jak do stacji dyskietek, nie dość że mała to jeszcze o papku woła?Możesz kupić wersję na PCI. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Serio, ta karta potrzebuje dodatkowego zasilania? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 @GreQonE: Chodzi Ci o DX? Tak potrzebuje nie tyle karta, co chip tłumaczący sygnały z PCI-ex na PCI lol. Dlatego, że procesor zainstalowany na DX sam nie umie dogadać się z PCI-ex, ale potrafi z PCI. Ot zabieg jak kiedyś na grafikach Dziwadło, ale tak się doczytałem. PS: zauważyłem że te dx są na pci-e x1, mam płyte k9n neo-v3 to powinna wejść spokojnie na to drugie pci-e mam takie pytanie poza tym postem, czy to małe pci-e x1 jest szybsze od normalnego PCI? bo znowu mam takie dziwne wrażenie, że to jest jakieś małe i mało styków ma PS:2: zauważyłem na karcie xonar dx takie wejście jakby na zasilanie, takie jak do stacji dyskietek, nie dość że mała to jeszcze o papku woła? AD PS: Tak "to małe " jest nie tylko 2x szybsze, ale do tego posiada transmisję dwukierunkową w jednym czasie z pełną prędkością. Poza tym nie musie się dzielić prędkością z innymi PCI. Polecam poczytać o PCI/PCI-ex i nadrobić braki AD PS:2: Patrz wyżej. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 12 Maja 2010 Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 No to Xonar odpada jak dla mnie, nie potrzebny mi dodatkowy kabel, do tego FDD. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts