Vanish 0 Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 (edytowane) Witam, problem polega na tym, że ciężko uruchomić komputer, mianowicie, gdy wciskam start po paru sekundach się resetuje lub po prostu wyłącza. Często też przy np. uruchamianiu już windowsa nagle resetuje się. Po 40 minutowym włączaniu cały czas w końcu wstaje i można pracować na nim cały dzień. Stawiam albo na zasilacz albo na płytę główną. Dodam także, że kręciłem procesor nie dawno do 3,8 z 3,4 na napięciu 1,475 bo tylko na tym przeszedł test i był stabilny. Podczas tego OC cały czas jak grałem w gry czy użytkowałem zwyczajnie komputer - monitorowałem temperatury wszystkich podzespołów na płycie głównej. Problem ten kiedyś także występował przed kręceniem ale było to może ze dwa lub trzy razy. Nie mam jak podłączyć zasilacza innego na dzień dzisiejszy. Płyta główna: Asus formuła III Crosshair Zasilacz: Corsair HX520W Ramy: Patrioty 4GB (modelu nie pamiętam) Procesor: AMD Phenom II 965 X4 3,4 Karta Graficzna: Gigabyte GTX650 TI Boost 2GB Z góry dziękuję za zainteresowanie się problemem i odpowiedzi. Edytowane 11 Listopada 2013 przez Vanish Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechpiwo 4895 Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 a na boxowym chłodzeniu tak podkręcałeś? Cytuj Link to post Share on other sites
Vanish 0 Napisano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 (edytowane) Nie, cooler to Scythe Mugen 1. Dziwne to jest dla mnie, że akurat po uruchomieniu w końcu działa jak powinien i przez cały dzień ani jeden reset. Edytowane 11 Listopada 2013 przez Vanish Cytuj Link to post Share on other sites
randallandhopkirk 93 Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Najprawdopodobniej to konflikt biosów (skoro to zdarza się od początku), to niestety się zdarza w takiej kombinacji dość często - płyta Asua - karta Gigabyte.Mam płytę Asusa FX99 Evo i miałem dwie karty od Gigabyta GTX460OC2 - efekty były podobne jak u ciebie. Problemu nigdy nie udało mi się rozwiązać, po przetestowaniu i wybraniu odpowiedniego starszego biosu do płyty głównej udało mi zminimalizować efekty, ale i tak całkowicie nie ustąpiły. Dopiero niedawna wymiana na dwie MSI GTX760 HAWK OC rozwiązała całkowicie problem. Cytuj Link to post Share on other sites
Vanish 0 Napisano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Wcześniej miałem nvidia geforce 8800 i z tego co pamiętam to właśnie na niej zdarzyło się to 2 - 3 razy. Ten Gigabyte mam od paru dni, dopiero co kupiłem i nie było takich problemów jak dzisiaj i wczoraj. Zdjąłem OC z procesora całkowicie i zobaczę jak się zachowa komputer teraz. Cytuj Link to post Share on other sites
m2434 49 Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Miałem kiedyś podobny problem jeszcze na athlonie x2 s939 do tego colorsit 480w i po wymianie zasilacza no chieftec 400w wszystkie problemy znikły Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechpiwo 4895 Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 kurka do niedawna miałem phenoma takiego jak ty plus płytę asus + gx660 msi i nie miałem takich problemów bez zająknięcia szedł procek na 3,8ghz przy jak dobrze pamiętam 1,37 a jakie miałeś temperatury w stresie umnie na 3,9 nie przekraczał 59c Cytuj Link to post Share on other sites
Vanish 0 Napisano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 (edytowane) na 3.8 taktowaniu zegara miałem temperaturę w stresie po 20 minut około 60 (1,475 napięcie). Dużo jak na te chłodzenie moje z otwartą budą. Słabą sztukę pewnie mam i muszę się z tym pogodzić, dodam jeszcze że to nie jest Black Edition Kręciłem procesor bo się naczytałem że ten gtx650 nie pociągnie max na tym phenomie ale tak na prawdę teraz działam na 3,4 i ładnie lata. Co do zasilacza, stawiałem właśnie na niego i tylko jak będę miał okazję podmienię i będzie wiadomo czy płyta główna czy zasilacz. Edytowane 11 Listopada 2013 przez Vanish Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Już po tytule pierwsze co bym zrobił to podmienił zasilacz Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 @dam111111 Przecież autor wyraźnie napisał, że - Nie mam jak podłączyć zasilacza innego na dzień dzisiejszy. Pozostaje zatem jedynie sprawdzić napięcia podawane przez zasilacz miernikiem. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts