Mateusz0620 0 Napisano 19 Września 2013 Udostępnij Napisano 19 Września 2013 (edytowane) Witajcie. Mam problem z komputerem. Zauważyłem, że strasznie głośno zaczął pracować gdzie wcześniej tak nie było. Odstęp pomiędzy korzystaniem z kompa kiedy był cichy i głośny to około 2-3 godziny. Jak to jest możliwe? Wydaje mi się, że to karta graficzna którą niedawno wymieniłem bo wcześniej tak nie miałem. Rozumiem, że gdybym zaczął grać w jakieś wymagające gry, ale mam odpaloną przeglądarkę, komunikator i tyle, a jest głośny jak samolot... Jak to można wyciszyć? Karta używana, kupiona na allegro. Dodam, że aktywność na poniższym obrazku waha się od 0 do kilku procent. Na obrazku akurat było pokazane 30%. http://s4.ifotos.pl/img/1png_nsherpp.png EDIT Przed chwilą wentylator nagle sam się wyłączył i temperatura dosłownie po 4 minutach urosła do 49 stopni Celsjusza i ciągle rośnie. Karta graficzna była używana jak ją kupiłem. Myślicie, że to wada karty, że była uszkodzona? Wentylator (chłodzenie) zaczęło tak pracować głośno od startu systemu... Teraz pokazuje: http://s6.ifotos.pl/img/2png_nshernh.png To normalne, że obciążenia nie ma żadnego a temperatura wynosi 76 stopni? Aktualnie wynosi 80 stopni... Powinienem ją zwrócić? Edytowane 19 Września 2013 przez Mateusz0620 Cytuj Link to post Share on other sites
woziu174 16 Napisano 20 Września 2013 Udostępnij Napisano 20 Września 2013 A jaką masz wersję sterowników Cytuj Link to post Share on other sites
tomajpocketr1 17 Napisano 20 Września 2013 Udostępnij Napisano 20 Września 2013 to nie jest normalne , tyle powinna wynosić podczas gry. od nowa sterowniki. po wymianie karty format robiony ? usuniete stare sterowniki ? Cytuj Link to post Share on other sites
nikt45 6 Napisano 20 Września 2013 Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Po screenie widać że wentylator powinien mieć 57% więc powinien chodzić dość żwawo. Nie włączaj żadnych gier na wyłączonym wentylatorze jeśli faktycznie tak jest że się nie kręci bo się źle skończy. Na idle to monstrualne temperatury i na takie taktowanie. Jeśli odinstalowanie sterowników, restart instalacja nowych nie pomoże a wentylator np. nie kręci się w chwili startu komputera ( jeszcze przed startem windows ) to to uszkodzony sprzęt lub ktoś grzebał przy biosie karty i skopał robotę bo na tym etapie stery nie mają nic do tego. Cytuj Link to post Share on other sites
Mateusz0620 0 Napisano 20 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Sterowniki są najnowsze że strony.producenta z marca tego roku. Formata systemu nie robiłem. A wiatraka nie słychać podczas startu systemu. Raz tylko go słyszałem to był głośny.jak samolot... a po chwili wyłączył się i temperatura skoczyła do wartości która widzicie na obrazkach. Czyli pozostaje mi zwrócić kartę? Jeśli tak to powiedzenie się sprawdza: nie stać mnie na kupowanie używanych rzeczy. Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 20 Września 2013 Udostępnij Napisano 20 Września 2013 (edytowane) albo zasilacz wyje, wsłuchaj się i zlokalizuj czy to na 100% grafa, a jeżeli tak spróbuj ją wziąc, odkręcić radiator, wymienić pastę, przeczyścić pędzelkiem dokładnie wiatrak i radiator i skręć do kupy wszystko, kiedyś mi karta graficzna wciągnęła sierść psa, i się oplątała tam w silniczku i też świrował wiatrak, i zobacz, niewykluczone że się wiatrak psuje Edytowane 20 Września 2013 przez jarnuszkiewiczm Cytuj Link to post Share on other sites
Mateusz0620 0 Napisano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Wiecie co... tej karcie coś odbija. Odpaliłem po 3 dniach PC, nie działał wentylator, uruchomiony PC położyłem sobie na kolanach, odkręciłem obudowę żeby zajrzeć czy ten wiatrak się zaciął czy co tam się dzieje. Wiatrak stał w miejscu, gdy już miałem odkładać komputer na ziemię wiatrak zaczął działać i działa teraz nieprzerwanie... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts