Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Pomoc/FAQ wysyłki sprzętu do redakcji


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#1 darek11

darek11
  • Dyskutant

  • 174 postów
  • Miejscowość:Radlin
  • 3DMark 06:14031

Napisano 14 wrzesień 2009 - 20:19

Przychodzi taki czas ze trzeba oddac sprzet ktory sie wypozyczylo od redakcji. Patrzac na to ogolenie rzecz biorac nie wiem jak sie do tego zabrac. Wiem ze trzeba odeslac to DHL'em... i tylko tyle. Nie wiem czy trzeba to jakos specjalnie zapakowac. Nie wiem czy zamawiajac kuriera trzeba podawac jakies dane o paczce (waga, rozmiary, wartosc paczki, ubezpieczenie?), nie wiem czy zamawiac kuriera przez telefon czy neta. Moglbyscie to zebrac w jakas taka logiczna calosc, sam za bardzo nie wiem jak do tego sie dobrac.

Jezeli juz gdzies to bylo poruszane doglebnie to przepraszam.
  • 0
http://g.bfbcs.com/4...Mr Rozpizdu.png

"Mądrość ma swoje granice, głupota nie jest tak upośledzona"

#2 rotorek

rotorek
  • Gaduła

  • 413 postów

Napisano 14 wrzesień 2009 - 21:09

jak zamówisz to Twoja sprawa
dla tych co nie wiedzą to paczka (standardowa) na adres:
Benchmark Sp z o.o.
ul.Wołczyńska 37
60-003 Poznań

opakować w podobny sposób jak dostałeś :cenzura: generalnie dla kuriera nie trzeba aż tak mocno opierniczać wszystkiego papierem. ja np. monitory po prostu zaklejam taśmą, aby pudełka nikt nie otwierał :cenzura: druki ewentualnie kurier będzie miał przy sobie, jakieś mniejsze pudełka w opakowanie kuriera - powinien mieć ze sobą zawsze jakieś (ja akurat wysyłam UPS'em, DHL'em w sumie dopiero zacznę ;>)

Wojtek Ci poda numer klienta DHL (nie będę go wklejał tu), bo odsyłasz na koszt komputronika

co do wagi, ja zawsze wpisuję na oko :cenzura:
  • 0
rotorek

#3 Tearius

Tearius
  • Gaduła

  • 473 postów
  • GG:12302163
  • Miejscowość:Lublin
  • 3DMark 06:0

Napisano 03 maj 2010 - 12:58

Odświeżam temacik i napisze od siebie, że przydałby się taki poradnik/faq dot. wysyłki sprzętu do redakcji. Niektórzy pierwszy raz wysyłają coś kurierem i nie są wtajemniczeni, czy trzeba brać ubezpieczenie, co dokładnie w jakie pola powpisywać itd.

Ja np. odsyłam Huba usb i mam takie zapytanie, czy kurier będzie miał własne pudełko?
  • 0

#4 kowdipapo

kowdipapo
  • Support Team

  • 4079 postów
  • Miejscowość:Gliwice

Napisano 03 maj 2010 - 13:44

Zamowic kuriera najlepiej dzwoniąc pod Contact Center polskiego DHL Express - tel. (042) 6 345 345, tam tez sie spytaj ile kosztowałoby pudełko. Kurier nigdy do mnie nie przychodzil z pudelkiem, ale moze w aucie ma jakby co. Ja zawsze odsylam w oryginalnych pudelkach ;)


Nigdy nie ubezpieczalem paczki do Benchmarka, ale nie wiem czy trzeba ;)

Dzwoniąc powiedz ze bedzie to na koszt odbiorcy! Wczesniej znaj mniej wiecej wymiary i wage paczki, bo o o pytają :P

Ja zawsze daje kurierowi do przepisania adres z kartki co to byla jak paczka przyszła. Tam caly adres byl, z tym ze zamiast KOmputronik prosilem zeby napisal Benchmark Spółka z o.o. Tam tez jest numer klienta, wiec jak masz tą kartke to nie musisz pisac do redakcji.

Zapakować tak, aby było bezpiecznie. Dla huba wystarczy cos miekkiego zeby sie nie obijał/nie latal po calym pudelku, dla czegos bardziej delikatnego troche bardziej trzeba pomyslec. Zawsze uzywam tych poduszeczek powietrznych co to KT nimi opakowuje te paczki :) No i mozna zawsze wciskac na zapchanie nawet zwykle jednorazowe siatki, jak chce sie juz tak bardzo usztywnić zawartość paczki.

No i na koncu zakleić taśmą tak, zeby bylo na 100% zamknięte :P Zawsze mozesz poczekac z zaklejaniem na kuriera i sie poradzic jakbys mial dylemat ;) W koncu zaklejenie paczki to chwila :P

Po 1. wyslanej paczce wszystkie twoje problemy znikną i kolejną paczke juz po prostu zwyczajnie zapakujesz i wyślesz :P Tez za 1. razem mialem kilka wątpliwości, np. czy ubezpieczac itd :P
  • 0
Masz zastrzeżenia co do mojej pracy jako moderatora? Pisz śmiało na PW :)

#5 Tearius

Tearius
  • Gaduła

  • 473 postów
  • GG:12302163
  • Miejscowość:Lublin
  • 3DMark 06:0

Napisano 03 maj 2010 - 14:20

Ok, czyli odsyłam w tym samym pudełku co przyszło. Czy kurier, który przyjedzie po paczkę będzie chciał tam do środka zaglądać, czy cóś? ;)
  • 0

#6 kowdipapo

kowdipapo
  • Support Team

  • 4079 postów
  • Miejscowość:Gliwice

Napisano 03 maj 2010 - 14:26

NIe, pyta sie tylko co jest w paczce, Ty mówisz sprzęt elektroniczny, mozesz dodac ze hub usb ale go to juz nie obchodzi, bo napisze sprzet elektroniczny i tyle ;)

Edit:
@Down
To teraz bezczelnie poproszę o pochwałę ;)
  • 2
Masz zastrzeżenia co do mojej pracy jako moderatora? Pisz śmiało na PW :)

#7 Tearius

Tearius
  • Gaduła

  • 473 postów
  • GG:12302163
  • Miejscowość:Lublin
  • 3DMark 06:0

Napisano 03 maj 2010 - 14:29

Ok, dzięki za pomoc ;)
  • 1

#8 Tearius

Tearius
  • Gaduła

  • 473 postów
  • GG:12302163
  • Miejscowość:Lublin
  • 3DMark 06:0

Napisano 04 maj 2010 - 09:33

A btw. jeszcze jedno pytanie
Czy można wypożyczyć więcej niż jedną rzecz? ;>
Chodzi mi o przypadek, gdy np. możemy wypożyczyć płytę główną i kartę graficzną, a potem porobić testy np. z SLI itp. :>
  • 0

#9 kowdipapo

kowdipapo
  • Support Team

  • 4079 postów
  • Miejscowość:Gliwice

Napisano 04 maj 2010 - 11:00

Teoretycznie mozna, w praktyce wystarczy ładnie poprosić :D
  • 0
Masz zastrzeżenia co do mojej pracy jako moderatora? Pisz śmiało na PW :)

#10 mICh@eL

mICh@eL
  • Redaktor Overclock.pl

  • 4578 postów
  • GG:brak
  • Miejscowość:Katowice
  • 3DMark 06:666 :E

Napisano 04 maj 2010 - 11:58

Nigdy nie ubezpieczalem paczki do Benchmarka, ale nie wiem czy trzeba :D

Chłopie... zawsze się ubezpiecza przesyłkę, na druku który jest przyczepiony do paczki masz napisane na ile benchmark ubezpieczył i z taką samą wartością ubezpieczenia odsyłasz :>
  • 0

#11 kowdipapo

kowdipapo
  • Support Team

  • 4079 postów
  • Miejscowość:Gliwice

Napisano 04 maj 2010 - 12:30

NIgdy nikt mi nie mowil ze trzeba wiec nie ubezpieczalem :D
Jak pytalem sie Marcina i Wojtka co i jak z wysylka tez nie mowili nic o ubezpieczaniu :P
  • 0
Masz zastrzeżenia co do mojej pracy jako moderatora? Pisz śmiało na PW :)

#12 mICh@eL

mICh@eL
  • Redaktor Overclock.pl

  • 4578 postów
  • GG:brak
  • Miejscowość:Katowice
  • 3DMark 06:666 :E

Napisano 04 maj 2010 - 12:52

Bo to przecież logiczne :wariat:

Kompa na USB wysyłałem z ubezpieczeniem, oni odesłali z ubezpieczeniem (na 3000zł :P ), wszystkie testowane przedmioty także :D
  • 0

#13 kowdipapo

kowdipapo
  • Support Team

  • 4079 postów
  • Miejscowość:Gliwice

Napisano 04 maj 2010 - 13:12

malo wartosciowe przedmioty wysylalem, wiec sie nie zastanawialem nad tym w ogole :P
Przy bardziej wartosciowych przesylkach na pewno bym ubezpieczal :D
No dobra, niech Wam bedzie, bede teraz ubezpieczał :wariat:
  • 0
Masz zastrzeżenia co do mojej pracy jako moderatora? Pisz śmiało na PW :)

#14 Tearius

Tearius
  • Gaduła

  • 473 postów
  • GG:12302163
  • Miejscowość:Lublin
  • 3DMark 06:0

Napisano 04 maj 2010 - 14:15

No i przed sekundką kurier odebrał paczkę :wariat:
kowdipapo - dziękuję za pomoc :P Było dokładnie tak jak napisałeś (pytał się o zawartość). jeszcze się pytał jaka jest wartość, to powiedziałem, że około 30zł :P

Edit: pochwała przyznana :D
  • 0

#15 Maksym Słomski

Maksym Słomski
  • Maniak

  • 3122 postów
  • Miejscowość:Katowice

Napisano 04 maj 2010 - 14:38

Swoją drogą dobrze mieć konto w necie w DHL - nigdzie dzwonić nie trzeba, a kuriera zamawia się szybko i wygodnie. :D
  • 0

#16 Paweł Maziarz

Paweł Maziarz
  • To ten od newsów

  • 8117 postów
  • GG:24471632
  • Miejscowość:Katowice
  • 3DMark 06:15700

Napisano 04 maj 2010 - 14:47

Zamowic kuriera najlepiej dzwoniąc pod Contact Center polskiego DHL Express - tel. (042) 6 345 345, tam tez sie spytaj ile kosztowałoby pudełko. Kurier nigdy do mnie nie przychodzil z pudelkiem, ale moze w aucie ma jakby co. Ja zawsze odsylam w oryginalnych pudelkach :wariat:


Nigdy nie ubezpieczalem paczki do Benchmarka, ale nie wiem czy trzeba :D

Dzwoniąc powiedz ze bedzie to na koszt odbiorcy! Wczesniej znaj mniej wiecej wymiary i wage paczki, bo o o pytają :P

Ja zawsze daje kurierowi do przepisania adres z kartki co to byla jak paczka przyszła. Tam caly adres byl, z tym ze zamiast KOmputronik prosilem zeby napisal Benchmark Spółka z o.o. Tam tez jest numer klienta, wiec jak masz tą kartke to nie musisz pisac do redakcji.

Zapakować tak, aby było bezpiecznie. Dla huba wystarczy cos miekkiego zeby sie nie obijał/nie latal po calym pudelku, dla czegos bardziej delikatnego troche bardziej trzeba pomyslec. Zawsze uzywam tych poduszeczek powietrznych co to KT nimi opakowuje te paczki :P No i mozna zawsze wciskac na zapchanie nawet zwykle jednorazowe siatki, jak chce sie juz tak bardzo usztywnić zawartość paczki.

No i na koncu zakleić taśmą tak, zeby bylo na 100% zamknięte :P Zawsze mozesz poczekac z zaklejaniem na kuriera i sie poradzic jakbys mial dylemat :P W koncu zaklejenie paczki to chwila :P

Po 1. wyslanej paczce wszystkie twoje problemy znikną i kolejną paczke juz po prostu zwyczajnie zapakujesz i wyślesz :P Tez za 1. razem mialem kilka wątpliwości, np. czy ubezpieczac itd :P



Fajnie opisałeś - może kiedyś się przyda... :P
  • 0

#17 Tearius

Tearius
  • Gaduła

  • 473 postów
  • GG:12302163
  • Miejscowość:Lublin
  • 3DMark 06:0

Napisano 04 maj 2010 - 14:52

Ja właśnie przez internet zamawiałem :D Rzeczywiście, bardzo wygodnie się kuriera tam zamawia :P
  • 0

#18 kuniomaster1993

kuniomaster1993
  • Entuzjasta

  • 584 postów
  • Miejscowość:Syców
  • 3DMark 06:1

Napisano 04 maj 2010 - 17:27

Ja mam pytanie co to jest ten numer mpk ??
  • 0

#19 kowdipapo

kowdipapo
  • Support Team

  • 4079 postów
  • Miejscowość:Gliwice

Napisano 04 maj 2010 - 17:49

Na 99% chodzi o numer klienta. Na tej podstawie wiadomo kto ma zaplacic za przesylke (jezeli placi odbiorca).
  • 0
Masz zastrzeżenia co do mojej pracy jako moderatora? Pisz śmiało na PW :)

#20 kuniomaster1993

kuniomaster1993
  • Entuzjasta

  • 584 postów
  • Miejscowość:Syców
  • 3DMark 06:1

Napisano 04 maj 2010 - 17:56

Ok dzięki za 99 procentowe info :P
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych