rawegg 0 Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Jak w temacie, czy opłaca się zainwestować w drugiego gtx'a 780 i związać je sli, czy raczej pozostać przy jednym. Oraz czy to, że powiązałbym Gtx780 Windforce z najbardziej podstawowym gtx'em 780 miało by jakiś wpływ na ogólną wydajność? (karty mają różne taktowanie). Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Zanim zaczniemy jest sporo niewiadomych jak i faktow o ktorych musisz wiedziec. Do konfiguracji SLI czy CF zalecany jest wydajny procesor (np Intel i5) z wysokim taktowaniem (wykraczajacym poza domyslne wartosci, tzw overclocking), przewiewna obudowa (w celu utrzymania bezpiecznej temperatury ukladow graficzncyh) jak i dobrej jakosci zasilacz ktory bedzie w stanie sprostac potrzebom energretycznym komputera. Jesli posiadasz monitor 1080p i ma on odswiezanie na poziomie 60Hz z wiekszoscia gier nie powinienes miec problemow przy tylko jednej takiej karcie, moim zdaniem kupno kolejnej mija sie z celem. Moge jednak zakladac zle, posiadasz monitor 120Hz lub posiadasz np 3 monitory, wtedy zapotrzebowanie na moc GPU w celu utrzymania plynnosci w grach (zakladam ze wlasnie do gier uzywasz swojego PC) wzrasta. Cytuj Link to post Share on other sites
rawegg 0 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Posiadam 2 monitory 60Hz 1080p. i7 4770k wykręciłem do 4,5Ghz a obudowa to BigTower, miejsca dość dużo, zasilacz 800W. Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Wiec warunki spełniasz i tylko od ciebie zależy czy kupić druga karetę do sli Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 karty mają różne taktowanie Karta szybsza zostanie zwolniona do poziomu tej wolniejszej, masz jednak nad tym kontrole. Co do wydajności, jej przykładem może być link poniżej http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_780_SLI/21.html Mnie natomiast zastanawia jedno, czy Ty potrzebujesz drugiej karty ? Cytuj Link to post Share on other sites
jeomax.co.uk 173 Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 (edytowane) Ale glupoty gadacie, juz kolejny raz te bzdury widze - klepane przez ludzi, ktorzy SLI pewnie nigdy nie robili. KARTA SZYBSZA NIE BEDZIE ZWALNIAC, wezcie se zapamietajcie wszyscy powtarzajace bzdury o zwalnianiu raz na zawsze. Kazda bedzie dzialala ze swoimi wlasnymi zegarami. Dla swietego spokoju mozna podkrecic wolniejsza do poziomu szybszej, ale to nie jest zaden wymog - ani dzialania SLI, ani zadnej plynnosci itp. Moze byc co najwyzej ciut szybciej (bo oc). I tak jest od driverow 180. Z wymogow brakuje PLYTY GLOWNEJ - bez plyty z dwoma co najmniej slotami PCIe x8 oraz wsparciem SLI - SLI nie zrobisz. Jaka masz plyte ? I zasilacz, bo moc to nie wszystko (podaj model). Z doswiadczenia jeszcze powiem, ze do SLI najmocniejszych kart poleca sie juz stosowanie i7 (nie i5) ze wzgledu na lepsze wykorzystanie mocy procesora pomiedzy proces sterownika i systemu, a procesy gry. i5 oczywiscie tez bedzie dzialac - choc nie tak efektywnie, jak i7. Podkrecanie jest wymagane tylko w tytulach, ktore oc wymagaja do stosownych ustawien graficznych gry (czyli silnik skalujacy dobrze procesor). Tak wiec dobry CPU juz masz. Ostatnie pytanie DOdo jest rownie wazne: czy Ty potrzebujesz drugiej 780-tki do gry ? Raczej smialbym watpic, widzac monitor "zaledwie" 60 Hz. Jesli mialbys powyzej FullHD (1440p albo i nawet zestaw 3 monitorow) lub monitor 120/144 Hz, to jeszcze bym zrozumial chec SLI z dwoch takich GTXow, ale na razie nie wiem tego wszystkiego, co Ty wiesz Edytowane 7 Listopada 2013 przez jeomax.co.uk Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 W moim przypadku zegary karty nr2 były kopiowane z tej pierwszej, wiec robiąc OC na karcie nr1 nie musiałem już tego robić na tej drugiej. Cytuj Link to post Share on other sites
jeomax.co.uk 173 Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Drivery 180 wyszly w 2008, wiec masz informacje sprzed 5 lat (co najmniej), a w komputerach to przepasc, jak widac. Musisz sie aktualizowac Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 To było z poziomu MSI Aferterburner. Z doswiadczenia jeszcze powiem, ze do SLI najmocniejszych kart poleca sie juz stosowanie i7 Jaka jest procentowa różnica miedzy i5 a i7 na 4.5Ghz ? (pytam z ciekawości) Cytuj Link to post Share on other sites
rawegg 0 Napisano 7 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Dodaje ważne info. Płyta główna MSI Z87-GD65 Gaming, zasilacz Thermaltake Smart M850W 80+ Bronze MSR. Zastanawiam się nad kupnem drugiego gtx'a bo za niedługo mam zamiar wymienić monitory na 2 x 1440p i obawiam się o wydajność sprzętu. Cytuj Link to post Share on other sites
