Frohser 0 Napisano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Czesc, nie wiedziałem gdzie załozyć ten temat więc zakładam tutaj (excel to przeciez aplikacja biurowa) Wygląd tabelki: http://oi41.tinypic.com/15gdlk2.jpg Potrzebuję, aby w kolumnie : Zaległość - zliczył róznicę pomiedzy naleznością a wpłatą i napisał TAK jezeli jest zaległosc a NIE jezeli nie ma zaległosci (jezeli jest zaległosc to ma podac jeszcze ile zł). Ilość dni zaległosci - podaje ile dni jest zaległosci (od dnia 19.12.2013). Alarm - kiedy zaległośc bedzie większa lub równa 7 dni to w tabelce wpisuje się TAK a jezeli jest mniejsza od 7 to wpisuje NIE Perfidnie nie wiem jak to zrobic, mam to zrobic jutro na lekcje. Funkcje które moge użyć: Jezeli Lub Oraz Dziś Rok Suma.Jezeli Liczb. puste Edytowane 19 Grudnia 2013 przez Frohser Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Taczi 2 Napisano 19 Grudnia 2013 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Zakladam, ze tabelka zaczyna sie od kolumny A, a dane od wiersza nr. 2. Funkcje ktore podales, moznaby uzyc, lecz nie sa konieczne. Nie napisales, ze trzeba... wiec nie uzywalem. Zaleglosci -- > =IF(B2-C2>0;"TAK "&(B2-C2)&" zl";"NIE") Ilosc dni ---> =DATEVALUE("2013-12-19")-E2 Alarm --- > =IF(F2>=7;"TAK";"NIE") Funkcje w jezyku ang. Sorki, nie mam wersji PL. Poszukaj sobie odpowiednikow w google. Mozesz tez znalezc, ze w Twojej wersji uzywa sie przecnkow, nie srednikow jako separatora dla kolejnych danych wejsciowych. Co do daty ustawionej "na sztywno"w funckcji - jej format i czytlosc przez MS Excel zalezy od ustawien systemowych. Nie obiecuje, ze mamy takie same. Co do Ilosci dni zaleglosci... dziwne, by takie cos podawane bylo od konkretnego dnia, a nie bierzacego. Nie wiem, czy mozesz uzyc funkcji DateValue, jesli nie, mozesz sobie wpisac Twoja date do innej komorki, gdzies tam. I odjac komorke od komorki. Inna droga, jesli jednak od dnia bierzacego, to mozesz po prostu =TODAY()-E2 Pozdro. Edytowane 19 Grudnia 2013 przez Taczi Link to post Share on other sites
Recommended Posts