duh7gm 0 Napisano 11 Września 2013 Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Pytanie jak w temacie. Jestem laikem więc pytam. Wiem że jest wiele alternatyw chłodzenia a obudowa nie zawsze jest potrzebna. Ogólnie chciałbym się zapytać jak wygląda opcja komputera bez obudowy tylko na stelażu bądź oszklonej półce bądź akwarium, lub po prostu porozkładanymi częściami leżącymi obok siebie na stole. Chce się dowiedzieć czy obudowa jest niezbędna do funkcjonowania komputera a także ile na nią wydać bądź jak złożyć alternatywną obudowę i co musi być zachowane by nie zagrażało podzespołom. Link to post Share on other sites
DyndaS 2307 Napisano 12 Września 2013 Udostępnij Napisano 12 Września 2013 (edytowane) Obudowa nie jest niezbędna ale nie wyobrażam sobie mieć wszystko porozwalane po biurku/stole. Kolejna sprawa że leżąc tak są w pewien sposób bardziej podatne na przypadkowe uszkodzenia dlatego wypadałoby mieć chociażby jakiś stelaż . Wpakujesz podzespoły do obudowy to zajmują mniej miejsca i jakoś to wygląda. Jeśli chodzi o koszt obudowy to wszystko zależy od tego jakim budżetem dysponujesz na całą jednostkę bo nie wsadzisz obudowy za 400 zł jeśli masz 1,5k na cały PC. Osobiście szukając obudowy zależy mi aby była to solidna przewiewna oraz praktyczna konstrukcja z dobrymi filtrami do których będzie łatwy dostęp. Jedną z bardzo dobrych obudów które nie puszczą Cie z torbami jest Arc Midi R2 350-400 zł Edytowane 12 Września 2013 przez DyndaS 3 Link to post Share on other sites
Terrorek 10 Napisano 12 Września 2013 Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Albo poprostu kupisz obudowe za 50-100 zł i jako laik nie odczujesz różnicy a po co przeplacac skoro Ci nie jest potrzebna obudowa za tyle kasy 1 Link to post Share on other sites
Radekor 6 Napisano 12 Września 2013 Udostępnij Napisano 12 Września 2013 (edytowane) Też pytanie.Wysyłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 12 Września 2013 przez t.luk A na co ten spam? Link to post Share on other sites
duh7gm 0 Napisano 12 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2013 (edytowane) Obudowa nie jest niezbędna ale nie wyobrażam sobie mieć wszystko porozwalane po biurku/stole. Na chwilę obecną tak wygląda mój sprzęt ale nie oto mi chodzi a mianowicie czy przewiewność i miejsce są jedynymi atutami? czy musiałbym przy budowie stelażu jeszcze się czegoś trzymać? (płyta główna tylko w pionie i jak najdalej od zasilacza czy dysku itp i takie tam.) Czy dobrym pomysłem jest pozostawienie budy komputera bez blach pozostawiając sam stelaż? Innymi słowy co musi mieć obudowa by zakwalifikować ją jako dobrą i nie pytam o cenę a o konstrukcję. Edytowane 12 Września 2013 przez duh7gm Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 12 Września 2013 Udostępnij Napisano 12 Września 2013 (edytowane) Tak wygląda obudowa testowa np: http://sklep.hard-pc.pl/p4912,obudowa-lian-li-spider-pc-t60b-czarna.html Może to w czymś ci się przyda. Tzn obudowa używana do testowania podzespołów, częstej ich wymiany itp. Edytowane 12 Września 2013 przez omar2033 1 Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 12 Września 2013 Udostępnij Napisano 12 Września 2013 @ UP Albo taki Antec Skeleton 1 Link to post Share on other sites
KtosCos 92 Napisano 12 Września 2013 Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Możesz sobie kompa rozłożyć na biurku, ale wtedy narażasz komponenty na uszkodzenie np. zalanie czy zwarcie.Zamiast robić stelaż, pomyśl o kupnie najtańszej obudowy i po prostu ściągnięciu bocznego panelu. Co do cech jakie powinna posiadać obudowa to: 1. Blachy, aby nie były z papieru 2. Obieg powietrza, muszą być wentylatory wtłaczające i wyciągające powietrze, moim zdaniem minimum 1. wyciągający i 1 wtłaczający 3. Filtry - tutaj akurat zależy od preferencji użytkownika, jeżeli ktoś lubi często odkurzać obudowę, to obejdzie się i bez nich 4. USB 3.0, wyjście mikrofonowe i audo - oczywiście o ile użytkownikowi są potrzebne 5. Wszelakiego rodzaju bez narzędziowy montaż dysków i urządzeń w zatokach 5,25' 6. No bym zapomniał, oczywiście możliwość schowania kabli za tacką moboMoim zdaniem to chyba tyle cech, można jeszcze zaliczyć wbudowany panel kontrolny wentylatorów. Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 12 Września 2013 Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Jeśli nie jesteś maniakiem OC, ciągle nie modyfikujesz sprzętu ani go nie testujesz to poważnie zastanów się nad umieszczeniem sprzętu właśnie w obudowie a nie np na biurku gdzie może znacznie ucierpieć- chociażby podczas imprezy. Wstępnie proponuję Ci się zapoznać z podstawami Link to post Share on other sites
duh7gm 0 Napisano 12 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Przeczytałem dużo wcześniej FaQ ale nie satysfakcjonowało ono mnie więc pytam. Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 jednostkę centralną możesz mieć równie dobrze w szufladzie, tak długo jak niczym sprzętu nie zalejesz itp oraz całkowicie nie odetniesz od powietrza to nie masz się czym przejmować Link to post Share on other sites
duh7gm 0 Napisano 13 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Czyli najważniejszym czynnikiem jest dostęp do powietrza oraz konstrukcja umożliwiająca bezpieczne działanie. Można w takim bądź przypadku kupić najtańszą obudowę za 15 zł i wyciągnąć boczne blachy. Jakie są plusy i minusy takiego pomysłu? Tak piszę bowiem wszyscy sugerują na forum obudowy od 50 do ponad 300 zł i chciałbym sie dowiedzieć dlaczego. Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Można w takim bądź przypadku kupić najtańszą obudowę za 15 zł i wyciągnąć boczne blachy. Jakie są plusy i minusy takiego pomysłu? kurz, niewygoda w montażu, tandetna konstrukcja, hałas Tak piszę bowiem wszyscy sugerują na forum obudowy od 50 do ponad 300 zł i chciałbym sie dowiedzieć dlaczego. bo są przemyślane, z reguły dobrze wentylowane i/lub wyciszone oraz estetyczne w każdym razie te 300+ Link to post Share on other sites
Mareczq 422 Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Dochodzi jeszcze ochrona przed czynnikiem zewnętrznym - takim jak KOT-DZIECKO-IMPREZA 2 Link to post Share on other sites
duh7gm 0 Napisano 13 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2013 KOT-DZIECKO-IMPREZA Na chwilę obecną i w najbliższej przyszłości mi to nie grozi. niewygoda w montażu, tandetna konstrukcja, hałas Jakbym mógł cię prosić o wyjaśnienie tandetnej konstrukcji, chodzi ci o budowe czy wygląd? A także hałas bowiem ten sugeruje że mamy głośne podzespoły i należałoby coś z nimi zrobić a nie z obudową. Montaż jest wszędzie taki sam jak sie ściągnie blachy więc nie rozumiem. Na kurz nie mam odpowiedzi ale nawet jak kupisz te 2 wentylatory to kurzyć się i tak będzie bowiem kurz jest w powietrzu które one zasysają.Jest opcja kupić filtr jednak jak często trzeba coś takiego wymieniać? Czy nie lepiej ściągnąć obudowę i mieć spokój tylko od czasu do czasu przedmuchać odkurzaczem? Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Ja jestem zwolennikiem skutecznego ofiltrowania obudowy 1 Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Jakbym mógł cię prosić o wyjaśnienie tandetnej konstrukcji, chodzi ci o budowe czy wygląd? jakość i trwałość uzytych materiałów, wykończenie, dostęp do oraz szansa na pokaleczenie się podczas montażu podzespołów itp A także hałas bowiem ten sugeruje że mamy głośne podzespoły i należałoby coś z nimi zrobić a nie z obudową. tu się mylisz, jest kolosalna i niezależna od tego jak zachowują się podzespoły, jak masz samochód to go uruchom potem przejdź przed maskę i posłuchaj, następnie otwórz maskę Na kurz nie mam odpowiedzi ale nawet jak kupisz te 2 wentylatory to kurzyć się i tak będzie bowiem kurz jest w powietrzu które one zasysają. a wolisz raz na dwa tygodnie wyjąć 2-3 filtry, przepłukać pod kranem lub ściągnąć syf odkurzaczem i wsunąć z powrotem na miejsce, co zajmie jakieś 2 minuty czy rozkręcać obudowę i odkurzać w środku, wyciągać osad z radiatorów oraz czyścić patyczkiem oblepione łopatki wentyli itp? Link to post Share on other sites
sowix71 1203 Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Odkurzacz średnio nadaje się do czyszczenia, tylko ściągnie Ci wierzchnią warstwę kurzu a ten w drobnych szczelinach dalej zostanie, bardziej nada się coś co mocno dmucha aby ten kurz wydmuchać z kompa np. sprężone powietrze w sprayu albo jakaś dmuchawa , pędzelki itp też się mogą przydać . Link to post Share on other sites
duh7gm 0 Napisano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Odkurzacz średnio nadaje się do czyszczenia, tylko ściągnie Ci wierzchnią warstwę kurzu Wsadź rurę z drugiej strony odkurzacza. ( najpierw wyjmij worek z niego) Link to post Share on other sites
KtosCos 92 Napisano 14 Września 2013 Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Tylko stare odkurzacze posiadały takie możliwości Link to post Share on other sites
Rozwiązanie SKEEPER 16089 Napisano 15 Września 2013 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Dmucha, czy zasysa, to i tak polecam jeszcze pędzelek do mechanicznego usunięcia kurzu. co musi mieć obudowa by zakwalifikować ją jako dobrą i nie pytam o cenę a o konstrukcję. Jakość - grube blachy, dobrze trzymający się i nierysujący lakier, dobrej jakości plastiki. Solidność - odpowiednia i przemyślana konstrukcja - chodzi o sztywność konstrukcji Dobre spasowanie elementów obudowy - koszyki, drzwiczki frontowe, panele boczne, sanki, filtry, zaślepki zatok 5,25" - takie między innymi elementy, muszą być dobrze spasowane np. sanki - mają lekko jeździć, ale jak są na swoim miejscu, to mają nie mieć luzu i siedzieć pewnie. Praktyczność - tutaj jest pole do popisu - miejsce na kable, możliwość schowania kabli, miejsce za tacką, otwory na wtyczki (np. nie w każdej budzie jest otwór na wtyczkę EPS), dzielone/przesuwne/wyciągane kosze na dyski, możliwość włożenia długich kart graficznych, możliwość zastosowania wysokich cooler'ów na CPU, możliwość zastosowania sensownego LC, przewiewność, zastosowanie filtrów...itd, itd. 2 Link to post Share on other sites
CryEE 21 Napisano 15 Września 2013 Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Kup sobie chociaz cos takiego http://allegro.pl/obudowa-atx-acom-2x-usb-firewire-audio-zikom-i3524692159.html Przynajmniej ochronisz podzespoly przed potencjalnym zagrozeniem. Link to post Share on other sites
duh7gm 0 Napisano 18 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Rozwiązane. Pytałem konkretnie o konstrukcję by wiedzieć czego konkretnie szukać. Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 18 Września 2013 Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Znaczy co, już wszystko wiadomo i można zamykać? Link to post Share on other sites
duh7gm 0 Napisano 19 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2013 (edytowane) Tak można zamykać chciałem tylko wiedzieć co powinna mieć obudowa mi potrzebna. I proszę nie nabijać sobie postów. Edytowane 19 Września 2013 przez duh7gm Link to post Share on other sites
Recommended Posts