Smigloodpadlo 0 Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Witam. Poradzono mi założenie tematu. Zastanawiam się nad wymianą mojego starego i5 2500 na 8600k/8700k bo wzrost będzie duży, ale problemem są teraźniejsze płyty główne. Nie nadające się do Windows 7, przynajmniej tyle wynika z oficjalnych źródeł. Brak sterowników, problemy z usb, dyskiem itp. Procesor: 8600k/8700k Płyta główna: Asrock z370 extreme 4 Proszę o pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Tirell 40 Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Płyty na Z370 oraz procesory 8 generacji nie maja wsparcia dla 7ki, jeśli tak bardzo zależy ci na Windows 7 to wez cos na Z270. Cytuj Link to post Share on other sites
Smigloodpadlo 0 Napisano 7 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 https://www.youtube.com/watch?v=KGGeuzz5QAY ta niemożliwe Cytuj Link to post Share on other sites
stalkerpl 129 Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 jeżeli nie jesteś zaawansowanym użytkownikiem to musisz wybrać win 7 lub najnowszy proc 8600k wiążący się z zainstalowaniem win 10, tutaj trzeba sie znać bo ciągle może wyskakiwać ci jakiś problem, twój wybór Cytuj Link to post Share on other sites
Tirell 40 Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Nie napisalem ze niemozliwe tylko nie masz wielu sterownikow do siodemki, i nie wykorzystasz w pełni płyty + procesora. Cytuj Link to post Share on other sites
Smigloodpadlo 0 Napisano 7 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Tirell nie wykorzystam bo? jeżeli nie jesteś zaawansowanym użytkownikiem to musisz wybrać win 7 lub najnowszy proc 8600k wiążący się z zainstalowaniem win 10, tutaj trzeba sie znać bo ciągle może wyskakiwać ci jakiś problem, twój wybór Jestem użytkownikiem zaawansowanym! Cytuj Link to post Share on other sites
ogotay 29 Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Jestem użytkownikiem zaawansowanym! Użytkownik zaawansowany nie zadaje takich pytań. Podejdź do sprawy profesjonalnie. Poszukaj sterowników do chipsetu, bo to podstawa. Najlepiej po identyfikatorach sprzętu. Jak nie znajdziesz na stronie producenta, poszukaj modowanych przez społeczność - może się okazać, że będą tylko na stronach rosyjskojęzycznych. Inne karty rozszerzeń można dołożyć już wspierane (dźwiękówka i grafika zamiast zintegrowanych, sieciówki itp.). Zintegruj sterowniki do USB3 z płytą instalacyjną siódemki przed próbą instalacji. Swoją drogą, sterowniki od chipsetu też warto zintegrować. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Smigloodpadlo 0 Napisano 7 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Gdyby to było takie proste - pobierz sterowniki ze strony, ale nie jest. Szukam cały czas w google i nie widzę sterowników do windows 7. http://www.overclock.net/photopost/data/1694341/c/c7/c7494d49_wehIqcL.png http://www.overclock.net/forum/6-intel-motherboards/1642446-how-install-windows-7-coffee-lake-pc-z370-chipset-motherboard-asus-maximus-x-hero.html w tym temacie ktoś zainstalował 7 na asrock taichi Cytuj Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Nikt nie powiedział że nie da się zainstalować 7 na z370, oczywiście da się ale intel nie gwarantuje że cokolwiek będzie działać. Najbardziej pewne że nie będzie działać zintegrowana grafika i optane. Gdzieś tam można dorwać sterowniki w wersji beta do grafiki, oficjale nigdy się już nie pojawią i trzeba się z tym pogodzić że 7 jest już systemem niewspieranym przez wielu producentów. Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 (edytowane) Mam płytę ASRock Z370 Taichi i wszystkie sterowniki pod Windows 7 zainstalowane czyli instalujesz (sterowniki dla ASRock Z370 Extreme4): Windows 7 [KLIK] Intel Chipset Device Software 10.1.17464 WHQLWindows 7 [KLIK] Intel Management Engine Interface (MEI) 11.7.0.1065Windows 7 [KLIK] Intel Rapid Storage Technology 15.9.1.1018Windows 7 [KLIK] Realtek High Definition Audio 6.0.1.8351Windows 7 [KLIK] Intel Network Connections Software 23.0Windows 7 [KLIK] Intel Optane Memory System Acceleration 15.9.0.1015Windows 7 [KLIK] Asmedia ASM-3142 USB 3.1 Controller Drivers 1.16.50.1Windows 7 [KLIK] Asmedia AMS-106x Sata 6G controllers 3.2.3.0Windows 7 [KLIK] Intel usb3x 5.0.4.43 jedynie nie ma sterowników do integry Intel HD630, wtedy Windows 7 instaluje standardowe, można na nich filmy oglądać, natomiast gry mogą nie działać większość tych sterowników znajduje się na stronach płyt Gigabyte / MSI / ASUSa dla płyt Z370 Edytowane 8 Lutego 2018 przez jacekgothic Cytuj Link to post Share on other sites
HAKELBERY 474 Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 (edytowane) Miałem 7 na z 170 i powiem szczerze że lepiej 10 -tke .Bywają problemy Poza tym nowy sprzet do rozrywki bez dx 12 no tak srednio bym powiedział Edytowane 7 Lutego 2018 przez HAKELBERY Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Miałem 7 na z 170 i powiem szczerze że lepiej 10 -tke .Bywają problemy nie prawda, to właśnie Windows 10 jest bardziej problematyczny, m.in ciągłe poprawki i testowanie na użytkownikach już od 2015 roku, do 2020 roku może się wyrobią w tym tempie, ja nie mam zamiaru być królikiem doświadczalnym z Windows 10 Poza tym nowy sprzet do rozrywki bez dx 12 no tak srednio bym powiedział DX12 to jedna wielka ściema, nie ma realnych korzyści, jedynie masa obiecanek (podobnie jak wyżej) gry to na "niby" obsługują, aby podlizać się microsoftowi zysk wydajności najbardziej widoczny jest wtedy gdy masz procesor 2-rdzeniowy ... Cytuj Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Z czym masz problemy w win10 ? Cytuj Link to post Share on other sites
HAKELBERY 474 Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 (edytowane) DX12 to jedna wielka ściema, nie ma realnych korzyści, jedynie masa obiecanek (podobnie jak wyżej) gry to na "niby" obsługują, aby podlizać się microsoftowi zysk wydajności najbardziej widoczny jest wtedy gdy masz procesor 2-rdzeniowy ... Nie ma to żadnego znaczenia jak wleci gra dx 12 only .Nie odpalisz czyli lipa Co do jakości obazu.na gtx widać ze jest wyzsza z dx12 ale to wcale nie musi oznaczać wyższość dx 12 nad 11 Po prostu nviida obcina jakośc na dx11 A co do lake z win 7 bywały kłopoty z przycieńciami obrazu na dx 7 a na 10 nie uświadczysz Edytowane 8 Lutego 2018 przez Nowaj Teorie spiskowe to naprawdę nie tutaj. Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 8 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Co do jakości obazu.na gtx widać ze jest wyzsza z dx12 ale to wcale nie musi oznaczać wyższość dx 12 nad 11 Po prostu nviida obcina jakośc na dx11 Można prosić źródło tej informacji ? 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Ivraas 1 Napisano 8 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 PCty miały być otwartą architekturą, dowolnie modyfikowalną według własnych potrzeb, tym czasem coraz częściej okazuje się że jesteśmy zmuszani do dobierania sprzętu pod określone podzespoły (to jeszcze jest w miarę zrozumiałe) a teraz nawet oprogramowanie.Fizycznie, stać mnie było zeszłego roku w kwietniu na zakup nowszych komponentów, ale ze względu na ograniczenia związane z koniecznością posiadania Windowsa 10 zmuszony byłem wybrać procesor 6 generacji żeby dalej korzystać z Win7, dodam tylko że i tak miałem problemy z instalacją niektórych sterowników na z170!Nie jest to kwestia samego sprzętu, bo nawet dzisiaj, mógłbym zaktualizować bios i hulać na Win10 prawdopodobnie bez przeszkód, więc w odwrotną stronę to również powinno funkcjonować. Tymczasem mamy co mamy i wciskają nam wszędzie tą 10tkę. Cytuj Link to post Share on other sites
Smigloodpadlo 0 Napisano 8 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Mam płytę ASRock Z370 Taichi i wszystkie sterowniki pod Windows 7 zainstalowane czyli instalujesz: Windows 7 [KLIK] Intel Chipset Device Software 10.1.17464 WHQL Windows 7 [KLIK] Intel Management Engine Interface (MEI) 11.7.0.1065 Windows 7 [KLIK] Intel Rapid Storage Technology 15.9.1.1018 Windows 7 [KLIK] Realtek High Definition Audio 6.0.1.8351 Windows 7 [KLIK] Intel Network Connections Software 23.0 Windows 7 [KLIK] Intel Optane Memory System Acceleration 15.9.0.1015 Windows 7 [KLIK] Asmedia ASM-3142 USB 3.1 Controller Drivers 1.16.50.1 Windows 7 [KLIK] Asmedia AMS-106x Sata 6G controllers 3.2.3.0 Windows 7 [KLIK] Intel usb3x 5.0.4.43 jedynie nie ma sterowników do integry Intel HD630, wtedy Windows 7 instaluje standardowe, można na nich filmy oglądać, natomiast gry mogą nie działać większość tych sterowników znajduje się na stronach płyt Gigabyte / MSI / ASUSa dla płyt Z370 Dzięki! Ale czy te stery od taichi będą działać na extreme 4? NIE POTRZEBA MI TEJ KIEPSKIEJ ZINTEGROWANEJ GRAFIKI! Jedyny co potrzebuje to chipset, dźwięk, sieciówka. Żadne integry i optane (nawet nei wiem co to). Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 8 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 (edytowane) Dzięki! Ale czy te stery od taichi będą działać na extreme 4? NIE POTRZEBA MI TEJ KIEPSKIEJ ZINTEGROWANEJ GRAFIKI! Jedyny co potrzebuje to chipset, dźwięk, sieciówka. Żadne integry i optane (nawet nei wiem co to). to są sterowniki do twojej ASRock Z370 Extreme4 Z czym masz problemy w win10 ? z wieloma sprawami, nie chce mi się ich opisywać Edytowane 8 Lutego 2018 przez jacekgothic Cytuj Link to post Share on other sites
ogotay 29 Napisano 9 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Windows 7 [KLIK] Intel Management Engine Interface (MEI) 11.7.0.1065 Tego radziłbym na domowym komputerze nie instalować. Mechanizm ten z założenia miał pomóc administratorom w zdalnym zarządzaniu sprzętem w dużych firmach, w praktyce okazał się dziurawy i może stanowić zaproszenie dla "hakerów". Po prostu wyłączyć to w menadżerze urządzeń i o ile się da, również w UEFI/BIOS. Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 9 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 @@ogotay, To tylko interfejs, sam Intel Management Engine jest niezależny od systemu operacyjnego i pozostaje aktywny cały czas. https://www.dobreprogramy.pl/Bezzebne-Intel-Management-Engine-MEcleaner-uwalnia-komputer-od-mechanizmu-zdalnej-kontroli,News,78522.html 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 9 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Nie da się go wyłączyć, przy najmniej na mojej płycie ASRock Z370 Taichi, w interfejsie UEFI jest widoczne jako wersja firmware dla MEI, czyli działa to jak dodatkowa aktualizacja biosu, ale tylko z poziomu systemu? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts