Skocz do zawartości

Kącik emeryta i rencisty ;) 30+ only.

Recommended Posts

Również całą trylogię Metro ogrywałem po rosyjsku z napisami. Mam trochę ukraińskich klientów w pracy więc języka liznąłem ale do biegłości jeszcze daleko. Za to cyrylicę ogarnąłem już w podstawówce i czytam dość płynnie choć nie wszystko rozumiem :D Przydawała się do prostego szyfrowania hehe

Pamiętam jak pierwszy raz zmieniałem ustawienia w windzie 7 po rosyjsku, ciekawe doświadczenie, chociaż rozumiałem o wiele więcej niż jakby była po niemiecku czy hiszpańsku na przykład :D

iOS po rosyjsku był też hardkorem dla mnie, ze słabą znajomością języka i systemu.

Edytowane przez zbiku90

Ja miałem w szkole ruski, potem już po szkole uczyłem się sam dwóch języków równolegle - dalej ruskiego (bo lubiłem, jakoś fajnie mi wchodził, a i do dziś lubię ten język - bo melodyjny) i angielskiego (bo coś czułem, że w przyszłości może się przydać, a i moda na wyjazdy do USA była - więc dlatego).

Ruskiego uczyłem się sam, trochę z piosenek, literatury i co tam było pod ręką (nawet jakiś gazeta w tym języku) itd, a do anglika zatrudniłem koleżankę (która później została moją żoną :menda:).

Ruski przydawał mi się jeszcze do niedawna w pracy, bo akurat pracowałem w międzynarodowej firmie i oczywiście można było porozumiewać się ze wszystkimi po angielsku, ale było dwóch ruskich (bardzo równi kolesie zresztą) - to dlaczego miałem z nimi po angielsku gadać, wolałem po ru, oni się cieszyli, a ja ćwiczyłem język :)

Generalnie mam takie podejście, że języków warto się uczyć, nieważne jakich - każdy (nawet najtrudniejszy) może się w życiu przydać. Ale mam też jeżyk, którego bym nie chciał się uczyć, to niemiecki - nie, że mam jakiś uraz do tego narodu, nie - tylko jest to dla mnie język dość twardy, niemelodyjny, po prostu nie lubię go słuchać i tyle.

Edytowane przez Succubus
  • Lubię to 1

Rosyjskiego nigdy się nie uczyłem, za moich czasów wszystkie nauczycielki rosyjskiego zostały katechetkami ;p Miałem niemiecki w podstawówce ale kobita skutecznie nas zraziła do języka, dopiero na studiach jak miałem dwa języki to polubiłem niemiecki bo fajnego nauczyciela mieliśmy. Nawet sprawnie mówiłem ale brak kontaktu z językiem zupełnie mi go zatarł. 

Angielskiego nauczyłem się sam z bajek, pierwsze satelity i sky one, rodzice w pracy a ja szkoła na 14-15. W szkole właściwie mnie nic nie nauczyli, wszystko osłuchowo. Bardziej konkretnie mówienia i pisania nauczyłem się mieszkając 5 lat w UK, musiałem do pracy bo tylko z anglikami pracowałem. Szczególnie pisanie w trybie expresowym bo zostałem koordynatorem kilku budów i trzeba było ogarniać kupowanie, dostarczanie sprzętu i materiałów, ruchy ekip budowlanych.

9 godzin temu, ernorator napisał:

Bardziej konkretnie mówienia i pisania nauczyłem się mieszkając 5 lat w UK

Po takim okresie nie mając kontaktu z rodakami (i dobrze, bo rodak na obczyźnie to największy drań i wróg) można naprawdę świetnie w danym języku mówić.

Jak mieszkałem w USA, to też nie miałem kontaktu z naszymi i też dość szybko przyswoiłem język na tyle, aby swobodnie się porozumiewać.

Edytowane przez Succubus
  • Popieram 1
35 minut temu, marko22 napisał:

A to instrument dmuchany, czy szarpany? 

Flet, prosty :majty:

Ale się porobiło. W tym roku mam tak nudny Sylwester, że aż zalogowałem się na forum .... szkoda, że już nie piję. Tak, w takich momentach żałuję, że nie piję ...

E:

... ale jak widzę nie jestem sam, też stare grzyby zamiast pod stołem obrzyganym leżeć, to siedzicie na forum :rotfl:

Edytowane przez Succubus