Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!
Przeważnie jestem biernym użytkownikiem benchmark.pl i szarakiem ale chcę pójść o krok naprzód. Ostatnio popsuł mi się komputer, udało mi się wszystko naprawić (dla ciekawskich BSOD). Wszystkie informacje wygooglowałem co trzeba zrobić i jak. No i tutaj pojawia się moje pytanie, skąd ludzie wiedzą jak rozwiązywać takie problemy? Chodzi mi o to czy da się tego "nauczyć" ,a nie używać google w celu rozwiązania problemu? Drugie pytanie jest odnośnie wybierania podzespołów do komputera czy też wybór notebooków. Skąd mogę się dowiedzieć (najlepiej polskie źródło) jakie procesory są bardziej wydajne od innych? Ram bardziej korzystny do programów np. jak autoCAD itp. 
Pozdrawiam.

No czytam, czytam dużo z Waszego forum ale co z tego skoro jeżeli ktoś by mnie spytał dlaczego np uważam ,że dany procesor jest lepszy od drugiego to wtedy odpowiedź "bo tak specjalista napisał na forum" nie wchodzi za bardzo w rachubę :P Chciałbym móc to uzasadnić jakimiś testami czy wynikami ale chciałbym najpierw je zrozumieć.
Mam nadzieję ,że rozumiecie o co mi chodzi. :)

Lata doświadczeń siedzenia w sprzęcie w realu a nie w teorii. Bycie w tych sprawach na bieżąco bo jakość produktów zmienia się jak w kalejdoskopie. Śledzenie profesjonalnych forum a zapewniam, że takie są.

Z bsodami też da się poradzić ale to jest dużo wyższa szkoła jazdy. Umiejętność debugowania zrzutów pamięci z plików dmp czyli szeroka wiedza na temat obsługi win debuggera, umiejętność wyciągania z nich interesujących informacji (nie tylko komenda !analyze -v), umiejętność śledzenia stosu, czytania anglojęzycznych manuali msdn odnośnie błędów i ich argumentów jakie mogą powstawać. Bardzo duża wiedza z zakresu OS (jądro systemowe, zarządzanie zasobami, sterowniki itp). Analityczna umiejętność interpretacji wyników z debuggera, powiązanie spójnych ze sobą faktów, poszukiwanie przyczyn za pomocą rożnego oprogramowania diagnostycznego.

Wszystko to niestety doświadczenie i czas przebywania w tym. Tego się nie da nauczyć tak o że przeczytasz. Czym więcej problemów rozwiążesz tym potem łatwiej pomóc, dlatego raz taki użytkownik pomoże raz taki. Oczywiście zdarzają się wybitni. :)

Ale dużo zależy od doświadczenia i od tego co mówiła osoba wyżej :)

• 4 tygodnie później...