Skocz do zawartości

Geforce Gtx 760 który?

Recommended Posts

Witam.

Mam zamiar zamienić swojego Radeona 7850 na Geforce Gtx 760, jednak nie za bardzo wiem w którego podproducenta mam uderzyć.. MSI, PALIT, ASUS, NVIDIA, EVGA? Doradźcie mi proszę. Dostrzegam różnice pomiędzy niektórymi modelami jednak zależało by mi oczywiście na czymś co konkretnie by mnie naprowadziło. Karta oczywiście do gier :P kwota maksymalnie 1200zł choć szczerze mówiąc wolałbym do 1000zł. Nie jestem manialkalnym no lifem i nie jaram się każdą skaczącą cyferką na fpsach ale zależy mi na płynności nowszych gier.

Reszta mojego sprzętu:

Intel Core i5 760 socket 1156 ze standardu 2.8Ghz podkęcony do 3.2 Ghz (chłodzenia Zalmana nie pamiętam modelu)
Płyta główna : DFI LP P55 T3EH9
Ram: Patriot 16GB
Dysk Twardy pod system Ocz Vertex 60Gb
Zasilacz PC POWER & COOLING 500W

Ja też polecę Ci Gigabyte 760. Gtxxor nie wiem czy mam tyle szczęścia, czy to co mówisz to jakieś pojedyncze przypadki, ale ja jeszcze piszczenia cewek nie uświadczyłem :D

Jeśli nie pasuje Ci Gigabyte zainteresuj się chłodzeniem EVGA (byle nie referencyjnym)

@gtxxor pierwsze słyszę, żeby ktoś przy karcie graficznej Gigabyte narzekał na piszczące cewki. W ogóle przy kartach graficznych to raczej niewielki procent. Zasilacze to co innego. Chyba przesadziłeś pisząc że w co trzeciej. Jeśli jednak tak się zdarzy to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kartę oddać i wziąć inny egzemplarz. Trzeba byłoby mieć niezłego pecha, żeby zawsze trafić na taką z piszczącymi. Mimo wszystko uważam że warto, dla najlepszego chłodzenie powietrznego.

. Dostrzegam różnice pomiędzy niektórymi modelami jednak zależało by mi oczywiście na czymś co konkretnie by mnie naprowadziło. Karta oczywiście do gier :P kwota maksymalnie 1200zł choć szczerze mówiąc wolałbym do 1000zł. Nie jestem 

Dokładasz jeszcze 100 zł i miażdżysz jądra konkurencji

http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/vertex3d-ati-radeon-hd7970-3gb-ddr5384bit-dvihdmidp-pci-experss-ver-oc,34530.html

Nie ma tragedii to, że traci do przykładowo TwinFrozr 2stC to przepaść?

Dużo zależy od obiegu w budzie.

TwinFrozr jest bardzo udanym chłodzeniem, ale na 660ti. Na 760, która jest sporo dłuższa najlepiej spisuje się GTX 760. Popatrz na wykresy:

http://www.videotesty.pl/m/pliki/2013/07/26/Palit-GTX760-JetStream-temp_1_.jpeg

Przy chłodzeniu Gigabyte deklarowana temperatura maksymalna to 67-68 stopni. U mnie jest tak samo, nie miałem jeszcze ponad 70 stopni w stresie. Myślę, że 10 stopni to jednak dużo :)

@gtxxor pierwsze słyszę, żeby ktoś przy karcie graficznej Gigabyte narzekał na piszczące cewki. W ogóle przy kartach graficznych to raczej niewielki procent. Zasilacze to co innego. Chyba przesadziłeś pisząc że w co trzeciej. Jeśli jednak tak się zdarzy to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kartę oddać i wziąć inny egzemplarz. Trzeba byłoby mieć niezłego pecha, żeby zawsze trafić na taką z piszczącymi. Mimo wszystko uważam że warto, dla najlepszego chłodzenie powietrznego.

Ile kart graficznych od Gigabyte miałeś w rękach? 3-4 ... może 5? Ja przerzuciłem dziesiątki jak nie setki i spokojnie 30% na ich autorskich laminatach piszczało pod obciążeniem po wyjęciu z pudełka. Jest to znacznie większy odsetek niż u innych producentów. Nie są odpowiednio zabezpieczane, tyle.

Więc nie wciskaj mi na podstawie tego, że "miałem 3 szt i nie piszczały". Bo 3 szt. kart graficznych to ja mam w rękach dziennie i to minimalna ilość. 

Ja wolałbym kupić produkt sprawdzony i pewny od razu. Niż liczyć na szczęście i bawić się w ewentualne odsyłki, a serwis Gigabyte w Polsce to też żart jeśli chodzi o czasy realizacji zleceń. Bo UD5 pod X58 trzymali nam 6 tygodni! zanim ktokolwiek w ogóle skontaktował się w rej sprawie. 

@gtxxor nie opierałem wypowiedzi na swoim doświadczeniu, więc ile kart Gigabyte miałem w ręce nie jest istotna. Pisałem, że nie spotkałem się na forum, żeby ktoś narzekał na piszczące cewki w karcie graficznej, za to w zasilaczach to co chwilę ktoś gdzieś o tym trąbi, dlatego jestem zaskoczony, że pisałeś że aż 1/3 kart od Gigabyte piszczy. Dużo osób kupuje karty od Gigabyte ze względu na cenę i bardzo ciche chłodzenie dlatego tym bardziej jestem zaskoczony. Nikomu nie przeszkadzają piszczące karty, a zasilacze tak... :roll: Dobrze wiedzieć że tak jest, jak kupię GTX760 od Gigabyte w pierwszej kolejności temu się przyjrzę. Nie znalazłem niestety karty która miałaby równie dobre chłodzenie. Asus jest na drugim miejscu, ale jest wyraźnie gorszy i wszyscy narzekają na serwis Asusa, więc sobie podaruje ich karty zwłaszcza że atrakcyjnie cenowo nie są.

I jeszcze jedno, mówiąc oddać miałem na myśli oddanie do sprzedawcy, a nie do serwisu.

Edytowane przez AndreoKomp

Miałem wiele zasilaczy i żaden z nich nie piszczał ew.wentylator terkotał, lecz za to miałem styczność z kartami firm: inno3d , asus , msi , sapphire i każda z nich piszczała pod obciążeniem nie zależnie czy vsync włączony czy nie ,uważam że większość użytkowników nie zwraca na to uwagi lub mają problemy ze słuchem  %-)Producenci ładują na laminat elektronike kiepskiej jakości i pózniej są takie cyrki  :/

Wierzę ale chce odejść od radków na jakiś czas bo jak przez ostatnie 5 lat niezawodziłem się ani razu na nich tak od pewnego czasu zaczynam trochę stopować ze swoją miłością do nich bo nie widzę zbytnio różnic w grach, po przeskoczeniu z radeona HD 5850 na 7850 odczułem delikatne różnice bez urwanych jaj... ostatniego Geforce'a miałem natomiast dobre 8 lat temu więc chce spróbować. Jeśli się sparzę będzie nauczka.

Dziękuję wszystkim za pomoc i tak jak podejrzewałem raczej zdecyduje się na Evge. Najmniej negatywnych opinii przeczytałem na jej temat więc to będzie chyba to. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...