Ekoiks 1 Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) Cześć. Trafiłem chyba na okazję. Mogę kupić nieodpakowany, nowiutki iPhone 5 16 Gb z 24-miesięczną gwarancją w T-mobile za 1330 zł. Do jutra mam podjąć decyzję o zakupie i mam kilka pytań, wątpliwości: 1) Podobno po aktywowaniu telefonu, sam aktualizuje się do iOS 72) chciałbym zrobić jolibreak i nie wiem czy nie przeszkadza w tym iOS 7 (punkt 2)3) czy można zrobić downgrade na niższy soft?4) czy jolibreak jest raczej bezpieczny i bezkolizyjny? Bo nie wiem czy nie szkoda tracić gwary. 5) czy 16 Gb to nie za mało? W swoim obecnym Wave723 mam 4 Gb samej muzyki, a tutaj dojdą fajne apki, filmy, zdjęcia, gry...Ponoć sama mapa GPS zajmuje aż 2 Gb. / 6) czy to dobra cena? 7) czy nie ma w nim problemu z przesyłaniem rzeczy przez bluetooth? 8) czy nie lepiej wybrać coś innego pokroju Note 2? 9) nie lepej rozejrzeć się za jakimś 4S w cenie do 800 zł? 10) ile wytrzyma bateria w stanie spoczynku? Dodam, że lubię słuchać muzyki i surfować bez problemów po internecie. Proszę odpowiedzieć na każde z tych pytań w miarę obszernie - lubię wiedzieć dużo o przyszłym zakupie. Zastanawiam się nadal czy się opłaca... bo miałem ofertę w tej samej cenie w wersji 32 Gb ale niestety już nieaktualne Proszę o pomoc jeszcze dziś jakiegoś eksperta od sprzętu Apple. Edytowane 1 Października 2013 przez Ekoiks Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 1. Nie. 2. Póki co nie ma jeszcze JB na iOS 7. 3. Jeżeli telefon jest nowy to nie zrobisz downgrade. 4. Jailbreak jest bezpieczny i bezkolizjny, w każdej chwili możesz go "usunąć" robiąć restore (tylko najnowszy soft). 5. To zależy od Ciebie. 6. Dobra cena. 7. Na iOS nie można wysyłać rzeczy przez BT, jedynie po zainstalowaniu aplikacji z cydii - po zrobieniu JB. 8. iPhone 5 jest stabilniejszy, szybszy, płynniejszy, jest więcej aplikacji w app store oraz lepsza jakość niż na androidzie. Skoro możesz wyrwać za tyle nowego iPhone 5 to nie ma co się zastanawiać nad czymś innym, szczególnie na androidzie. 9. Za tyle to dostaniesz jedynie iPhone 4. 10. Nie wiem. Zakup się opłaca, nawet jakbyś go nie chciał dla siebie to zawsze nówkę sprzedasz w granicach 2 tysięcy. Cytuj Link to post Share on other sites
DeNeB 134 Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Ta cena jest nierealna,więc uważaj bo ta oferta może być zwyczajnym oszustwem,800zł za 4s to również abstrakcja. Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) 1) Podobno po aktywowaniu telefonu, sam aktualizuje się do iOS 7 nie, ale po podpięciu do PC i kliknięciu aktualizuj lub w ustawieniach telefonu aktualizuj - tak 2) chciałbym zrobić jolibreak i nie wiem czy nie przeszkadza w tym iOS 7 (punkt 2) Tylko na oprogramowaniu do 6.1.2 czyli masz nikłe szanse 3) czy można zrobić downgrade na niższy soft? nie 4) czy jolibreak jest raczej bezpieczny i bezkolizyjny? Bo nie wiem czy nie szkoda tracić gwary. Tak jest w 100% bezpieczny 5) czy 16 Gb to nie za mało? W swoim obecnym Wave723 mam 4 Gb samej muzyki, a tutaj dojdą fajne apki, filmy, zdjęcia, gry...Ponoć sama mapa GPS zajmuje aż 2 Gb. / i tak i nie dla mnie to zdecydowanie za mało dla Ciebie może wystarczyć (ja mam 64GB i około 5 GB wolne 6) czy to dobra cena? to zależy jaki abonament 7) czy nie ma w nim problemu z przesyłaniem rzeczy przez bluetooth? oprócz dzwięku i kontroli urządzeń plików bez jailbreak nie wyślesz 8) czy nie lepiej wybrać coś innego pokroju Note 2? To zależy od Ciebie i twoich potrzeb, ja miałem note2 i mi się jednak nie spodobał co nie znaczy że Tobie się nie spodoba porównanie tych dwóch smartfonów niema sensu to tak jakby samochód dostawczy porównać do małego auta miejskiego 9) nie lepej rozejrzeć się za jakimś 4S w cenie do 800 zł? za 800zł uczciwie nie kupisz 4S a ajfona 4 10) ile wytrzyma bateria w stanie spoczynku? legendy głoszą że kiedyś ktoś zostawił tak długo swojego iphone'a w stanie spoczynku Edytowane 1 Października 2013 przez elvismt Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Nie jestem ekspertem od sprzętu Apple ale mogę powiedzieć: 5) dostępna pamięć dla użytkownika to ok 13gb na dane i aplikacje, wg mnie to mało. 6) cena jest dobra 8) oba modele są skrajnie różne i ciężko je bezpośrednio porównywać. 