Skocz do zawartości

Smartfon w rozsądnej cenie(do 1500 zł)

Recommended Posts

Witam, szukam jakiegoś topowego smartfona do 1500 zł.

Wcześniej miałem S3, który totalnie mi nie podpasował, strasznie wolny telefon, z tego powodu chciałbym również odrzucić wszelkie Samsungi.

Moje wymagania to:

- bardzo płynny telefon

- dobra jakość odtwarzania muzyki

- w miarę solidny

- w miarę wspierany przez producenta

Słucham muzyki, korzystam z internetu, robię zdjęcia, w sumie tyle.

Co będzie dobre, obojętnie na jakiej platformie zgodnego z w/w rzeczami?

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi :)

Zdecydowanie Lumia 920 :

- NAJSZYBSZY telefon - a dokłądnie system. Windows Phone 8 jest szyszy od najnowszych iOS na iPhone. Nie zamuka, nie spowalnie, działa szybko ZAWSZE. :)

- Doskonały aparat z bardzo jasną i bardzo dobrą optyką. 

- Doskonały dźwięk - po dokupieniu trochę lepszych słuchawek jakością przewyższa osławione iPOD'y.

- Doskonała jakość wykoniania - lepsza niż iPhon'y - Nexus, Sony sa gorzej wykonane. Obecnie jest to najlepiej chyba wykonay telefon.

- Wsparcie do 2016 roku, do tego Nokia daje dużo fajnych aplikacji. A po przejęciu przez MS na 100% będzie jeszcze lepiej. Jako przykład podam aktualizcję GDR2/Amber - 15 Sierpnia 2013 się pojawiła - a Lumia 920 dostała ją 15 Sierpnia 2013 :) :) szybciej już chyba nie można.

DARMOWA nawigacja na cały swiat - dostajesz w Lumii 920 - nawigację głosową, OffLine'ową (nie muszisz mieć internetu, mapy są w telefonie) - mapy są aktualizowane - nie musisz kupować/piracić np. AutoMapy. :)

I najważniejsza zaleta Lumii - DZIAŁA, zawsze, żadnego wgrywania Romów, żadnego zamulania, żadnego spowalniania. Działa i już - znajomy w Nexusie 4 po 3 miesiącach musiał zrobić Wipe - bo mu zwolnił.

Jesli potrzebujesz telefonu, który działa i nie wymaga kombinowania to Lumia 920 jest idealna. No chyba, że Lubisz wgrywać Romy, przegladac fora w poszukiwaniu nowego kernela i ogólnie się "babrać" w telefonie to Berz coś na Androidzie - a konkretnie Nexus 4 - ALE się nie zdziw jak za pól roku Ci powiedzą, że NIE dostaniesz nowej wersji systemu :) w Androidzie jest to nagminne.

Edytowane przez Ravir

@up

Czy porównujesz WP8 do bety iOS? Jeszcze chyba final version nie wyszło..

Również z wykonaniem L920 vs iPhone bym nie przesadzał. Także z głową Pany z głową.

Edytowane przez Salem

Nie do bety ale do ostatniego finalnego iOS'a - sporo moich znajomych ma iPhon'y i z generacji na generacje są gorzej wykonane. Znajomy ma iPone 5 a jego żona Lumię 920 - i ku swojemu zdziwieniu stwierdził, że "amelinium" z iPhone było gorzej spasowane niż poliweglan w Lumi. Ja sam to naocznie stwierdziłem w kilku iPhonach. 

Wygląda, że Apple "olalo" sprawę i dopuszcza niedoróbki, które 2 - 3 generacje wstecz były nie do pomyślenia. 

Nadal uwązam, ze IPhone to jedne z najlepiej wykonanych i działających telefonów - gdyby nie brak "normalnego" USB i paru innych rzeczy (jak przykładowo możliwośc wgrywanie 5 Megowej MP3 bez instalacji 60 megowych iTunes :) ) to bym nadal używał iPhone - bo miałem przez ponad pół roku IPhone 1 i wykonanie oraz płynność był doskonała. 

Edytowane przez Ravir

Nie do bety ale do ostatniego finalnego iOS'a - sporo moich znajomych ma iPhon'y i z generacji na generacje są gorzej wykonane. Znajomy ma iPone 5 a jego żona Lumię 920 - i ku swojemu zdziwieniu stwierdził, że "amelinium" z iPhone było gorzej spasowane niż poliweglan w Lumi. Ja sam to naocznie stwierdziłem w kilku iPhonach. 
u mnie jest na odwrot - zona ma iPhona 5 a ja Lumia 920 o czym juz kilkakrotnie pisalem. Lumia wydaje sie byc solidniej wykonana i to jest fakt... za to wazy tez niemal 2x tyle co iPhone i to jest WIELKI minus.

ArioX - w jaki sensie na odwrót? :) ja napisąłem, że Lumia jest lepiej wykonana - Ty piszesz, ze wydaje się, że Lumia jest lepiej spasowana ? To o co chodzi z tym na odwót ? Bo obaj się zgadzamy, że wykonanie Lumi jest ciut lepsze :) :)

WAGA - rzecz DYSKUSYJNA - Lumia 920 waży 185 g a iPhone 112 g - róznica to 73 gramy - róznica jak dla mnie POMIJALNA. :)

Do tego ja osobiście wolę cięższe telefony, Przy iP5 czy IPadach miałem wrażenie, ze go zgniotę lub złamię :) - ALE - rozumiem, że dla nie których waga jest istotna - dla mnie nie bardzo - to znaczy setki gramów tak, ale nie 7 deka. :) 

Moim pierwszym telefonem komórkowym był Benefon Delta - ważący 350 g - użyszkodnikowałem przez ponad dwa lata - wybaczcie ale 185 gramów Lumii 920 NIE robi na mnie wrażenia :) :) po przygodzie z Benefonem.

ArioX - w jaki sensie na odwrót?

Znajomy ma iPone 5 a jego żona Lumię 920

u mnie jest na odwrot - zona ma iPhona 5 a ja Lumia 920
juz chyba jaśniej tego nie dało rady napisać :D

WAGA - rzecz DYSKUSYJNA - Lumia 920 waży 185 g a iPhone 112 g - róznica to 73 gramy - róznica jak dla mnie POMIJALNA
ta różnica może być jaka chcesz, ale NIE POMIJALNA... nie zrozum mnie zle - ja nigdy nie bylem bardziej zadowolony ze smartfonu niz teraz (mimo SG Note, SGS3, Asus A68 itp...) ale wiem ze moim fonem moznaby ludzi ogłuszać :) taka fono-cegła troszkę :) (SG Note byl lżejszy już od niej, a o ile większy przecież)... jednak mimo tej wagi - BEST PHONE EVER! :)

Najlepiej jest pójść do sklepu/salonu i zobaczyć jak te telefony działają (wiadomo jak wrzucisz kilka dziesiąt aplikacji to każdy system będzie zamulał). Najlepiej jest wybierać systemy z Androidem które nie są brandowane przez Samsunga itp. np. Dobrym wyborem jest LG nexus 4 i nie słuchaj Ravir bo Galaxy nexus też dostaje aktualizacje i to po miesiącu maks (co ci po aktualizacjach które mają  tylko pomóc fonowi dogonić konkurencje już nie mówiąc że Android na początku też miał dużo aktualizacji). Najlepiej z tych wszystkich smartphon'ów jest brać Iphon'a . Opinie są zawsze subiektywne lepiej jest zawsze samemu sprawdzić.

Z iOS

-to iPhone 4S (piątka ma gorszy aparat ale za to nowszy procesor)

Z Androidem

-LG nexus 4 (2 GB ramu spokojnie starczy i będzie wspierany przez google)

Edytowane przez alladen

ZDECYDOWANIE Lumia 920 : 

Dłuższy czas działania, wieksza pamięć wewnętrzna L920 ma 32GB a N4 ma 16 GB, L920 ma

ZNACZNIE lepszy aparat, lepsza jakość dźwięku. Gra lepiej niż HTC z Beats Audio czy Samsungi z Wolfsonem.

Znacznie lepszy i szybszy support - L920 dostała GDR2/Amber w tym samym dniu w którym je udostępniono. Support gwarantowany do 2016 roku - przypominam, że taki Nexus S po półtorej roku zotał "porzucony" - L920 będzie miała wsparcie do 2016 r.

Znacznie szybsza, płynniejsza praca - zero problemów z zamulaniem i zwalnianiem systemu. Nie musimy po paru miesiącach robić Wipe - co w Androidzie zdaża się często.

Dużo darmowych i przydatnych aplikacji - jak nawigacja OffLine, Głosowa na cały świat - za która na Androida trzeba zapłacić - np. AutoMapa.

Doskonałe wykonanie - tutaj Nexus 4 też przegrywa - jakość spasowania i użytych materiałó jest w Lumii znacznie lepsza.

Wadą jest Waga - Lumia 920 waży 185 gramów a Nexus 4 waży 139 gramów - dla mnie to pomijalna różnica - ALE sa tacy, dla których każdy gram jest istotny. Ja lubię cięższe urządzenie - które "czuję" w ręce :)

Nexus 4 jest jednym z niewielu telefonów który bym wybrał jak bym, musiał się ograniczyć do Androida - ALE w bezpośrednim porównaniau Lumia vs NExus 4 - ZDECYDOWANIE wygrywa Lumia : szybsza, płynniejsza, lepiej wykonana, dłużej dziąłająca, mająca znakomite wsparcie, robi lepsze zdjęcia, lepiej odtważa muzykę.

Jeśli TYLKO Android to Nexus 4 - jeśli nie to zdecydowanie Lumia 920.

Edytowane przez Ravir

Autor preferuje Androida,a tu na siłę wciskacie mu Windows Phone.

W tej cenie są 2 opcje:

-LG Optimus G - Bardzo dobry ekran,wykonanie i płynność działania,za to przeciętny dźwięk i aparat

-Sony Xperia Z- Bardzo dobre wykonanie,dźwięk i płynność działania,do tego dobry aparat,zaś przeciętna technologia wykonania ekranu

@@Ravir,nie fanbojuj tak, to już się robi nie smaczne... 

przypominam, że taki Nexus S po półtorej roku zotał "porzucony"

:sciana: A dlaczego Lumie 710 i 800 zostały porzucone? Podobno ze względu na słabą specyfikację. Nexus S ma jeszcze słabszy procesor od tamtych Lumii

Krótka piłka- Lumia 920 vs Nexus 4.

Z obu na pewno będziesz zadowolony bo oba modele spełniają Twoje wymagania, Ja osobiście wziąłbym Nexusa bo po 1. to android - masz większe możliwości, czysty Android nie będzie wolniejszy od WP i masz zapewnione aktualizacje i wsparcie od Googla. po za tym ma większy ekran, jest lżejszy i zgrabniejszy. Ma jednak mniej pamięci i robi słabsze zdjęcia.

Polecam LG Swift G - mega płynny smartphone, mam go od maja. Od kilku miesięcy zawalony jest aplikacjami i nic mi nigdy nie zwalnia. Za nic nie zamieniłbym androida na windows phone, plynność może jest dobra ale tu najwieksza rolę odgrywa wsparcie.

Wysyłane z mojego LG-E975 za pomocą Tapatalk 2

Wybrałem Lumie, dobry wybor?

najlepszy!

Natomiast jest na forum jakis poradnik, "jak sie przestawic" teraz na windowsa?

http://forum.benchmark.pl/topic/96014-windows-phone-8-poradnik/ - od pkt-u 13. chyba o Google jest

jak masz jakies pytania to pisz tutaj albo do mnie na PM - zawsze odpiszę.

P.S. Ostatnio Google zrobiło małą chamówę użytkownikom WP8 a propos Push-mail - ale spoko da się to bezproblemowo obejść - napisz jak już przeczytasz cały powyższy post jaki Ci dałem jakbys mial problemy z czyms.

Edytowane przez ArioX