Skocz do zawartości

HD 5770 a HD 5850. Warta dwukrotnie wyższej ceny ?

Recommended Posts

Jaka jest różnica w wydajności obu kart? Z tego co widziałem 5770 wypada bardzo dobrze w testach w wielu nowych grach (FarCry2, CoD:MW2). Czy HD 5850 jest warta prawie dwukrotnie wyższej ceny niż 5770 ?

Chcę kupić 5850 ale mocno zastanawiam się czy jest sens skoro 5770 jest sporo tańsza a wydajność równie zadowalająca?

5770 około 600zł

5850 koło 1050zł

Jakie są wasze spostrzeżenia w tym temacie ?

Gość DANNY_79

Dokładnie. Dziś właśnie się wahałem, co wziąć. Padło jednak na hd5770 od HIS. Niestety kwota, którą muszę dać to prawie 600, ale myślę, że warto. Karta ma wysokie takty standardowo (bodaj 930/5200), a ponieważ nie chce mi się bawić w OC, to jest to, co mi pasuje i to doradzam Tobie również.

"a może 2 x 5770 w crossfire :co:"

Kup najpierw jedną, zobacz jak działa. Drugą zawsze zdążysz kupić.

Jeśli chodzi o CF z HD5770 vs HD5850 to brałbym zdecydowanie CF5770 1GB. Takie połączenie ma bardzo często lepszą wydajność niż HD5870. Teraz już chyba wszystkie wychodzące gry posiadają obsługę CF lub SLI, więc wydajność powinna być na zadowalającym poziomie.

Kolego kup sobie jedną a dobrą karte, mniej się grzeje, mniej ciągnie prądu, chyba nowsza architektura. 2 karty to większe prawdopodobieństwo awari oraz większy hałas.. starczy argumentów? nie? "MSI Radeon HD5850 TwinFrozrII" i pozamiatane.

Jeśli byś się uparł na tym crossfire to polecam Ci płytkę "MSI P55-GD65', masz na niej również SLI i banalne pogkręcanie komputera bez żadnej wiedzy czyli technologia 'OC Genie'.

Gość DANNY_79

Powiem tak, wszystko zależy od portfela :wariat: jak jest dostatecznie pełny to kup hd5870 i po sprawie. Jeśli masz wolne 1000 lub więcej, to nawet się nie zastanawiaj, tylko weź mocniejszą jedną sztukę.

pozdrawiam

Ogólnie ta karta to jeden z podzespołów komputera który chce kupić. Całość mnie trochę wyniesie więc ta 5850 to już raczej max jeśli chodzi o cenę za kartę. Chciałem się po prostu upewnić że 5850 będzie dobrym wyborem.

Płyta i proc do niej to Asus P7P55D i i5 750

Mam LG 22 cale o max rozdziałce 1680x1050 więc w takiej też maxymalnie uruchomię gry.

Rafcio dzięki poczytałem :)

Kamyk w sumie masz rację, choć tak sobie teraz myślę że nawet jeśli teraz nie zobaczę większej różnicy w grach to 5850 starczy mi na pewno na dłużej i np za rok na 5850 jakaś gra może chodzić dalej pięknie a na 5770 już nie koniecznie ;) :->

Chciałbym kupić na początku maja kompa i przez długi czas mieć spokój :wariat:

^^

Gość DANNY_79

Więc bierz hd5850 i nie będzie kompromisów, a jak za rok lub więcej zabraknie Ci wydajności, to zawsze (przypuszczam, że wtedy to już duuużo taniej) dokupisz drugiego radosława :wariat:

pozdrawiam

E:

Jak kupisz 5770 to niejako jesteś skazany, albo na drugiego 5770, albo na wymianę na szybszą. Jak zakupisz 58xx, to po dołożeniu drugiej nie będziesz jeszcze przez jakiś czas cierpiał na brak płynności w gierkach.

to zalezy jak to rozegrasz

5850 to masz spokoj na dluzej

5770(jeden) i teraz masz spokoj a za np rok mozesz sprzedac, a kupic serie hd6000

na wartosci mniej straci 5770, ladowanie drugiego 5850 za jakis czas do CF to tez nie takie proste, trzeba miec odpowiednio mocny zasilacz i plyte glowna taka zeby sie obie zmiescily, uwzgledniajac ze chcesz zamontowac np karte dzwiekowa, wifi itp