Skocz do zawartości

Czy ten komputer ma jeszcze jakiś sens?...

Recommended Posts

Witam Was b.serdecznie.

Rok temu złożyłem zestaw komputerowy po atrakcyjnej cenie.

Procesor : I5 2500

Karta : Gtx 470

Zasilacz: Corsair 450

Obudowa: Zalman z9

Płyta Główna: Msi Mpower

HDD: Seagate Baracuda 500GB

Oraz RAM....i tu wlasnie pojawia sie problem,otoz posiadam 4GB od KingStone'a ale niestety CL11

od pewnego czasu komputer strasznie mi "zamula"...gry takie jak bf3,gta4 chodza mi w full hd na srednich ustawieniach.Jako,ze jestem waszym stalymczym czytelnikiem sporo dowiedziałem się,że problem może tkwić właśnie w CL11.     Proszę Was o pomoc i doradzenie-czy ten komputer nadaje sie do uzytku przez najblizszy okres,czy jednak powinienem zastanowic sie nad nowym.Czy go sprzedać?

Dodam od siebie,że posiadam chłodzenie wodom i b.zalezy mi,zebym gral w gry typu bf3,jak syn black white'a-plynnie.

Pozdrawiam 

serdecznie

empałer :rotfl:

Będzie ciekawie ;>

Primo, to GTX470 już mocarzem nie jest... jest to karta słabsza od obecnie "mid-endowego" GTX660 i nie ma co cudów oczekiwać. Więc wymiana GPU bardziej niż wskazana jeśli ma się parcie na "ultragranie". 

Do tego dochodzi kwestia że MPower potrafi robić problemy jako płyta główna i warto mu wrzucić najnowszy dostępny BIOS.

Zasilacz też... 450'tka z budżetowych linii Korsarza, to nie ma nawet 400W na 12V i jest to dość na "styk" w tym momencie. 

O chłodzenie "wodom" nie pytam, bo wiadomka że jakiś kompakt a to żadne chłodzenie wodne :D

• Popieram 1

Problem na pewno nie tkwi w opoznieniach pamieci.

Windows oryginalny?

Program antywirusowy wgrany?

Windows Vista,ale nie oryginalny-kumpel z brytanii mi zalatwil ;p ale chodzi dobrze

program antywirusowy nie wgrany ;p

Morze chłodzenie wodom jezd problemę?..

A tak na poważnie to co masz zwodowane? CPU? GPU?

Przepraszam najmocniej,ale nie mam zamiaru wysluchiwac rad od przecietnego posiadania phenoma.

A zwodowane mam gpu

empałer :rotfl:

Będzie ciekawie ;>

Primo, to GTX470 już mocarzem nie jest... jest to karta słabsza od obecnie "mid-endowego" GTX660 i nie ma co cudów oczekiwać. Więc wymiana GPU bardziej niż wskazana jeśli ma się parcie na "ultragranie". 

Do tego dochodzi kwestia że MPower potrafi robić problemy jako płyta główna i warto mu wrzucić najnowszy dostępny BIOS.

Zasilacz też... 450'tka z budżetowych linii Korsarza, to nie ma nawet 400W na 12V i jest to dość na "styk" w tym momencie. 

O chłodzenie "wodom" nie pytam, bo wiadomka że jakiś kompakt a to żadne chłodzenie wodne :D

Ale po co mam wymieniac karte graficzna,skoro problemem jest prawdopodobnie CL11-sorry,ale jestem lajkiem w tych tematach.

Nie mieszaj mu w głowie, bo mu "wodom" namieszano, zasilacz prawie na pewno nie jest źródłem problemów.

,że problem może tkwić właśnie w CL11.

Nie widzę związku między timminigiem, a realną wydajnością w grach.

To o czym czytałeś, może dotyczyć komputerów opartych na zintegrowanych kartach graficznych, a Twoja karta ma wbudowaną pamięć i w uproszczeniu mówiąc nie jest wrażliwa na opóźnienia RAM-u

od pewnego czasu komputer strasznie mi "zamula"

co to znaczy zamula?

1) ogólnie działa wolno? Tzn, długo uruchamia się system, ma problem z wieloma zakładkami przeglądarki, długo otwiera programy, przycina chwilowo w grach?

2) Czy w normalnej pracy jest dobrze, tylko po uruchomieniu gry masz mało klatek na sekundę, a zmniejszenie rozdzielczości i zmniejszenie detali wyraźnie wpływają na poprawę płynności rozgrywki?

Niezależnie od źródła problemu zdecydowanie polecam poszerzenie pamięci do 8GB.

Następnie jeśli Twoje problemy odpowiadają opisanym przeze mnie w punkcie pierwszym, tzn, że masz wyjątkowo "zaśmiecony" system i pomóc może

a) uruchomienie antywirusa wraz z programem do porządkowania systemu i dysku (zdefragmentuj go)

b) przeprowadzenie reinstalacji systemu (polecam)

Po trzecie przygotuj się finansowo na zmianę karty graficznej na jakąś w przedziale 700-1100 zł

np. HD 7870, GTX 660 lub GTX 760

Przepraszam najmocniej,ale nie mam zamiaru wysluchiwac rad od przecietnego posiadania phenoma.

Skoro sam napisałeś, że jesteś laikiem, co z resztą brutalnie obnażyłeś wypowiedziami. To nie obrażaj innych użytkowników tylko uważnie słuchaj i grzecznie odpowiadaj, skoro oczekujesz pomocy.

Edytowane przez Cleaner_1980
  • Popieram 1