Player1 1183 Napisano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 W Exodusa jeszcze nie grałem, ale dla mnie również Metro musi być z dialogami po rosyjsku. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Również całą trylogię Metro ogrywałem po rosyjsku z napisami. Mam trochę ukraińskich klientów w pracy więc języka liznąłem ale do biegłości jeszcze daleko. Za to cyrylicę ogarnąłem już w podstawówce i czytam dość płynnie choć nie wszystko rozumiem Przydawała się do prostego szyfrowania hehe Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Ja się uczyłam rosyjskiego w podstawówce i szkole średniej [jestem z pokolenia co jeszcze nie szło do gimnazjum]. Czytam, coś tam się dogadam po rosyjsku 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 (edytowane) Pamiętam jak pierwszy raz zmieniałem ustawienia w windzie 7 po rosyjsku, ciekawe doświadczenie, chociaż rozumiałem o wiele więcej niż jakby była po niemiecku czy hiszpańsku na przykład iOS po rosyjsku był też hardkorem dla mnie, ze słabą znajomością języka i systemu. Edytowane 30 Grudnia 2020 przez zbiku90 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Mnie to szczęście ominęło , byłem pierwszym rocznikiem który w podstawówce miał angielski w naszej szkole . Co prawda w liceum miałem roczny epizod , ale nic już nie pamiętam . Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 (edytowane) Ja miałem w szkole ruski, potem już po szkole uczyłem się sam dwóch języków równolegle - dalej ruskiego (bo lubiłem, jakoś fajnie mi wchodził, a i do dziś lubię ten język - bo melodyjny) i angielskiego (bo coś czułem, że w przyszłości może się przydać, a i moda na wyjazdy do USA była - więc dlatego). Ruskiego uczyłem się sam, trochę z piosenek, literatury i co tam było pod ręką (nawet jakiś gazeta w tym języku) itd, a do anglika zatrudniłem koleżankę (która później została moją żoną ). Ruski przydawał mi się jeszcze do niedawna w pracy, bo akurat pracowałem w międzynarodowej firmie i oczywiście można było porozumiewać się ze wszystkimi po angielsku, ale było dwóch ruskich (bardzo równi kolesie zresztą) - to dlaczego miałem z nimi po angielsku gadać, wolałem po ru, oni się cieszyli, a ja ćwiczyłem język Generalnie mam takie podejście, że języków warto się uczyć, nieważne jakich - każdy (nawet najtrudniejszy) może się w życiu przydać. Ale mam też jeżyk, którego bym nie chciał się uczyć, to niemiecki - nie, że mam jakiś uraz do tego narodu, nie - tylko jest to dla mnie język dość twardy, niemelodyjny, po prostu nie lubię go słuchać i tyle. Edytowane 31 Grudnia 2020 przez Succubus 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3762 Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Czytać po rusku jeszcze daje radę, z Niemieckiego byłem noga bo go nie lubię, a angielski tylko czytam, tak na mierną, ale daje radę, sam musiałem ogarnąć bo większość instrukcji po angielsku... Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Rosyjskiego nigdy się nie uczyłem, za moich czasów wszystkie nauczycielki rosyjskiego zostały katechetkami ;p Miałem niemiecki w podstawówce ale kobita skutecznie nas zraziła do języka, dopiero na studiach jak miałem dwa języki to polubiłem niemiecki bo fajnego nauczyciela mieliśmy. Nawet sprawnie mówiłem ale brak kontaktu z językiem zupełnie mi go zatarł. Angielskiego nauczyłem się sam z bajek, pierwsze satelity i sky one, rodzice w pracy a ja szkoła na 14-15. W szkole właściwie mnie nic nie nauczyli, wszystko osłuchowo. Bardziej konkretnie mówienia i pisania nauczyłem się mieszkając 5 lat w UK, musiałem do pracy bo tylko z anglikami pracowałem. Szczególnie pisanie w trybie expresowym bo zostałem koordynatorem kilku budów i trzeba było ogarniać kupowanie, dostarczanie sprzętu i materiałów, ruchy ekip budowlanych. Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 (edytowane) 9 godzin temu, ernorator napisał: Bardziej konkretnie mówienia i pisania nauczyłem się mieszkając 5 lat w UK Po takim okresie nie mając kontaktu z rodakami (i dobrze, bo rodak na obczyźnie to największy drań i wróg) można naprawdę świetnie w danym języku mówić. Jak mieszkałem w USA, to też nie miałem kontaktu z naszymi i też dość szybko przyswoiłem język na tyle, aby swobodnie się porozumiewać. Edytowane 31 Grudnia 2020 przez Succubus 1 Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 No....kto tak zatańczy, kupuję wycieczkę na Polinezję 3 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Prędzej się połamie niż zatańczę Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 To chociaż zagraj tak 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Miej litość Szatanie Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 (edytowane) Hmm....to może ten instrument Ci podpasuje Super muzyka, super dziewczyny Edytowane 31 Grudnia 2020 przez marko22 2 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Ja najlepiej gram na nerwach 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 A to instrument dmuchany, czy szarpany? Podoba mi się widowiskowość jego koncertów i to, jak ludzie pięknie potrafią się bawić. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Nerwy z tego co wiem to się szarpie Ja bym chciała być na koncercie Jean Michel Jarre'a 1 Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Mówisz i masz Byłem w Monako, ale nie w tym okresie 3 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Tak na żywo być, to by było niezapomniane Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 A może z tego coś wybierzesz 4 do wyboru 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Z gitarą by mi było kiepsko bo mańkutem jestem Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 (edytowane) 35 minut temu, marko22 napisał: A to instrument dmuchany, czy szarpany? Flet, prosty Ale się porobiło. W tym roku mam tak nudny Sylwester, że aż zalogowałem się na forum .... szkoda, że już nie piję. Tak, w takich momentach żałuję, że nie piję ... E: ... ale jak widzę nie jestem sam, też stare grzyby zamiast pod stołem obrzyganym leżeć, to siedzicie na forum Edytowane 31 Grudnia 2020 przez Succubus Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Zalogowałeś się na forum więc będzie Ci weselej PS. Wcześniejsze avki były ładniejsze Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Teraz, BlackCoffe napisał: Wcześniejsze avki były ładniejsze A tapeta w profilu Ci się podoba? Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Ja bym się chętnie wybrał na Tommorowland. Ale na razie nici. Na początku mojej kariery w Belgii byłem w tym klubie.......co tam się działo......na niektóre panienki dosłownie wstyd było patrzeć Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts