afros 0 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Witam. Zamierzam wymienić swojego Radka hd4870 na coś mniej prądożernego a zarazem tak samo wydajnego. Celuje w hd 5770. Tu się rodzi w moim chłopskim umyśle kilka pytań, a mianowicie: 1. Jak to jest z wydajnością tych dwóch kart? Tak, wiem. Są tematy, posty o tych kartach- czytałem, ale chciałbym poznać opinie ludzi, którzy mieli do czynienia z oby dwoma układami. 2.Jak się ma do tego reszta mojej konfiguracji? chodzi głównie o zasilacz mobo: Asus P5QL-E c2d e7300 2,66GHz po oc 3,5GHz corsair 2x2GB 800 cl4 po oc 840MHz cl4 zasilacz: Rasurbo 650W Cytuj Link to post Share on other sites
mazi12435 44 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 a wiec tak z ta wydajnoscia jest roznie jedn sadza ze 5770 jest slabsza nieco drudzy mysla ze jest lepsza co by nie powiedziec to trzeba przyznac ze ta karta ma wiecej zalet niz wad bedzie znacznie cichsza chlodniejsza i bedzie jesc duzo mniej pradu no i ma dx11 ktory z miesiaca na miesiac bedzie coraz bardziej powszechny co do twojej konfiguracji to sadze ze jest ok nie ma sie o co martwic Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Zamierzam wymienić swojego Radka hd4870 na coś mniej prądożernego a zarazem tak samo wydajnego. Celuje w hd 5770.IMO wymiana nie ma kompletnie żadnego sensu, a argumenty że "zaoszczędzi się na prądzie" można wsadzić między bajki bo będzie to oszczędność kilkunastu zł w ciągu roku. Do tego wydajność może minimalnie spaść Cytuj Link to post Share on other sites
afros 0 Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 argumenty że "zaoszczędzi się na prądzie" można wsadzić między bajki bo będzie to oszczędność kilkunastu zł w ciągu rokuA co powiesz na to że mieszkając do niedawna z rodzicami i mając w domu licznik przedpłatowy (jeśli wiesz o czym mówię) miesięczne zużycie wynosiło 100-130 kilowatów. Teraz gdy mieszkają sami i używają starego laptopa 100 kilowatow mają już ponad miesiąc i możliwe że "pocisnom" na tym jeszcze miesiąc. Hmm Koszt jednego kilowata= 50gr Cytuj Link to post Share on other sites
mek 87 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Zgadzam się z tym co napisał Igoruss. Nie oszukujmy się z tym "zaoszczędzaniem" energii bo w przeciągu miesiąca lub roku nie odczujesz różnicy w podorze prądu i opłatach za energie. A co powiesz na to że mieszkając do niedawna z rodzicami i mając w domu licznik przedpłatowy (jeśli wiesz o czym mówię) miesięczne zużycie wynosiło 100-130 kilowatów. Teraz gdy mieszkają sami i używają starego laptopa 100 kilowatow mają już ponad miesiąc i możliwe że "pocisnom" na tym jeszcze miesiąc. Hmm Odeszła jedna osoba to i opłaty mniejsze-chyba nie powiesz mi, że korzystałeś tylko z komputera i nic poza tym. Radzę przeczytać regulamin Cytuj Link to post Share on other sites
sas11 0 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Aż tak wiele się na tej karcie nie zaoszczędzi,skoro jest nawet wydajna to musi też troche ''połykać'' prądu Cytuj Link to post Share on other sites
Mixtape 1765 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Moim zdaniem bierz jednak tego HD5770,tylko z innym chłodzeniem np.od HIS albo od GIGABYTE.DirectX 11 będzie już coraz bardziej powszechniejszy więc bierz go i tyle Cytuj Link to post Share on other sites
sas11 0 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Warto dopłacić te 30-40zł i mieć kartę z lepszym chłodzeniem Cytuj Link to post Share on other sites
lewas 0 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 bez sensu taka wymiana to tak jakbyś miał mercedesa i chciał go wymienić na taki sam model,z tym samym silnikiem tylko inną tapicerką.Totalnie bez sensu co innego gdybyś przesiadał sie conajmiej na radka 5850 to i różnica w wydajności byłaby spora, ale są osoby które zawsze będą miały mało. Jeszcze tylko pytanie czy masz win7 że śpieszy ci sie do radka 5770?? bo jeśli pracujesz na viście albo xp to wogóle niezrozumiały to dla mnie zakup Cytuj Link to post Share on other sites
Cybul2 1 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Jeszcze tylko pytanie czy masz win7 że śpieszy ci sie do radka 5770?? bo jeśli pracujesz na viście albo xp to wogóle niezrozumiały to dla mnie zakup A co ma win7 do radeona 5770?? Poza tym uważam że lepszym rozwiązaniem będzie 4870. Cytuj Link to post Share on other sites
sas11 0 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 To,że win 7 ma obsługę dx11 Kolega strasznie chce chyba bardzo przyoszczędzić na prądzie to niech sobie weźmie tego 5770 albo 5670 wtedy to by było małe zużycie energii Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Zmiana nieopłacalna, no chyba żebyś nic nie dopłacał. Wydajność HD5770 jest zazwyczaj niższa, ale to różnica prawie niezauważalna. HD5770 na pewno będzie chłodniejszy i cichszy, a ten mniejszy pobór prądu przełoży się na oszczędność kilkunastu złotych rocznie. Przesiadłem się z HD4870 512MB na HD5770 512MB i nie narzekam, ale stary się popsuł i dostałem z zamian nowego bez żadnych dopłat. Taka wymiana ma sens jedynie gdy nic nie dopłacasz. Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Ja do niedawna miałem ten sam pomysł, ale żeby zwróciła ci się dopłata do 5770, musiałbyś z niej korzystać kilka lat (w dodatku intensywnie). Gdybyś jeszcze nie miał karty, to wybór byłby dużo łatwiejszy. Moim zdaniem nie ma sensu zmieniać karty - bynajmniej nie na tą. Cytuj Link to post Share on other sites
Cybul2 1 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 To,że win 7 ma obsługę dx11 Vista też ma więc o co chodzi ?? Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Dla wyjaśnienia co do poboru prądu to proszę, oto moje wyliczenia: Przypuśćmy że HD5770 pobiera ok. 60W mniej niż HD4870 (w spoczynku i w stresie) PC jest włączony 6h dziennie koszt 1kWh=60gr 6h*30= 180 h miesięcznie 70W=0,07 kW 180h*0,06kW= 10,8 kWh 10,8kWh*0,60zł= 6,48zł mniejszy rachunek za prąd miesięcznie Czy to tak dużo? Większą oszczędność zrobisz gasząc po sobie światło czy zmieniając jedną żarówkę na energooszczędną Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCrow 5 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 http://www.grupaenerga.pl/klienci_indyw ... nergii.xml Stosuj się będziesz miał mniejsze koszty codziennego życia Co do zamiany - niezbyt opłacalne, jeżeli minimalny spadek wydajności cię nie przeraża a wykorzystasz chociaż czasem dx 11 i nie dopłacisz krocia do tego interesu to możesz brać. Cytuj Link to post Share on other sites
sas11 0 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Chyba już się przekonał że nie warto zmieniać grafy Cytuj Link to post Share on other sites
afros 0 Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Nie wiem co myśleć w tym momencie chyba jednak zostanę przy tym co mam, bo tak jak piszecie moze sie okazać że strace na wydajności a to bedzię cieżkie do zgryzienia. Też chciałbym kupić 5850 a najlepiej 5870 ale kasa kasa Pozostaje odkładać kase i czekać na dobre ceny. A z tymi wyliczeniami co do zużycia prądu to sie kolego nie zgodze ile wychodzi na miesiąć wiecej lub mniej ale to inna kwestia. DZIĘKUJE WSZYSTKIM ZA UWAGI I POZDRAWIAM Cytuj Link to post Share on other sites
reenstix 12 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Ja napiszę inaczej Na początku miałem zamiar kupić 4870, w każdym teście wychodziła lepiej no i cena była lepsza. Teraz po wyjściu catalyst'ów 10.2 i 10.3 bardzo wiele się zmieniło, a i cenowo 5770 jest tańsza. 5770 po małym OC do około 595MHz zostawia z tyłu 4870 w 95% testów http://nvision.pl/Test-PowerColor-Radeo ... ils-4.html Wydajność jest na prawdę ogromna przy poborze prądu prawie 2x mniejszym od 4890, a przy następnych catalystach jeszcze może wzrosnąć !!! Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Dobra opcja by była gdybyś chciał wymienić hf4870 na hd5850 inaczej nie warto. Wydasz pieniążki i NIC. No chyba, że bardzo zależy Ci na dx11. Tylko do DX11 opłaca się mieć mocniejszą wersję karty. Cytuj Link to post Share on other sites
afros 0 Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 No chyba, że bardzo zależy Ci na dx11. Tylko do DX11 opłaca się mieć mocniejszą wersję karty Właśnie nie o dx11 mi chodzi tylko prąd, temperaturki i cisze w budzie. Po za tym wydaje mi się że 5770 i tak będą klękać jak tylko wyjdą bardziej wymagające gry z dx11 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 W takim razie hd5770 (~100W), hd4870 potrafi pobrać pod pełnym obciążeniem prawie 170W. Nie bardzo mamy tu ruch, albo 100W i przeciętna wydajność, albo ~200 i ... sam wiesz co Cytuj Link to post Share on other sites
ivanos 112 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Moim zdaniem bierz jednak tego HD5770,tylko z innym chłodzeniem np.od HIS albo od GIGABYTE.DirectX 11 będzie już coraz bardziej powszechniejszy więc bierz go i tyle Kompletnie nieopłacalna wymieniana ! .Jak chciał byś na prawdę poczuć różnicę w wydajności to co najmniej HD 5850.To że HD 5770 wspiera DX11 to jedno,a wydajność w grach pod tym API to drugie Ja napiszę inaczej Na początku miałem zamiar kupić 4870, w każdym teście wychodziła lepiej no i cena była lepsza. Teraz po wyjściu catalyst'ów 10.2 i 10.3 bardzo wiele się zmieniło, a i cenowo 5770 jest tańsza. 5770 po małym OC do około 595MHz zostawia z tyłu 4870 w 95% testów http://nvision.pl/Test-PowerColor-Radeo ... ils-4.html Wydajność jest na prawdę ogromna przy poborze prądu prawie 2x mniejszym od 4890, a przy następnych catalystach jeszcze może wzrosnąć !!! Zapomniałeś dodać że HD 4870 tez można podkręcić,a po OC ze swoją wydajnością nie ustępuje zbytnio GTX 260 ,a i czasem potrafi z nim nawet wygrać http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=4 ... tr_numer=4 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Moim zdaniem bierz jednak tego HD5770,tylko z innym chłodzeniem np.od HIS albo od GIGABYTE.DirectX 11 będzie już coraz bardziej powszechniejszy więc bierz go i tyle Kompletnie nieopłacalna wymieniana ! .Jak chciał byś na prawdę poczuć różnicę w wydajności to co najmniej HD 5850.To że HD 5770 wspiera DX11 to jedno,a wydajność w grach pod tym API to drugie Nie pisz posta/postem. I była już mowa o takiej wymianie. Cytuj Link to post Share on other sites
reenstix 12 Napisano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Zapomniałeś dodać że HD 4870 tez można podkręcić,a po OC ze swoją wydajnością nie ustępuje zbytnio GTX 260 ,a i czasem potrafi z nim nawet wygrać http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=4 ... tr_numer=4 Tak, ale chodziło mi o to, że potencjał OC 5770 jest dużo większy od 4870, który po nakręceniu nigdy nie przegoni 4890 w odróżnieniu do 5770. Mimo wszystko i tak są to tylko procenty i w praktyce to co jest niegrywalne na 4870 to na GTX 285 też gaci nie zerwie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts