Skocz do zawartości

MSI Z77A-G45: uruchomienie 2 dysków, obraz z portu na płycie oraz z grefiki

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam 2 problemy. Opisze je najlepiej jak potrafię.

1. Posiadam obudowę SilentiumPC M40. Obudowa posiada stację dokującą. Po podpięciu dysku nie jest on wykrywany. Z tego co widzę (mogę się mylić) dysk główny jest podpięty pod port SATA5, stacja dokująca pod port SATA1. Jak należy skonfigurować bios aby oba dyski działały w tym samym czasie i można było w przyszłości używać jej z innymi dyskami.

2. Na płycie znajduje się port D-SUB pod który jest podpięty telewizor. Do karty graficznej (GTX770) jest wpięty kabel od monitora. Monitor wyświetla normalnie, na TV nie ma obrazu. Grafika zintegorwana jest włączona w biosie. Sygnał główny jest puszczony na kartę grafiki. W systemie nie ma opcji klonowania, a przynajmniej w ustawieniach ekranu jej nie znalazłem. Procesor to i5-3570. Czy jest możliwość uruchomienia tego samego obrazu na raz po przez takie podłączenie kabli jakie wymieniłem?

Bardzo proszę o pomoc.

Systemowy (pod SATA5) to: Western Digital WD Blue WD10EZEX 1TB 3.5'' SATAIII 64MB 7200rpm, a drugi to Samsung 500GB SATAII (dokładnego modelu nie znam, mogę wieczorem po pracy sprawdzić).

W biosie jest ustawione: AHCI. Wybierając IDE lub Raid, system podczas ładowania wywalał blue screen i się resetował. Domyślam się, że chciał startować win7 z tego starego dysku. Mimo że wybieram jako boot 1 tego WD, komputer zachowuje się tak samo. Czy przepięcie portów SATA będzie mieć znaczenie ?

PS. Akurat w tej dziedzinie jestem kompletnie zielony :( Także proszę wielkimi literami i łopatologicznie.

ad 2). Nie sklonujesz obrazu z dwóch róznych układów graficznych, podepnij telewizor pod GTX'a.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Teraz już wiem - mam nie kombinować bo i tak do niczego nei dojdę ;) Jeszcze raz dzięki.

Edytowane przez Mroczny444