Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

GeForce GTX 1060 Xtreme Gaming 6G problem z taktowaniem ?

gtx 1060 gigabyte geforce taktowanie mhz

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 ironhide90

ironhide90
  • 60 FPS sztywne jak kilogram podwawelskiej...

  • 25 postów
  • Miejscowość:Podlaskie

Napisano 07 październik 2016 - 21:53

Witam

Szukałem na forach, w ustawieniach nawet w biedronce...

niestety problem istnieje nadal o ile to problem.

Szczęsliwa chwila przesiadka z r9 280 oc na gtx 1060 fajerwerki, szampan i palenie gumy golfem.

Po wyjeciu starej format od nowa win 7 64 profesional.

Instalujemy gry i z ciekawosci 3mark. 

Ujawnia sie zagadka a mianowicie producent obiecuje parametry jak ponizej :

https://zapodaj.net/...c9d55d.jpg.html

A programy pokazują zupełnie coś innego :

a) po odpaleniu kompa :https://zapodaj.net/...391ea1.jpg.html

b) drive clab z 10 minut na full : https://zapodaj.net/...78fc8f.jpg.html

I teraz pytanie podstawowe fakt HWM może kłamać bo MSI afterburner podaje taktowanie rdzenia w stresie 2050 mhz chociaż producent podaje co innego, ale do sedna jakim cudem karta na pamięci maksymalnie wyciąga 4156 MHz wdłg MSI a 4080 MHz HWM.

Gdzie szukać problemu ?

Producent deklaruje 8316 MHz w OC mode a tu lipa.

Gdzie szukać problemu ?

Jakieś pomysły ?

Będe wdzięczny za każda sugestię.

Pozdrawiam


  • 0

#2 bialyboski

bialyboski
  • Enemy Of God

  • 1376 postów
  • Miejscowość:Żary
  • 3DMark 06:666

Napisano 07 październik 2016 - 22:13

4156

x2 i masz efektywnie to co podaje producent. Wszystko OK.

 

HWM

program lipa. HWiNFO lepszy


  • 0

#3 Vemorion

Vemorion
  • Zapaleniec

  • 1236 postów

Napisano 07 październik 2016 - 22:16

gtx 1060

 

win 7 64 profesional.

nie jest to dobre połączenie  NIEKOMPETENCJA //gtr

a co do tematu, przecież karta dynamicznie zmienia taktowania, nie pracuje ciągle z max taktami bo to nie ekonomiczne

wrzuca takie takty jakie w danej chwili potrzeba

po prostu odpal jakiś konkretny tytuł, sprawdz czy fps sie zgadza i to wszystko


Użytkownik gtr76 edytował ten post 08 październik 2016 - 07:16

  • 0

#4 ironhide90

ironhide90
  • Autor tematu
  • 60 FPS sztywne jak kilogram podwawelskiej...

  • 25 postów
  • Miejscowość:Podlaskie

Napisano 07 październik 2016 - 22:16

Test w Fire Strike mówi sam za siebie...

https://zapodaj.net/...a25e7e.jpg.html

Mógłby go ktoś ocenić czy jak na taki sprzęt jest ok ?

Chociaż mam złe przeczucia...


  • 0

#5 DeamoNxF

DeamoNxF
  • Bywalec

  • 89 postów

Napisano 07 październik 2016 - 22:20

Vemorion co masz na myśli? Co windows 7 ma do gtx 1060?


  • 0

#6 bialyboski

bialyboski
  • Enemy Of God

  • 1376 postów
  • Miejscowość:Żary
  • 3DMark 06:666

Napisano 07 październik 2016 - 22:25

graphic score OK

pierwszy lepszy test z neta:

http://www.tech-crit...060-3dmark.html

 

nie jest to dobre połączenie

oświeć nas


  • 1

#7 Vemorion

Vemorion
  • Zapaleniec

  • 1236 postów

Napisano 07 październik 2016 - 22:29

to sprawa losowa ale jest mase tematów że 1060 na win7 w grach rwie obraz i są też spadki wydajności, dlatego do takich kart jak 1060 czy rx 480 lepiej posiadać windows 10, wszystko przez sterowniki

 

Większych bzdur dawno nie czytałem //gtr


  • 0

#8 bialyboski

bialyboski
  • Enemy Of God

  • 1376 postów
  • Miejscowość:Żary
  • 3DMark 06:666

Napisano 07 październik 2016 - 22:31

daj jakieś linki na potwierdzenie tej tezy.


  • 0

#9 ironhide90

ironhide90
  • Autor tematu
  • 60 FPS sztywne jak kilogram podwawelskiej...

  • 25 postów
  • Miejscowość:Podlaskie

Napisano 07 październik 2016 - 22:32

pierwszy lepszy test z neta: http://www.tech-crit...060-3dmark.html

zobacz na physics score od czego to zależy ?

20 977 przy 66.6 fps a u mnie 7204 przy ok 25 fps skąd taka przepaść ? 


  • 0

#10 bialyboski

bialyboski
  • Enemy Of God

  • 1376 postów
  • Miejscowość:Żary
  • 3DMark 06:666

Napisano 07 październik 2016 - 22:37

physics score

zależy od procka. Kręć swojego do oporu :)

 

BTW wyłączyłeś integrę w biosie i wyczyściłeś system ze starych sterów przed zainstalowaniem nowej karty i sterów do niej? Używałeś programu DDU?


  • 1

#11 ironhide90

ironhide90
  • Autor tematu
  • 60 FPS sztywne jak kilogram podwawelskiej...

  • 25 postów
  • Miejscowość:Podlaskie

Napisano 07 październik 2016 - 23:02

zależy od procka. Kręć swojego do oporu :)

 

BTW wyłączyłeś integrę w biosie i wyczyściłeś system ze starych sterów przed zainstalowaniem nowej karty i sterów do niej? Używałeś programu DDU?

Fakt będzie trzeba go troche przycisnąć.

Tu się muszę przyznać mam problem a nie chce resestować biosu ...

Ustawiłem hiper super szybkie włączanie PC i robi sie to tak szybko że nie wiem jak wejść do biosa (GA-Z97X-GAMING 5 GIGABYTA) czytałem że w win 8 da sie to obejść na 7 niestety nikt nie miał pomysłu.

Po zmianie karty wanda stawiano od nowa. Czysty system.

Programu DDU nie używałem.


  • 0

#12 vicodin

vicodin
  • Maniak

  • 2539 postów
  • Miejscowość:Lublin

Napisano 07 październik 2016 - 23:24

http://www.gigabyte....ev_10/download/
Pobierz app center, a w nim fastboot i wybierz opcję przejścia do uefi lub wyłączenia fastboot.
  • 1

Spoiler

#13 ReznoR

ReznoR
  • Your humble servant

  • 1859 postów
  • Miejscowość:reznor.tech
  • 3DMark 06:41632 / FireStrike: 18807

Napisano 07 październik 2016 - 23:27

Mam tą samą płytę główną i Windows 7 i nie mam żadnego problemu z wchodzeniem do BIOS.
Wciskasz DEL w czasie pojawiania się ekranu BIOSu, lub jak go nie widzisz, to niemal tuż po tym, jak zapali ci się klawiatura i mysz.

Co do taktowania i ich pokazywania przez aktualne programy monitorujące - GTX 1060 to wciąż nowa karta, a MSI Afterburner jest wciąż w stanie beta.


Użytkownik ReznoR edytował ten post 07 październik 2016 - 23:27

  • 1

■ i7-4790K ■ Z97X ■ DDR3-2400MHz ■ GTX 1080
■ Beyerdynamic DT150 ■ Aune X1S ■ AIMP4
■ Inne spojrzenie na licznik FPS w grach (poradnik z wykresami)

■ Blog - reznor.tech (poradniki i info o PC, Audio, Hardware, Software, Grach)


#14 ironhide90

ironhide90
  • Autor tematu
  • 60 FPS sztywne jak kilogram podwawelskiej...

  • 25 postów
  • Miejscowość:Podlaskie

Napisano 08 październik 2016 - 14:58

to sprawa losowa ale jest mase tematów że 1060 na win7 w grach rwie obraz i są też spadki wydajności, dlatego do takich kart jak 1060 czy rx 480 lepiej posiadać windows 10, wszystko przez sterowniki

Ogólnie nic mi nie rwie nie zauważam spadków wydajności karta ma podobne wyniki w fire strike jak robione na win 10.

Gdzieś ostatnio widziałem fajny test wydajności 7,8,8.1,10 i różnice raz były na korzyść 7 a raz 10 ale...

No właśnie te ale nie wiem czy można nazwać to różnicami bo były tak nie wielkie jak moje wypłaty co ms...

 Z drugiej strony nawet gdyby faktycznie miało to miejsce i tak nie zdecydował bym się na 10 z uwagi na problem z zainstalowaniem, odpaleniem gier i nie mam tu wcale na myśli wersji pirackich. Kontakt z ubisoftem przed uruchomieniem gier to słaba rozrywka wole zimne piwo. 


  • 0

#15 Vemorion

Vemorion
  • Zapaleniec

  • 1236 postów

Napisano 08 październik 2016 - 16:32

ja tylko mówię o czym czytałem na innych forach/tematach ale z góry nie zakładam że tutaj tak jest

Pascal to nowy chip, mniejszy proces i pojawiają się co chwile tematy że są jakieś problemy, pewnie w kolejnych sterownikach będzie coraz lepiej

 

sprawdz czy w wymagających grach FPS jest podobny jak w testach w internecie, a nie w benchmarkach


Użytkownik Vemorion edytował ten post 08 październik 2016 - 16:37

  • 0

#16 Głowa

Głowa
  • Zapaleniec

  • 1220 postów
  • Miejscowość:Ostrów Wielkopolski

Napisano 08 październik 2016 - 17:36

Z drugiej strony nawet gdyby faktycznie miało to miejsce i tak nie zdecydował bym się na 10 z uwagi na problem z zainstalowaniem, odpaleniem gier i nie mam tu wcale na myśli wersji pirackich. Kontakt z ubisoftem przed uruchomieniem gier to słaba rozrywka wole zimne piwo.


Mam 10 od 1,5 roku, gram w wiele nowych gier AAA jak i starszych tytułów i nigdy nie miałem problemu z uruchomieniem czegoś więc nie wiem o czym mówisz?

Użytkownik Głowa edytował ten post 08 październik 2016 - 17:36

  • 0

CPU: Intel Core i5-4460 3,2GHz + SilentiumPC Fera 2 HE1224 MOBO: Gigabyte B85M - D3H RAM: Kingston 2x4GB (8GB) 1600MHz CL10 HyperX Fury GPU: Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce 3GB GDDR5 SSD: CRUCIAL MX500 250GB HDD: WD Blue 1 TB PSUCooler Master G550M CASE: Gelid Darkforce USB3.0

 

 


#17 bialyboski

bialyboski
  • Enemy Of God

  • 1376 postów
  • Miejscowość:Żary
  • 3DMark 06:666

Napisano 08 październik 2016 - 19:17

Ja rowniez mam Win 10 od samej premiery. Czysta instalacja, zero problemow.
  • 0

#18 ironhide90

ironhide90
  • Autor tematu
  • 60 FPS sztywne jak kilogram podwawelskiej...

  • 25 postów
  • Miejscowość:Podlaskie

Napisano 16 październik 2016 - 14:29   Najlepsza odpowiedź

http://www.gigabyte....ev_10/download/
Pobierz app center, a w nim fastboot i wybierz opcję przejścia do uefi lub wyłączenia fastboot.fast

 

Fast boot niestety nie dziala  nieznanych mi przyczyn ;/ niby jest zaznacznam disable ale nic to nie zmienia.


Mam tą samą płytę główną i Windows 7 i nie mam żadnego problemu z wchodzeniem do BIOS. Wciskasz DEL w czasie pojawiania się ekranu BIOSu, lub jak go nie widzisz, to niemal tuż po tym, jak zapali ci się klawiatura i mysz.

Robie tak za kazdym razem, myślalem ze problemem moze byc klawiatura USB bezprzewodowa ale zwykła klawa nic nie zmieniła.

Pomimo pieszczenia przycisku "Delete" juz od 0.00001 sek od wciśniecia power nic to nie daje.

Chyba będe musiał zrobić reset BIOSu wyjęcie baterii na 20 min dobrze kojarze ? Wtedy zresetują sie ustawienia m. in. Fast boot ? 


Mam 10 od 1,5 roku, gram w wiele nowych gier AAA jak i starszych tytułów i nigdy nie miałem problemu z uruchomieniem czegoś więc nie wiem o czym mówisz?

Ja rowniez mam Win 10 od samej premiery. Czysta instalacja, zero problemow.

Bardzo mnie to cieszy i życze wam Panowie żeby nic w tej kwestii się nie zmieniło. Fakt że kolega ma lapka ale nie wiem czy coś to zmienia. Pobraliśmy oboje tą samą gre z tego samego źródła  on miał problem ja nie. Doświadczyłem tylko chwili zabawy z 8 i wiem że nigdy wiecej. Z 10 przyjemności nie miałem, nie orientowałem się ale może z czasem się do niej przekonam.


Już wiem czemu fast boot nie działa. Dostępny tylko dla 8 albo 8.1.

https://zapodaj.net/...6161aa.jpg.html u mnie nie było opcji save i exit dlatego nic to nie dawało.


Reset na płycie głowenej dotykajac 2 drucików śrubokrętem rozwiązał problem. Przy okazji pc wyczyszczone ze 100 letniego kurzu

I5 4690k podkręcone do 4,5 MHz i od razu morda się cieszy. Wszystko lata jak trzeba dzięki za pomoc.

Niech moc bedzie z wami !  :menda:


Fast boot niestety nie dziala  nieznanych mi przyczyn ;/ niby jest zaznacznam disable ale nic to nie zmienia.


 

 

Robie tak za kazdym razem, myślalem ze problemem moze byc klawiatura USB bezprzewodowa ale zwykła klawa nic nie zmieniła.

Pomimo pieszczenia przycisku "Delete" juz od 0.00001 sek od wciśniecia power nic to nie daje.

Chyba będe musiał zrobić reset BIOSu wyjęcie baterii na 20 min dobrze kojarze ? Wtedy zresetują sie ustawienia m. in. Fast boot ? 


 

 

 

Bardzo mnie to cieszy i życze wam Panowie żeby nic w tej kwestii się nie zmieniło. Fakt że kolega ma lapka ale nie wiem czy coś to zmienia. Pobraliśmy oboje tą samą gre z tego samego źródła  on miał problem ja nie. Doświadczyłem tylko chwili zabawy z 8 i wiem że nigdy wiecej. Z 10 przyjemności nie miałem, nie orientowałem się ale może z czasem się do niej przekonam.


Już wiem czemu fast boot nie działa. Dostępny tylko dla 8 albo 8.1.

https://zapodaj.net/...6161aa.jpg.html u mnie nie było opcji save i exit dlatego nic to nie dawało.


Reset na płycie głowenej dotykajac 2 drucików śrubokrętem rozwiązał problem. Przy okazji pc wyczyszczone ze 100 letniego kurzu

I5 4690k podkręcone do 4,5 MHz i od razu morda się cieszy. Wszystko lata jak trzeba dzięki za pomoc.

Niech moc bedzie z wami !  :menda:

 

 

Zwracam honor Panowie problem nadmieniony wyżej u kolegi występował w 8 lub 8.1. 

Sam od niedawna jestem użytkownikiem windy 10 i co mogę powiedzieć...

Jak grałem w GTA V ustałem w środku miasta i robiłem 360 stopni padem od xa i raz czy dwa na 2 obroty potrafił na sekunde się zwiesić.

Teraz robię to samo na Wandzie 10 i kręce się tak już od środy i ani razu się nie zlagował. 8-)

Nie wiem niektórzy na mnie zaraz nakrzyczą że farmazon że pomówienie ale opisuję tylko to co widzę.

Suma sumarum nie taki diabeł straszny...


  • 0

#19 lwses

lwses
  • Maniak

  • 2182 postów
  • 3DMark 06:00000000000001

Napisano 17 październik 2016 - 04:01

Dobrze chodzi tobie Win 10


Użytkownik lwses edytował ten post 17 październik 2016 - 07:40

  • 0

Spoiler





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: gtx, 1060, gigabyte, geforce, taktowanie, mhz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych