Skocz do zawartości

Ocena/Modyfikacja skrzynki do gier

Recommended Posts

Witam

Mam budżet w wysokości 10000 zł z myszką i klawiaturą, bo monitor mam już ten http://techplanet.pl/produkty/monitory-led/iiyama-27-e2773hs,37410.html czyli ok 9000 w sumie na samą skrzynke.

Komputer ma być do gier. Stworzyłem taki zestaw i proszę o jego ocenę/modyfikację :

Case : SilentiumPC Gladius M40 Pure Black

PSU : Corsair RM Series 850W

MoBo : Gigabyte GA-Z87-HD3 Intel Z87 LGA1150 BOX

CPU : Intel Core i5-4670K LGA1150 BOX

GPU : 2x Asus ATI Radeon R9 290 4GB DDR5/512bit DVI/HDMI/DP PCI-Express

RAM : 2xCorsair DDR3 16GB (2x8GB) 2400MHz Dominator Platinum CL10

Chłodzenie CPU : Thermalright HR-02 Macho Black White

HDD : Seagate Barracuda 2TB SATA3 (ST2000DM001)

Nagrywarka : LiteOn nagrywarka DVD iHAS122-14 czarny OEM

i nie wiem czy o czymś nie zapomniałem :D

Coś mi tu zalatuję,że chcesz być fajny i szpanujesz.Nikt przy zdrowych zmysłach nie wydaję od razu na kompa do gier 10k.Wyjątkiem są ci co na nich komputer zarabia ale to inna sprawa.Nawet jeśli chcesz kupić,tego PC to gratuluję wyboru obudowy

Edytowane przez desmon

Obudowa po prostu mi się podoba i nie chce żeby było widać że ten PC jest za tyle kasy, ja nie chce być fajny tylko proszę was o Ocenę/modyfikacje zestawu który wymieniłem wyżej.

@up

Nick mam taki, bo taki sobie wymyśliłem. Wszędzie go mam na każdym forum na jakim jestem zarejestrowany...

Edytowane przez fhvftgcxg

Obudowa po prostu mi się podoba i nie chce żeby było widać że ten PC jest za tyle kasy

Nie chodzi mi żebyś kupił ekstra wyglądającą obudowę,tylko jak ty wsadzisz 2x R9 290 do tej budy to zrobisz sobie piec do hartowania stali z kompa.Po drugie moim zdaniem na budę z wnętrznościami nie warto płacić więcej niż 5k 

Słuchaj kolego, za tyle kasy NIE DA SIĘ UKRYĆ ILE NA NIEGO SIĘ WYDAŁO, chyba że masz zamiar to wszystko ugotować...

Coś ode mnie:

Intel Core i5-4670K /3.4GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ - najmocniejszy z rodziny haswell ( i7 tylko i wyłącznie do zabawy z grafika itp.)

AsRock Z87 Extreme6 /intel Z87, LGA 1150/ - bardzo dobra płyta główna, która posiada wszystko co potrzeba+dobre OC CPU.

bequiet! Dark Rock Pro 2 - cooler CPU, który zadba o Twoje temperatury.

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL8 Ballistix Tactical - 8GB Pamięci RAM to wystarczająca ilość do gier + cl8+1600mhz.

bequiet! DarkPowerPro P10 850W - bardzo cichy zasilacz, o dużej mocy, świetna linia +12V, certyfikat platinium, modularny.

Samsung SSD840 EVO 250GB (540MB/520MB/s) - SSD na system+programy+gry o dużej pojemności jak i szybkości.

Asus GeForce GTX 780 DCII OC 3GB DDR5 384bit (889/6008) x2 w SLI - tóż to sama wydajność! Sam posiadam 2x gtx 780, ale od gigabyte. Te karty zapewnia Tobie wszystko czego potrzeba!

Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda - HDD na reszte rzeczy.

Corsair Obsidian Series 800D (b/z) - Piękna, solidna obudowa od firmy corsair.

Za wszystko 8952zł na esc.pl

EDIT. Dodałem obudowę, gdyż o niej zapomniałem..

Edytowane przez LeRoiDuCiel
  • Popieram 1

@LeRoiDuCiel

Ładny zestaw, ale czy nie było by lepszym rozwiązaniem wziąć 2x R9 290X niż 2x GTX 780?

Nie, niestety to nie jest takie proste gdyż Twój budżet jest "leciutko" za mały...

jedna r9 290x to jest niezły piekarnik a co dopiero mówić o dwóch...

One są wersjami referencyjnymi, które musiałbys chłodzić po przez chłodzenie wodne.

Jeszcze jedno, dwie gtx 780 wystarczą Tobie na długi okres czasu. Każdą grę odpalisz na wszystkich suwakach, opcja 3D w tv/monitorze również dla nich nie stawia problemu...

Kolejna sprawa, proponuje Tobie świetne 780 od asusa z chłodzeniem dc, które posiada dobrą kulturę pracy jak i temperatur.

A dodatkowo kosztuje o wiele mniej niż jedna r9 290x... ( najtańsza wersja 2199zł gdzie mój asus 780 kosztuje 1999zł).

Jeżeli chciałbys wiedzieć dodatkowo, te karty dzieli przepaść 2-5fps zależnie od gry ( raz na korzyść gtx, a drugi raz na r9 290x).

Więc moim zdaniem, nie warto dopłacać tych 100zł do r9, gdzie za mniejsze pieniądze masz taką samą wydajność przy jednym gtx 780, który ma niższe temperatury, lepszą kulturę pracy ( głośność), a jeżeli je połączysz w sli to pojawi się " diabeł z piekła rodem ".

780 TI jest dostępne za około 2500zł

zapomniałem dodać,że niereferent .Zresztą ciężko nadążyć za grafikami i ich wydajnością.Kupisz 2-3 dni i wychodzi lepsza o parę % i tańsza.Wolał bym kupować grafiki średniej półki cenowej i w razie czego zmieniać

Edytowane przez desmon