Potato2209 12 Napisano 14 Października 2013 Udostępnij Napisano 14 Października 2013 A no też prawda Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Najs Cytuj Link to post Share on other sites
legolass97 56 Napisano 19 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Pobawiłem się trochę dziś w uszywnienie konstrukcji i zabezpieczenie kabli o doszedłem do wniosku że niestety myszka nie nadaję się jako 'serce' kierownicy. Po prostu nie za bardzo odczytuje ruchy kierownicą i potem są problemy podczas jazdy. Więc muszę zrobić to na potencjometrach. Mam jakąś kierownicę tracera z 90 stopni i mógłym wykorzystać elektronikę z niej tylko musiał bym przerobić 90 stopni na 540 stopni czyli 1,5 obrotu w jedną stronę. Wtedy nie było by problemów z przyciskami ani z pedałami. Tylko możecie mi doradzić gdzie mogę znaleść przekładnie zębatą która przełoży obrót 90 stopni na 540 lub chociaż 360? Może wiecie gdzie szukać takich zębatek, czy może w jakiś sprzętach itp. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
pan piksel 9 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 (edytowane) mozesz wykozystac dowolna przekadnie zebata lub na pasku z1/z2 = 540/90 lub 360/90 gdzie z1 i z2 to odpowiednio ilosc zabkow na zabatce im uzyjesz wiekszej ilosci zabkow uzyskasz plynniejszy ruch calego ukladu w twoim przypadku musialbys uzyc zebatki z1 ktora ma 4 lub 6x wiecej zabkow niz zebatka z2, mysle ze takie lub podobne nadajace sie mozesz wymontowac z jakis starych walkmanow czy tez, radia z kasetami napewno nadadza sie do testow IIx0 Edytowane 23 Października 2013 przez pan piksel 1 Cytuj Link to post Share on other sites
LeCzarny 160 Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Nie zaglądałem tu od mojego pierwszego posta, dzisiaj wchodzę i boom. Wygląda pięknie ;D Gratuluję udanej pracy! Plusik! Cytuj Link to post Share on other sites
legolass97 56 Napisano 24 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Dzięki za miłe słowa. Ze stelażu jestem zadowolony tylko teraz muszę zrobić bardzo precyzyjną przekładnię do potencjometru. Potencjometr nie jest jakiś wyjątkowo precyzyjny i tylko te 90 stopni obrotu w jedną stronę więc chociaż przekładnię chcę zrobić precyzyjną. Oczywiśćie cały czas szukam po starych sprzętach ale jak ktoś by wpadł na pomysł gdzie znaleść przekładnię aby z 1/4 pełnego obrotu ( 90 stopni ) zrobić 1,5 obrotu lub chociaż 1 pełny obrót ( 360 stopni ) to niech napiszę. Czyli jeżeli dobrze myślę to przekładnia musi być 1/4? Czyli 4 ruchy kierownicą to jeden obrót potencjometru, 3 obroty kierownicy to 3/4 obrotu potencjometru, 2 obrotu kierownicą to 2/4 obrotu potencjometru i 1 pełny obrót kierownicą ( 360 stopni ) to 1/4 obrotu potencjometru czyli 90 stopni. A jeżeli chciałbym mieć 1,5 obrotu to przekładnia 1/5. Lecz czym więcej obrotów to mniejsza precyzja niestety. Muszę się dowiedzieć czy by się nie dało zamontować potencjometru chociaż o 180 stopniach obrotu co by bardzo pomogło. Cytuj Link to post Share on other sites
legolass97 56 Napisano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Przez kilka ostatnich dni myślałem jak by tu zamontować h-shifter na biurku aby był w wygodnym miejscu i był stabilnie zamocowany. Dziś wpadłem na ( jak dla mnie ) genialny pomysł aby h-shifter zamontować do fotela komputerowego. Mam stary fotel w którego wykręciłem te boczne oparcia i zostały po nich śruby. Pomyślałem aby w miejsce tych śrub wkręcić płytę na której będzie h-shifter. Więc szybko wziąłem byle jaką listewkę i przykleiłem wajchę do niej aby się przymierzyć czy to miejsce będzie odpowiednie i okazało się że pasuje idealnie. Jakość zdjęć poniżej wszelkiej krytyki, ale robiłem przed chwilą telefonem bez naturalnego światła. http://imageshack.us/a/img189/1082/2m7h.jpg http://imageshack.us/a/img854/2857/b4ox.jpg http://imageshack.us/a/img543/6757/1ru1.jpg http://imageshack.us/a/img34/4741/ii2t.jpg Jednak narazie nie robię h-shiftera a ja już to tylko mechanizm bo chcę się wziąść za mini deskę rozdzielczą. Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBula 47 Napisano 3 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Świetnie Ci to wychodzi ; ) jak chcesz robić deskę rozdzielczą to zrób zegary (prędkościomierz itp) ; ) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Greg3or 637 Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Heheh super sprawa trzymam kciuki za cały projekt Powodzonka 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 ja się tylko zastanawiam, gdzie ty wykopujesz ten sprzęt. Powodzenia 1 Cytuj Link to post Share on other sites
legolass97 56 Napisano 4 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Chodzi Ci skąd to mam? Z giełdy. Co niedziele w moim mieście na stadionie zbierają się ludzie którzy sprzedają rózne pierdoły. A znaleść można bardzo ciekawe rzeczy i tanio. Cytuj Link to post Share on other sites
Potato2209 12 Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Tak tylko z ciekawości, gdzie mieszkasz ??? Bo taka giełda to fajna sprawa Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 W Krakowie maczetami handluje 2 Cytuj Link to post Share on other sites
dzejC 217 Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Potato- mogę się mylić ale co niedziele obok Lublina na Elizówce mam coś podobnego. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Potato2209 12 Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Ok, dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
legolass97 56 Napisano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Mieszkam w Bydgoszczy. Giełda fajna bo nie trzeba tam płacić za miejsce i ludzie po prostu przychodzą z rzeczami których nie potrzebują i sprzedają. Cytuj Link to post Share on other sites
Potato2209 12 Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 A, ok dzięki, niestety jak dla mnie jedno i drugie trochę za daleko, bo ja z Opolskiego Cytuj Link to post Share on other sites
legolass97 56 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 W weekend chcę się wziąć za deskę rozdzielczą i chciałbym żebyście mi trochę w tym pomogli jak to ma wyglądać. Od razu napiszę że popróbuję ale raczej przyciski w kierownicy odpadają bo mam dość problemów niż wkurzać się na kabelki przy kręceniu.Deska rozdzielcza raczej ma być mała bo mam BARDZO mały pokój i mało miejsca aby chować sprzęt, dlatego nie robię żadnych zegarów itp. Narazie widzę to jako ładnie obrobioną płytę z wyciętymi otworami na przyciski.Aby było ciekawej chcę też zrobić wajchę hamulca ręcznego tak jak w prawdziwym pojeździe ciężarowym:http://imageshack.us/a/img440/7896/qyzw.jpghttp://imageshack.us/a/img96/692/7ael.jpgTaki mały schemat jak jest to wszystko rozmieszczone na biurku:http://imageshack.us/a/img189/2356/5go6.jpgJak już będę miał zrobione przyciski i będę działały to chcę też zrobić diody przy poszczególnych przyciskach aby świeciły jak dana opcja w grze jest włączona.Kierunkowskazy będą normalnie jak w samochodzie i stacyjka będzie na kluczyk więc to odpada.W sumie mam 16-17 + opcji + strzałki w grze do przydzielenia na deskę:-Hamulec ręczny-Sygnał świetlny-Światła długie-Światła awaryjne-Tryb świateł-Światło ostrzegawcze-Klakson-Wycieraczki-Tempomat -Tryb wyświetlania tablicy rozdzielczej -Włącz -Mapa -Odtwarzacz audio -4 strzałki lub analog do rozglądania się w kabinie -Wyśrodkowanie kamery w kabinie - 2-3 przyciski do sterowania GPS-em. Większość przycisków pójdzie z kierownicy ale do reszty będę musiał kupić jakiegoś prostego pada. Ma ktoś jakieś ciekawe i proste pomysły jak to rozplanować? 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 17 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Wow, szacun za to Fajnie jakby Ci się udało, może też bym coś podobnego skonstruował Ale nigdy nawet przez myśl mi nie przeszło żeby w taki sposób zrobić kierownicę do kompa. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts