Skocz do zawartości

Jeden smarfon za ok. 1300 zł, drugi za ok. 2000 zł - co wybrać?

Recommended Posts

Witajcie.  :) 

Szukam 2 telefonów dla mojego ojca i dla siebie.
Dla ojca klasa średnia lub jakiś ex-flagowiec a dla mnie flagowiec roku 2013.
Miejsce zakupu: Allegro, bo taniej. :P 

Wymagania:
- system Android 4.x
- ekran 4,5 - 5,2 cala (żaden Note 2 etc.)  :!: 
- dobry aparat/kamera
- dobra jakość dźwięku
- dobra jakość wykonania
- 1-2 GB RAM
- 16-32 GB
- wydajne CPU + GPU
- w miare długi czas pracy na baterii (przynajmniej 2100 mAh)  :!: 
- NFC, LTE
- slot na karte microSD

Wiem, że jak dodam jeszcze 2 punkty to takiego smarfona pewnie nie ma, który by to wszystko spełniał.  :o 
A jest to wymienny akumulator, no i na doczepke jeszcze Dual SIM.

Najlepiej jakby trzymał te 3 czy 4 dni ponieważ telefony są codziennie wyłączane na noc.
Tak więc w ciągu 48 godzin są wyłączone przez około 16 godzin.  ;) 
Czas używania to również więcej niż 2 lata na gwarancji. Powiedzmy 3 do 5 lat.  :!: 

Ojciec jeszcze nie wie ile by chciał wydać ale max to ok. 1300 zł.
I tak... przyglądamy się modelom: LG L9 (I i II generacja), LG 4X HD, LG Swift G.
Test LG Swift G: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/lg-swift-g-recenzja-smartfona.html

Nie orientuje się jaka jest wydajność pomiędzy L9 vs L9 II vs 4X HD.
Co do cen to widze na Allegro ok. 1300 zł za Swift G i L9 II, z tym że ten drugi smartfon to NOWOŚĆ.

Dla siebie myślę o LG G2 ale to i tak nie w tym roku. Niech cena spadnie kilkaset PLN to wtedy się zobaczy.  :D 

4X HD: 4 rdzeniowa Tegra 3 (podobno się grzeje... nie wiem czy taką samą przypadłość ma Snapdragon)
LG G: Snapdragon S4 Pro + Adreno 320
LG G2: Snapdragon 800 + Adreno 330

Co możecie nam poradzić  :?: 
Aha, nie bierzemy pod uwage firm: Apple i Nokia.

DRUGA SPRAWA TO WYBÓR Z OKREŚLONEJ SIECI...
Mamy tel. w PLAY i jak wybierać to model bez blokady SIM-lock lub brandowany w PLAY.
Będą jakieś kłopoty jeśli się weźmie bez blokady ale taki z sieci ORANGE?

Wiem, że jak dodam jeszcze 2 punkty to takiego smarfona pewnie nie ma, który by to wszystko spełniał.    A jest to wymienny akumulator, no i na doczepke jeszcze Dual SIM.

ano nie ma wtedy juz takiego (mówię o dual-SIM przede wszystkim)

TELEFON 1

- SGS 4 - najbardziej pasujacy twoim wymaganiom

Reszta (przykladow kilka):

- LG Optimus G2 - jeszcze lepszy wydajnosciowo (brak slotu na karte)

- Samsung Ativ S - wydajnosciowo ponizej SGS4 (brak Androida, brak LTE)

- HTC One - wydajnosciowo jak SGS4 (brak slotu na karte pamieci, brak wymiennej baterii)

- etc...

TELEFON 2

LG Optimus G - nie chce mi sie pisac po raz setny dlaczego - na forum masz wyszukiwarke - uzyj jej i bedziesz wiedzial.

Tutaj masz porownanie wydajnosci LG Optimus G vs LG L9 - zerknij: http://uk.hardware.info/comparisontable/products/163235-177965

Edytowane przez ArioX

HTC One i tak nie brałem pod uwage :)

Co do SG S4 vs LG G2 to S4-ka ma chyba kilka wersji?

Ma on LTE czy go nie ma, i czy jest radio z RDS?

Bo radio to też punkt, który TRZEBA dopisać do 1 postu, ale o nim zapomniałem ;)

Na duuuży plus dla S4 wymienna bateria i microSD.

Widziałem na necie, że na własną rękę można się dobrać do baterii w Swift G, być może tak samo będzie z G2.

Poza tym w G2 jestem zakochany  :P

Mimo wszystko koreańce mają wersje: wymienna bateria + 2610 mAh.

U nas ma być 3000 mAh.

Generalnie czekam na jakiś obszerny test LG G2 na benchmarku czy innym portalu.

======

I jeszcze jedno: a jakby tak jakaś alternatywa dla ojca, i zamiast Swifta G jakiś inny z wymienną baterią?

Ale nie ukrywam, że podobają mi się G i G2.

Pewnie powiecie Galaxy S3, a coś jeszcze?

Edytowane przez Nitokris

Na duuuży plus dla S4 wymienna bateria i microSD.
nie jestem pewien czy napewno - baterie oryginalna wymienisz za ile? 2-3 lata? Do tego czasu bedziesz mial juz 3 inne smartfony. Jesli szybciej wymieniac to trzeba na cos dobrego - wiesz jak ciężko o oryginalną baterię? Same podróbki na rynku są - a później ludzie płaczą, że tel im explosion zrobił :P

microSD przy 32gb ci potrzebne? Swoja droga za DOBRĄ karte microSD musisz wydać kawał dobrego pieniądza - bo chyba nie kupisz takiej z "Biedronki" - to by bylo tak jak Auto za 100tys zł i Box dachowy za 300zł :) widzialem takie coś bardzo często... aż człowiekowi się przykro robi...

S4-ka ma chyba kilka wersji?
i9500 i i9505 - inne procesory (i9500 juz raczej nie dostaniesz - mial lepsza wydajnosc, ale bateria krocej trzymala) oba mają LTE(4G) żaden nie ma radia FM. Tu masz dlaczego: http://www.techclap.com/11217/samsung-galaxy-s4-i9500-missing-fmradio-tuner-reason/

Poza tym w G2 jestem zakochany
całkiem zrozumiałe - kawal dobrej technologii w nim jest zamkniete - tyle że tak jak pisałeś - poczekasz a stanieje

Generalnie czekam na jakiś obszerny test LG G2 na benchmarku czy innym portalu.
jak cos znajde to ci tu wkleje, po angielsku moze byc?

I jeszcze jedno: a jakby tak jakaś alternatywa dla ojca, i zamiast Swifta G jakiś inny z wymienną baterią?
patrzyles jeszcze na Nexus 4? Popularny model, do tego czesto aktualizowany.

Jak już kupie smarta to wątpie, że go zmienie od razu po skończeniu gwarancji na inny. Jeśli coś działa tak samo dobrze jak po zakupie, to nie ma potrzeby tego zmieniać na siłe. To samo jest z monitorami czy telewizorami.

Nie wiem czy teraz robią rzeczywiście smarfony (czy inne rzeczy), które mają wytrzymać okres 2 lat i potem mam lecieć po nowy za kolejne 2K ale nie podoba mi się taka "polityka".  :/

A co do radia FM to z linku wyżej:

Our studies show a trend shift of interest to digital broadcasting – namely, the focus on listening to music content on social networks or on the channel YouTube. The flagship model of our devices targeted at customers who use digital content, which use modern formats and channels of information consumption.

Nie rozumiem dlaczego jestem zmuszony do słuchania muzyki na portalach społecznościowych lub na kanale YouTube.

Po to jest pamięć flash, żeby sobie tam zrzucić swoje ulubione mp3-ki i słuchać tego offline.

A w radio oprócz muzyki są i różnego rodzaju informacje...

Nexus 4:

- CPU i GPU jest to samo co w Swift G :)

- "tylko" 8 lub 16 GB

- niewymienialny akumulator
- brak slotu na kartę mikro-SD

- gorszy aparat i kamera (porównując do Swift G)

Poza tym wg innego popularnego portalu LG Swift G to taki "Nexus 4 na sterydach".  :P

======

Jakby G2 miał u nas tą baterie 3000 mAh i dodatkowo wymienną to byłby extra.

Nie wiem czy teraz robią rzeczywiście smarfony (czy inne rzeczy), które mają wytrzymać okres 2 lat i potem mam lecieć po nowy za kolejne 2K ale nie podoba mi się taka "polityka".

nie boj sie - nie robia smartfonow na 2 lata... robia tak zebys juz po roku chcial wymienic ;) Ale tak calkiem powaznie to z doswiadczenia wiem ze co 2 lata sie zmienia smartfona (no chyba ze tak jak ja co pol roku :) )

Nie rozumiem dlaczego jestem zmuszony do słuchania muzyki na portalach społecznościowych lub na kanale YouTube.

poniewaz Samsung mówi "bo tak" :) - tak ci to wkleilem zebys się pośmiał :)

Zgadza się Nexus 4 jest gorszy od LG Optimus G jednak (nie sprawdzalem tego teraz) byl tanszy od niego. Pisze to bo trudno mi powiedziec czy chcesz raczej dac mniej i mieć "prawie" LG G czy poprostu miec LG G :)

Jakby G2 miał u nas tą baterie 3000 mAh i dodatkowo wymienną to byłby extra.

3000mAh raczej bedzie u nas mial - ale na wymienna baterie nie masz co liczyć.

Edytowane przez ArioX

N4 jest tańszy bo ma mniej miejsca na dane. Dwukrotnie lub nawet 4-krotnie  :roll:

A ten LG Swift G ma tylko i wyłącznie te 32 GB czy może występuje też wersja 16 GB? Pytam dla świętego spokoju.

W sumie chyba namówie ojca na tego Optimusa G, bo jeśli będzie miał problemy z jego opanowaniem, to może mi go odda a sobie kupi mniej skomplikowany  ;)

Dzięki ArioX za odpowiedzi. :)

A może znajdzie się tutaj jakiś posiadacz LG G? Jestem ciekawy na ile tak na prawde dni (i godzin) można liczyć jeśli chodzi o czas działania na 1 ładowaniu.

Nie jestem pewien, ale zapytaj się kolegi Igorrodz - on chyba ma (albo jego żona ma) LG Optimus G. (zerknij też na ostatnie kilka postów - jestem pewien, że kilka dni temu ktoś kupił LG Optimus G).

Dzięki ArioX za odpowiedzi.

spoko, mam nadzieję, że pomogłem - ale tak na wszelki wypadek poczekaj aż inni koledzy zweryfikują to co ja pisałem - mogłem się gdzieś pomylić, lub oni mogą lepsze rady ci zaofertować.

Edytowane przez ArioX

Recenzja (+benchmarki): http://www.laptopmag.com/reviews/smartphones/lg-g2-att.aspx

Recenzja: http://www.phonearena.com/reviews/LG-G2-Review_id3404

Test baterii: http://blog.gsmarena.com/lg-g2-battery-tests-are-done-here-are-the-results/

http://cdn.gsmarena.com/pics/13/09/lg-g2-battery-test/lg-g2-battery-score.jpg

Edytowane przez ArioX

Niedawno przesiadłem się z motorolki razr na ww Lg Swift G i co mogę powiedzieć :) bateria trzyma znacznie lepiej niż w motorolce, zależy co będziesz robił ale naprawdę jest lepiej. Przy rozmowach, smsach oraz trochę surfowania + słuchania muzyki wytrzymuje około 2 dni (w 1 dzień spada około 40-50% czasami mniej zależy od użytkowania przy ustawieniu jasności na auto). Co do aparatu w swifcie to są różne opinie, czasami wychodzą naprawdę złe zdjęcia a czasami bardzo dobre. Ponoć jest to wina softu, ale póki co jeszcze żadne tragiczne zdjęcie mi nie wyszło, chociaż mało fotek robię i ciężko mi powiedzieć, mogę zamieścić jakieś przykładowe zdjęcia. Wydajnościowo jest znacznie lepiej mimo, że ciągle mam włączony tryb eco, nakładka bardzo dobra i szybka. Byłem wcześniej przyzwyczajony do AMOLED'ów ale ekran w LG jest świetny. Jestem bardzo zadowolony z tej przesiadki, wolę go bardziej niż S3 z którym trochę miałem doczynienia.

Najbardziej obawiałem się softu LG, kiedyś miałe swifta gt-540 ale powiem, że jestem w szoku. Bardzo dobrze działający soft (płynniej działa niż touchwiz samsunga) z dużą ilością przydatnych funkcji (niby skopiowane z samsunga). Jak macie jakieś pytania dotyczące swifta G to walcie śmiało :)

Przede wszystkim kup folie ZAGG: http://www.zagg.com/invisibleshield/lg-optimus-g-cases-screen-protectors-covers-skins-shields/7215

Jakie etui do niego kupić?
tylko STILGUT - http://allegro.pl/stilgut-etui-ultraslim-lg-optimus-g-e975-skora-i3564079905.html

http://stilgut-pols.nazwa.pl/Stilgut/LG/OptimusG/UltraSlim/BlackCarbo/1a.jpg

Dzięki, ale na Allegro widze, że jest to za 139,00 lub 139,99 zł także troche drogo   :/

Może coś tańszego jest jeszcze godne polecenia?

No i interesuje mnie odbiór osobisty w Warszawie, bez dodatkowych kosztów za przesyłki.

Ten STILGUT nawet fajny, jest jedno miejsce w Warszawie z tym etui, ale brak możliwości odbioru osobistego  :/

Tamte co podałem między 20 a 30 zł  :P

EDIT: Ok, już wszystko wiem...

W lokalizacji tej aukcji jest wpisany Koszalin   :roll: ale na stronie "o mnie" jest info, że można odebrać w Warszawie!

Zastanowie się jeszcze nad zakupem...

Ma to etui ktoś z forum?

Edytowane przez Nitokris
Ma to etui ktoś z forum?

ja mam i mialem to etui na kazdym smartfonie. Nie ma w nim magnesow, jest ze skory, jest bardzo wytrzymala, nie sciera sie szybko jak inne. Bardzo poręczne, wygodne i PIĘKNE z wygladu :) estetyczne - klasa sama w sobie... niemcy jednak nie tylko auta dobrze robia :)

Aha, przy tym etui obędzie się bez folii
obejdzie bo to etui typu "flip".  Na SG Note nie mialem przy tym etui folii - na 920-tce mam bo akurat promocja na ZAGGa byla za 25% ceny. Ale jak mowilem - obejdzie sie bez folii. Edytowane przez ArioX

Bo ten STILGUT kosztuje 140 zł a przesyłka dodatkowe 18-25 zł tak więc się nie kalkuluje jak za kawałek skóry.

Za tyle można mieć porządne buty.

Ostatecznie wybrałem etui Nillkin Super Frosted Shield. Oglądałem też Imak Crystal Shell, ale facet od którego kupowałem stwierdził, że dość szybko się rysuje. Poza tym strasznie to cienkie, więc dorzuciłem jeszcze 3 zł i mam etui Nillkin (czarne).

Telefon odebrałem 1 października, i wtedy był ładowany pierwszy raz. Dziś 5-go było drugie ładowanie.

Aha, wyłączam na noc telefon, powiedzmy na 8-10 godzin.

Na razie jestem zadowolony  :)