Skocz do zawartości

Nowa karta graf. Co wybrać?

Recommended Posts

Witam was benchmarkowcy!

Jak wiadomo wielkimi susami zbliżają się święta wielkanocne, więc z tej okazji mam zamiar zrobić sobie mały prezent i zakupić nową kartę graficzną do mojego pieca.

I tutaj proszę was panowie i panie o pomoc w wyborze.

Specyfikacja mojego pieca:

Płyta gł.: Asus P5N-E SLI,

Proc: Intel C2Q Q6600 2.4Ghz,

Ram: Kingston 2GB 800MHz (jedna kość),

Karta Graf.: Palit GeForce 8800GT, 512 ramu,

Zasilacz: Chieftec CFT 500 A125 - 500W,

Dysk: Samsung Spin Point 400GB

P.S: Komp nie był O/C

Więc chciałbym kartę za około 600 - 650 zł, może być minimalnie więcej. Chciałbym kartę, która poradzi sobie bez problemów z nowszymi gierkami, ale da rade też z obróbką filmów itp. Mówiąc o grach mam na myśli: BF BC2, Metro 2033, Mass Effect 2, Mafia II itd.

Z mojego rozeznania wydaje mi się, że najrozsądniej byłoby celować w jakiegoś Radeona. Początkowym celem było to cacko: Klik

Więc proszę o radę, im taniej tym lepiej, wtedy może jeszcze styknie na Ram ;D

Jeżeli zależy Ci na wydajności to HD4870, jeżeli zależy Ci jeszcze na poborze prądu to HD5770.

Polecam:

http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=25290 (1gb przydaje się przy wysokich rozdziałkach, ta karta ma bardzo dobre i ciche chłodzenie)

http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=22001 (karta trochę lepsza od tej HD5770 co podawałem ,ale bierze więcej prądu i nie ma DX11, jeżeli w ogóle na takim czymś Ci zależy)

Pozdrawiam :wariat:

edit Nie licz, że te karty podołają Metro 2033, bo ta karta jest ogromnie wymagająca, nawet Fermii ma problemy, aby zapewnić płynną grę, ale Mass Efect 2 pójdzie na tych kartach, nie wiem jakie będą wymagania Mafia II, ale na pewno odpalisz tą grę, ale na jakich detalach to nie wiem.

Gość Kotecek

Radek 4870 powinien być lokej, ale jego jest chyba coraz trudniej dostać. Na Allegro używanego można kupić w cenie poniżej 500 PLN.

Natomiast w przedziale 500 - 650 to chyba Radka 5770 można by wziąść. Podobna wydajność przy niższym poborze prądu. Są wersje 512MB i 1GB. Którą weźmiesz, to zależy w jakiej rozdzielczości grasz. Jak 1650x1050 i więcej to 512 MB sobie odpuść. Ale generalnie przy różnicy 50 - 70 PLN chyba lepiej wziaść od razu 1 GB, bo może kiedyś się przydać ;)

Od nVidia to GTX260, tyle ze ona chyb coś zdrożała i ceny od 650 PLN w górę idą :wariat:

Ja bym celował w GTX260, nawet uzywane, bo mnie sterowniki ATI denerwują. Natomiast z ATI w podobnej cenie wziął bym raczej 4870 niż 5770. Ale to mocno subiektywny wybór.

Edit: Jeśi chodzi o gry, to widzę, ze też masz 8800GT. Mas Effect 2 na 8800GT chodzi ładnie. W Metro 2033 gram właśnie na Very High DX9 tyle ze w niskiej rozdzielczości bez AA, Aniso i PhysX. Idealnie nie chodzi ale ja jestem zadowolony, bo działa szybciej niż Crysis. Więc nie ma co znowu przesadzać z tymi wymaganiami tej gry. A jak kupisz 4870/5770/GTX260 to na pewno będzie dobrze chodziło, jeśli oczywiście nie chcesz tego puścić w Full HD i wymagać perfekcyjnej płynności, bo wtedy to ta gra już ponoć ma "Wymagania".

proponuje przyszlosciowo zakupic 5770.fakt ze jest nieco slabsza od 4870 ale ma duzo wiecej zalet cicha chlodna pobiera malo pradu dx11.jest tansza o pare groszy ale za te "pare groszy"mogl bys dokupic kolejna kostke ramu (ktora byla by bardzo potrzebna przy zmianie systemu na win7)

z wlasnych doznan z win7 wiem ze optymalna pojemnoscia ram jest 3gb

jezeli zalezy ci tylko i wylacznie na wydajnosci to wolal bym kupic jakiegos gtx-a260 chyba nie ma sie co klucic ze choc nieznacznie ale jest wydajniejszy od 4870 i 5770.ale i tak uwazam ze najlepszym wyborem byl by 5770 :wariat:

pozdrawiam ;)

A ja tobie polecę http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=22010.

Jeszcze parę dni temu stała za 699zł. Pamiętaj ram zawsze sobie dokupisz a kartę trudniej będzie zmienić :wariat:

lub wersję od TWINTECHA.

http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=20390

Dużo chłodniejsza i na pewno cichsza. Ale nie jest podkręcona.

proponuje przyszlosciowo zakupic 5770.fakt ze jest nieco slabsza od 4870 ale ma duzo wiecej zalet cicha chlodna pobiera malo pradu dx11.jest tansza o pare groszy ale za te "pare groszy"mogl bys dokupic kolejna kostke ramu (ktora byla by bardzo potrzebna przy zmianie systemu na win7)

z wlasnych doznan z win7 wiem ze optymalna pojemnoscia ram jest 3gb

jezeli zalezy ci tylko i wylacznie na wydajnosci to wolal bym kupic jakiegos gtx-a260 chyba nie ma sie co klucic ze choc nieznacznie ale jest wydajniejszy od 4870 i 5770.ale i tak uwazam ze najlepszym wyborem byl by 5770 :wariat:

pozdrawiam ;)

Nie wydaje mi się, aby 4870 by lepszy wydajnościowo od 5770, przynajmniej gry tego nie potwierdzają :)

http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=25290 (1gb przydaje się przy wysokich rozdziałkach, ta karta ma bardzo dobre i ciche chłodzenie)

Nie, odpada. Szyna tylko 128bit, będzie strasznie muliła.

A ja tobie polecę http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=22010.

Szyna ma cudną liczbę, ale jednak za drogo, aż tak bogaty nie jestem.

Jeśi chodzi o gry, to widzę, ze też masz 8800GT. Mas Effect 2 na 8800GT chodzi ładnie. W Metro 2033 gram właśnie na Very High DX9 tyle ze w niskiej rozdzielczości bez AA, Aniso i PhysX.

Mistrzu, a mógłbyś podać speca swojego pieca?

Reasumując: Chyba jednak wezmę tego HD 4870, jednak wygląda najlepiej z całego zestawienia, 5770 jest minimalnie tańszy, a różnica jest duża, bo to przecież całe 128 bit na szynie. GF odpada, chociaż fajnie by było wziąć GejForce'a, bo mam płytę pod SLI, więc zawsze można dodatkową dokupić. Ale trudno, biorę Radzia. :wariat:

Dzięki za pomoc.

P.S: Jeszcze jedno pytanie, czy dałoby radę jakoś wkręcić mojego porca do 3GHz, bo na kilku forach ludzie piszą, że kręcą go spokojnie przy zasiłkach 400 i to w dodatku na no-nameach.

Gość Kotecek

Mistrz mówi... Mój konfig jest w profilu :wariat:

Te Q6600 to chyba ponad 3 GHz robiły jeśli się nie mylę, a Ty masz dobry zasilacz z serii CTF akurat, więc nie powinien on stanowić problemu. Ale chyba chłodzenie powinno być lepsze niż boxowe.

Mistrz mówi... Mój konfig jest w profilu :wariat:

Te Q6600 to chyba ponad 3 GHz robiły jeśli się nie mylę, a Ty masz dobry zasilacz z serii CTF akurat, więc nie powinien on stanowić problemu. Ale chyba chłodzenie powinno być lepsze niż boxowe.

Nie męcz się Autor tematu wie i tak lepiej. szyna 128 będzie muliła przecież.

Nie mam zamiaru off-topować, ale nie moge się powstrzymać.

Nie męcz się Autor tematu wie i tak lepiej. szyna 128 będzie muliła przecież.

Człowieku, o co Ci chodzi? Może zamiast krytykować, powiedział byś dlaczego uważasz, że szyna na 128 bitach, nie będzie muliła? I wiesz, nie musisz od razu bluzgać. Chyba każdy ma prawo się pomylić, panie nieomylny, czy może mi zabronisz?

Junior ma racje po co prosisz nas o pomoc jezeli sam wykazujesz sie taka wiedza ze wiesz najlepiej?w takim razie zalozenie tego tematu nie mialo sensu :)

Hookie o ile pamietam to przerabialismy juz ta historie w innym temacie ;) ale zgodze sie z toba nie bede sie kłócił chociaz i tak uwazam ze 4870 jest ciut wydajniejsza ale fakt nie w kazdej grze ;)

TheInvisibleKid naprawde 4870 wychodzi dosc blado w porownaniudo 5770 moze nieco wydajniejsza ale glosniejsza goretsza i pobierajaca znacznie wiecej pradu...

ja osobiscie polecil bym propozycje hiszpana ten gigus gtx260 byl by najlepszym wyborem...

no chyba ze przestaniesz patrzec sie na bity i wezniesz 5770 :wariat:

pozdrawiam

Z tymi szynami to jest tak jak z parametrami samochodów.

"-2litry? Hahaha, ja mam 5.6l Hemi!

-..2l i 800km, a u Ciebie?

-ee.. 300km

-.."

Fajne porównanie, ale jednak ten Hemi (<3) będzie miał lepszy wykop od tego 2-litrowego europejskiego pierdzika :wariat:.

EDIT: To teraz mam konkretny dylemat, wziąć GF'a czy 5770, jednak miałem już nVidię i jestem do tych kart przekonany, bo są solidne. A z tego co słysze to z Radeonami są problemy z fpsami w niektórych grach. Ale z kolei za HD'kiem przemawia cena, jest tańszy od GF'a, a z kolei z GF'em mógłbym rąbnąć sobie później SLI. Cholera, już nie się pogubiłem w tym wszystkim ;D

Niesłuchań tych laików, zobacz w testach różnicę między 4890 a 5770 te karty różnią się właśnie przepustowością pamięci i 4890 zawsze będzie lepszy od 5770. Najlepszy wybór to mocno podkręcony model GTX260 koniecznie 55nm core216. Jeśli chcesz radeona to w tej cenie tylko 4890 ale on już sporo prądu ciągnie.

Edit: Ten quad niestarcza nawet do obecnej 8800gt, musisz podkręcić go co najmniej na 3,2Ghz.