Skocz do zawartości

HIS Radeon HD 5770 głośno pracuje

Recommended Posts

Witajcie.

Mam problem z komputerem. Zauważyłem, że strasznie głośno zaczął pracować gdzie wcześniej tak nie było. Odstęp pomiędzy korzystaniem z kompa kiedy był cichy i głośny to około 2-3 godziny. Jak to jest możliwe? Wydaje mi się, że to karta graficzna którą niedawno wymieniłem bo wcześniej tak nie miałem. Rozumiem, że gdybym zaczął grać w jakieś wymagające gry, ale mam odpaloną przeglądarkę, komunikator i tyle, a jest głośny jak samolot... :/ Jak to można wyciszyć?

Karta używana, kupiona na allegro.

Dodam, że aktywność na poniższym obrazku waha się od 0 do kilku procent. Na obrazku akurat było pokazane 30%.

http://s4.ifotos.pl/img/1png_nsherpp.png

EDIT

Przed chwilą wentylator nagle sam się wyłączył i temperatura dosłownie po 4 minutach urosła do 49 stopni Celsjusza i ciągle rośnie. Karta graficzna była używana jak ją kupiłem. Myślicie, że to wada karty, że była uszkodzona? Wentylator (chłodzenie) zaczęło tak pracować głośno od startu systemu...

Teraz pokazuje:

http://s6.ifotos.pl/img/2png_nshernh.png

To normalne, że obciążenia nie ma żadnego a temperatura wynosi 76 stopni?

Aktualnie wynosi 80 stopni...

Powinienem ją zwrócić? :/

Edytowane przez Mateusz0620

Po screenie widać że wentylator powinien mieć 57% więc powinien chodzić dość żwawo. Nie włączaj żadnych gier na wyłączonym wentylatorze jeśli faktycznie tak jest że się nie kręci bo się źle skończy. Na idle to monstrualne temperatury i na takie taktowanie. Jeśli odinstalowanie sterowników, restart instalacja nowych nie pomoże a wentylator np. nie kręci się w chwili startu komputera ( jeszcze przed startem windows ) to to uszkodzony sprzęt lub ktoś grzebał przy biosie karty i skopał robotę bo na tym etapie stery nie mają nic do tego.

Sterowniki są najnowsze że strony.producenta z marca tego roku. Formata systemu nie robiłem. A wiatraka nie słychać podczas startu systemu. Raz tylko go słyszałem to był głośny.jak samolot... :/ a po chwili wyłączył się i temperatura skoczyła do wartości która widzicie na obrazkach. Czyli pozostaje mi zwrócić kartę? Jeśli tak to powiedzenie się sprawdza: nie stać mnie na kupowanie używanych rzeczy.

albo zasilacz wyje, wsłuchaj się i zlokalizuj czy to na 100% grafa, a jeżeli tak spróbuj ją wziąc, odkręcić radiator, wymienić pastę, przeczyścić pędzelkiem dokładnie wiatrak i radiator i skręć do kupy wszystko, kiedyś mi karta graficzna wciągnęła sierść psa, i się oplątała tam w silniczku i też świrował wiatrak, i zobacz, niewykluczone że się wiatrak psuje

Edytowane przez jarnuszkiewiczm

Wiecie co... tej karcie coś odbija. Odpaliłem po 3 dniach PC, nie działał wentylator, uruchomiony PC położyłem sobie na kolanach, odkręciłem obudowę żeby zajrzeć czy ten wiatrak się zaciął czy co tam się dzieje. Wiatrak stał w miejscu, gdy już miałem odkładać komputer na ziemię wiatrak zaczął działać i działa teraz nieprzerwanie... :/