Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, nadszedł czas na kupno wymarzonego kompa ^^ i czytając to forum złożyłem sobie jak niżej. Nie jestem biegły w tym temacie i prosiłbym o jakieś wskazówki co ewentualnie się niezbyt nadaje.

1. Procesor - Intel Core i5-750, 2.66GHz

2. Chłodzenie - Noctua NH-U12P SE2

3. Płyta Główna - Gigabyte P55A-UD4

4. Pamięć RAM - A-Data 4GB (2x2GB) 2000MHz Xtreme Series CL9

5. Pamięć RAM - A-Data 4GB (2x2GB) 2000MHz Xtreme Series CL9

6. Grafika - Sapphire Radeon HD5870

7. Karta dźwiękowa - Asus Xonar DX

8. Dysk 1 - Samsung Spinpoint F3 500GB

9. Dysk 2 - Samsung Spinpoint F3 500GB

10. Obudowa - Fractal Design Define R2 Black Pearl

11. Zasilacz - Seasonic X-650

12. Wentylator 1 - Be quiet! SilentWings 120mm

13. Wentylator 2 - Be quiet! SilentWings 120mm

14. DVD - LG GH22LS50 LS czarna

Moje wątpliwości:

1) Czy jeśli kupię Pamięć RAM w sumie 2 zestawy po 2x2GB będą pracować w dual channel?

2) Czy rzeczywiście te 2000MHz zostanie wykorzystane, może lepiej wziąć 1333 z mniejszym CL (procesor chyba obsługuje tylko 1333)?

3) Płyta główna posiada USB 3.0 - czy da się jakoś podłączyć to USB żeby można było z niego korzystać z przodu obudowy (obudowa ma z przodu od góry jakieś wejścia USB)?

4) Czy moc tego zasilacze wystarczy żeby w przyszłości dokupić drugą kartę graficzną do crossfire?

Dzięki z góry za pomoc.

1) A wykorzystasz 8GB pamięci ?? ^^

2) Pamięci bierz jakie tylko Ci się podobają aby kosztowały mniej niż 400zł

3) A masz już jakieś urządzenia usb3 ?? No właśnie :co: Ten bajer spokojnie możesz sobie odpuścić

4) 600-650W spokojnie wystarczy

Co do zestawu to jest całkiem całkiem, płytę możesz też rozważyć Asus P7P55D PRO / EVO, zmieniłbym też kartę na Asusa lub GB bo mają 3 letnią gwarancję, zasilacz jest cholernie drogi za połowę jego ceny miałbyś również bardzo dobrego Corsair TX650W lub OCZ Z-Series 650W

Moje wątpliwości:

1) Czy jeśli kupię Pamięć RAM w sumie 2 zestawy po 2x2GB będą pracować w dual channel?

2) Czy rzeczywiście te 2000MHz zostanie wykorzystane, może lepiej wziąć 1333 z mniejszym CL (procesor chyba obsługuje tylko 1333)?

3) Płyta główna posiada USB 3.0 - czy da się jakoś podłączyć to USB żeby można było z niego korzystać z przodu obudowy (obudowa ma z przodu od góry jakieś wejścia USB)?

4) Czy moc tego zasilacze wystarczy żeby w przyszłości dokupić drugą kartę graficzną do crossfire?

Dzięki z góry za pomoc.

1. Tak

2. O ile te a-daty kosztują poniżej 400zł to możesz brać. Czasem warto dołożyć 50zł do fajnych, czarnych radiatorków ;)

3. O ile mi wiadomo to porty usb3 mają trochę inny kształt (chodzi o końcówki)

http://www.gizmos.pl/wp-content/uploads ... usb3_0.jpg

Więc nie mam pewności...ale obawiam się, że nie. W przyszłości będzie można kupić jakiś hub usb i po kłopocie :co:

4. Do dwóch 5870 wziąłbym coś >700...ale pewnie się mylę :o

Co do zestawu:

Proc git, chłodzonko wziąłbym Scythe Mugen 2...

Płyta główna - czy warto już inwestować w usb3? Lepiej IMO kupić p55-ud3, a kaskę zostawić w kieszeni. Jak już to usb stanie się takie popularne, to kupisz kontroler na pci-e lub pci i też będzie dobrze.

