Skocz do zawartości

Program do klonowania dysku

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez kazo.m,

Recommended Posts

Witam,

Niedawno zamówiłem dysk i z racji tego, że stary ledwo zipie potrzebuje skopiować z niego dosłownie wszystko. System, dane, ikony z pulpitu, chciałbym po sklonowaniu dysków odpalić system ze starego dysku na nowym i żeby wszystko działało tak sprawnie , jakbym w ogóle nie wymieniał dysku. Niestety na starym są Bad sectory i obawiam się, czy nowy dysk przy klonowaniu ze starego nie ucierpi jeżeli zrobię to złym programem.

Mógłby ktoś mnie nakierować na właściwy?

Wysyłane z mojego Xperia Play za pomocą Tapatalk 2

Zastanów się co napisałeś w pierwszym poście.

potrzebuje skopiować z niego dosłownie wszystko. System, dane, ikony z pulpitu, chciałbym po sklonowaniu dysków odpalić system ze starego dysku na nowym i żeby wszystko działało tak sprawnie , jakbym w ogóle nie wymieniał dysku.

Nie żartuj, że sobie zrobisz kopiuj/wklej całej zawartości o której pisałeś i będzie działać jak funkiel nówka nie śmigana. MBR'a czy inne ukryte partycje tez tak sobie wkleisz :D

Każda w wymienionych aplikacji potrafi wykonać zrzut disk to disk czy disk to image jako kopia sektorowa źródła. W zależności od ilości danych, średniej prędkości odczytu ze źródła i zapisu na dysk docelowy oraz ilości błędów czas będzie się różnić.

• Popieram 1

Z pokładu Gparted LiveCD można wykonać klonowanie za pomocą copy/paste, tylko że ta migracja

polega na tym by na nowym twardzielu wcześniej przygotować odwzorowanie/stworzenie pustych partycji

<mogą być większe, byleby nie były mniejsze> i dopiero metodą <copy/paste> klonować kolejno strukturę z old twardziela

poszczególnych partycji, nie jest to operacja kopii posektorowej ponieważ kopiowane są tylko struktury danych

za pomocą narzedzia <ntfsclone>

Uwaga

przed wykonaniem operacji klonowania należy sprawdzić stary nośnik pod względem błędów alokacji plików oraz

na wypadek błedów logicznych <bad sektor>

• Popieram 1

Zastanów się co napisałeś w pierwszym poście.

Nie żartuj, że sobie zrobisz kopiuj/wklej całej zawartości o której pisałeś i będzie działać jak funkiel nówka nie śmigana. MBR'a czy inne ukryte partycje tez tak sobie wkleisz :D

Każda w wymienionych aplikacji potrafi wykonać zrzut disk to disk czy disk to image jako kopia sektorowa źródła. W zależności od ilości danych, średniej prędkości odczytu ze źródła i zapisu na dysk docelowy oraz ilości błędów czas będzie się różnić.

Miałem na myśli zasadę działania, nie dosłowne znaczenie. Chodziło mi o wyrażenie, że nie chcę robić kopii zapasowej systemu, tylko kopię dysku.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Wysyłane z mojego Xperia Play za pomocą Tapatalk 2

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...