Skocz do zawartości

Nowa karta graf. Co wybrać?

Recommended Posts

Hookie trzymaj mnie bo padne ze śmiechu :)

Sopot,widać że długo tutaj nie jesteś (1 post) i to w dodatku beznadziejnie bezmyślny!

Quad na 3.2Ghz do 8800gt? To ja na gts250 z moim core 2 duo niewykorzystuje jej w 30%!

Chyba czas jeszcze mocniej podkręcić procesor,bo mi kartę ogranicza :P...

Miałem E8200, Athlon X4 620 oraz 8800Gt podkręconego do poziomu Gts250(740,2200) Podkręcałem i testowałem różnice w grach dochodziły do prawię 20% Czy wy naprawdę nie potraficie znaleźć testów na anglojęzycznych portalach, jest tego na tony.

Nie panowie lopez, oraz sopot, nie łapię o co wam chodzi. Że niby Quad, którego kupiłem 2 lata za całkiem niezłą kasę ma ograniczać Palita ze średniej półki. Troche to dziwne, więc chyba zostanę przy tym 5770, chociaż jeszcze nie jestem pewien czy nie wziąć His'a 4870 z iCoolerem x3.

P.S: Aż tak genialnego chłodzenia żeby kręcić proc o prawie 1GHz to ja nie mam. Ja na nim mam zwykłe intelowskie chłodzenie, dorzucone do Boxa.

Tak. Dobra. Może ten 4890 jest dobry, lub chociażby ten GF, ale nie mam aż tyle kasy na któregoś z nich, a kartę musze jak najszybciej wymienić, bo już mi się sypie.

P.S: Palit to crap ;P.

EDIT: Smacznego Alleluja i Wesołego Jaja, a... I jeszcze wyrąbanych prezentów pod choinką ;D

EDIT 2: Tylko ja za cholerę nie znam się na O/C :). Jak to wszystko z napięciami i takimi pierdołami.

uzywka palit 260 55nm to bylaby dobra nawet b. dobra okazja - prawie najszybsze z tych gtxow na rynku a napewno najszybsze pamieci a wazyc to wszystko sie czasem wazy od gigabytow po evga

podstawowe oc nie wymaga niczego od uzytkownia - zadnej znajomosci poprostu zmienia sie jedna opcje w biosie i po sprawie

w przypadku Q6600 fsb z 266 na chociazby 300/333 na tym samym napieciu i juz zrobione

lopez2 w sprawach podkrecania ma racje ja mojego E6500 podkrecilem bez zadnych wysilen (jedyne co musialem zrobic to aktualizacja biosu) puscilem na ,3,66(z2,93 standardowo) i roznica faktycznie jest bardzo duza...

co do kart to koledzy dobrze mowia bierz 5770 chyba ze masz jeszcze troche gotowki w zapasie to wtedy gtx260 :)

pozdrawiam

Ok. Wracając do tego GTX'a, właśnie rozglądam się na allegro i intryguje mnie pewna rzecz. A mianowicie, podkręcony Klik GTX ma taktowanie zegarów niższe od przykładowego Radeona:Klik, o taktowaniu pamięci nie wspominając, jednak to rozumiem bo gf jedzie na gddr3, a radek na 5.

Ale czym jest spowodowana ta różnica w taktowaniu i czy czasem nie działa to na niekorzyść aplikacji?

chodzi o taktowanie rdzenia to jest calkowicie normalne bo rdzen radeonow jest calkowicie inaczej skonstruowany niz rdze geforcow radeon moze robic 5 watkow na jeden "obrot zegara" z tad te kosmiczne wartosci 800ps (w rzeczywistosci ma ich bodajze 160 mowilmy o 4870)geforce gtx 260 ma tych procesorow 216 i tym nadrabia roznice mhz

nawet standardowo taktowany gtx260 jest nieco wydajniejszy (odrobine) od 4870 wiec wersja oc jest naprawde fajna karta :)

Tylko z tego co patrzę to GTX260 z tego linku jest standardowo taktowany więc nie widzę żadnego OC i to chyba nie jest żaden błąd na stronie bo w testach też ma takie taktowania :)

http://www.guru3d.com/article/gigabyte- ... b-review/3

Tu masz bardzo dobrą okazję, z mocno podkręconą wersją

http://www.allegro.pl/item984435169_oka ... clock.html

Moim zdaniem w skrócie robisz tak ;)

Podkręcasz procka do 3.0 - 3.2 GHz - ogólnie ile się da, ale bez katowania :evil:

Kupujesz 5770 najtańszego od powercolor albo jak chcesz to może coś z lepszym chłodzeniem nie orientuje się ostatnio w tym bo długo mnie tu nie było :P

Zasilacz powinien pracować bez gadania, więc możesz ewentualnie jakieś chłodziwo na procka zakupić typu arctic cooling freezer 7 aby nie wdawać się w większe koszty.

W 1 poście pisałeś że przechodzisz na 7 więc może ci się przyda dx11 kiedyś tam... :->

Powinneś uzyskać sporą wydajność przynajmniej do następnej Wielkanocy :P

Bierz albo HD4870 lub HD4890.Obie te karty są wydajniejsze os HD5770.GTX260 to tez dobra karta ale już przestarzała i bardzo niewiele wydajniejsza od HD4870.Nie zauważysz tej różnicy na pewno.

No chyba ze aż tak bardzo zależy Ci na DX11 i na niskim poborze prądu to bierz HD5770 z tym że masz niszą wydajność.Sam mam Radka HD487 od HiS i jestem bardzo zadowolony z osiągów tej karty jak i jej O/C.Niżej daje link do mojej recki:P

Moja Recenzja

moge kupic hd4870 sapphire 512mb za 370zl(uzywka) czy jest sens brac czy lepiej za 500-520 kupic nowego powercolora 5770 1gb?

dodam ze potrzeba mi to do full hd, wiec nie wiem czy warto pakowac sie w stara gen. ale to prawie 150zl roznicy...

na dodatek nie wiem jak z glosnoscia, bo ze pobor pradu wiekszy to wiem