mazmazik 5 Napisano 26 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Witam, pryzmierzam się do zmiany komputera i aktualnie stoję przed wyborem procesora do nowego blaszaka. Komutera bedę używał w domowym studiuo do nagrywania i produkcji, ale też czasem do gier. Jeśli chodzi o gry, to z testów wyczytałem, że ten FX spokojnie wystarczy (ma być w parze z GTX 660) żeby grać w full hd. Więc pozostaje pytanie czy DAW Ableton Live (Digital Audio Workstation) wykorzysta jego wszystkie rdzenie. Program jest wielowątkowy, jak podaje producent, tyle że sam z siebie program nie obciąża procesora, a wtyczki VST, VSTi, które wpina się w tor sygnału - te z tego co wiem są jednowątkowe. Niektóre w jednym insercie (jakby jedna sztuka) potrafią zająć 40-50% mojego AMD Athlona X2 3800. ;] Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć który z procesorów (FX czy może któryś z rodziny i5) lepiej sie nada do tego typu zadań? Bo mimo wszystko mam obawy czy Ableton Live będzie potrafił wykorzystać w pełni potencjał tego FXa. Jeżeli uważacie, że lepszą opcją jest intel to prosiłbym i wskazanie modelu. Na podkręcaniu moze mi w przyszłości zależeć no i zintegrowaną grafikę w CPU uważam za zbędną w moim wypadku, bo jak wspomniałem zamierzam kupić kartę graficzną, a zintegrowane układy intera chyba nie wystarczą do full hd. Czy intel produkuje i5 bez zintegrowanej grafiki, oczywiście taniej? Budżet mam ograniczony, i dobrze by było zamknąć się w tych 800-paru zł. Jeżeli coś jest niejasne to proszę pytać. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Gornik Steve 218 Napisano 26 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 (edytowane) FX-8350 To dosyć budżetowy procesor do zastosowań bardziej profesjonalnych, ale do gier też wystarczy (tak 10-15 FPS mniej niż na i5 3570K). Jeśli aplikacja obsłuży 8 wątków, to wtedy w pełni wykorzysta jego potencjał (chociaż w FX'ie są 4 moduły/8 rdzeni/8 wątków). Jest też druga opcja - Jakbyś miał dosyć dużo w portfelu, to możesz dołożyć do i7 3770K/4770K, a jak już na prawdę nie będziesz na komputerze oszczędzał (LGA2011) to 4820K ze świetnymi możliwościami rozbudowy. EDIT: Kur..cze czytam posta i zapominam... Edytowane 26 Listopada 2013 przez Gornik Steve Cytuj Link to post Share on other sites
walazz 99 Napisano 26 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Xeon E3-1230 odpowiednik i7 za 840zł w sklepie. Zamiata wszystko w swojej cenie i wyższej nawet. Cytuj Link to post Share on other sites
mazmazik 5 Napisano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Dobrze, czy źle wydaje mi się, ze do tych Xeonów nie ma dołączonego chłodzenia? jeżeli są bez chłodzenia to dodatkowy koszt je dyskwalifikuje niestety. Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 26 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Witam, pryzmierzam się do zmiany komputera i aktualnie stoję przed wyborem procesora do nowego blaszaka. Komutera bedę używał w domowym studiuo do nagrywania i produkcji, ale też czasem do gier. Jeśli chodzi o gry, to z testów wyczytałem, że ten FX spokojnie wystarczy (ma być w parze z GTX 660) żeby grać w full hd. Więc pozostaje pytanie czy DAW Ableton Live (Digital Audio Workstation) wykorzysta jego wszystkie rdzenie. Program jest wielowątkowy, jak podaje producent, tyle że sam z siebie program nie obciąża procesora, a wtyczki VST, VSTi, które wpina się w tor sygnału - te z tego co wiem są jednowątkowe. Niektóre w jednym insercie (jakby jedna sztuka) potrafią zająć 40-50% mojego AMD Athlona X2 3800. ;] Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć który z procesorów (FX czy może któryś z rodziny i5) lepiej sie nada do tego typu zadań? Bo mimo wszystko mam obawy czy Ableton Live będzie potrafił wykorzystać w pełni potencjał tego FXa. Jeżeli uważacie, że lepszą opcją jest intel to prosiłbym i wskazanie modelu. Na podkręcaniu moze mi w przyszłości zależeć no i zintegrowaną grafikę w CPU uważam za zbędną w moim wypadku, bo jak wspomniałem zamierzam kupić kartę graficzną, a zintegrowane układy intera chyba nie wystarczą do full hd. Czy intel produkuje i5 bez zintegrowanej grafiki, oczywiście taniej? Budżet mam ograniczony, i dobrze by było zamknąć się w tych 800-paru zł. Jeżeli coś jest niejasne to proszę pytać. Pozdrawiam. To jest jedno z tych zastosowań gdzie AMD jest lepsze od intela. Wtyczki w programach muzycznych nie korzystają z mocnego wątku a z wysokiego taktowania albo z dużej ilości rdzeni (sprawdza się to w Reaperze, FLS czy Cubase). Cytuj Link to post Share on other sites
mazmazik 5 Napisano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 (edytowane) i chyba zdecyduję się na tego FXa. wycyztałem na forum Abletona że w produkcji muzyki jest równie wydajny co i7. widzę, że lubi jak się go kręci, w przyszłości może rozważe wymianę chłodzenia, choć wątpię żeby udało mi się taki procesor obciążyć "normalna" sesją w abletonie. jak radzi sobie z FLS to z każdym DAWem sobie poradzi. ;] no i w wiedźminem 3 chyba nie będzie miał problemów, nie? ;] dlatego od razu jeśli można to bym prosił o poradę co do płyty głownej pod ten procesor, tak do 300zł jak się da coś dobrego wyhaczyć. dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. Edytowane 27 Listopada 2013 przez mazmazik Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Weź coś na 990f/fx Cytuj Link to post Share on other sites
walazz 99 Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Dobrze, czy źle wydaje mi się, ze do tych Xeonów nie ma dołączonego chłodzenia? jeżeli są bez chłodzenia to dodatkowy koszt je dyskwalifikuje niestety. Nie ośmieszaj się. Kupujesz CPU za 840PLN który jest wart tyle co i7 za 1300PLN i robisz problem z kupienia jakiegokolwiek chłodzenia za 20zł?.................................................. Cytuj Link to post Share on other sites
GRAABI 7278 Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 W wersjach BOX jest chłodzenie. np tutaj http://www.morele.net/procesor-serwerowy-intel-xeon-processor-e3-1230v2-8m-cache-3-30-ghz-bx80637e31230v2-479458/ Cytuj Link to post Share on other sites
walazz 99 Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 procek złoto w takiej cenie i ktoś takie sceny odwala.................... i żal mu boxa co 10zł na allegro nowe kosztują Cytuj Link to post Share on other sites
mazmazik 5 Napisano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 a no widzisz, nie wiedziałem że chłodzenie za 20zł się nada. ;] spodziewałem się 100-150zł budżet mam napięty więc proszę się nie dziwić i nie krzyczeć. ;p Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Kup sobie HE924 i będziesz zadowolony (ok 60pln). Cytuj Link to post Share on other sites
mazmazik 5 Napisano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 (edytowane) MSI MSI B75A-G43 nada się do tego xeona? dzięki za upieranie się na tym Xeonie ;] z monitorem i klawiaturą i myszką powinienem się zmieścić 3200 jeśli ta płyta gł. będzie ok. Edytowane 27 Listopada 2013 przez mazmazik Cytuj Link to post Share on other sites
walazz 99 Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Wymiecie fxy 8 wątkowe (4 modułowe), oszczędzisz na zasilaczu, płycie i chłodzeniu (pomimo że go nie ma czy tam jest ale........ nie trzeba będzie stówy inwestować żeby fxa chłodzić) Cytuj Link to post Share on other sites
Gornik Steve 218 Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 FX jest chłodniejszy od 4820K Cytuj Link to post Share on other sites
wrzesi0 821 Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 MSI MSI B75A-G43 nada się do tego xeona? nada się spokojnie http://pl.msi.com/product/mb/B75A-G43.html#/?div=CPUSupport ja sam celuję w E3-1230V2 lub V3 na LGA1150 - nowsza podstawka - ale i drożej jest Cytuj Link to post Share on other sites
mazmazik 5 Napisano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 zasilacz be quiet! 400w wystarczy? karta albo gtx 660 albo radeon r9 270, 8 gb ram hyper x 1600. jak tak to jestem w domu. ;] dobrze że zapytałem, bo nawet nie wiedziałem że te xeony istnieją ;p w konfiguratorach pc i benchmarkach rzadko je widać. dzięki za pomoc chłopaky ;] Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Zasilacz wystarczy. 384W dla linii 12V da zapas mocy przy tej konfiguracji obojętnie czy wybierzesz gtx'a czy radeona. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts