grab3a 0 Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Witam wszystki serdecznie. Od już jakiegoś czasu denerwuje mnie mój stary PC - gdzie nie ma opcji odplenia gry już na nawet średnich detalach. Dlatego postanowiłem przeznaczyć pare swoich wypłat na nowy komputer. Jako, że bardzo mało się znam na sprzecie i nigdy jeszcze nie składałem komputera prosiłbym Was o pomoc i rady. Ostatnie tygodnie przesiedziałem na różnych stronach prównując specyfikacje każdego sprzętu z osobna ale jak można się łatwo domyślić dużo mi to wszystko nie mówiło. Dodatkowo kontaktowałem się z znajomymi i pomoca z różnych sklepów internetów (gdzie miałem wrażenie, że namawiano mnie po prostu na droższy sprzęt-nie podając powódu dla którego miałbym kupić to zamiast tamtego). Najważniejsze dla mnie podczas składania komputera było to abym z biegem czasu mógł go "upgradować", a nie wymieniać wszystko/kupować nowego. Jednak jak można się domyślić chciałbym, żeby chociaż przez jakiś rok ten sprzecik był wart ceny i mi służył dobrze w najnowszych grach. W bólach i po nieprzespanych nocach wyszło mi coś takiego: http://proline.pl/?id=shopkoszyk&1:CORE+I5-4670K;1:MSI+Z87-G43;1:KHX16C9T3K2%2F8X;1:GV-N760OC-2GD;1:SPC+GLADIUS+M40;1:AER+TMPIMP+750W;1:LITEON+IHAS122-04;1:WD+WD1002FAEX Teraz po przejrzeniu tego prosiłbym o obiektywne(lub nie - jeżeli ktoś ma podobny sprzecik to nie musza być obiektywne ) rady, sugestie itp. BONUSOWE pytanie: Co sądzicie o dyskach SSD? Czy warto w to zainwestować? Wszedzie spotykam różne opinie i nie powiem jestem skłonny nawet wydać te 400-500zł aby wreszcie w komfortowych warunkach grać i pracować. Jestem bardzo wyczulony gdy czekam parenaście sekund, żeby mi się jakiś folder otwórzył - gdy mam już jakieś programy pouruchamiane. Prosiłbym o szybkie odpowiedzi. Pozdrawiam i z góry dziękuje Piotr Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie BlueMike 2579 Napisano 8 Września 2013 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 (edytowane) 1.Zamiast WD Blacka możesz wziąć tańszego o 80zł WD Blue, który ma lepszy stosunek cena/wydajność. Blacki potrafią być też głośne. 2. Wybrałeś zasilacz o za dużej mocy na ten zestaw. Tu wystarczy coś 500-550W. 3. Haswelle nie należą do chłodnych procesorów: http://chlodzenie.net/reviews/intel-sandy-bridge-vs-haswell-czyli-demony-ognia/, proponuję wziąć i5-3570K + Z77A-G43/45 a różnicę z dysków dołożyć do chłodzenia. 4. RAMy proponuję jakieś niskoprofilowe, aby w przyszłości nie było kłopotów z chłodzeniem. 5. Składając w innym sklepie możesz za mniejszą kwotę mieć zestaw na Ivy z lepszą grafiką, wydajnym chłodzeniem, równie dobrze (a nawet lepiej) wentylowaną obudową: http://i.imgur.com/DRRs88q.png?1 kod na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa 6. SSD poprawiają komfort pracy i szybciej system chodzi. Jeśli jesteś zainteresowany to kilka propozycji: Plextor M5S 128GB SATA3 (520/200MB/s) [PX-0128M5S] - 369zł Samsung SSD840 EVO 120GB (540MB/410MB/s) [MZ-7TE120BW] - 399zł OCZ Vector 128GB (550MB/400MB/s) [VTR1-25SAT3-128G] - 430 zł Plextor M5P 128GB SATA3 (540/340MB/s) [PX-128M5P] - 469zł Samsung SSD840 Pro 128GB (530MB/390MB/s) [MZ-7PD128BW] - 520 zł Edytowane 8 Września 2013 przez BlueMike 1 Cytuj Link to post Share on other sites
grab3a 0 Napisano 8 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Dzięki za szybką odpowiedź. Twoja propozycja wygląda bardzo ciekawie - rozumiem, że uwzględniłeś w niej swoje rady (dałeś niskoprofilowe RAMy itp.) ? Myślę, że mogę się skusić jednak mam pytanie co do tego prosesora - proponujesz słabszy procesor (z tego co czytałem nie ma dużej różnicy ale jednak jest), a tak jak pisałem zależy mi na tym, żeby "szkielet" kompa był solidny i umożliwiał mi dokładanie lub wymienianie w późniejszym czasie dodatkowych rzeczy. Czy ten procesor, który poleciłeś nadaje się do tego ? Czy on jest "przyszłościowym" zakupem? Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 (edytowane) A propos szkieletu jak to nazwałeś zastanów się co będziesz wymieniał. Weźmiesz Haswella tylko dlatego, że później wsadzisz... no właśnie co? Następną generację znowu 5% wydajnieszą? A i to nie jest na 100% pewne w świetle ostatnich pogłosek: http://www.purepc.pl/procesory/obecne_plyty_glowne_bez_wsparcia_haswell_refresh_i_broadwell . Potem będzie znając życie zmiana podstawki i od nowa. proponujesz słabszy procesor (z tego co czytałem nie ma dużej różnicy ale jednak jest) http://pclab.pl/art50000-59.html 1-2 FPS w grach to praktycznie żadna róznica Z racji tych wysokich temperatur Haswella to po OC Ivy może być wręcz wydajniejsze. W mojej propozycji możesz dołożyć do solidniejszych Z77A-G45/GD55 z lepszymi sekcjami zasilania i masz solidną podstawę. Kartę graficzną pewnie będziesz wymieniał za 2-3 lata, ale tu nie powinno być problemu. Podobnie z innymi podzespołami, możesz spokojnie dołożyć np SSD w przyszłości. Edytowane 8 Września 2013 przez BlueMike Cytuj Link to post Share on other sites
grab3a 0 Napisano 8 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Ok. Dzięki. Na 99% skorzystam z twojej propozycji. Szkoda tylko, że na esc.pl nie ma opcji zakupu na kredyt ale to już mój problem. Miłego dnia. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts