Popularne posty Tycha 4794 Napisano 9 Listopada 2013 Popularne posty Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 (edytowane) Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak ważnym podzespołem w naszych komputerach jest zasilacz. Często jest komponentem, na którym się oszczędza, co zdecydowanie nie jest najlepszym rozwiązaniem. W tym poradniku mam zamiar opisać, na co powinniśmy zwracać uwagę, gdy mamy zamiar wymienić nasze PSU na nowe. 1. Czy zasilacz, który kupujemy, nie widnieje na "czarnej liście" zasilaczy. Czarną listę możemy znaleźć na wielu forach, m.in. tu - http://forum.benchmark.pl/topic/85113-polecane-zasilacze-od-100z%C5%82-do-400z%C5%82-i-wy%C5%BCej/ Zasilacze te są produktami, których nie powinno być w żadnym komputerze. Używanie takiego produktu jest potencjalnie niebezpieczne dla naszego sprzętu, a jego moc najczęściej jest mocno zawyżona i nie ma pokrycia z rzeczywistością. Może uszkodzić nasze podzespoły, a nawet wywołać pożar. Jednym zdaniem, kupno PSU z "czarnej listy", to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Jeśli posiadamy taką konstrukcję, zalecana jest jak najszybsza wymiana. Polecam zapoznanie się z tym tematem - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html 2. Konstrukcja zasilacza. Jeśli mamy taką możliwość, warto zainwestować w zasilacz oparty na przetwornicy DC-DC. W zasilaczu o takiej konstrukcji linie 5V i 3,3V są tworzone z linii 12V, co jest przedstawione na poniższym schemacie. http://overclock.pl/images/articles/content/majkel/artykuly_2009/Tagan/dcdc.jpg (Źródło - http://overclock.pl/articles/show/id/163,4,7,nowatorska-technologia-dc-to-dc) Jaka jest przewaga zasilaczy o takiej konstrukcji: - stabilniejsze napięcia. - obciążalność linii 12V zbliżona do nominalnej mocy zasilacza. - mniejsza ilość wydzielanego ciepła. 3. Sprawność zasilacza. Na początek, czym jest sprawność? Jest to stosunek mocy wykorzystanej do zasilania podzespołów do mocy pobieranej przez zasilacz z gniazdka. Energia niewykorzystana do zasilenia komponentów, zamieniana jest w ciepło. Stworzenie zasilacza o sprawności 100% jest niemożliwe. Sprawność = energia wyjściowa/moc wejściowa * 100%. http://forumscdn.tweaktown.com/attachments/asrock/5732d1363953949-p67-extrme-6-intel-giving-error-36-62-freezing-80plus-en-chart.png Najczęściej mamy do czynienia z zasilaczami o sprawności 80+ Bronze. Wyższa sprawność to następujące korzyści: - zasilacz wytwarza mniej ciepła, dzięki czemu możliwe jest zastosowanie wentylatorów, które obracają się wolniej, lub całkowite zrezygnowanie z nich. - mniejszy pobór prądu całej platformy (chociaż raczej nie zauważymy tego, płacąc rachunki za prąd). Są zasilacze, które mimo spełnienia odpowiednich wymagań, nie posiadają certyfikatu 80+. Jest to podyktowane m.in. wysokimi kosztami uzyskania go. 4. Obciążalność linii. Obecnie linia 12V jest zdecydowanie najważniejszą w zasilaczach, z której zasilane są m.in. procesor i karta graficzna. Im większa obciążalność linii 12V, tym bardziej prądożerne komponenty możemy zasilić. Maksymalne obciążenie każdej z linii możemy obliczyć mnożąc napięcie i maksymalne natężenie prądu, jakie może dostarczyć poszczególna linia. Często pojawia się pytanie: "Ile linii 12V powinien posiadać zasilacz". Odpowiedź brzmi - jedną. W tym wypadku mamy pewność, że nasz PSU będzie w stanie dostarczyć odpowiednią ilość prądu naszym podzespołom, nawet po mocnym OC np. GPU, z czym mogą mieć problem konstrukcje z wieloma liniami 12V, mimo teoretycznie wystarczającej mocy. Jednak w niektórych PSU jest możliwość przekazania całej mocy na jedną linię, np. SPC Deus G1, lub są one połączone, np. w SPC Deus M1. 5. Stabilność napięć. Ponieważ stworzenie zasilacza komputerowego, którego napięcia są idealnie stabilne jest niemożliwe, norma ATX określa, w jakim zakresie mogą się one wahać. Linia 12V: 11,40V - 12,60V Linia 5V: 4,75V - 5,25V Linia 3,3V: 3,14V - 3,47V Oczywiście, im napięcia mniej odbiegają od wartości pożądanej, tym lepiej dla naszego sprzętu. 6. Komponenty. Warto zwrócić uwagę na kondensatory użyte w zasilaczu, który chcemy zakupić. W tańszych konstrukcjach (chociaż nie jest to regułą) najczęściej natkniemy się na m.in. LTec, CapXon lub Teapo, których jakość nie należy do najwyższych. W high-end'owych PSU najczęściej natkniemy się na kondensatory japońskich firm, np. Nippon Chemicon. 7. PFC. Przepisy UE nakazują stosowanie zasilaczy z układem PFC. Czym jest PFC? Najprościej mówiąc, stosunek mocy, która zasilacz może przyjąć do wydolności elektrycznej źródła prądu (w tym przypadku gniazdka elektrycznego). PFC dzielimy na: - pasywne - współczynnik mocy jest wartością stałą. - aktywne - współczynnik mocy jest wartością zmienną. Ważne - nie można mylić współczynnika mocy ze sprawnością! 8. Okablowanie. W zasilaczach występują trzy typy okablowania: - niemodularne - kable przytwierdzone są na stałe i nie ma możliwości ich odłączenia od zasilacza. - pół-modularne/hybrydowe - większą część okablowania możemy odłączyć od zasilacza. Zazwyczaj kable, których nie można odczepić, będą wykorzystane. - całkowicie modularne - od zasilacza możemy odłączyć każdy przewód. 9. Sposób chłodzenia. Możemy wyróżnić trzy sposoby chłodzenia zasilacza: - aktywny - zasilacz niezależnie od obciążenia chłodzony jest przez obracający się wentylator. - pół-pasywny - wentylator uruchamia się w przypadku osiągnięcia przez zasilacz określonego obciążenia/temperatury. - pasywny - konstrukcja pozbawiona jest wentylatora. Chłodzenie pół-pasywne można spotkać najczęściej w zasilaczach o sprawności co najmniej 80+ Gold. Całkowicie pasywne chłodzenie można spotkać w konstrukcjach o sprawności 80+ Platinium. Zasilacze te są bezgłośne, ale bardzo drogie i moim zdaniem, nieopłacalne. 10. Kompatybilność z Haswell. Przed wprowadzeniem do sprzedaży procesorów Intel'a czwartej generacji (Haswell), do sieci trafiły informacje o nowych stanach energetycznych C6/C7. Podczas działania tych stanów (głębokie uśpienie), CPU pobiera znikome ilości prądu, który dostarczany jest z natężeniem ok. 0,05A. Niektóre zasilacze nie są w stanie dostarczyć prądu o tak małym natężeniu, dlatego istnieje możliwość, że komputer będzie niestabilny/wyłączał się. Przypadku kupna zasilacza niekompatybilnego ze stanami C6/C7, będziemy musieli wyłączyć je w BIOS. Lista zasilaczy kompatybilnych z Haswell - http://forum.benchmark.pl/topic/87645-intel-haswell-i-kompatybilno%C5%9B%C4%87-zasilaczy/ 11. Producent zasilacza. Większość sprzedawców nie produkuje swoich zasilaczy, tylko je rebrand'uje, o czym możemy przeczytać w tym artykule - http://www.tomshardware.com/reviews/power-supply-oem-manufacturer,2913.html Wszystkie te cechy składają się na najważniejszy element komputera, jakim jest zasilacz. Mam nadzieję, że mój poradnik okaże się pomocny dla użytkowników i uświadomi, że na tym podzespole nie warto oszczędzać. Wszelkie błędy i propozycje zmian proszę zgłaszać mi na PW. Edytowane 9 Listopada 2013 przez Tycha 20 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 9 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 - pół-pasywny - wentylator uruchamia się w przypadku osiągnięcia przez zasilacz określonego obciążenia/temperatury. - pasywny - konstrukcja pozbawiona jest wentylatora. Chłodzenie pół-pasywne można spotkać w zasilaczach o sprawności co najmniej 80+ Gold A np Corsair Gaming Series GS600W czy Tacens Valeo III ? Z doświadczenia wiem że GS600 piszczy, natomiast w Valeo (obecnie posiadam) jak załączy się wentylator od odkurzacz zagłusza Może warto napisać coś więcej o okablowaniu, kompatybilności z C6 / C7, czy o rodzajach regulacji napięć (grupowa, niezależna, DC-DC) ? Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Słuszna uwaga ze stanami C6/C7, postaram się jak najszybciej dodać wzmiankę o tym. Co do okablowania, to wyjaśnił już to Xor - http://forum.benchmark.pl/topic/102600-zasilacz-komputerowy-wtyczki-atx/?do=findComment&comment=1155806 Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 9 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Przecież ja to napisałem... tylko innymi słowami ;p Natomiast nie zgodzę się np z teorią 'jednej linii', bo nowoczesne zasilacze pozwalają na przekazywanie całej mocy na jedną linię (np. Deus G1) albo mają ogólnie linie połączone (Deus M1) ... Teapo - faktycznie nie są to 'topowe' kondensatory... z drugiej strony: BQ L8, czy Tesla R2 ... a to dobre zasilacze. 80+ przyznaje się tylko dla 115V na wejściu... Generalnie sporo tu niespójności i niedomówień. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 9 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Oczywiście, im napięcia mniej odbiegają od normy, tym lepiej dla naszego sprzętu. nie mogą odbiegać od normy, mogą się mieścić w normie, ale im są bliższe napięciu wzorcowemu tym lepiej pół-pasywny zwany także hybrydowym, często się spotykamy z takim określeniem Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 9 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Norma zakłada 5% odstępstwa, aczkolwiek zwyczajowo przyjęło się, że dobre PSU nie przekracza 3% Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Wszystkie błędy poprawione. nie mogą odbiegać od normy, mogą się mieścić w normie, ale im są bliższe napięciu wzorcowemu tym lepiej Wkradł się mały błąd językowy. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 9 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Ze sprawnościami dalej źle Normy są nieco inne dla 115V i 220V na wejściu "ale" -80+ /bez koloru/ przyznaje się tylko dla 115V -80+ Titanium przyznaje się tylko dla 220V Każdy inny "kolorek" ma określoną normę dla 115V i określoną normę dla 220V i zasilacz musi spełniać je obie Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Teapo - faktycznie nie są to 'topowe' kondensatory... z drugiej strony: BQ L8, czy Tesla R2 ... a to dobre zasilacze. Nigdzie temu nie zaprzeczyłem. Mała ciekawostka. W Corsair'ach z serii RM stosuje się CapXon'y i LTec. Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 9 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Wychodzi na to, że w pełni japońskie kondensatory mają tylko zasilacze Super Flower. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 9 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 OCZ ZT ma 100% japońców, z droższych np Enermax Platimax testowany tutaj http://overclock.pl/articles/show/id/527,enermax-platimax-1000-w-oc-edition-test Aczkolwiek dużo PSU ma na stronie pierwotnej japońce, ale już na wtórnej tańsze Teapo albo Capxony Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 (edytowane) @up W ZT przypadkiem nie są stosowane Teapo? http://www.vortez.net/articles_pages/ocz_zt_series_550w_power_supply_review,5.html http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story4&reid=295 Omar, niekoniecznie. Nippon'y są stosowane także w zasilaczach m.in. Seasonic i Corsair AX (to akurat zrozumiałe). Edytowane 9 Listopada 2013 przez Tycha Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 9 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Faktycznie, część ma Teapo... Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 9 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Ze sprawnościami dalej źle tu jest to dokładnie omówione, myślę, że można sparafrazować wnioski, będzie to łatwiejsze w zrozumieniu dla czytającego http://www.hardwaresecrets.com/article/Understanding-the-80-Plus-Certification/742/1 Cytuj Link to post Share on other sites
GRAABI 7278 Napisano 9 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Z ciekawości: Mógłby ktoś podać zasilacze z certyfikatem Titanium.które są dostępne w Polsce? Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Jeśli chodzi Ci do zasilacze do PC, to muszę Cię zmartwić. Takich jeszcze nie ma. Cytuj Link to post Share on other sites
GRAABI 7278 Napisano 9 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Jeśli chodzi Ci do zasilacze do PC, to muszę Cię zmartwić. Takich jeszcze nie ma. Dzięki za informacje Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Super Flower ma zamiar wprowadzić taki zasilacz, są już blisko sukcesu - http://www.ithardware.pl/newsy-ze-swiata-it/item/493-super-flower-leadex-wydajno%C5%9B%C4%87-platinum-zbli%C5%BCona-do-certyfikatu-titanium Cytuj Link to post Share on other sites
dabster 23 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Być może okres gwarancji ? na rynku dostępne są zasilacze z okresem od 2 (SilentiumPC) do nawet 10 lat (EVGA). Cytuj Link to post Share on other sites
tomekprusik 0 Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 ja w sumie czytam czy nadaje się do mojego laptopa i to mi wystarcza Cytuj Link to post Share on other sites
magdagold 0 Napisano 6 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 czarna lista zasilaczy, to bardzo przydatna sprawa, nie raz się już złapałam na tym, że chciałam kupić coś, co się na nie znajdowało. Dobrze, że wcześniej zajrzałam do niej Cytuj Link to post Share on other sites
dxr1979 7 Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 możecie mi powiedzieć, czy ten zasilacz będzie dobry proszę Corsair RM1000x 1000W Fully Modular ATX 80 PLUS Goldpotrzebuje zasilacz przed świętami, a to chyba najlepszy jaki mi się udało znaleźć w sklepie, nie kupie przez internet bo juz za późno Cytuj Link to post Share on other sites
STAKAB 0 Napisano 26 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 najważniejsze to by był originalny Cytuj Link to post Share on other sites
Jasiek123123 1 Napisano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Witam. Rozglądam się za kupnem nowego zasilacza. Przeczytałem cały post i po przeglądnięciu dostępnego w sklepach sprzetu zauważyłem, że zasilacze są w różnych standardach: ATX 2.3 oraz ATX 2.4. Czy ktoś mógłby wytłumaczyć jaka jest różnica i jeśli tak, to kiedy ją brać pod uwagę? Byćmoze nowy podpunkt w poście nie jest złym pomysłem. Dziękuje z góry za odpowiedź. Pozdrawiam, Krzysztof Cytuj Link to post Share on other sites
NelsonPL 8 Napisano 29 Września 2017 Udostępnij Napisano 29 Września 2017 (edytowane) Należy wybierać tylko mocny zasilacz i tylko znanej cenionej marki. Polecam: XFX TS850 (850WATT) Jest wypasiony i mocny. (używam takiego) Daje sobie idealnie radę z dwiema kartami graficznymi z wyższej półki (SLI) Tutaj mozna zobaczyć jak to cacko wygląda: Polecam, jest wypasiony. Edytowane 29 Września 2017 przez NelsonPL Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts