citmod 1 Napisano 21 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów, jako że jest to mój pierwszy post na tym forum. Poniżej zamieszczam swoje wymagania: Zastosowanie komputera : Multitasking -> korzystam z wielu programów na raz i w tym zawsze przeglądarka z bardzo duzą (30+) ilością otwartych zakładek Maksymalna kwota : 2500PLN (Jednak gdyby się udało do ~1800PLN to mógłbym jeszcze rozważać nad lapkiem) Których części potrzebuję : Prawdopodobnie cale wnętrze komputera Czy będę podkręcać sprzęt? : Nie koniecznie Rozdzielczość mojego monitora : korzystam z dwoch 19" 1280x1024 Specjalne wymagania : Dobrze by było gdybym mógł w przyszłości dokupić lepszą grafikę (obecnie nie używam komputera do wymagających gier ale może w przyszłości coś się trafi ciekawego), ważne bym dalej mógł korzystać z dwóch monitorów, chętnie dysk SSD 128GB na system i najważniejsze rzeczy Części z poprzedniego komputera : Core 2 Duo E7200, Gigabyte P35-S3G, DDR2 400Mhz 6GB, Radeon HD 4850 (wątpie, żeby cokolwiek warto było przenośić do nowego kompa. Ewentualnie grafikę gdyż na niej za bardzo mi obecnie nie zależy) Własna propozycja zestawu : Ponieważ większość zapytań w tym dziale tyczy się komputerów do gier lub bardziej zaawansowanych rzeczy, nie wiem czego potrzebuje do swoich (chyba) niskich lecz dziwnych wymagań Inne : brak Z góry dziękuje za wszystkie propozycje/rady! Widzę że przez moje "dziwne" wymagania ciężko jest coś polecić, więc może chociaż ktoś oceni taki zestaw przeze mnie wymyślony: Procesor: i5-4570 Płyta główna: MSI B85-G43 RAM: 2x4GB DDR3 1333 Dysk SSD: Kingston KC300 Series 120GB 510/540 Zasilacz: 550W (jeszcze nie wybralem konkretnego ale mysle ze jakis za ok. 200pln) Tych częsci na razie nie bede wymienial: Karta graficzna: ATI Radeon HD 4850 (tak jak napisalem wyzej, chwilowo nie gram w gry) Dysk twardy 300GB wraz z wyzej wymieniona 120GB mi wystarczy Obudowa Co o tym sądzicie? Najmniej pewny jestem płyty głównej ale z tego co czytałem to ta powyżej wydaje się być solidnym wyborem. Edytowane 21 Listopada 2013 przez citmod Link to post Share on other sites
LeRoiDuCiel 196 Napisano 21 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) Jezeli chodzi o b85 g43 to ostatnio wystepuja dziwne problemy z ta plyta, cos ode mnie: Gigabyte GA Z68 AP D3 + intel i5 3470. Bedziesz mial bardzo wysoka wydajnosc=cena. Jezeli mialbys ochote na OC, to zalecalbym dokupienia cooler CPU np. Gaia/Fortis, ktore pozwoli na OC do 4GHZ. Kolejna sprawa zasilacz, w tym wypadku potrzebujesz "czegos" co posiada dobra linie +12V np. XFX 450. Ten zasilacz jest wystarczajacy, nawet Jakbys wlozyl grafike pokroju gtx 660... Obudowa, z czystym sumieniem moge smialo polecic Zalman z9, ktora jest bardzo dobrze wykonana obudowa. Ewentualnie jezeli nie posiadasz sympati do tej firmy to w takim razie zdecyduj sie na fractal core 3000. Pamieci RAM Crucial 2x4 GB Ballistix Toxical CL8 1600mhz, beda bardzo Dobrymi pamieciami + dobry producent oraz cena Edytowane 21 Listopada 2013 przez LeRoiDuCiel Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 22 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 http://www.arest.pl/konfiguracja-715910 dysk ssd znacznie poprawi Tobie komfort pracy. Zasilacz 400 W z zapasem, nawet na dosc mocna karte graficzna. Link to post Share on other sites
citmod 1 Napisano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 (edytowane) Dzięki za rady! @LeRoiDuCiel: Z tego co czytałem to i5 bez litery "K" nie da się sensownie OC. No i wolałbym chyba jednak na Haswell sie przerzucić. Co do zasilacza to myślałem że na wypadek zmiany w przyszłości na lepszą grafikę, będzie potrzebny 550W, także dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu. Jeśli chodzi o obudowę to już zauważyłem, że na forum często jest polecana własnie Zalman z9 czy z9 pro, ale z tego co widzę to nie ma ona usb 3.0 na frontpanel. Nie jest to może jakoś znacząco istotne, ale jednak wygodniejsze by było z przodu. Ten fractal core 3000 z tego co widzę już to ma. @wujashek: Z tego co widzę to ten dysk który proponujesz jest porównywalny do tego który zaproponowałem, a jednak jest ze 100pln droższy. Producent lepszy, czy dlaczego akurat taki proponujesz? No i obudowa + płyta główna są mATX, a chyba jednak wolałbym ciut większą. Swoją drogą zastanowiłem się i nie wiem czy jest sens od razu pakować 2000+ PLN w kompa. Policzyłem sobie opcję z intelem G3220, i tylko 4GB DDR3 1333 zamiast 8GB, dzięki czemu zapłacił bym około 600-700PLN mniej w porównaniu z moją pierwotną propozycją. Dzięki temu również miałbym nadal możliwość dokupienia sobie RAMu lub lepszego procka (np. wczesniej wspomnianego i5-4570), a jednak spory wzrost komfortu pracy powinienem i tak zauważyć (jako że siedzę chwilowo na E7200, 6GB DDR2 i bez dysku SSD). Może stwierdziłbym, że na razie mi wystarcza, a jednak sporo kasy by zostało w kieszeni. Co sądzicie o moich przemyśleniach? Edytowane 22 Listopada 2013 przez citmod Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 22 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Dałem intela, bo są to bardzo trwałe dyski. Ale jezeli $$ są mocno priorytetowe, to można wziąć tanszy. micro ATX bo w niczym to nie szkodzi, a mniej miejsca komputer zajmie. Jeżeli zamierzasz dawać sporo kart rozszerzeń, to pomyśl o pełnym ATX. Jak nie, to micro ATX starczy. Pentium z opcją przyszłej rozbudowy jest dobrym rozwiązaniem, jezeli chwilowo chcesz mniej wydac, a pozniej z czasem rozbudować. Ewentualnie do wielowatkowosci, na teraz i taniej, ale z mniejszymi mozliwosciami upgragedu w przyszlosci bedzie AM3+ i np. FX-6300. http://www.arest.pl/konfiguracja-715995 ta plyta w rewizji 3.0 ma radiatory na sekcji zasilania (jak by ktos pytal). W sumie taniej głownie ze wzgledu na ssd... Link to post Share on other sites
citmod 1 Napisano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Raczej nie planuje dużo kart rozszerzeń, ale wydaje mi się że ATX lepiej się sprawdzi (szczególnie w chlodzeniu) jeśli za jakiś czas będę chciał dokupić lepszy procek i grafikę. Z tego co widzę to ten fx6300 jest dwa razy droższy od g3220. Rzeczywiście w wielowatkowości jest lepszy, ale nie usprawiedliwia to tej ceny (poza tym sporo większy pobór mocy), szczególnie że potem będę miał problem z upgradem. Jesli chodzi o SSD, to kasa nie jest problemem, ale nie zalezy mi tez na posiadaniu topowych opcji (a kingston chyba jest dobrym sredniakiem?) Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 22 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Rozmiar plyty nie ma nic wspolnego z chlodzeniem. Jakosc wykonania tez nie jest gorsza. Po prostu jest mniejsza. Ten kingston jest dobrym dyskiem. Procka wez takiego, na jaki Ci stac. Chcesz duzej wydajnosci wielowatkowej- bierz co najmniej 4 rdzenie. Zelezy tez co za programy odpalasz. Jak jest to excel, word, muzyka, przegladarka, to i 2 dobre rdzenie sobie spokojnie z tym poradza. 1 Link to post Share on other sites
citmod 1 Napisano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 (edytowane) Dzieki za info.Wydawało mi się, że większa obudowa = lepszy przepływ powietrza. No ale ja się nie znam. Co do procków to ogólnie mógł bym wydać na kompa i 3000pln, tylko nie chce wydawać kasy na cos czego nie potrzebuje. Wiec skoro nie gram w gry, oba monitory mają niską rozdzielczość, to chwilowo nie chce wydawać kasy na grafikę. Podobnie wrażenia mam co do procków. Jako że korzystam z wielu programów na raz, ale nie są to jakieś profesjonalne programy do obróbki zdjęć czy tym podobne (jeden program który do pracy używam jest bardziej wymagający ale już obecnie działa wszystko w miarę ok, o ile zachowuje pewien umiar w otwartych programach). Wydaje mi się że g3220 powinien wystarczyć (potwierdziło mnie w tym to co napisales), ale jednak jak stwierdzę ze nie wystarcza to dobrze by było mieć możliwość upgrade'u. Po przejrzeniu wielu testów, recenzji, porównań i wątków na forach, wymyśliłem taki zestaw: Procesor: i3-4130 Płyta główna: MSI B85-G43 (martwi mnie tylko troche to co napisał LeRoiDuCiel, ale wszędzie polecają tą płytę) Karta Graficzna: Moja stara ATI Radeon HD 4850 RAM: 4GB DDR3 1600 Dysk SSD: Kingston KC300 Series 120GB 510/540 lub Plextor PX-128M5S (raczej słaniam się ku Plextor) Zasilacz: SilentiumPC Deus G1 500W Obudowa: Zalman Z3 Plus lub Z9 U3 (raczej Z9 U3) Był bym wdzięczny jak moglibyście ocenić czy taki zestaw ma sens. Ewentualnie jakies argumenty jesli chodzi o dysk SSD. Z góry dzięki za rady. Edytowane 26 Listopada 2013 przez citmod Link to post Share on other sites
citmod 1 Napisano 19 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Dla osób które ewentualnie będą szukały podobnej opcji powiem, że zdecydowałem się na następującą konfigurację: Procesor: i3-4130 Płyta główna: MSI B85-G43 Karta Graficzna: Moja stara ATI Radeon HD 4850 (jako że nie gram obecnie w gry) RAM: 4GB DDR3 1600 Dysk SSD: Plextor PX-128M5S Zasilacz: SilentiumPC Deus M1 550W Obudowa: Zalman Z3 Plus Całość ze złożeniem wyniosła mnie 1780 PLN (gdybym zamawiał w necie, to wszystko wyszło by ok 100pln taniej, ale wolałem dać zarobić znajomemu który ma naziemny sklep komputerowy). Jestem bardzo zadowolony, wszystko działa bez zarzutów. Polecam każdemu, komu zależy na szybkości działania systemu, dysk SSD. Mimo, że mam już kompa od dwóch tygodni, to nadal uśmiecham się za każdym razem jak włączam kompa i po 20s już mam włączoną przeglądarke (win 7). Jeszcze raz dzięki wszystkim którzy starali się mi pomóc. Temat do zamknięcia 1 Link to post Share on other sites
GRAABI 7278 Napisano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) @up Zmień zasilacz. http://www.morele.net/zasilacz-xfx-pro-series-550w-psu-120mm-80-p1-550s-xxb9-379507/ 5 lat gwaracji i bardzo stabilne napięcia. Deus bardzo delikatnie mówiąc do dobrych nie należy. Co do RAMu zawsze staraj się aby miał napięcie 1.5v http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=113_278&products_id=56052 Ten jest bardzo dobry ma niski profil (nie będzie utrudniał montażu chłodzenia na procesor) niskie opóźnienie CL8 i pracuję na napięciu 1.5v Nie zauważyłem,że już kupiłeś Edytowane 19 Grudnia 2013 przez GRAABI Link to post Share on other sites
Recommended Posts