zielonymalina 0 Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Hej, mam dziwny problem z pewnym komputerem. Mianowicie wczoraj złożyłem go bez problemów, chodził bez żadnych problemów, wyłaczył się normalnie, ale gdy dzisiaj chciałem go uruchomić to nie ma takiej opcji. Co bym nie kombinował to komputer uruchamia wentylatory na jakieś 2-3sekundy i przestaje pracować. Odłączałem wszystkie kable zasilające po czym podpinałem je ponownie - skutek również negatywny. Nie mam jak sprawdzić czy to zasilacz bo ten starszy zasilacz z drugiego komputera nie posiada dodatkowej wtyczki zasilania jak ten nowszy. Co do modelu to jest mi nie znany, wszystkie naklejki znamionowe zaginęły z czasem, wiem tylko że jest to 430W. Całość działała wczoraj przed wyłaczeniem go na amen bez najmniejszych problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) Zasugeruje kilka operacji które mogą Ci pomóc odłącz dyski twarde, optyczne i wszystkie elementy pobierające prąd a nie będące "niezbędnymi" do uruchomienia komputera Być może gdzieś masz jakieś spięcie np na kablach Sprawdź czy np karta graficzna lub pamięć jest dociśnięta do gniazda na płycie ( raz miałem lekko niedociśniętą kartę graficzną i również miałem takie same objawy) Sprawdź przełącznik na obudowie (power), może nie działa prawidłowo. Odczep jego wtyczkę z płyty głównej i zewrzyj styki np śrubokrętem Edytowane 24 Listopada 2013 przez elvismt Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechpiwo 4895 Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) na pewno już wiemy jaki masz sprzęt ? zasilacz 430w może coś więcej o kompie Edytowane 24 Listopada 2013 przez sid vicious Cytuj Link to post Share on other sites
zielonymalina 0 Napisano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) Co do przełącznika na płycie głównej masz na myśli włącznik? Z tym to różnie kombinowałem wyjmowałem ten z obudowy którym włączam aktualny sprzęt oraz sprawdzałem jeden własnej roboty, za każdym razem to samo. Jak pisałem wyżej zasilacz 430W i nic po za tym nie wiem ponieważ z naklejek na nim zostały strzępki. Płyta pod s:775 a dokłanie FOXCON P9657AA - dwa moduły pamięci 1gb i 512mb ddr2 - grafika 8800GT 512mb i dysk Segate Barracuda. I wszystko. Edytowane 24 Listopada 2013 przez zielonymalina Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechpiwo 4895 Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 jest jakiś dźwięk w głośniczku ? Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 tak mam na myśli włącznik, czasami zdarza się że nie odbija a komputer po krótce od włączenia zaraz się wyłącza Cytuj Link to post Share on other sites
zielonymalina 0 Napisano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) Głośnik - o to chodzi że nic, nawet nie piśnie - no chyba że wyjmę jeden z kabli po tym jak włączyłem dopływ prądu w listwie, tuż po wciśnięciu guzika aby go odpalić (co się nie dzieje, tylko wentylatory parę razy się obrócą i koniec). Z tym włącznikiem to ciekawa sprawa, jest opcja odpalenia na pych, coś ala potrzeć dwa kable o siebie ? Edytowane 24 Listopada 2013 przez zielonymalina Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechpiwo 4895 Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) może ten temat ci pomoże http://neotec.pl/baza-wiedzy/sprawdzenie-zasilacza-bez-komputera/ //pomorze - to kraina geograficzna. sv Edytowane 24 Listopada 2013 przez sid vicious Cytuj Link to post Share on other sites
zielonymalina 0 Napisano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Zapomniałem wspomnąć o tym, że mój zasilacz nie posiada wyłącznika, co jest dziwne bo nawet przedetopowa zasiłka z mojego 8 letniego pc-ta taki guzik posiada. Cytuj Link to post Share on other sites
MatysB 37 Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Komp po 2-3 sekundach zdycha czy się restartuje w nieskończoność? Cytuj Link to post Share on other sites
zielonymalina 0 Napisano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Zdycha - i koniec, trzeba ponownie wyjmować wtyczkę zasilacza z kontaktu odczekać i włożyć ponownie, i znowu to samo. Cytuj Link to post Share on other sites
MatysB 37 Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) Podepnij inny zasilacz od znajomego. Może wina leży po stronie kabli??? Następnie rozbierz kompa i podpinaj każdą część sprawdzając jak Ci się PC'ek miewa. Edytowane 24 Listopada 2013 przez MatysB Cytuj Link to post Share on other sites
zielonymalina 0 Napisano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Po stronie kabli? Masz na myśli że są ponadrywane? Rozebrałem przed chwilą zasilacz sprawdzę tę opcję. Cytuj Link to post Share on other sites
MatysB 37 Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Sprawdź czy masz w nich "prąd" specjalnym wkrętakiem jeśli tylko go posiadasz., a jeśli nie to szukaj. Jednak skoczyłbym na Twoim miejscu szybko do znajomego póki późno jeszcze nie jest i podpiął inny zasilacz. Nawet u niego w domu by kabli za tacki nie musiał wyjmować. Cytuj Link to post Share on other sites
zielonymalina 0 Napisano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Pojmuję, kłopot w tym że do najbliższego kumpla mam spory kawałek.Aby sprawdzić prąd mam kontrolką styknąć tych drucików w kostkach z zasilacza które wpinam do płyty? Zwarcia nie będzie? Cytuj Link to post Share on other sites
MatysB 37 Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) To siadaj w samochód i wio ew pogadaj ze starszymi jeśli prawka nie masz Raczej na pewno tak. Jednak... Z elektryki najlepszy nie jestem i głowy nie dam w związku z Twym pytaniem więc się upewnij zanim zaczniesz intuicyjnie grzebać szukając problemu. Edytowane 24 Listopada 2013 przez MatysB Cytuj Link to post Share on other sites
zielonymalina 0 Napisano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) Dobra jestem prawie pewien że to wina zasilacza, po rozebraniu i sprawdzeniu na świeżo nie zauważyłem żadnych naderwanych kabelków itp, ale za to słychać jak co raz za razem napięcie wchodzi i samoczynnie schodzi z zasilacza. Sprawdziłbym go podłączając do mojej starej płyty głównej ale obawiam się że coś pójdzie po płycie i oba kompy będą niesprawne, czy jednak mogę w taki sposób sprawdzić? Jutro podskoczę do kumpla, zasilacza brał nie będę tylko luźne podzespoły. Edytowane 24 Listopada 2013 przez zielonymalina Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechpiwo 4895 Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 może ten temat ci pomoże http://neotec.pl/baz...-bez-komputera/ nie łatwiej sprawdzić tak bez wychodzenia z domu ? Cytuj Link to post Share on other sites
zielonymalina 0 Napisano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) W tym temacie tylko tego sposobu nie stosowałem, obawiam się że pier... . Dobra, jestem świeżo po spr. zasilacza ostatnim sposobem, o dziwo zasilacz działa (wentylator się kręci, więc raczej jest sprawny). Więc zasilacz można raczej wykluczyć, choć nie wiem czy wszystkimi przewodami przekazuje prąd do płyty głównej. Gdyby to jednak nie był zasilacz to co? Są jeszcze jakieś pomysły? Edytowane 24 Listopada 2013 przez zielonymalina Cytuj Link to post Share on other sites
MatysB 37 Napisano 25 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Podpinaj poszczególne elementy aż trafisz. Cytuj Link to post Share on other sites
SpeediQ 5 Napisano 25 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 (edytowane) Na monitorze pokazuje Ci się cokolwiek? Jeśli nie, to poczytaj: http://forum.benchmark.pl/topic/107560-nieudana-pr%C3%B3ba-z%C5%82o%C5%BCenia-pc/ Mi pomogło kombinowanie z ram. a tutaj podobny temat: http://forum.benchmark.pl/topic/107643-nowy-komputer-resetuje-si%C4%99-co-kilka-sekund/ Edytowane 25 Listopada 2013 przez SpeediQ Cytuj Link to post Share on other sites
zielonymalina 0 Napisano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 (edytowane) Dzięki za podobne tematy - może jakiś ze sposobów zadziała. Co do wcześniejszego postu to na ekranie nie jest w stanie się nic wyświetlić w ciągu tej 4 sekundowej pracy komputera. Przed chwilą przypomniałem sobie że podobną sytuację miałem z laptopem, tam też występował ten sam problem, laptop uruchamiał się na parę sekund po czym gasł, również na krótko bez wyświetlania czegokolwiek na ekranie, problemem okazała się pamięć. PS: Komputer już działa, o dziwo wina właśnie ram-u - przełożyłem do innych gniazd i chodzi normalnie (stabilnie). Aktualnie jedna kość siedzi w żółtym druga w niebieskim gnieździe, w momencie gdy wsadzę obie kości do tych samych kolorem wejść to komputer powtarza sytuację z tematu. Dzięki za pomoc w temacie, samemu raczej bym nie wpadł na ten pomysł. I czym się różni to czy zamontuję pamięć w gniazdach tego samego koloru czy odmiennego? Edytowane 25 Listopada 2013 przez zielonymalina Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 (edytowane) a no tym iż możesz mieć uszkodzone gniazdo lub wpadł między styki kurz i coś nie łączy dlatego Ci nie działa pamięć w "starych" gniazdach Gniazda tego samego koloru to pamięć sparowana w DUAL-CHANEL która parą działa szybciej Gniazda o różnym kolorze to pamięci działające w Single Chanel http://pl.wikipedia.org/wiki/Dual_channel Edytowane 27 Listopada 2013 przez elvismt Cytuj Link to post Share on other sites
SpeediQ 5 Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 (edytowane) a no tym iż możesz mieć uszkodzone gniazdo lub wpadł między styki kurz i coś nie łączy dlatego Ci nie działa pamięć w "starych" gniazdach Niestety to nie to. Jutro będę miał trochę czasu i przedzwonię do serwisu esc.pl Powinni mi coś w na ten temat mądrego powiedzieć Edytowane 27 Listopada 2013 przez SpeediQ Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts