Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Chcę kupić dysk twardy do mojego komputera który będzie używany jako magazyn danych. Dysk systemowy już mam (Ocz Vertex SSD 120GB), a moje wymagania dotyczące nowego dysku to:

- niezawodność,

- szybkość,

- cicha praca,

- pojemność ok 500GB

- złącze Sata2

Przeglądałem trochę internet i mój wybór na dzień dzisiejszy to:

SAMSUNG 500GB HD502HJ 7200 SATAII 16MB CACHE ASAP

Proszę o Waszą opinie ewentualnie polecenie mi czegoś innego o podobnych parametrach i w podobnej cenie.

pozdrawiam

Jeżeli masz bardzo cichy zestaw, to tylko i wyłącznie Samsung F3EG lub Seagate 5900. Wydajność ~90MB/s jest nawet ponad potrzeby dla dysku do magazynowania danych. Więc ja bym postawił na cisze i wybrał właśnie któryś z tych wolnoobrotowych dysków. Sam mam dwa Samsungi F2EG (to samo co F3EG) i jestem naprawdę zadowolony z ich kultury pracy. Polecam ;)

tak jak napisałem zależy mi na szybkości, często z dysku systemowego przegrywam duże pliki po 5-10gb (wizualizacje które tworze) i zależy mi na jak najszybszym przekopiowaniu. W pracy mam ten dysk o którym piszę jest szybki i prawie go nie słychać.

W takim razie Samsung F3EG jest o te 25MB/s wolniejszy, ale o połowę cichszy. Po prostu wybierz na czym bardziej Ci zależy. Ja wychodzę z założenia, że z ciszy korzystam 100% czasu, a z tej lepszej wydajności z 10%, więc wybieram 5400.

F3EG wcale nie są dużo wolniejsze w rzeczywistym kopiowaniu plików od dysków 7200RPM.

Są 2 silniki

Jeden jest to 2.0 16V

A drugi 2.0 8V

Którym pojedziesz szybciej?

To, żeś dobrał porównanie :P. Ten 8V wcale nie musi okazać się wolniejszy a często lepiej zbiera się z wolnych obrotów.
  • 2 tygodnie później...

z dyskami z serii eco to bym uwazal, nie tyle, ze pracuja wolniej co plan zasilania maja bardziej radykalny - czesciej parkuje glowica, na systemowym tak tego nie odczujesz bo system nie da mu 'zasnac' ale jako magazyn moze to robic czesto.

• 2 tygodnie później...

Żeby nie robić nowego tematu podepnę się pod ten.

Mam dylemat nad wyborem dysku. Wstępnie wybrałem te 2 :

http://www.morele.net/dysk-seagate-barr ... as-208842/

http://www.morele.net/dysk-samsung-500- ... hj-244769/

Pomóżcie coś wybrać tylko proszę jakoś uzasadnić wypowiedź. Czekam również na inne propozycje dysków. Z góry dziękuje za pomoc.