9) nie kupisz 4s poniżej 800zl Cytuj Link to post Share on other sites
Ekoiks 1 Napisano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) Telefon bez abonamentu. Rzecz w tym, że trochę się boję... Gościu nie chce wystawić na allegro, bo mu zablokowali konto i ma ileś tam kasy do zapłacenia, a jak dzwonił do mnie w kwestii ugadania szczegółów to użył zastrzeżonego numeru. Dane do przelewu mi podał ale czy ja wiem czy policja by go złapała w razie czego? Poprawka puntu 9 - chodziło o używanego 4s. Edytowane 1 Października 2013 przez Ekoiks Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Pobranie z możliwością sprawdzenia paczki. Inaczej bym nie brał Cytuj Link to post Share on other sites
DeNeB 134 Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Daj sobie spokój.bajeczki o zawieszonym koncie na allegro sugerują że na 99% jest to oszustwo. Używany iphone 4s .bez simlocka to koszt minimum(bez gwarancji w znośnym stanie) 1100zł-1200zł. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BIGPUN 12628 Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Biorę 5 szt od ręki. płatne gotówką przy odbiorze osobistym. Jeśli na miejscu to wałek. gościu płaci za benzynę w obie strony. a auto dużo pali jeśli jedzie nim 4 chłopa... 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Telefon bez abonamentu. Rzecz w tym, że trochę się boję... Gościu nie chce wystawić na allegro, bo mu zablokowali konto i ma ileś tam kasy do zapłacenia, a jak dzwonił do mnie w kwestii ugadania szczegółów to użył zastrzeżonego numeru. Dane do przelewu mi podał ale czy ja wiem czy policja by go złapała w razie czego? Jeśli chcesz utopić 1300zł to wpłacaj kasę Na 99% to oszust jakich pełno. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
credit123 10 Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Ludzie co wy klepiecie głupoty DOWNGRADE można zrobić w 3 sekundy xD wystarczy ściągnąć odpowiedni soft z neta powiedzmy 6.1.4 w iTunes 11 trzymając Shift klikasz na aktualizacje wybierasz soft z dysku i czekasz. Tyle ! Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Ludzie co wy klepiecie głupoty DOWNGRADE można zrobić w 3 sekundy xD wystarczy ściągnąć odpowiedni soft z neta powiedzmy 6.1.4 w iTunes 11 trzymając Shift klikasz na aktualizacje wybierasz soft z dysku i czekasz. Tyle ! Mylisz się od iphone 4S przez piątkę do 5S i 5C tak się nie da! W starszych są takie możliwości Co do zakupu jest to wałek 99% chyba że osobiście będziesz mógł odebrać tel to możesz spróbować Co do 4s używanego za około 800zł to i tak będzie bardzo ciężko. W przypadku sprzętu apple nie warto szukać okazji szczególnie jeśli się nie znasz. Są egzemplarze z sim lockami których usunięcie jest niemożliwe lub po prostu drogie nawet do 500zł (to zależy od sieci) Są modele działające tylko w CDMA czyli w polsce nie zadzwonisz Są podróbki, modele refibiuszed i inne cudaki wycofane ze sprzedaży Cytuj Link to post Share on other sites
Ekoiks 1 Napisano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Ok. Skoro nie zrobię JB na iOS 7 to nie będę miał bluetooth. Na Androidzie są te same apki, może opórcz kilku wyjątków. Poza tym też boję się, że oszust, więc ostatecznie nie biorę. Poczekam aż będzie JB na iOS i wtedy pomyślę nad iPhone 5.Dzięki za pomoc. Polecicie coś z Androidem, dobrą jakością dźwięku, długo trzymającą baterią i ekranem ponad 4 cale? Myślałem nad HTC Sensation XL. Dobry? Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Tylko teraz to ten cały JB to o kant d------ rozbić. Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free Cytuj Link to post Share on other sites
Ekoiks 1 Napisano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Dlaczego? Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Pozamykali strony które się dodaje w Cydii.Z JB wróciłem do oryginalnego iOS po godzinie. Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free Cytuj Link to post Share on other sites
Ekoiks 1 Napisano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2013 W sumie to nie wiem o czym mówisz. Co do sprzedawcy - przecież podaje mi dane do konta... Nie wysyła za pobraniem, więc nie sprawdzę paczki, bo może nawet żadna nie przyjdzie Policja powinna dojść, mam wszystkie jego dane, na które przelewam kasę nie tak? Ogólnie poszukam w okolicach 1000 zł jakiegoś 4S ale pewnego od kogoś z allegro. Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Ludzie co wy klepiecie głupoty DOWNGRADE można zrobić w 3 sekundy xD wystarczy ściągnąć odpowiedni soft z neta powiedzmy 6.1.4 w iTunes 11 trzymając Shift klikasz na aktualizacje wybierasz soft z dysku i czekasz. Tyle ! No to powodzenia. Po co pieprzysz glupoty jak nie wiesz? Przez iTunes mozesz wgrac tylko soft podpisywany przez apple. a apple podpisuje tylko najnowsze softy i przy probie wgrania starszego dostajesz blad nr 3194. Co do JB - ja mam wszystkie repozytoria, ktore potrzebuje.. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Jeszcze jedno odnośnie wysyłania plików przez bluetooth. Jak dla mnie rzecz zbędna albowiem prościej szybciej użyć do tego maila, dropboxa, icloud lub programu emulującego dysk flash 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Jak założył konto do Karty przedpłacanej to go będzie cięzko namierzyć. Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Co do JB - ja mam wszystkie repozytoria, ktore potrzebuje.. Dzięki za nakierowanie......Właśnie robię JB 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Ekoiks 1 Napisano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Ten sprzedawca iPhone'a 5 pisze mi, że przecież mogę aktywować telefon do iOS 6 i nie muszę do 7. Jak to jest? Mam możliwość wyboru softu? Zależy mi na JB. Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) Jezu, weź Ty sobie lepiej kup androida.. Oczywiście, ze nie musisz aktualizować do iOS7. Aktualnie JB jest do iOS 6.1.2 w przypadku iP 5, jeżeli jest 6.1.3 lub 6.1.4 to niestety nie zrobisz JB. Podobno ma być w przyszłości JB na każdą wersję iOS 6 i 7, ale póki co to są ploty. PS I nie aktywować tylko aktualizować. Edytowane 1 Października 2013 przez Sony156 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Ekoiks 1 Napisano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) Spoko, wolę iOS. Dzięki za pomoc. BTW. ile zapłaciłeś za swojego iPhone 5? Ciągle szukam okazji, a widzę, że najwięcej osób kupuje 5S na allegro po 3300 zł i albo oni są zbyt bogaci albo ja zbyt biedny i ciągle szukam okazji, które pewnie są oszustem. Oczywiście wolałbym złotego 5S za 6000 zł ale bananem nie jestem. Z drugiej strony nie orientuję się jaka jest "normalna" cena na używkę. Raz 4S jest za 800, raz za 1400 zł. Ciężko jest kupić używanego iPhone'a... Edytowane 1 Października 2013 przez Ekoiks Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 2 kafle Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts