Furai 17 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Witam, Poszukuję wentylatorów do Fractal Design Core 3000. Zależy mi przede wszystkim na jak najwyższej kulturze pracy. Jeden 140mm, drugi 120mm. Ważne aby były takie same. Mogą być z podświetleniem choć niekoniecznie. Z góry dziękuję za wszystkie propozycje. Link to post Share on other sites
KamellotK1 296 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Jakiś budżet? No bo jak masz kasę to BeQuiety SilentWings 2, są wersje 120mm i 140mm zarazem. Jak mniej, to zwykłe Enermaxy TB Silence będą dobrym wyborem, mają dobre łożyska, wystarczającą prędkość obrotów, i są co najważniejsze cichutkie Link to post Share on other sites
Furai 17 Napisano 7 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Jeśli chciałbym kupić dwa takie bequiety to raczej w 160zł się nie zmieszczę? Aktualne fabryczne wentylatory Fractal Design Silent Series R2 raczej wybijałyby się i już tak cicho by nie było. Musiałbym kupić co najmniej trzy-cztery i wymienić je wszystkie. Mam wrażenie, że te fabryczne wiatraki w Core 3000 są wyjątkowo głośne. Ma ktoś może informację o generowanym dźwięku? Link to post Share on other sites
KamellotK1 296 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 (edytowane) Zmieścisz się ale to będą Shadow Wingsy, też bardzo dobre: http://proline.pl/?p=BQT+BL026 http://proline.pl/?p=BQT+BL027 Pewnie są gdzieś taniej jeszcze Ewentualnie spokojnie by Ci wystarczył jeden Corsair AF Quiet Edition 120mm i 140mm albo jak chcesz troszkę wydajniejsze to wersja Performance Edition, zaoszczędzisz tutaj troszku a różnica będzie minimalna. Choć nie wiem czy Corsairy nie padną po dłuższym użytkowaniu bo trochę o nich czytałem i niektórym padają zwłaszcza gdy pracują w poziomie. Edytowane 7 Września 2013 przez KamellotK1 Link to post Share on other sites
Furai 17 Napisano 7 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2013 (edytowane) Teraz to się zastanawiam nad wymianą wszystkich wentylatorów. Obecnie mam 2x 140mm + 1x 120mm (fabryczne od Fractala). Kupię na razie dwa-trzy i zobaczymy jak z poziomem hałasu (wiem, wiem to wciąż powietrze, cudów nie zdziałam ) Teraz waham się pomiędzy Shadow Wingsami a Enermaxami TB Silence. Te Corsairy jakoś trudno dostępne, a widzę że z pozostałymi nie ma problemu. Które z pośród tych dwóch są cichsze? Wg opisu na Proline Enermaxy, ale bequiet ma lepszą technologię łożysk. Edytowane 7 Września 2013 przez Furai Link to post Share on other sites
KamellotK1 296 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Enermaxy na wtłaczanie powietrza to zły pomysł, za to na wytłaczanie powietrza na zewnątrz jak najbardziej, wtedy nie bierz żadnych wersji PWM tylko zwykłe z 3-pinowym podłączeniem i weź na przód http://www.morele.net/xigmatek-xaf-f1451-140mm-led-pwm-czarny-497648/ I nie są trudno dostępne, 140mm: http://www.morele.net/corsair-co-9050009-ww-477395/, a tu 120mm: http://www.morele.net/corsair-dwupak-sp120-high-performance-edition-co-9050008-ww-477396/ Link to post Share on other sites
Furai 17 Napisano 7 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Załóżmy, że chcę teraz kupić dwa wentylatory na przód (140 i 120). Co w tym wypadku mam kupić? Link to post Share on other sites
KamellotK1 296 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 To co ma duży przepływ powietrza, tylko tak się składa że im szybszy wentylator dobrej firmy tym droższej, powiedzmy że ile w stanie jesteś dać na te 2 śmigiełka? Czy mają być jakoś kolorystycznie pasujące do obudowy? Link to post Share on other sites
philips 78 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 [BL062] Shadow Wings2 120mm - 72,07 zł [BL063] Shadow Wings2 140mm - 83,95 zł RAZEM: 156,02 zł Ceny z Saturion.pl. Miałem podobny dylemat i ostatecznie "pod patronatem" naszego forumowego guru w tej tematyce - t.luk - zdecydowałem się na Shadow Wings 2. Zamówienie złożone w Saturionie - z tego co się rozejrzałem tam wyszło najtaniej, ale brałem też jeszcze inne duperele i to też miało swoje 3-grosze w wyborze sklepu. Link to post Share on other sites
Furai 17 Napisano 7 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2013 No przypuśćmy, że 160zł. Na początku myślałem o tylko dwóch wentylatorach, później ubzdurałem sobie wymianę wszystkich (łącznie 3 + dołożenie jeszcze jednego, czyli 4). Te Shadow Wingsy najbardziej mnie do siebie przekonują. Philips, jak z kulturą pracy? Możesz coś o nich powiedzieć? Link to post Share on other sites
KamellotK1 296 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Ja powiem tak, dwa w życiu miałem i słsyzałem mianowicie SW1 i SW2, te śmigiełka nie mają sobie równych, wieją porządnie, są bardzo ciche(nic nie tyrkocze, nic nie stuka nie ociera się, jedyne co możesz usłyszeć to szum powietrza na maksymalnych obrotach ale to przy przybliżeniu ucha). Cena jest jaka jest ale za nie naprawdę warto tyle dać. Link to post Share on other sites
Furai 17 Napisano 7 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2013 W takim razie jestem prawie zdecydowany na dwa bequiety, czekam jeszcze na opinię ich posiadacza. Wraz z przypływem gotówki będę sukcesywnie wymieniał stare śmigiełka na te cacka Link to post Share on other sites
Rozwiązanie philips 78 Napisano 7 Września 2013 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 (edytowane) Dopiero co jestem na etapie realizacji zamówienia. W piątek przypadały te 3-dni na dostawę towaru i jak na razie handlowiec milczy w tej sprawie, więc spodziewam się, że w poniedziałek coś ruszy. Odnośnie samych wentylatorów zajrzyj np tutaj, plus testy w serwisie chłodzenie.net i/lub tu na infboit-cie. PS: cytując t.luk-a - zastanawiałem się między Enermaxy TB Silence vs Silent Wings vs Shadow Wings 2 Z własnego doświadczenia dołożyłbym do Silent Wings 2 skoro ma być naprawdę dobrze Edytowane 7 Września 2013 przez philips 1 Link to post Share on other sites
Furai 17 Napisano 7 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Wielkie dzięki za wszystkie rady i opinie. Bardzo mi pomogliście. Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Musisz uważać na wentylatory BQ Strasznie uzależniają Nawet się nie obejrzałem i już mam ich pełną budę. Mają najlepsze łożysko dostępne na rynku. Wydajność nie jest niesamowita ale to koszt absolutnej ciszy. Link to post Share on other sites
tatachabera 1 Napisano 9 Września 2013 Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Ma podobne pytanie wiec się podłączę. Czy przy obrotach około 600-800 na minutę będzie słychać różnicę w pracy pomiędzy Shadow Wings a Silent Wings 2 . Obydwa 140 mm. Pozycja horyzontalna nad coolerem procesora na górze obudowy. Czy w takim przeznaczeniu wskazane jest kupić wersję PWM ? Link to post Share on other sites
KamellotK1 296 Napisano 9 Września 2013 Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Nie będziesz słyszał żadnej różnicy. I nie warto tam dawać czegoś z PWM ponieważ on wywiewa tylko gorące powietrze z obudowy i prędkość obrotowa ustawiona domyślnie dla wentylatora Ci spokojnie wystarczy PWM daje się na coolery, chłodnice. Link to post Share on other sites
mkforever1 1029 Napisano 9 Września 2013 Udostępnij Napisano 9 Września 2013 I ja posiadam wentylatory tej firmy - 120mm i 140mm. Bezkonkurencyjne pod względem ciszy. Fabryczne Fractale są wydajniejsze ale znacznie głośniejsze. Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 10 Września 2013 Udostępnij Napisano 10 Września 2013 @ UP No bez przesady proszę ok? 1 Link to post Share on other sites
mkforever1 1029 Napisano 11 Września 2013 Udostępnij Napisano 11 Września 2013 @ UP ? Oglądałem, oglądałem :-) poprzednią cześć również. Ale subiektywnie na moje ucho są Fractale sporo głośniejsze ;-) Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 11 Września 2013 Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Wiadomo, dla cichofila to będzie za głośno ale dla typowego użytkownika będzie ok bo i tak pewnie wentylator na coolerze CPU/GPU to zagłuszy 1 Link to post Share on other sites
Recommended Posts