Skocz do zawartości

R9 270X Gigabyte Windforce 3 - "sterownik ekranu amd driver przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność"

Recommended Posts

Witam, 

Piszę do Was tutaj, ponieważ nie mam już bladego pojęcia co mogę zrobić i pozostaje mi chyba tylko zwrócić kartę graficzną na gwarancję. 

Otóż w piątek odebrałem wszystkie nowe części do złożenia komputera. Złożyłem go wczoraj i no tu jest problem. Zamówiłem coś takiego:

http://www.morele.net/inventory/info/2Dq7OR/

Dysk w końcu wziąłem 1TB Seagatte. Nie brałem zasilacza, ponieważ miałem od znajomego kupić ten: http://www.morele.net/zasilacz-ocz-stealthxstream-2-500w-p-su-80plus-ocz500sxs2-eu-318601/ ale w końcu się rozmyślił i mam tylko pożyczony na kilka dni, żeby sprawdzić jak działa komputer. Zamówiłem już coś takiego: http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/

Otóż po podłączeniu wszystkiego, zainstalowaniu najnowszych sterowników od AMD 13.11 beta 9.5 wyskakuje taki komunikat jak powyżej. Instalowałem również sterowniki 13.11 beta 9.2 i to samo. Wszystkie aktualizacje do Windows 7 Ultimate 64bit pobrane. Nie robiłem żadnego OC przez MSI Afterburner itp. 

Co może być przyczyną? Poczekam do wtorku jak przyjdzie nowy zasilacz, może akurat to jego wina, że mam ten problem. Jeżeli nie, to czy pozostaje mi oddać kartę graficzną na gwarancji? 

Pozdrawiam

PS. W momencie gdy wyskoczy ten komunikat jest takie piknięcie w głośnikach typu: PIK, PUK. 

Edytowane przez Quarantino

Najlepsze jest to, że nawet na zwykłym pulpicie. Przeglądam internet, jebs błąd. oglądam coś na YT, jebs błąd. Zagrałem w LoLa, jebs błąd. Robiłem coś w folderach na pulpicie, dysku, jebs błąd...

On się pojawia randomo i co jakiś czas. Wszystko do PCta jest podpięte bardzo dobrze, bo inaczej bym nie odpalił BF4 na ULTRA. Wszyscy się dziwią, ale moja karta w spoczynku ma 25C a w stresie przy BF4 to maks był 50C. 

Hej, nie chce cie starszyc mialem u siebie podobny problem kiedys. W moim przypadku na FX6300, 970-UD3, ramie corsair vengeance cl8, zasilce enermaxa i windows8 po zainstalowaniu radka 6850, pojawil sie podobny problem... totalnie nie wiadomo kiedy i jak wywalalo mi sterownik, wszystko bylo wyprobowywane i nic nie pomoglo, system od poczatku potem znow czyszczenie z windowsowych sterow i wszystkie dostepne stery po radka... zawsze to samo... najszybciej wysypywal mi sie na filmie pt Katyn. Wow kilka minut blad, reset, internet to samo itd. Zmienialem ramy, zasilke, grzebalem w biosie i nic. Wsadzilem poczicwe 8800 gs i stabilne ja skala. Wyslalem grafike na serwis. Oddali mi pieniazki, zakupilem wtedy szybko okazyjnie 6950... no i sie zdziwilem... identyczny problem... a karta dobra ( nie wiem jakim cudem uznali mi reklamacje zakladam ze 6850 byla ok). Doszedlem do wniosku ze to wina kompatybilnosci serii 6xxx z moim zestawem. Karte 6950 oddalem bratu a sam mialem kupic geforca 650 ti boost, ale trafila sie okazja i kupilem xfx 7770 OC BE. No i sie okazalo ze nic sie nie dzieje komp stabilny jak skala, WoW smiga az milo, Crysis 3 rowniez, od tamtego momentu moje zszargane nerwy odpoczely. 

Na dodatek przetestowalem rowniez wszystko na windzie 8.1, fakt ze beta... problem byl nadal ten sam. Zakladam ze problem lezal gdzies na linii sterow plyty glownej i karty, dziwne bo wszystko to stajnia AMD. 

Troszke mnie przestarszyles swoim przypadkiem bo myslalem wlasnie o r9 270x... duchy przeszlosci powrocily...

OK, zrobię tak. Wyczyszczę sterowniki od karty graficznej 2 programami. Wiem jakimi, już to robiłem wczoraj, żeby nie zostało nic śladu po aktualnych. Zainstaluję te, które mam dołączone do karty graficznej i znajdują się na płycie. Jeżeli to nic nie pomoże, nie będę się bawił w odsyłanie i czekanie na nową. Sprzedaję komputer za cenę taką samą, czyli 2230 za PC i 195zł za zasilacz daje nam: 2425 i kupuję prawie ten sam PC, ale bez chłodzenia, nagrywarki dvd, dysk zamiast 1TB wezmę 500GB i wezmę GTX 760 Gigabyte WF3. 

Jeżeli chodzi to jestem bardzo zadowolony z tej grafy. BF4 na Ultra w 1650x1080 śmiga średnio 60 klatek na sekundę przy włączonej synchronizacji z AA x4. Czasami spadki są do 55-50 ale to nie przeszkadza. 

Szkoda, że 4dni temu co złożyłem kumplowi PCta, u niego wszystko śmiga (ale ma maszynę za 4300zł) a ja za 2500zł mam problemy :/... 

Zainstalowałem te z płyty. Były to Cataclysm 13.6, włączyłem PCta, odpaliłem przeglądarkę, forum Benchmark i czarny ekran oraz z powrotem ten komunikat. No bo się wkur*** można. 

Jeszcze lepiej, pisząc tą wiadomość, drugi raz wyskoczył ten komunikat. Nawet minuta nie minęła...

Siema

kupiłem tydzień temu hd 7990 i miałem to samo ale tylko gdy jednocześnie miałem podpięty monitor z telewizorem,prawie żadnej gdy nie mogłem uruchomić,po godzinach walki odłączyłem tv i wszystko było aż miło.Nie wiem czemu co i jak ale jakby wyjścia z karty się gryzły bo radek miał ich dość że dziwnych to i sporo.Kartę sprzedałem po tygodniu.

Spróbuj go podpiąć do innego wyjścia z karty.

Może masz coś z monitorem,odświeżaniem itp.

Edytowane przez decrypterie

Monitor kupiłem od znajomego, PHILIPS HWS8220Q (1650x1080) coś takiego: http://tablica.pl/oferta/monitor-philips-22cale-lcd-220bw-model-no-hws8220q-ID3eeI1.html za 150zł. Ma on wejście DVI oraz D-SUB. Do karty graficznej mam podłączone tak: Kabel D-SUB odprowadzony od monitora, do kabla podłączona przełączka (D-SUB/DVI) i końcówka DVI podłączona do karty graficznej. 

W normalnym użytkowaniu nic się z nim nie dzieje z monitorem, ale w grach (jak jest ciemniejszy obraz, można to zobaczyć) w tle są takie przeplatane grube paski, coś na wzór synchronizacji pionowej. Nie przeszkadza to w niczym, grać można i tak gołym okiem to ledwo co można uświadczyć tego. 

Sam się zastanawiałem, czy to może jest wina kabla. 

Już sam nie wiem co mam myśleć, ehhh. 

Pozdrawiam

Na sterownikach: 13.6, 13.11 beta 9.2, 9.4, 9.5 cały czas wywala mi ten komunikat. 

Może być to wina np tego, że ta i3-4130 ma w sobie zintegrowaną grafikę HD 4400? Może one się jakoś gryzą. Nie mam już bladego pojęcia co zrobić :/

PS.

Najlepsze w tym wszystkim to, że nie mam po co w tej chwili zwracać tej karty graficznej na gwarancji ponieważ aktualnie jej nie ma na morele.net. Wszystkie egzemplarze od Gigabyte WF3 zostały wyprzedane. No to są jakieś jaja. Liczę tylko na takie zbawienie, że to wina tej przełączki co mam podpiętą grafikę (tzn kabla D-SUB) zamiast DVI, albo zasilacza. 

Edytowane przez Quarantino

Jedyna możliwość to taka, że mogę sprawdzić tą kartę u tego kolegi co zamawiałem mu komputer, ale on ma podłączoną kartę do monitora w dokładnie ten sam sposób co ja. 

OK zadzwoniłem do morele.net i rozmawiałem z konsultantem. Złożył za mnie reklamacje w której się mieszczę w postaci wymiany karty graficznej od razu. Od daty odbioru przez następne 3dni robocze mamy mamy możliwość zwrotu/wymiany towaru od razu. Pytał konsultant o usterkę to powiedziałem mu jak wygląda sytuacja, że średnio co godzinę wywala mi komunikat o utracie sterownika. Na jakichkolwiek sterach od AMD. 

Karta zostanie ta wysłana do Poznania i będę musiał odebrać. Do środy powinna dojść nowa. Jeżeli będzie ten sam problem w dalszym ciągu, to raczej nie będzie już wina karty graficznej a tej przełączki/kabla. 

Przez ostatnie 5 minut, 3x wywaliło mi ten komunikat i czarny ekran na chwilę. Można się tylko wkurzyć.

Zostaje ci już tylko odesłanie komputera na gwarancję. Ale za nim to zrobisz to najlepiej zanieś kartę do kolegi i sprawdźcie jak będzie u niego działała. Jeżeli problem znowu się pojawi to masz już winnego - zepsuta karta.

Kabel może nie jest tu winien, ale czy naprawdę warto w dzisiejszych czasach, gdzie cyfrowy kabel DVI kosztuje 5zł korzystać ze starego analogowego D-SUB? 

IMO zamiast bawić się ze sklepem sprawdziłbym kartę u kolegi, wymienił kabel na DVI(nawet jeśli to nie kabel to te analogowe to dzisiaj porażka) i skończył zabawę ze sterownikami BETA i zainstalował najnowsze stabilne Catalyst 13.9.

Edytowane przez gregotsw

Tak postaram się dzisiaj zrobić z tą karta u kolegi. 

Jak wyżej napisałem, jest już na morele.net moja reklamacja założona przez konsultanta z którym rozmawiałem przez telefon. Od razu zostanie karta wysłana nowa do siedziby morele.net w Poznaniu. Zmieściłem się w: b) serwis ekspresowy (zgłoszenie 3-dniowe) 

Towar ze stwierdzoną wadą fabryczna można zwrócić w ciągu maksymalnie 3 dni roboczych od daty jego otrzymania. Towar zostanie wymieniony na nowy.

Tak więc teraz czekam tylko na to, aż dostanę maila, że mam do odbioru nową i pojadę po nią. 

Kabel może nie jest tu winien, ale czy naprawdę warto w dzisiejszych czasach, gdzie cyfrowy kabel DVI kosztuje 5zł korzystać ze starego analogowego D-SUB? 

IMO zamiast bawić się ze sklepem sprawdziłbym kartę u kolegi, wymienił kabel na DVI(nawet jeśli to nie kabel to te analogowe to dzisiaj porażka) i skończył zabawę ze sterownikami BETA i zainstalował najnowsze stabilne Catalyst 13.9.

Kabel DVI przede wszystkim nie kosztuje 5zł. Bez przesady ;p. W Saturnie najtańszy widziałem za 79zł. Podjadę do sklepu i zobaczę po ile mają jakieś takie kable w tesco itp. 

No dobra, może jakieś po 10-15zł są ale buble ;p -> http://allegro.pl/hama-kabel-dvi-digital-dual-link-1-8m-i3782262920.html

PS. A za przeproszeniem to morele.net sobie w ch*** ze mną polecieli. Miał być BF4 dodawany do kart graficzny, niereferencyjnych. Jak ja zakupywałem kartę w zeszłym tyg w środę to nie było BF4. A teraz od dzisiaj jest w zestawie, ale grafika zamiast kosztować tak jak kosztowała, czyli: 724zł, to w tej chwili jest 799zł. 

Więc niech lepiej przysyłają mi tą z tym kodem do BF4 :D

D-SUB dzisiaj to jest totalne nieporozumienie. Zasadniczo to co zobaczysz po podpięciu monitora przez DVI będzie wyglądać zdecydowanie wyraźniej od tego co masz na d-sub.

Obraz na kablu DVI za 10zł czy też chińczyku za 5zł będzie taki sam jak na tym za 100zł. Zdecydowanie lepszy niż D-SUB. 

Na allegro z wysyłką dostaniesz za jakieś 15zł. Np. tutaj. Zamów sobie razem z kolegą, to koszty wysyłki podzielicie sobie. 

Na DVI masz obraz "żyletę", nie wiesz co tracisz siedząc na analogu. 

To jest kabel cyfrowy i jakość jego wykonania nie ma znaczenia(oczywiście póki jest sprawny). Jakość zaczyna się liczyć przy długościach powyżej 5m-7m, ale przy 2-5m nie ma tutaj cena zupełnie znaczenia.

Co do karty, to raczej nie ona była winna, także dostaniesz nową kartę a problem zostanie stary.(obym się mylił, ale tak będzie na moje oko) - wtedy jak już pisałem wyżej, instalka stabilnych Catalystów 13.9 i kabel cyfrowy DVI.

Edytowane przez gregotsw

Rozumiem, że masz podpięte tak:

Do k.graf. do złącza DVI poprzez "przejściówkę" masz podpięty kabel D-SUB, który następnie idzie do złącza D-SUB w monitorze.

Jeśli jest tak jak rozumiem, to jest to bardzo kiepskie rozwiązanie, sygnał jak najbardziej analogowy.

Nie ma to żadnego znaczenia. Takie detale jak lepszy przewodnik zastosowany w kablu, mniejsza strata itd. liczą się przy długościach ok. 7m i więcej gdzie kiepski kabel może po prostu nie przekazać obrazu.

To jest sygnał cyfrowy i jeśli na monitorze jest obraz to jest taki sam jak na kablu cyfrowym za 100 czy za 10 zł.

OK, zakupiłem kabel (może trochę drożej, bo 50zł) kabel cyfrowy, że z jednej strony mam DVI (do monitora) a do karty graficznej HDMI. Już na samym początku gdy odpaliłem komputer to już samo logo MSI od płyty głównej było na samym środku, a logo windows 7 w czasie wczytywania na środku ekranu również. Na tamtym kablu + złączka, logo ekranu płyty głównej było na prawo, po lewej był czarny pasek a logo wczytywania windows 7 skakało na różne strony i pisało po angielsku, że nie może dostosować rozdzielczości do ekranu, tzn nie mogła się ustawić kalibracja ekranu. 

Na chwilę obecną jest wszystko cacy. Ale komputer działa 10min ;p. Gdybym dostał z powrotem ten komunikat, że sterownik AMD przestał działać ale odzyskał sprawność, to napiszę tutaj. 

@gregotsw - taki kabel cyfrowy jak kupiłem może być? Byłaby jakaś różnica gdyby z jednej i z drugiej strony była końcówka DVI? 

PS. OK, za długo się nie nacieszyłem. 

Minęło 30min i z powrotem wyskoczył komunikat. Tak więc chyba nie jest to wina kabla. 

Ja pier****... :/

50zł to rozumiem zapłacić jeszcze za pełne DVI-D Dual Link(24+1pin) z obu stron. Wtedy kabel można użyć w przyszłości przy np. monitorach 120Hz. Tego swojego kabla tak nie wykorzystasz, bo nie daje on takiej opcji.

Jak masz DVI na karcie graficznej i DVI w monitorze to optymalnym połączeniem jest DVI. 

Przy Twoim monitorze nie ma znaczenia jaki to będzie kabel cyfrowy, obraz zawsze będzie taki sam - więc może zostać już ten kabel. Jednak w perspektywie przyszłościowej lepszą inwestycją byłby kabel DVI-D Dual Link(24+1pin) po obu stronach.

Edytowane przez gregotsw

No, ale jak napisałem powyżej, błąd wyskoczył znowu.

W czasie pisania tej wiadomości, po raz kolejny zwiecha i wywalenie komunikatu. 

Ostatecznie mogę ściągnąć sterowniki AMD 13.9 (pełne, dobre). Ale pytanie, jak mają się takie sterowniki, kiedy zostały wydane dawno, do nowej karty która miała wiele później premierę niż te sterowniki. 

Jak na tamtych będzie wywalać tak samo jak teraz, to wymieniam grafikę na nową.