DyndaS 2307 Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 (edytowane) Drivery 180 wyszly w 2008, wiec masz informacje sprzed 5 lat (co najmniej), a w komputerach to przepasc, jak widac. Musisz sie aktualizowac W moim przypadku zegary karty nr2 były kopiowane z tej pierwszej, wiec robiąc OC na karcie nr1 nie musiałem już tego robić na tej drugiej Chyba nikt z was nie zczaił że jeomax.co.uk mówi o nvidii a z tego co pamiętam dodo testował SLI radków 7850 Dodaje ważne info. Płyta główna MSI Z87-GD65 Gaming, zasilacz Thermaltake Smart M850W 80+ Bronze MSR. Zastanawiam się nad kupnem drugiego gtx'a bo za niedługo mam zamiar wymienić monitory na 2 x 1440p i obawiam się o wydajność sprzętu. Autorze jeśli gry działają płynnie i nic Ci nie tnie to nad czym Ty w ogóle masz dylemat? Jeśli zmienisz monitory i płynność nie będzie wystarczająca to wtedy kup kolejną 780 i problem z głowy. Twoja reszta sprzętu bez najmniejszego problemu poradzi sobie z SLI 780. Edytowane 7 Listopada 2013 przez DyndaS 1 Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Ja miałem sli z 670 i przy ustawionej synchronizacji w afterburnerze karty działały z identycznym taktowaniem, nieważne czy jedna mogła wyrobić 1300 a druga 1250. Ustawiasz synchronizację w programie i działają z identycznym taktowaniem więc karta szybsza zwalnia do poziomu woniejszej 4 Cytuj Link to post Share on other sites
jeomax.co.uk 173 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Mozna sie zalamac... Afterburner i jego synchro to ogranicznik tego, co normalnie oferuje SLI Oczywiscie, ze mozna wynalezc dziesiatki programikow robiacych to, co chcemy "udowodnic"- nie zmieni to faktu, ze gole SLI nic nie spowolni. Tak wiec "wniosek" natsu - choc poparty prawidlowym spostrzezeniem - jest bledny: karta szybsza NIE spowolni do wolniejszej, tylko MOZE spowolnic, jesli WLACZYSZ dana opcje w programie trzecim. Wnioskujcie ludzie poprawnie, bo sie syf robi. Co do roznicy predkosci - sam nie robilem testow, ale wydaje sie to dosc jasne, ze w grach z silnikiem, ktory nie bedzie utylizowal wszystkich rdzeni na poziomie 99% roznice beda raczej nikle i pojawia sie dopiero tam, gdzie uzycie rdzeni bedzie oscylowac bardzo wysoko, jak np. w BF4. Dlatego ludzie podkrecaja mocno swoje i5 przy SLI, aby silnik mial swoja porcje danych z CPU niezaklocona przerwami na obsluge SLI wynikajaca z dobicia do sufitu utylizacji rdzenia. Swoja droga sterowniki moglyby pisane byc tak, by zwalic obsluge SLI na dodatkowego chipa montowanego na kartach, albo wbudowanego w uklad. CIekawe, kiedy wreszcie na to wpadna. Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) Nie wiem czemu tak bardzo się starasz przekręcić na własną stronę. Wniosek nie jest błędny tylko prawidłowy. Program->sync->karta szybsza zwalnia do poziomu wolniejszej. Nigdzie nie mówiłem co się dzieje "out of the box", napisałem co się dzieje po zabawie z programem a Ty nadal widzisz jakieś problemy i błędne myślenie To,że bez tego mogą działać asynchnronicznie to ja wiem, ale mówienie o błędnym wniosku gdy ewidentnie podałem przykład ingerencji programowej to jest przesada Edytowane 8 Listopada 2013 przez natsu Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Tutaj jest temat u Multi-GPU: http://forum.benchmark.pl/topic/86881-multi-gpu-zalety-wady-spostrze%C5%BCenia-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/ Ja miałem sli z 670 i przy ustawionej synchronizacji w afterburnerze karty działały z identycznym taktowaniem, nieważne czy jedna mogła wyrobić 1300 a druga 1250. Ustawiasz synchronizację w programie i działają z identycznym taktowaniem więc karta szybsza zwalnia do poziomu woniejszej Kiedyś, czytając jakiś zagraniczny test ( GTX 680 w SLI), w procedurze testowej było właśnie powyższe ustawienie więc chyba rozwiązanie jest sprawdzone. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Autorze jeśli gry działają płynnie i nic Ci nie tnie to nad czym Ty w ogóle masz dylemat? Jeśli zmienisz monitory i płynność nie będzie wystarczająca to wtedy kup kolejną 780 i problem z głowy. Twoja reszta sprzętu bez najmniejszego problemu poradzi sobie z SLI 780. To jest, według mnie, najlepsze podsumowanie tematu i pisanie czegokolwiek więcej jest już raczej jedynie spamem. SLI radków 7850 CF. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
DyndaS 2307 Napisano 9 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Racja zapędziłem się Cytuj Link to post Share on other sites
carroarmato 93 Napisano 9 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Według mnie sli z gtx780 to trochę przerost formy nad treścią, dlaczego? sam mam 1 gtx780 i widzę jak się to ma. 90% gier na rynku nawet nie wykorzysta potencjału 1 karty, są Crysisy, BF3,4 czy jakieś tam Metro, ale większość gier chodzi na o wiele słabszym sprzęcie. Do czasu wprowadzenie nowych konsol i rozwoju gier takie 1 gpu daje rade. Wyjątkiem jest granie powyżej fullHD, lub na kilku monitorach. Inaczej sens sli jest średni, będzie to na pewno pięknie chodzić, ale czy potrzeba aż tyle mocy? 1 karta ciągnie np. BF3 na max detalach bez problemu z sporym zapasem fps. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts