Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. W najbliższym czasie planuję kupić nowy telefon. Nie znam się kompletnie dlatego proszę o pomoc w wyborze. Zastanawiam się nad wzięciem go w ofercie play mix za 30zł. Na sam telefon chciałbym przeznaczyć jakieś 500+zł. Zależy mi głównie na dobrej jakości rozmów, wyświetlaczu, dobrym aparacie, w miarę dobrej jakości dźwięku i płynnej obsłudze podczas przeglądania internetu. 

Mogę Ci polecić dwa modele Nokii - Lumia 720 i Lumia 820.

L820 vs L720:
- na obu NIC nie tnie(!)
- obie mają wsparcie Nokii (obecnie Nokie wykupił Microsoft - więc liczyć należy, że wsparcie tych fonów będzie jeszcze lepsze)

- w obu cała masa ekskluzywnych aplikacji Nokia
- L820 ma 1GB RAM więc wszystkie gry ruszą (jak np. Modern Combat 4)
- L720 ma lepszą baterię
- aparaty porównywalne (z delikatną wyższością 820-tki) oba aparaty na obiektywach CarlZeiss (!)
- nawigacja w 820 darmowa na caly swiat, w 720 na 1 kraj darmowa (rozszerzenie na caly swiat 49zł - jednorazowa oplata)
- 720 lepiej trzyma się w ręce
- 820 ma AMOLED, 720 ma IPS - ja wolę IPS, ale moj tata na przyklad AMOLED (kwestia gustu)
- 720 ma Gorilla Glass 2, 820 ma wzmocnione szklo (podobna wytrzymalosc)
- roznica w procesorach (820 ma trochę lepszy) - ale na nic sie to w sumie nie przeklada
- (moim zdaniem) 720 jest o wiele ladniejsza

- porównanie specyfikacji: http://uk.hardware.info/comparisontable/products/167205-185458

Jeśli boisz się Windows Phone 8 to polecam poczytać:

http://forum.benchmark.pl/topic/96014-windows-phone-8/

http://forum.benchmark.pl/topic/95743-windows-phone-8-najlepszy/

Coraz więcej ludzi na WP8 przechodzi.

Podsumowanie:
Z tych dwoch sobie bym wzial 820 bo lubie duzo grac na smartfonach w zaawansowane graficznie gry, z kolei mojej mamie wzielismy z tata 720 bo bateria duzo lepsza, gorilla glass 2 i naprawde jest ladniejsza.

Decyzja jest Twoja - w zaleznosci od tego co dla Ciebie sie liczy.

Jeśli wybierzesz Lumia 720 i boisz się, że jakieś aplikacje czy gry Ci nie ruszą:

http://img1.techtree.com/sites/default/files/2013/7/512compat3.png

Jak widzisz prawie 100% gier i aplikacji SPOKOJNIE RUSZY na Lumii 720.

Tu masz porównanie baterii w tych fonach:

http://cdn.gsmarena.com/pics/13/04/nokia-lumia-720-battery/gsmarena_002.jpg

http://cdn.gsmarena.com/pics/12/11/nokia-lumia-820-battery-test/gsmarena_002.jpg

Edytowane przez ArioX

A w porównaniu z tymi które podałem, jest równie wydajna np w jakich bardziej wymagających grach, oraz jak się z jakością dźwieku?
w Google Play na Androida masz tak, że prawie każdą grę zainstalujesz... tyle że te bardziej wymagające będą ci klatkowały...

...w Windows Phone Store jeśli gra jest dostępna to działa bez przycięć i klatkowania... ot taka różnica... z resztą na iOS w AppStore jest tak samo jak w WP Store - albo dziala dobrze albo nie masz jej dostepnej dla swojego fona.

Wiec nie martw sie ze ci beda zle na Lumiach dzialaly.

Zacytowałem tylko kilka tekstów - ty przeczytaj cale artykuly:

(celowo wlasnie te artykuly ci daje bo poruszaja one kwestie o ktore pytasz bardziej doglebnie anizeli inne)

http://wpworld.pl/25065/nokia-lumia-720-test-recenzja-opinie/

Nokia Lumia 720 to najlepiej grający telefon. I na tym tak naprawdę mógłbym skończyć ten dział. Wreszcie doczekaliśmy się słuchawki, na której spokojnie można słuchać muzyki w wysokiej jakości, bo dotychczas słowa „muzyka” i „telefon” nie szły ze sobą w parze, chyba, że mówimy o wysyłaniu smsów do teleturnieju „Jaka to melodia?”. Osobiście Nokia nigdy nie słynęła dla mnie z jakiejś niesamowitej jakości dźwięku, ale tym urządzeniem pokazali, że jeśli chcą to potrafią – bo 720-stka gra lepiej niż 85% odtwarzaczy mp3 i lepiej niż 99% telefonów – szczerze wątpię czy tak chwalone za wrażenia audio telefony jak Samsung Galaxy S3 (z procesorem dźwięku Wolfson) czy też niektóre modele z serii Wave w ogóle mogą równać się z 720-stką.

Dźwięk z głośnika podczas rozmowy jest poprawny, chociaż mam wrażenie, ze HTC pod tym względem postarało się bardziej, bo czasem podczas dzwonienia z 8S czułem się jakbym rozmawiał przez CB radio – wszystkie szumy w tle były „wycinane” – tutaj słyszymy wszystko co dzieje się dookoła. Jeśli już jesteśmy przy HTC, to – podsumowując – legendarne Beats Audio przy dźwięku z 720 okazuje się tylko chwytem marketingowym.

i jeszcze tutaj jest:

http://www.komputerswiat.pl/testy/sprzet/smartfony/2013/07/nokia-lumia-720-test,5.aspx

Wyjście słuchawkowe Lumii 720 zapewnia jednak dobrą, a może nawet bardzo jakość dźwięku. Wystarczy do niego podłączyć jakieś lepsze niż te dołączone w komplecie słuchawki. Wielbiciele muzyki powinni więc pozostawić fabryczny zestaw słuchawkowy w pudełku, a nawet zapomnieć, że w ogóle go dostali.

Telefon pozwala modyfikować charakter brzmienia poprzez wybór jednego z 17 predefiniowanych ustawień lub wykorzystanie potencjału siedmiopasmowego korektora graficznego. Dodatkowo możemy także skorzystać z symulującej brzmienie przestrzenne techniki Dolby Headphone oraz z funkcji automatycznego wyrównywania głośności słuchanych utworów.

Wbudowany głośnik zapewnia dobre natężenie dźwięku, jednak gra dość ostro i agresywnie. Okazał się on jednak wystarczający, aby zapewnić czytelne komunikaty płynące z nokiowej nawigacji (do prędkości około 120 km/h) oraz możliwość prowadzenia rozmów w trybie głośnomówiącym. Młodym ludziom lubiącym słuchać muzyki z komórkowego głośnika mogę powiedzieć, że przetwornik 720-ki powinien dobrze sprawdzić się w czasie koleżeńskiej prezentacji najnowszych hitów.
Edytowane przez ArioX

Rotgar - posiadam Lumię 720 - musisz kupić dobre słuchawki, te z zestawu są mocno średnie. 

Moje wrażenia z moich słuchawek :)

AKG K326 :

W połączeniu z doskonałym korektorem można powiedzieć Basy, Basy Uber Allez :) doskonale się sprawdzające i nie drogie słuchawki dla aktywnych. Są to słuchawki półotwarte - a takie nigdy nie słynęly z mocnego "dołu" :) - a tu miła niespodzianka - AKG zaś potrafą mocno zaskoczyć - mi osobiście dół jest srednio potrzebny, nie słucham Umca-Umca - zaś słuchając gitarowych popisów Gilmour'a, Knopfler, Blackmore czy niesamowitej Joan Jett - basy schodza na dalszy plan. AKG DOSKONALE też trzymają sie głowy - nie spadną, a półotwarta konstrukacja w przeciwieństwie do dokanałowych nie "męczy" uszu.

Zestaw Lumia 720 oraz AKG K326 to mój codziennny zestaw muzyczny, czy idę pieszo czy jadę na rowerze. I co WAŻNE - nie kosztują dużo.

Sennheiser IE 60 

Wyższa szkoła jazdy - doskonały dźwięk - niestety są dokanałowe - ja po prostu nie mogę zbyt długo ich używać :) znajomi je mają i sa zachwyceni - ja też - ale taki jest urao dokanałówek - niektórzy mają problemy jak ja i już. Ale jeśli już je założę - to mamy prawie raj - dźwięki sa niesamowite - korektor wylączam - basy są doskonałe - nawet miłośnicy Dub-Stepu będą zadowoleni. Moj znajomu ma te słuchawki podłączone do Lumii 620 - i jest miłośnikiem ogólnie pojmowane muzy Umc-Umca :) - mówi, że te słuchawki mogą rozerwać głowę basem :) Ja je sobie chwalę za wierność.

Sennheiser HD 555

DUŻE, nauszne, "stacjonarne" słuchawki - nacodzień napędza je ampli Denon'a z mojego KD oraz dwa wzmacniacze lampowe - jeden słuchawkowy na EL84 a drugi to potężny sprzęt własnej roboty na legendarnych 300B w układzie PushPull.

HD555 są "ciężkie" wymagają mocnego źródła, większość testowanych telefonów czy odtważaczy ma z nimi problemy. Nawet słynne iPody - jedynym który dawał sobie radę to mój Covon oraz kumpla HiFiMAN HM-602 - ale Cowon to ponad 800 zł a HiFiMAN HM-602 to prawie 2000 zł.

Tymczasem o dziwo Lumie 720 całkiem dobrze "napędzała" HD555 co więcej - nie trzeba było nawet mocno podbijać basów na korektorze.

Ogólnie ze wszystkich telefonów Lumia znajduje się w ścisłej czołówce - jeśli nie chcemy wydawać sporych pieniędzy na odtważacz mp3 - to po dokupieniu dobrych słuchawek - Lumia 720 staje się bardzo dobrym zestawem do słuchania muzyki.

Na LG L9 i HTC też nic się nie tnie. Dodatkowo dostęp do potrzebnych aplikacji jest o dużo większy niż na WP. Dodatkowo łatka na WP nie wspiera już paru telefonów, które są na rynku dopiero pare miesięcy. Dlatego lepiej się nie pakować w coś co ładnie wygląda i świeci. To tak jak w wyborze żony, wybierasz ładną co ma ładnie wyglądać i pachnieć, lub taką co obiad ugotuje i zrobi pranie. Tak samo masz tutaj, wybierasz coś poświeci lub coś co używać będziesz. Dodatkowo ten bełkot reklamowy co został wlepiony można włożyć mięcy bajki i baśnie. Każdy wie że Lumie z baterią nie za dobrze się obchodzą. Na L9 miałem 4-5 godzin przeglądania WWW i nikt z tego reklam nie robił, a więc coś musi być na rzeczy.

Dodatkowo łatka na WP nie wspiera już paru telefonów, które są na rynku dopiero pare miesięcy

To nie jest łatka tylko aktualizacja to po pierwsze. Nie wspiera telefonów? Daj źródło bo nie uwierze.

Dlatego lepiej się nie pakować w coś co ładnie wygląda i świeci.

Jednak android ładnie świeci bo WP wygląda raczej minimalistycznie, nieprawdaż? 

BARTOL48

Pokaż mi Androida co ładnie świeci i się nie da używać ? WP nie ma podstawowych aplikacji, aktualizacji i dobrze działa tylko system.

A teraz pytanie znajdź różnicę między Lumią a tym:

http://znanydobryblog.blox.pl/resource/tamagotchi1.jpeg

Ja widzę tylko podobieństwa:

- Tak samo kiczowate kolory

- Same kwadraty

- System tak samo zaawansowany

- Brak aktualizacji

itd

A na plus tego urządzenia wyżej to :

- Bateria dłużej trzyma

Ja widzę tylko podobieństwa:

- Tak samo kiczowate kolory

- Same kwadraty

- System tak samo zaawansowany

- Brak aktualizacji

itd

A na plus tego urządzenia wyżej to :

- Bateria dłużej trzyma

GŁUPOTY PISZESZ - STRASZNE.

Kolory MOŻNA zmienić - Kafelki MOŻNA dowolnie sobie projektować - są programy - PRZYPOMINAM, że w SzmelcDroidze - Ikony TEŻ zajmuja ŚCIŚLE określone miejsce na siatce. Widziałem projekty kafelków  w których tło jest identyczne z tłem pulpitu - w efekcie ktos zrobił iPhone Look na WP8 - więc DA SIĘ. Ale najczęściej nie ma potrzeby - bo Metro UI - jest bardzo czytelne i większość ludzi tak woli.

System bardzo zaawansowany - SZYBKI, płynnie działający - w przeciwieństwie do Androida - kupując telefon za 2.5k PLN'ów - NIE MUSIMY wgrywać nowego softu - jak miałem problemy z POWOLNOŚCIA na Szajsungu Galaxy S4 udzielono mi rady : WGRAJ SOBIE INNY ROM. Czy jak kupię samochód za 200k PLN'ów i do setki będzie przyspieszał 2 minuty i czesto stawał to też mi poradzisz SAMIDZIELNĄ wymianę Silnika i Skrzyni Biegów? Bez jaj - jeśli mam samodzielnie kombinować ze sprzętem z najwyższej półki to coś tu jest nie tak.

BRAK AKTUALIZACJI? TY CHYBA NIE NORMALNY JESTEŚ? 

W Sierpniu 2013 roku pojawiło się GDR2 - a do KOŃCA WRZEŚNIA 2013 roku KAZDA Lumia na WP8 ma ją dostać. A L820 i L920 dostały GDR2/Amber - OD RAZU - więc prosze nie pier.... głupot - że tak wulgarnie napiszę (za co przepraszam, ale większych bredni od dawna nie czytałem). 

W przypadku Androida : SYGNOWANE przez Google Nexus i Nexus S - pewnie doczekały się aktualizacji do najnowszej wersji?  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  systemu? Samo Google "olało" swoje własne telefony. PROSZE nie kompromituj się.

Przykłady z innego watku zamieszczone przez kolegę BARTOL48

http://thewindowsclub.thewindowsclubco.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2013/04/Skinery_.pnghttp://wpworld.pl/wp-content/uploads/2013/02/amazing-weather8.png

Edytowane przez Ravir

@mozilla007

Czyli niby uwielbiany przez Ciebie FFOS jest lepszy? Odpowiem Ci, że nie, w WP można przynajmniej kafelki jakoś spersonalizować, a w FFOS jedyna personalizacja to zmiana tapety i do tego producent nie chce wydać aktualizacji do wersji 1.1.