Skocz do zawartości

Czym najlepiej przeskanować komputer?

Recommended Posts

Witam! Mam mały problem, otóż niedawno kupiłem komputer i tak się złożyło że od tamtego czasu miałem już na kompie 2 programy szpiegujące które jakoś udało mi się usunąć, a przynajmniej mam taką nadzieję :( Więc mam takie pytanie, jaki jest według was najlepszy i najbardziej niezawodny antywirus który mógłby mi pomóc dowiedzieć się czy nie mam żadnego świństwa na kompie od spyware aż po zwykłe wirusy.

Skanowałem komputer Spy Hunterem, Microsoft Secruity Essentials i Malwarebytes AntiMalware z czego tylko te dwa ostatnie coś wykryły ale nigdy nie można być pewnym czy to wszystko, więc jeśli ktoś mógłby mi pomóc to z góry dziękuję.

W wiekszosci przypadkow AnitMalware wystarcza.

Do wirusow jakis darmowy skaner antywirusowy.

No i cos na rootkity, np Kaspersky TDSSKiller.

Dzięki :) Przed chwilą skończyłem skanować komputer AntiMalware i kilka niechcianych wirusów mi wykrył więc na ten czas mam nadzieję że mogę być spokojny, postaram się jeszcze przeskanować komputer kilkoma antywirusami.

Temat wciąż otwarty na dalsze propozycje.

Edytowane przez WIlczur2142

Wszystkich pewnie i tak nie znalazł. Jak nie załatwisz sobie antywirusa z płatną licencją to nie będziesz miał 100% pewności. Kaspersty to dobry antywirus, może ten? Widziałem gdzieś w gazecie licencje na niego. Podobnie Gdata, też jest w którejś z gazet, pcformat czy komputer świat.

1. mózg

2. spybot s&d

3. spywareblaster

miałem przez chwilę AVG kiedy wersja free jeszcze cokolwiek robiła poza zżeraniem zasobów i informowaniu mnie jak to będzie fajnie jak im zapłacę, a był tylko ze względu na automatyczny skan pendrive'a przy każdorazowym montowaniu, bo wówczas mój był jak zapchlony kundel, każdego dnia przynosił coś nowego - taka praca - ale już AVG nie używam i nie polecam, zero infekcji od 2009

• 2 tygodnie później...

avg miałem kiedyś, znalazł mi wirusa i usunałem, okazało się że usunął pliki windowsa vista, nie polecam. Teraz mam i polecam GData, można zainstalować bezpłatną próbną wersje 30 dniową sygnowaną rokiem 2014.

Pamiętajmy że Vista to niewypał wśród Windowsów i na nim antywirus mógł być "zmylony" przez sam system. Inni mają np. Windowsy 7 i AVG działa im bez problemu.

Vista, jeszcze ktoś to używa?... Ze swojego doświadczenia wiem, że jest grupa ludzi, która miała farta i nie złapała nic. Ale Ci do złapali i coś się nieźle namieszało, to porezygnowali z darmowych. Osoba która przetwarza dane wrażliwe to nie może sobie pozwolić na taką wtopę.

tak, ja miałem na latopie poprzednim viste, jeszcze rok temu używałem. Mnóstwo wirusów się tam walało, a wcale nie łaziłem bo dziwnych stronach. Miałem kasperskiego ale po okresie próbnym skończyła się licencja. Używałem zabezpieczenia windowsowego i od czasu do czasu hijacka. Wtdy nie wiedziałem jeszcze że Gdata skutecznie usuwa plugactwa te wszystkie.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Do typowych antywirków plus ogniomórka polecam dodatkowo

SpyShelter lub Zemana

http://forum.safegroup.pl/spyshelter-premium-recenzja-t5060.html#p133012

alternatywne rozwiazania to np stosowanie wirtualizacji systemu np Shadow Defender

https://safegroup.pl/wirtualizacja/shadow-defender-opis-programu-t1382.html

Edytowane przez Fix00ser