MichalTe 2 Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Mam problem, z rozpoznawaniem urządzeń podłączonych do front panelu USB w windows 7 x64 Professional. Jestem przekonany, że wina nie leży po stronie dysku, ponieważ na innych komputerach dysk jest wykrywany natychmiast, jak również wtedy gdy podłącze go od tyłu.Czy istnieją jakieś ustawienia, które mogą powodować takie zachowanie? Może coś w biosie jest nie tak? Płyta: msi z77a-g45 Pocesor: i5 3570k Cytuj Link to post Share on other sites
makabrax 229 Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 może front panel to USB1.1 które nie jest w stanie podać wystarczającego prądu? Cytuj Link to post Share on other sites
MichalTe 2 Napisano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2013 moja płyta nawet nie ma USB 1.0 więc problem leży gdzieś indziej w moim mniemaniu na pewno coś nie halo mam ustawione. Cytuj Link to post Share on other sites
makabrax 229 Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 oczywiście że ma, płyta ma porty USB 3.0, a USB jest kompatybilne wstecz cokolwiek możesz nie mieć ustawione to front panel będzie podpięty zapewne do złącza USB 2.0 na płycie, pytanie jaką masz obudowę, bo to o to tutaj chodzi, co z tego że możesz teoretycznie wyciągnąć 3.0 skoro sam panel może być w standardzie 1.x? mówisz że podłączasz do płyty z tyłu i działa, nie podłączasz przypadkiem do 3.0? ono może dać do 900mA prądu co będzie wystarczające do obsługi dysku zewnętrznego, w innym przypadku (podpięcie pod 2.0/1.x) należy dostarczyć dyskowi więcej prądu, czy to przez podłączenie 2ch wtyczek USB do portów 2.0/1.x czy ogólnie zasilania zewnętrznego Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 18 Września 2013 Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) Mógłbym się podpiąć pod temat, ponieważ mam bliźniaczo podobny problem, tzn. dysk zewnętrzny zostaje prawidłowo rozpoznany przez Win7 tylko w przypadku podłączenia bezpośrednio do płyty głównej (z tyłu kompa), natomiast nie jest wykrywany przez system w przypadku podpięcia pod huba usb lub pod panel na obudowie (CM 690). Jest to o tyle dziwne, że ten sam dysk działa prawidłowo, kiedy połączam go do front panelu innego kompa lub do lapka. I nie jest to kwestia USB 3.0, ponieważ moje mobo nie obsługuje tego standardu i ma wyłącznie 2.0. Edit: ten dysk zewn. nie przewiduje podpięcia dodatkowego zasilania, wszystko idzie przez kabel USB (dane + zasilanie). Edytowane 18 Września 2013 przez Player1 Cytuj Link to post Share on other sites
MichalTe 2 Napisano 18 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Mam obudowę brutus z USB 2.0 na froncie i na Windows 8 jak podłączyłem dysk to działało normalnie. A teraz na 7 jest lipa dlatego winie najprawdopodobniej system w ostateczności ustawienia w biosie. Przelaczylem front panel do innego portu na płycie i nic to nie dało. Co więcej podłączenie z tyłu do 2.0 i działa jak złoto i już nie wiem o co chodzi Cytuj Link to post Share on other sites
pulkownik 192 Napisano 19 Września 2013 Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Winowajcą może być kabel. Ja mam podobny problem z dyskiem przenośnym 2,5". Jak podłączę go na długim kablu to nie chce ruszyć. Front panel jest podłączony długim kablem do mobo i tu może być pies pogrzebany. Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalk 4 Cytuj Link to post Share on other sites
MichalTe 2 Napisano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Dla zainteresowanych pomogło włączenie opcji "intel rapid start technology" w biosie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts