boomcloud 0 Napisano 12 Września 2013 Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Zastosowanie komputera: Gry, amatorska obróbka zdjęć, montaż filmów, streaming Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 12000 zł Czy będziesz podkręcać sprzęt?: Tak Specjalne wymagania: względna cisza, wiadomo, że taki potwór nie będzie bezgłośny Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor?: 1920x1080 Których części potrzebujesz?: Tylko "buda" Czy posiadasz jakieś części ze poprzedniego komputera? Niestety nie Własna propozycja zestawu: Nie proponuje żadnego zestawu, ponieważ moja wiedza ogranicza się do podstaw, a w takiej maszynie wszystko musi ze sobą współgrać, dlatego ograniczę się do kilku ogólnikowych podpowiedzi z cyklu "jak ja to widzę" zatem: - Chciałbym mieć maszynę zbudowaną w oparciu o Intela i Nvidię. Na pewno jakieś I7 - nie upieram się przy Haswellach. Jeśli jest jakaś godna uwagi propozycja z serii "Ivy Bridge" to nie widzę problemu w postawieniu sprzętu na niej. Nie wiem jak z kartą, bo sporo słyszałem o jakichś mikro przycięciach przy kartach dwu-rdzeniowych, albo spiętych w SLI, ale tak jak mówię - moja wiedza jest elementarna. Jak składałbym komputer sam pewnie wsadził bym tam Titana, ale ta karta podobno jest o wiele za droga w stosunku do możliwości. Potrzebna mi też będzie jakaś karta do przechwytywania obrazu - AverMedia czy coś takiego, a także dobra karta dźwiękowa. Inne: Oczekuję bezkompromisowej wydajności. Jeśli da radę złożyć taki komputer za mniejszą kwotę to super, ale 12000 to próg, który spokojnie może zostać osiągnięty jeśli będzie trzeba. Grunt żeby go nie przekroczyć Proszę o argumentacje swoich typów, pozwoli mi to na nabycie wiedzy, oraz dokładne przemyślenie wszystkiego. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 12 Września 2013 Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Wiesz mając 12k to możesz zrobić bezgłośny właściwie zestaw idąc w chłodzenie wodne. Więc jeśli cisza jest priorytetem to tutaj jest to jak najbardziej możliwe. Cytuj Link to post Share on other sites
boomcloud 0 Napisano 12 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Myślałem o chłodzeniu wodnym, ale chciałbym mieć maszynę, która nie będzie powodować problemów. Słyszałem opinię, że chłodzenie wodne trzeba w jakiś sposób serwisować, wymieniać płyn, czyścić pompki itp. Chciałbym tego uniknąć. Pisząc o względnie cichym zestawie chodziło mi o to, żeby nie hałasował jak silnik V8 przy 15 tys. RPM Mieszkam sam i nie ma problemu, że coś może przeszkadzać domownikom, chodzi mi tylko o to, żeby praca komputera nie przeszkadzała mi podczas rozgrywki. Cytuj Link to post Share on other sites
kory2 24 Napisano 12 Września 2013 Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Jeśli inwestujesz tyle w taki sprzęt, i ma Ci on starczyć na długo, polecił bym i tak serwisowanie go co góra 2 miesiące, Czyszczenie itp. Tego nie unikniesz. A wodne chłodzenie na pewno by się spisało na medal. Więc się lepiej zastanów. Cytuj Link to post Share on other sites
piokow14 0 Napisano 12 Września 2013 Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Chłodzenie "na powietrzu" też trzeba czyścić i dbać o nie Cytuj Link to post Share on other sites
boomcloud 0 Napisano 12 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Oczywiście zdaje sobie sprawę, że o komputer trzeba dbać, czyścić wentylatory, radiatory itp. Po prostu sama świadomość, że w środku mojej maszyny krąży jakaś ciecz, która w razie bliżej nieokreślonej awarii mogłaby mi zalać podzespoły, mnie przeraża Być może moje obawy są bezpodstawne, dlatego kwestia chłodzenia jest nadal otwarta. Poczekam na jakieś propozycję, zobaczę ile zostanie z budżetu i wtedy będę myślał co dalej. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 12 Września 2013 Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Chłodzenie wodne, jest dla tych, których to jara. Ciebie jarają gry, więc nie widzę sensu pakowania kasę w wodę. Na powietrzu, też będzie cicho i wydajnie po dobraniu odpowiednich komponentów. 6 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 12 Września 2013 Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor?: 1920x1080 Ile cali, ile Hz ? Wersja na bogato: Intel i7-3930K Extreme /3.2 GHz, 12MB, LGA2011/ MSI X79A-GD45 Plus /intel X79, LGA2011/ Thermalright Silver Arrow SB-E SE Corsair HX 80+ Gold 850W Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda Gigabyte GeForce GTX 770 OC 2GB DDR5 256bit (1189/7010) x2 Samsung SSD840 Pro 256GB (540MB/520MB/s) Crucial 16GB (2x8GB) 1600MHz CL9 Ballistix x2 Fractal Design Define XL R2 Black Pearl USB 3.0 (b/z Liteon iHAS120 SATA (black) 10288 zł + kod na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa 12 wątków do pracy z obróbką video, do tego 32 GB DDR jeżeli pracujesz chociażby w AAE, tutaj wiedz że nie każda wersja systemu 64 bitowego obsługuje taką ilość. Do tego 3 x HDD z czego jeden na odczyt surowizny, drugi na zapis gotowego rendera a trzeci jako