No i przede wszystkim - po ci Ci tyle ramu? ^^ Pracujesz w Autocadzie, PHotoshopie? Jeśli nie, to 4GB starczy w 100%

Co do HD5870 to wziąłbym go od Asusa lub Gigabyte - 3 lata gwarancji :D

Dyski - wybór idealny. Spiąć w Raid0 i szybkość prawie jak w SSD

Buda super. :P

Zasilacz- do jednego radka starczy i OCZ ModXStream 500W, ale jak chcesz dwie takie, to szukaj jakiegoś Korsarza 650-700W+

na wentylatorkach się nie znam za bardzo, także...

No a DVD to już tam się nie ma czego czepiać :P

Pozdrawiam!

pod i5 max to 1333

4) Czy moc tego zasilacze wystarczy żeby w przyszłości dokupić drugą kartę graficzną do crossfire?Dzięki z góry za pomoc.

600W wystarczy do 2x cross 5870, rzuć okiem tu: http://www.amd.com/us/products/desktop/ ... ments.aspx

a tak w ogóle zestaw super

Przecież zawsze można zmniejszyć taktowania wraz z opóźnieniem, bardzo dobry wybór.

1.Intel Core i5 750 2,66GHz

2.MSI P55-GD65

3.Scythe Mugen II Rev.B

4.Sapphire HD5870 Vapor-X

5.A-Data 2x2GB 2000MHz X-Series

6.Samsung F3 500GB 2x[RAID0]

7.Corsair HX650W

8.SilentiumPC Gladius 600 Window PB

Do tego NB PL2.

Ta obudowa jest po prostu boska. Nie dość że bardzo mi się podoba od strony wizualnej to miałem okazję ją pomacać na półce sklepowej. Przy niej nawet Antec za ~600zł wydawał się jak puszka na konserwy. Można w nią pukać, stukać, a i tak nic nie zabrzęczy. :wariat:

Proponuję:Procesor: Intel Xeon X3440 /2.53GHz, 8MB, LGA1156, BOX/ 799 zł

Płyta główna: MSI P55-GD65 /intel P55, DualDDR3-2133MHz, GLan, 1394/ 495 zł

Wentylator: Scythe Mugen II Rev.B 175 zł

Pamięć RAM: A-Data 4GB (2x2GB) 2000MHz Xtreme Series 399 zł

Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 179 zł

Drugi dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 179 zł

Karta graficzna: Asus Radeon HD5870 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP 1365 zł

Obudowa: Fractal Design Define R2 Black Pearl 369 zł

Zasilacz: OCZ Z-Series 650W 380 zł

4340zł. Składane na esc.pl

To jeszcze raz ja :) Na pewno brać 4GB ram a nie 8GB? Chciałbym kupić kompa raz i zapomnieć na dłuższy czas o ulepszeniach. Czy nowe gry nie dadzą rady wykorzystać takiej ilości ramu? Większość poleca chłodzenie Scythe Mugen II Rev.B - jest ono dosyć spore i zastanawiam się, czy uda się wypełnić wszystkie miejsca na pamięć ram.

Pozdrawiam.

Z tymi pamięciami to jak z autem. Ludzie kupują terenówki bo dają one możliwość jeżdżenia w trudniejszych warunkach, mimo że auto nie zobaczy nigdy terenu. Możesz kupić 8 giba ramu, ale zanim drugie kości poznają smak danych minie troche czasu, w którym wyjdą szybsze i tańsze pamięci. Kup 4GB, przez najbliższych kilkanaście miesięcy powinieneś mieć spokój.

A-Daty w tej cenie wydają się być dobrym wyborem. Na 1333Mhz powinny chodzić ze wszystkimi opóźnieniami równymi 2/3 nominalnych czasów - proporcjonalnie do taktowania. Dla porównania możesz zobaczyć cenę pamięci 1333Mhz CL6, które i tak nie pójdą na 2000Mhz w razie potrzeby.

A z innej beczki, nie zastanawiałeś się nad 3 lub 4 Samsungami F3 i poeksperymentowaniem np. z Matrix RAID? Układ wydaje się ciekawą alternatywą RAIDu 10, a ryzyko awarii i tak nie powinno być duże przy nowych dyskach, w końcu gwarancji nie dają bezpodstawnie.

Też za wiele nie słyszałem o tej macierzy, ale z zasady działania warto się tym zainteresować. Znalazłem wzmiankę, że działa tylko na 2 dyskach, nie wiem tylko, czy te ograniczenie jest dalej aktualne. Jest to rozwiązanie intela, więc Twój sprzęt powinien je obsługiwać.