Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Router TL-WR1043ND w trybie mostu/repeater

TL-WR1043ND ARRIS TG2492S repeater tryb mostu

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 newkarol

newkarol
  • Nowicjusz

  • 9 postów

Napisano 10 lipiec 2019 - 16:13

Szanowni Forumowicze,

W swoim 55m mieszkanku posiadam Internet 100/20Mb/s od telewizji kablowej TOYA. Dostawca wyposażył mnie w dwuzakresowy modem ARRIS TG2492S. Router ustawiony mam na częstotliwości 2,4GHz w pokoju dziennym, często zaś pracuję i gram na konsoli w sypialni. Pokoje oddzielone są od siebie 3 ścianami z cegły o grubości ok. 30cm. Pracując na laptopie zasięg jest poprawny, lecz na konsoli już nie bardzo, zwłaszcza przy grach multiplayer. Posiadam stary router TP-LINK TL-WR1043ND w wersji 1.10.

 

Pytanie do was i waszego cennego doświadczenia: czy jest możliwość konfiguracji ww. TP-LINKA jako wzmacniacza sygnału lub mostu do modemu od TOYA?

 

W przypadku TP-LINKA mam fabryczne oprogramowanie. Co tyczy się modemu TOYA to jedyna opcja konfiguracji wygląda tak:

 

Dxjj9qS.png

 

Zrzutka z WiFi Analyzer z poziomu komputera:

7zkfNAd.png

 

Dzięki za cierpliwość :D Przepraszam was, ale natłok informacji od wujka Google wcale mi nie pomógł.


Użytkownik newkarol edytował ten post 10 lipiec 2019 - 16:17

  • 0

#2 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 7759 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 10 lipiec 2019 - 21:07

A jakbyś postawił 1043 w tym samym miejscu co Arrisa to jaki masz sygnał?
  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7, KG7; Asus: A7M. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#3 newkarol

newkarol
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 9 postów

Napisano 11 lipiec 2019 - 08:25

A jakbyś postawił 1043 w tym samym miejscu co Arrisa to jaki masz sygnał?

 

Siła sygnału jest podobna, te 6-8 late temu pamiętam, że szału też nie było jeśli chodzi o TP-LINKA. 


  • 0

#4 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 7759 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 12 lipiec 2019 - 08:39

Sprawdź czy Twoja wersja ma WDS. 1043 występował w dobrych kilku wersjach różniących się sprzętowo i programowo. Tu masz opis jak skonfigurować: https://www.tp-link....upport/faq/227/


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7, KG7; Asus: A7M. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#5 newkarol

newkarol
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 9 postów

Napisano 12 lipiec 2019 - 21:34

Sprawdziłem, router TP-LINK posiada WDS. Przystąpiłem do lektury na podesłanym przez Ciebie linku, wykonuje krok po kroku i ZONK. Po pierwsze zalogować się do routera mogę tylko za pośrednictwem kabla co też uczyniłem - loguje się przez przeglądarkę Edge bo Chrome w ogóle nie daje otworzyć linku z IP routera. Po drugie wykonałem wszystkie etapy/kroki z linku. Po trzecie na końcu pojawia się (jest widoczna) utworzona nowa przeze mnie sieć, którą zabezpieczam hasłem. Łącze się z siecią i widnieje napis brak internetu. 

XEOInRG.png

 

Przeprowadziłem diagnostykę sieci z poziomu Wndowsa i wyskoczyła informcja:

FRG9pqU.png

Screeny z ustawień TP-LINKA:

l7BpXVG.png

IgHd1c1.png5xFdWCT.png


  • 0

#6 imiemichal

imiemichal
  • Pasjonat

  • 850 postów

Napisano 12 lipiec 2019 - 21:48

Spróbuj wpisać dns 8.8.8.8 w ustawieniach karty wifi


  • 0

CPU:i5 4690k MOBO:MSI Z97S SLI KRAIT EDITION RAM:Crucial Ballistix sport 2x4gbGPU:Gigabyte G1 GTX 970 CASE:Enthoo Pro PSU:Corsair RM550W SSD:Patriot Viper VPN100
WORKLOG


#7 newkarol

newkarol
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 9 postów

Napisano 13 lipiec 2019 - 12:13

Spróbuj wpisać dns 8.8.8.8 w ustawieniach karty wifi

Zanim będę kombinował z ustawieniami karty sieciowej może napiszę swoje przemyślenia. 

Z tego co wyczytałem w internecie, aby utworzyć most oparty na WDS, to oba urządzenia muszą wspierać tę funkcję. TP-LINK ma wsparcie na pewno, co do ARRIS to nigdzie tej informacji nie znalazłem, jeśli nawet ją posiada, to przypuszczam, że TOYA mogła celowo zmodyfikować ARRISA na swoje potrzeby.

 

Teraz napiszę co robię krok po kroku:

1. Modem/router od usługodawcy działa i jest skonfigurowany w częstotliwości 2,4GHz. Na stronie usługodawcy zwiększyłem tylko zasięg sieci 2,4 oraz 5GHz z 75 na 100.

2. TP-LINK jest zresetowany do ustawień fabrycznych i w takim stanie mam rozumieć przystępuję do konfiguracji udostępnionej przez @cooger? Czy muszę najpierw skonfigurować TP-Linka jako zwykły router, a później jako most WDS? 

3. Wykonuję wszystkie kroki zgodnie z ww. linkiem i celowo pomijam informację dot. zmiany IP routera TP-LINK, gdyż oba urządzenia na wstępie mają różne IP. Przy drugiej próbie konfiguracji zmieniłem IP routera i efekt ten sam.

4. Czy nazwa sieci w TP-LINKU powinna być taka sama jak w przypadku sieci z ARRISA?


  • 0

#8 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 7759 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 13 lipiec 2019 - 14:24

Jakie konkretnie adresy ip i maski na lan mają urządzenia? Co do kwesti wds w obu urządzeniach to nie mam pewności, w przypadku trybu repeater nie ma takiego wymogu. Z instrukcji z linku to nie wynika. Z drugiej strony przegladam na szybko z telefonu więc mogę czegoś nie zauważyć.
  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7, KG7; Asus: A7M. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#9 newkarol

newkarol
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 9 postów

Napisano 15 lipiec 2019 - 12:31

Spróbuj wpisać dns 8.8.8.8 w ustawieniach karty wifi

Rozumiem, że w ustawieniach karty sieciowej w Prtokole IPv4. Teraz tylko pytanie: wpisać wymieniony przez Ciebie DNS jako preferowany czy alternatywny, a może ten i ten?
 

Jakie konkretnie adresy ip i maski na lan mają urządzenia? Co do kwesti wds w obu urządzeniach to nie mam pewności, w przypadku trybu repeater nie ma takiego wymogu. Z instrukcji z linku to nie wynika. Z drugiej strony przegladam na szybko z telefonu więc mogę czegoś nie zauważyć.

Jeśli chodzi o Arrisa wrzucam link info z komendy ipconfig oraz screeny z ustawień tp-linka:

IYNAyJ1.png

A95nq9r.png9Pz3dx7.png


  • 0

#10 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 7759 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 15 lipiec 2019 - 13:22

Masz te sprzęty w różnych podsieciach. Musisz zmienić IP na takie z podsieci Arrisa ale nie będące w puli DHCP. Nie masz do niego dostępu? To co wrzuciłeś z ipconfiga dotyczy konfiguracji karty a nie arrisa. Jest efektem działania jego serwera DHCP. Nawiasem mówiąc wrzucaj screenshoty a nie linki do plików w serwisach plikowych. Będzie łatwiej.


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7, KG7; Asus: A7M. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#11 newkarol

newkarol
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 9 postów

Napisano 15 lipiec 2019 - 15:32

Tak jak napisałem wcześniej, nie mam do niego dostępu. Zgodnie z instrukcją  mogę zarządzać urządzeniem pod adresem http://192.168.0.1/ Próbowałem wczytać stronę z poziomu Chrome i Edge, ale bez rezultatu.

 

q1OVVOb.jpg

 

To co wrzuciłeś z ipconfiga dotyczy konfiguracji karty a nie arrisa.

 

Wybacz. Jak widać jestem w tym temacie zielony jak młody szczypior.

 

Nawiasem mówiąc wrzucaj screenshoty a nie linki do plików w serwisach plikowych. Będzie łatwiej.

Jasne. Po prostu nie chciałem z tematu robić forum obrazkowego, sporo już tego wrzuciłem :)


  • 0

#12 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 7759 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 16 lipiec 2019 - 08:38

Jak nie masz dostępu do Arrisa to dopasuj konfigurację TP-Linka do jego ustawień. Ustaw IP z tej samej podsieci tylko jakieś wysokie żeby serwer DHCP nie przydzielił takiego adresu IP jakiemuś klientowi. DHCP na TP-Linku oczywiście wyłącz. Żeby przeprowadzać taką konfigurację musisz być połączony kablem z TP-Linkiem i ręcznie ustawić adres IP na karcie jak już zmienisz LAN TP-Linka.


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7, KG7; Asus: A7M. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#13 newkarol

newkarol
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 9 postów

Napisano 19 sierpień 2019 - 19:10

Przepraszam za tak długą nieobecność, ale praca, urlop oraz obowiązki domowe skutecznie nie dały mi możliwości powrotu do tematu. Aby nie wyjść na całkowitego bumelanta, a także ignoranta postanowiłem trochę zainteresować się alternatywnym oprogramowanie do rutera, a dokładnie OpenWrt. Wgrałem firmware na urządzenie i skonfigurowałem go zgodnie z instrukcją zawartą na stronie: https://www.youtube....h?v=CF0q6O-xrcQ

Nie wiem jak, ale działa. Jak się sprawuje TP-LINK jako repeater? Podrzucam parę screenów:

 

Podstawowe dane

XUYsaj2.pngVBl1gi3.png

 

Porównanie do mojej starej sieci:

cL9FQ2o.pngn8qanOQ.png

 

Jeszcze prędkości nowej sieci: 

8515026834.png

 

i starej:

8515032755.png

 

Ubytek na prędkości bardzo duży, ale stabilność połączenia to inna liga.

 

cooger wielkie dzięki za pomoc i cierpliwość :P


Użytkownik newkarol edytował ten post 19 sierpień 2019 - 19:23

  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: TL-WR1043ND, ARRIS TG2492S, repeater, tryb mostu

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych