Skocz do zawartości

kariolmax

Użytkownik
  • Liczba zawartości

    159
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

2 Neutralny

O kariolmax

  • Tytuł
    Dyskutant
  1. Temat (niestety) wznawiam - BENQ nie zaskoczył mnie pozytywnie obrazem, a dodatkowo brakuje mu symbolicznych 2mm, aby zmieścić się we wnękę w moim biurku. LG natomiast przyszedł uszkodzony... uruchamia się, słyszę pisk i widzę białe światło na dole, ale nie ma jakiegokolwiek obrazu ani komunikatu jak np. "Brak sygnału". Nie da się również wejść w żadne menu. Trupa otrzymałem od x-kom.. Zastanawiam się również co do HDRu - mało filmów oraz gier go wspiera, a jak włączyłem jego natywne wsparcie w ustawieniach Windowsa, wszystko stało się blade i nieprzyjemne dla oka. Zabawa w każdorazową je
  2. Na konkurencyjnym forum polecono mi zainteresować się monitorami 4K - idealnie się skalują do FHD, co ma znaczenie w grach. Tak więc zrobię, dlatego zwiększyłem budżet do 1300zł +-200zł. Dzięki za wszystkie dotychczasowe propozycje! Co myślicie o tym monitorze? Zachęca mnie HDR i automatyczna regulacja jasności: https://www.x-kom.pl/p/415202-monitor-led-27-benq-el2870u-czarny-4k-hdr.html
  3. Witam Was serdecznie, przymierzam się do zmiany swojego LG 23MP65HQ-P, z którego jestem zadowolony, na coś większego i o wyższej rozdzielczości (siedzę na tyle blisko monitora, że przy obecnych 24' widzę że FHD to minimum). Główne przeznaczenie to internet, filmy, a sporadycznie również "spokojne gry" w stylu Wiedźmina, Cyberpunka itd. Budżet to 1000zł, ale jeśli dopłata 100-200zł pozwoli mi kupić produkt znacznie lepszy, jestem w stanie dołożyć. Znalazłem tani egzemplarz od Philipsa - 275E1S, wypada całkiem dobrze w testach uwzględniając jego cenę. Co nim myślicie? Mam również dylem
  4. Problem rozwiązany przy pomocy wcześniej podlinkowanego adaptera PCie -> M2. Co ciekawe, wcześniejszy WD Blue SN550 również zaczął działać w takiej konfiguracji. Przy wpięciu do gniazda PCI-e 3.0 (to od GPU) transfery wzorowe, w PCI-e 2.0 również dobrze bo 1600MB/s odczytu i 1550MB/s zapisu - w zupełności mi to wystarcza. Szkoda, że nie udało się ustalić przyczyny problemu z gniazdem M2 płyty, ale szkoda mi na to więcej czasu. Temat zamknięty i (w połowie) rozwiązany - dziękuję wszystkim za pomoc!
  5. Boot option jest od początku ustawiony jako UEFI, widziałem ten podpunkt w instrukcji. Co to CSM?
  6. Screenshot jest nieaktualny - 3 dni temu włączyłem opcję "Windows 8/8.1/10 Feature", co generalnie nic nie zmieniło w kontekście pracy obu dysków. Możesz mieć rację, też myślałem o konflikcie obecnie podpiętych dysków SATA (mimo że są w złączach 1 i 2) z nowym M2. Do takiego testu potrzebowałbym pomocy w wyborze linuxa, aby zainstalować go na pendrive i odpiąć wszystkie inne dyski podczas benchmarku. Adapter (mam nadzieję) załatwi sprawę, ale chciałbym wiedzieć, dlaczego moja płyta tak dziwnie reaguje. SSD'ka wkładałem kilkukrotnie do zącza m2 - nie ma opcji, że coś jest
  7. Nie właśnie, od razu o tym pomyślałem, ale moje dyski używają jedynie 1 i 2 złącza sata.
  8. Wklejam w załączniku - zwróć uwagę też na CrystalDiskInfo - tam jest uzasadnienie tych wyników, dysk działa w PCI-e 2.0 x1 zamiast x2. Odkryłem to z rana, ale do teraz brakuje mi rozwiązania.
  9. Kupiłem teraz dysk Crucial P2 1 TB PCI-E x4 Gen3 NVMe (CT1000P2SSD8) i został on od razu wykryty przez zainstalowany na starym SSD Samsunga (SATA) Windows 10. Już się cieszyłem że po problemach - odpalam CrystalDiskMark i wyskakują mi wyniki niższe niż na Samsungu o 30-40MBps... Wiem, że mam linię M2 10Gbps, ale i tak przy takiej przepustowości powinno mi wypluć coś koło 800-900MBps, poprawcie mnie jeśli się mylę. Zainstalowałem program Cruciala "Storage Executive" i przeskanowałem dysk ich selftestem - zero błędów. Zainstalowałem również sterownik Microna do kontrolera NVMe (jedyny jaki znala
  10. @CrisPell widziałem ten temat na ich forum i zrobiłem zgodnie z instrukcją (odpięte wszystkie inne dyski; świeży pendrive z instalką Windowsa) i niestety, ale nie widzi go również na tym etapie.
  11. Porobiłem screenshoty wszystkich ustawień potencjalnie związanych z dyskami (została tylko zakładka Overclocking, ale tam też szukałem - nie widzę większego sensu podrzucania jej tutaj). https://imgur.com/a/atkjxhv Jeśli chodzi o SATA Mode z pierwszego zrzutu, mam tam do wyboru: Disabled, IDE, AHCI, RAID;
  12. Witajcie, kupiłem niedawno dysk WD Blue SN550 NVME 1000GB i niestety, ale instalacja w moim komputerze nie powiodła się. Mój komputer ma płytę MSI Z97 Gaming 3 z procesorem i5-4690k i wyczytałem w instrukcji, że do montażu w/w dysku potrzebuję ustawić w BIOSIE opcję UEFI (czyli zmienić z "UEFI + Legacy"). Przy takim ustawieniu komputer wgl nie uruchamia systemu (w trybie UEFI + Legacy działa mój SSD Samsunga na złączu SATA), a nowy dysk dalej nie jest wykrywany. Jestem już trochę w tyle z nowymi technologiami, dlatego byłbym Wam bardzo wdzięczny za pomoc w tej sprawie. Jeśli nowy zakup jest zw
  13. Witam Was serdecznie, poszukuję uniwersalnego laptopa z przeznaczeniem jako prezent komunijny dla chłopca. Warunków jest mało - ma on mieć co najmniej 17 cali i posiadać nawet symboliczny dysk SSD na system operacyjny. Obstawiam, że będzie chciał na nim grać, a więc byłbym wdzięczny za propozycje nakierowane w tą stronę. Budżet do 3000zł z +-300zł dodatkiem, jeśli spowoduje on dużą różnicę w opłacalności danego modelu. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
  14. Witam Was serdecznie, znajoma przekazała mi swojego laptopa HP G62 (dokładnie G62-120SW o nr produktu VY389EA#AKD) z zainstalowanym Windowsem 7, który ma niedziałający ekran oraz nie uruchamia się. Podpiąłem go pod swój monitor, odpaliłem i na starcie powitał mnie BSOD "atikmpag.sys", co świadczyłoby o sterownikach wg. wiadomości w internecie. Ponowiłem próbę, tylko że tym razem w trybie awaryjnym. Bęc, zero problemów... Odpaliłem jeszcze raz tryb awaryjny i użyłem DDU, aby odinstalować prawdopodobnie śmieciowe sterowniki (widziałem program iObita do "aktualizacji sterowników", sam kiedyś nam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...