magazyn / temp / cache. Oczywiście SSD na system oraz soft + gierki. Wszystko wpakowane w wyciszoną obudowę, throttling w serii GTX 770 jest ustawiony dość wysoko więc nie ma się co martwić o temperatury, zresztą XL R2 jest dobrze wentylowaną obudową. SLI z GTX 770 wystarczy Ci na bardzo długo okres czasu przy rozdzielczości FullHD, nie musisz się martwić o mirkościnki i różnego rodzaju problemy związane z multi_GPU Oczywiście zestaw taki będzie dość mocno prądożerny. A pod streaming możesz kupić http://www.ceneo.pl/17049521 http://www.legitreviews.com/msi-geforce-gtx-760-gaming-oc-2gb-video-card-review-in-sli-and-2d-surround_2224/4 Oczywiście jest to zestaw bardziej pokazowy aby pokazać w co musiałbyś iść aby wydać 10k na zestaw, czy takie coś Ci odpowiada ... nie wiem ..... Osobiście dla zachowania rozsądku proponowałbym przejście na i7 3770k + GTX 780 / SLI GTX 760 / SLI GTX 770, do tego monitor spory monitor 120 / 144 Hz - przy monitorze z taką ilością Hz nie kupuj AverMedi bo są z nią wtedy problemy 1 Cytuj Link to post Share on other sites
LeRoiDuCiel 196 Napisano 12 Września 2013 Udostępnij Napisano 12 Września 2013 jeżeli chodzi o wersje na bogato to polecam taką obudowę od Lian Li Obudowa PC-V2120X Big-Tower  czarna ( PC-V2120X ) Cytuj Link to post Share on other sites
boomcloud 0 Napisano 13 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Ok to pokolei. Jeśli chodzi o monitor to posiadam coś takiego http://www.lg.com/us/monitors/lg-24EA53V-P-led-monitor. LG 24" z matrycą IPS. Jestem z niego bardzo zadowolony. Wiem, że posiadając taki sprzęt mógłbym zainwestować w coś z wyższą rozdzielczością, ale Full HD wystarcza mi w zupełności. Przejrzałem dokładnie to co zaproponowałeś kajitsu. Muszę stwierdzić, że faktycznie, wygląda to na naprawdę potężny zestaw. Zastanawiam się ciągle nad procesorem. Faktycznie, chyba nie jest mi potrzebny aż taki potwór i I7 3770K powinien wystarczyć do moich zastosowań. Pytanie tylko czy pozwoli on wyciągnąć maksimum z GTX 770 SLI ? @Leroiduciel - obudowa za ponad 1.5k to zdecydowanie przerost formy nad treścią jeśli chodzi o moje potrzeby Jeszcze jedno pytanie co do SSD. Czytałem kiedyś, że dyski te się tak jakby zużywają i nie powinno się na nich instalować gier. Czy to prawda ? Czy może jakiś mit ? pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
LeRoiDuCiel 196 Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Gry mozesz instalowac , nie musisz martwic sie oto , ale dla rozsadku zostaw zawsze ok 50% wolnego miejsca . À jezeli chodzi o komputer to moglbys jeszcze pomyslec nad zlozeniem Alienware Aurora , cos podobnego co posiadam w sygnaturce Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Faktycznie, chyba nie jest mi potrzebny aż taki potwór i I7 3770K powinien wystarczyć do moich zastosowań. Pytanie tylko czy pozwoli on wyciągnąć maksimum z GTX 770 SLI ? W grach wydajność obu procesorów jest dość zbliżona, 12 wątkowca dałem bardziej pod kątem obróbki video. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Procek, płyta, 32GB ram (!)... Zobaczcie ile podbija to cenę a jaki on z tego będzie miał pożytek ? Moim zdaniem, żaden. "Obróbka video" - tjaaa.... która pewnie sprowadzi się do przekodowania filmu na format youtubowy i tyle w temacie... Jak bym miał tak szastać kasą to już bym wolał wziąć coś z niższego segmentu jeśli chodzi o płytę, procesor i ram a pozostałą gotówkę po prostu dołożyć do Titana bo tu mimo kosmicznej ceny, faktycznie będzie korzyść, którą autor odczuje... Jeśli chodzi o wybór karty graficznej... Odpalam w tej chwili gry z ostatnich trzech miesięcy na 680. Ludzie... nawet w takim SC:Blacklist przy FHD i MAX ustawieniach, użycie gpu nie wychodzi powyżej 70% więc co miałyby tu robić dwa 770 w SLI ? Na obecną chwilę - bezsens - a jak wyjdzie taka gra, przy której dwie takie karty będą użyte na 100% - to i tak będą bezużyteczne bo pewnie będzie już dx12/13. Dysk twardy. Jak mam 12k na zestaw, to nie kupuję 1TB, które zaraz zapełnię, tylko łykam coś takiego: http://wd.strefamarek.allegro.pl/wd-red-wd30efrx-3tb-64mb-sata-600.html Osobiście dla zachowania rozsądku proponowałbym przejście na i7 3770k + GTX 780 / SLI GTX 760 Święte słowa. I mam jeszcze zastrzeżenia co do obudowy, ponieważ krążą opinie iż blachy w niej zastosowane, są słabej jakości i rysują się mocno przy byle draśnięciu więc raczej tego produktu bym unikał - a sam byłem na niego wcześniej napalony. Autorze. Ja nie jestem tu składaczem zestawów, ale co nieco doświadczenia też posiadam i uważam, że mając tyle kasy w tej chwili powinieneś skoncentrować się na dołożeniu do tych komponentów, które najdłużej u Ciebie zostaną: buda, zasilacz, dysk, chłodzenie, wentylatory, dźwiękówka. Co do reszty ? Na obecną chwilę, uważam że i7 3770k + 770 + 16GB RAM, Tobie wystarczy nad wyrost. Zaoszczędzone pieniądze daj na konto, za rok, dwa - sprzedasz to co będziesz miał i po dołożeniu kilkuset złotych dalej będziesz na czasie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts