Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Reset komputera bez powodu.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 souvlakki

souvlakki
  • Nowicjusz

  • 14 postów

Napisano 07 listopad 2018 - 20:25

Mam problem. Dość często (4 razy w dniu mniej więcej) resetuje się komputer. Nie ważne, czy mam włączoną jakąś grę, czy mam tylko odpalony pulpit bez żadnych odpalonych w tle programów. Myślę, że temperatury mam w normie. Zasilacz to SilentiumPC Vero L2 500W. Poniżej screeny z podzespołów i temperatur. 

https://i.imgur.com/uADbc6B.png

https://i.imgur.com/9GWXaVj.png

https://i.imgur.com/7F7hpNE.png


  • 0

#2 sebki1

sebki1
  • Nałogowiec

  • 1771 postów
  • Miejscowość:Mysłowice
  • 3DMark 06:13100

Napisano 07 listopad 2018 - 20:30

Sprawdz podglad zdarzen w Windowsie i zobacz czy sa tam jakies kody bledow.

Nie masz innego zasilacza do podmiany ?


  • 0

CPU: INTEL CORE 2 QUAD Q6600 2.4 GHZ +  SILENTIUM SPARTAN 3 LT HE1012: MOBO: GIGABYTE GA-P31-ES3G IP31 S775 BOX RAM: GOODRAM 2GB DDR-2 800 + 2GB DDR-2 800 SSD: SAMSUNG 850 PRO 256 GB HDD: SAMSUNG HD502HI 500 GB 16 MB SATA-2, TOSHIBA HDWD120 2 TB: GPU: MSI GTX 750 Ti 2 GB OS: WINDOWS 7 PRO 64 BIT: PSU: XFX CORE 550w: FEVER AC09A-BK/BK ACHILLES PPFC400 LCD: ACER PREDATOR 24" XB240H


#3 souvlakki

souvlakki
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 14 postów

Napisano 07 listopad 2018 - 20:36

https://i.imgur.com/XI4K6VX.png Takie błędy posiadam. Nie mam niestety innego zasilacza do podmiany.


  • 0

#4 luckyboy

luckyboy
  • Amator

  • 25 postów

Napisano 07 listopad 2018 - 21:23

Zmierz wahania napięcia w gniazdku.


  • 1

#5 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3871 postów

Napisano 07 listopad 2018 - 23:02

Sprawdź te ustawienia systemowe powinny być takie aby system pokazał bluescreen zamiast restartu.  https://i.imgur.com/tU0Skel.jpg


  • 1

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.6GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#6 souvlakki

souvlakki
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 14 postów

Napisano 08 listopad 2018 - 23:01

Ustawiłem takie same. A zmierzyć wahania napięcia nie mam jak niestety.


  • 0

#7 lester77

lester77
  • Nowicjusz

  • 2 postów

Napisano 09 listopad 2018 - 00:06

W pierwszej kolejności obstawiam, że to zasilacz nie trzyma napięć lub traci sprawność i podaje zbyt mało prądu (zbyt niski amperaż). Jeśli masz pod ręką jakiś inny sprawny (np. podejdź z kompem do kolegi) to go podłącz i sprawdź. W drugiej kolejności obstawiam dogorywającą płytę główną, choć przy tak słabym procesorze to dość mało prawdopodobne (np. uwalona sekcja zasilania). W ostateczności może (!) jakiś zimny lut (tu może pomóc piekarnik).

 

Wahania napięć w gniazdku są prawie nie do zmierzenia sprzętem domowym (miernik za 20-30 zł), poza tym dzisiejsze zasilacze impulsowe działają w zakresie 110-230V, a w rzeczywistości zapewne nawet w szerszym (strzelam - chwilowa tolerancja ~90-250V).


Użytkownik lester77 edytował ten post 09 listopad 2018 - 00:10

  • 1

#8 sword88

sword88
  • Zapaleniec

  • 1080 postów
  • Miejscowość:Słupsk

Napisano 09 listopad 2018 - 13:55

sprawdź napięcia na zasilaczu multimetrem, do tego jak zasilacz po gwarancji możesz zobaczyć jak wygląda w środku, czy są napuchnięte kondensatory i czy dużo syfu się nie uzbierało.


  • 1

#9 souvlakki

souvlakki
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 14 postów

Napisano 09 listopad 2018 - 16:41

Może uda mi się za jakiś czas sprawdzić to napięcie. Niestety nie mam sprawnego zasilacza koło siebie, spróbuję załatwić od znajomego. 

Ostatnio otwierając obudowę zauważyłem takie coś. Wątpię, żeby to coś miało wspólnego z restartem komputera, ale nigdy nie nie wiadomo. 

https://i.imgur.com/fk4Ckgu.png

https://i.imgur.com/iXjW4lC.png

 

Sprawdź te ustawienia systemowe powinny być takie aby system pokazał bluescreen zamiast restartu.  https://i.imgur.com/tU0Skel.jpg

Ustawiłem i dalej restartuje bez bluescreena. 

 


  • 0

#10 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3871 postów

Napisano 09 listopad 2018 - 17:05

Czy w tym zakończeniu rurki Heat-pipe jest dziurka? jeżeli tak to cooler do wymiany, ale nie powinno to mieć wpływu na pracę PC. Jeżeli już to przy obciążeniu przez wzrost temperatury CPU. Jak brak bluescreena to podmieniaj zasilacz do zweryfikowania czy to nie jego wina. Możesz jeszcze przy obecnym posprawdzać wszystkie połączenia podzespołów ( odłącz i podłącz).


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.6GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#11 lester77

lester77
  • Nowicjusz

  • 2 postów

Napisano 12 listopad 2018 - 14:38

Ostatnio otwierając obudowę zauważyłem takie coś. Wątpię, żeby to coś miało wspólnego z restartem komputera, ale nigdy nie nie wiadomo. 

https://i.imgur.com/fk4Ckgu.png

https://i.imgur.com/iXjW4lC.png

IMO bez znaczenia, szczególnie w IDLE. Dalej obstawiam zasilacz. Możesz jeszcze puścić memtest. Zaraz po ekranie POST jeszcze zanim zacznie uruchamiać się Windows wciśnij F8 i wybierz z menu sprawdzanie pamięci RAM. Ewentualnie uruchom potem komputer w trybie awaryjnym z obsługą sieci i sprawdź stabilność pod obciążeniem (raczej nie pograsz w nic) np.: Prime95, Orthos lub SuperPI.


  • 0

#12 souvlakki

souvlakki
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 14 postów

Napisano 13 listopad 2018 - 16:30

Oddam zasilacz na reklamację, nie widzę innej opcji. 


  • 0

#13 satya

satya
  • Nowicjusz

  • 20 postów

Napisano 20 grudzień 2018 - 21:52

Witam, jestem właścicielem tematu lecz nie mogę się zalogować na tamte konto. Otóż wymiana zasilacza nic nie dała. Nie mam więcej pomysłów na komputer. Może jest to płyta główna?


  • 0

#14 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3871 postów

Napisano 21 grudzień 2018 - 00:16

Uruchom HWiNFO z zakładki Sensors następnie klik na ikonkę notatnika w dolnym, prawym rogu i wskazujesz miejsce gdzie ma być zapisany log. Używaj PC do wystąpienia resetu, a po ponownym uruchomieniu kierujesz się do zapisanego logu następnie wrzuć go na jakiś hosting, a tu daj linka.


  • 1

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.6GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#15 satya

satya
  • Nowicjusz

  • 20 postów

Napisano 22 grudzień 2018 - 18:58

https://drive.google...iew?usp=sharing


  • 0

#16 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3871 postów

Napisano 23 grudzień 2018 - 09:59

Niestety w logu nie ma żadnej anomalii po stronie sprzętowej. Do identyfikacji problemu proponuję test RAM za pomocą MemTest .pojedynczo dla każdej kości oraz jak masz możliwość to sprawdzenie pracy PC na innym RAM-ie (po zmianie RAM a przed uruchomieniem PC zresetuj bios zworką CLRTC). Sprawdź błędy w Podglądzie zdarzeń czasowo powiązane z restartemw tym przypadku  22.12.2018 godz, 18:48:42.092


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.6GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#17 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 3666 postów

Napisano 23 grudzień 2018 - 13:04

Reset sugeruje raczej problem sprzętowy podejrzany jest ram lub zasilanie, być może za duże OC procesora lub inna przyczyna sprzętowa np. zabrudzenie styków lub luźne, słabo wpięte wtyczki okablowania, ewentualnie uszkodzona taśma SATA.


Użytkownik gepardmak edytował ten post 23 grudzień 2018 - 13:05

  • 0

#18 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3871 postów

Napisano 23 grudzień 2018 - 17:18

@gepardmak

Autor jest po zmianie zasilacza także można wykluczyć wadliwość połączeń elektrycznych. Procesor pracuje bez OC, a w logu brak jakichkolwiek wskazań na wadliwość ze strony dysków twardych. Można jeszcze podejrzewać winę płyty gł.(zimne luty lub wada któregoś z kondensatorów przy sekcji zasilania)


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.6GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#19 satya

satya
  • Nowicjusz

  • 20 postów

Napisano 25 grudzień 2018 - 16:02

Udostępniam pliki.
https://drive.google...hTHc77Vuw3UTg3p
https://i.imgur.com/QMcQIUL.png


  • 0

#20 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 3666 postów

Napisano 25 grudzień 2018 - 16:22

Test pamięci z pod systemu nie zawsze wykazuje błędy. Sam miałem taki problem gdy pomieszałem kości. Przeprowadź test pamięci z poziomu USB https://www.dobrepro...dows,12556.html Pobierz z Linki do programu bez asystenta wersje USB wgraj na pamięć przenośną i uruchom test. 2 pełne przejścia bez błędów wyklucza pamięć.


Użytkownik gepardmak edytował ten post 25 grudzień 2018 - 16:31

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych