Skocz do zawartości

jaka płyta główna Z77 dla procesora Sandy Bridge i7-2600(K)

Recommended Posts

cześć.

rozważam zakup płyty pod i7-2600/i7-2600K

GIGABYTE Z77X-UD5H
MSI Z77 MPOWER

ewentualnie:

ASROCK Z77 EXTREME4
ASUS P8Z77-V
ASUS MAXIMUS V GENE (mATX...)
MSI Z77A-GD65

proszę o opinie na temat powyższych płyt lub
przestawienie innych ciekawych propozycji ...

z uwagi na budżet nie mogą to być np.:
ASUS MAXIMUS V FORMULA
GIGABYTE G1.SNIPER 3

nie potrzebuję PCI, złącza Thunderbolt czy WiFi
będę wykorzystywał 1 kartę graficznę GTX 660

Edytowane przez superfraktal

superfraktal  jak nie myślisz o jakimś strasznie wysokim OC to wystarczy płyta głowna MSI Z77a-g45 natomiast jak masz zamiar zrobić solidniejsze OC polecam płytę główną MSI Z77A-GD65, ale pamiętaj także, że potrzebne jest też wydajne chłodzenie i wtedy proponuję takie  Thermalright HR-02 Macho Black-White. Zdecydowanie radzę wziąć i7 2600K z odblokowanym mnożnikiem i mieć możliwość OC, chyba, że OC Cię nie interesuje to wtedy jeszcze tańsze płyty główne wchodzą w grę i procesor i7 2600, ale uważam to za złe rozwiązanie. Poza tym podaj model obudowy bo Thermalright HR-02 Macho Black-White to dość wysokie chłodzenie i nie wejdzie do każdej obudowy.  W ogóle nie zastanawiałeś się nad nowszymi platformami pod IVY/HASWELL to też warte wzięcia pod uwagę propozycje, chyba, że masz na oku jakąś używkę i7 2600K w dobrej cenie. Pozdrawiam :)

Edytowane przez Breaky83

superfraktal  jak nie myślisz o jakimś strasznie wysokim OC to wystarczy płyta głowna MSI Z77a-g45 natomiast jak masz zamiar zrobić solidniejsze OC polecam płytę główną MSI Z77A-GD65, ale pamiętaj także, że potrzebne jest też wydajne chłodzenie i wtedy proponuję takie  Thermalright HR-02 Macho Black-White. Zdecydowanie radzę wziąć i7 2600K z odblokowanym mnożnikiem i mieć możliwość OC, chyba, że OC Cię nie interesuje to wtedy jeszcze tańsze płyty główne wchodzą w grę i procesor i7 2600, ale uważam to za złe rozwiązanie. Poza tym podaj model obudowy bo Thermalright HR-02 Macho Black-White to dość wysokie chłodzenie i nie wejdzie do każdej obudowy.  W ogóle nie zastanawiałeś się nad nowszymi platformami pod IVY/HASWELL to też warte wzięcia pod uwagę propozycje, chyba, że masz na oku jakąś używkę i7 2600K w dobrej cenie. Pozdrawiam :)

Co do chłodzenia - chcę zamontować stare chłodzenie Scythe SCNJ-CU1000 (mam "przejściówkę"). I tak, raczej i7-2600K (ewentualnie i7-2700K) - chodziło o używany sprzęt. Wolę SNB, IVB/HSW odpada ze względu na wyższą cenę (nie tylko proceosora ale i płyty) oraz względnie wysokie temperatury. (przesiadka z E8600 na płycie GA-X48T-DQ6).

Czyli stawiasz na MSI Z77A-GD65. a GIGABYTE Z77X-UD5H albo MSI Z77 MPOWER ?

superfraktal  ja bym brał MSI Z77A-GD65 już zresztą mało dostepna, ale z tych 3 płyt głównych ma najlepsze warunki OC, oczywiście przy dobrej sztuce krzemu. Kurcze fajnie, że są tacy jak Ty przypomniałem sobie o dobrym chłodzeniu, czyli Scythe SCNJ-CU1000. Myślę, że takie połaczenie jak nie szkoda ci kasy, a zależy ci na wysokim OC będzie najlepsze. Pozdrawiam :)

Dzięki ;) Poczytałem trochę o MPOWER i okazało się, że jest/była stosunkowo awaryjna. Prawdopodobnie zdecyduję się na MSI Z77A-G45 (ewentualnie G43 - nie potrzebuję SLI, nie wiem po co mi przyciski na płycie...) lub Z77A-GD65. Zastanawiam się tylko czy "lepsza" sieciówka w wersji GAMING dla tych modeli jest warta swojej ceny, a może to tylko czysty marketing.

superfraktal  słuchaj jak nie myślisz o jakimś wysokim OC to wystarczy nawet płyta MSI Z77a-g43 tutaj w dobrej cenie  http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z77a-g43-intel-z77-lga-1155-2xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-459603/  lub niewiele droższą MSI Z77a-g45 tutaj w dobrej cenie  http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z77a-g45-intel-z77-lga-1155-3xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-459862/  , a jak myślisz o wysokim OC to przy dobrej sztuce krzemu dobrze było by mieć MSI Z77a-gd65. Teraz co do ,,sieciówek". Jedni sobie je chwalą, inni mówią, że bez rewalacji. Gamingi są sporo droższe także to też raczej przemawia za ,,zwykłymi" płytami. Sam podejmij decyzję, ja bym nie brał gaminga, a Ty zrób jak chcesz. Pozdrawiam :)

Edytowane przez Breaky83

superfraktal ja miałem wziąć G45 a wziąłem za niewiele drożej w Morelach Z77A G55 pod przyszłe OC i5 SB i jestem naprawdę zadowolony.

Na razie jadę na integrze i raczej nie zanosi się na jakoś bardziej gamingowo.

Edytowane przez pierotez

Naprawdę widzisz sens pakować się w 2600k? Gdyby to było rok temu to jeszcze bym się zastanawiał ale teraz... Za dobrą płytę do SB dasz tyle co za sredniaka na lga 1500. To 2600k wykrecone do 5.0 i tak jest słabsze od haswella na 4.2 a to osiągniesz na każdej płycie.

Naprawdę widzisz sens pakować się w 2600k? Gdyby to było rok temu to jeszcze bym się zastanawiał ale teraz... Za dobrą płytę do SB dasz tyle co za sredniaka na lga 1500. To 2600k wykrecone do 5.0 i tak jest słabsze od haswella na 4.2 a to osiągniesz na każdej płycie.

lga 1500?