Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Planuje złożyć solidną maszynę i chciałbym o ocenę doboru komponentów. Potrzebna jest cała stacja z monitorem i systemem:

Procesor: Core i7 930 1065 zł

Chłodzenie proc: Noctua nh-14d 319 zł

Ram: 3 x 2GB Geil 2000MHz clk 9 black dragon 805 zł

Płyta: Asus P6T Deluxe V2 969 zł

Dysk 1: OCZ Agility 60GB 735 zł

Dysk 2: WD WD20EARS 2TB 505 zł

Obudowa: NZX Hades 299 zł

Dodatkowe/zamienne chłodzenie do obudowy:

2x Noiseblocker BlackSilent Pro PK3 140mm (na górę obudowy): 138 zł

NoiseBlocker Multiframe MF12-S3 (na tył obudowy) 99 zł

Zasilacz: Corsair HX 1000 799 zł

Grafika: 2 x Gigabyte Radeon 5870 GV-R587UD-1GD 2864 zł

Dvd: Samsung SH-S223L LightScribe SATA Black 99 zł

Monitor: samsung 2443NW 939 zł

System: windows 7 home premium oem 64 bit 369 zł

Na chwilę obecną wychodzi równiutko 10 000 zł, zapewne można by kupić taniej, ale wolę mieć serwis pod ręką, w razie czego, niż zamawiać gdzieś z netu (kupuję głównie w Proline i Arest we Wrocławiu).

Jestem świadom, że z zainstalowanym standardowo bocznym wiatrakiem w tej obudowie, nie zmieszczę coolera procesora, ale przekombinuję jakoś i umieszczę ten boczny wentylator na zewnątrz, nie powinno być większych problemów z tego co patrzyłem po zdjęciach.

Planuję podkręcić solidnie procesor ( 2.8 --> 4 - 4,4 GHz?) i karty graficzne (850 --> 950 Mhz rdzeń ?), i tu pojawia się pierwsze pytanie: czy zasilacz spokojnie to uciągnie, czy powinienem się dla bezpieczeństwa rozglądnąć za czymś odrobinę mocniejszym (1200W od BeQuiet jest bodaj o 100 zł droższy)?

I drugie pytanie, co do ramu: Lepszy będzie taki z wyższą częstotliwością i gorszymi timingami, czy może jakaś 1600 z timingiem 8/7 ? Czy patrzeć na stosunek częstotliwości do timingu i brać najwyższy? W kontekście podkręcania procesora szczególnie.

Z góry dzięki za wszelkie uwagi, opinie i pomoc :D

A do czego ma być ten komputer?? Nawet w takiej cenie nie ma co się pchać w s1366 tylko do gier :D

Ogólnie zestaw może być ale co to za dziwna obudowa? Wiatraki wg mnie potwornie drogie, brałbym Scythe SS za 30zł a są niewiele gorsze od tamtych. Co do zasilacza to gigantyczne przegięcie, dobry 650w by starczył :o

Monitor dałbym ten: http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... zarny.html chyba ze koniecznie zalezy Ci na full hd i 24 calach. Ten dell ma lepsza matryce- lepsze katy widzenia, kolory, czern.

Obudowa srednio mi sie podoba, ale kwestia gustu :D. wolalbym lancoola k58 plus 2 wentyle na górę, lub Cooler Master Dominator II 692 Advanced.

Komputer do gier - tak żeby to co najnowsze w 1920 x 1200 śmigało z wszystkim na maxa :D Ale też czasem się odpali jakiegoś eclipsa czy visual studio, więc 4 rdzenie się nie będą nudzić.

Co do mońka - zależy mi na 1920 x 1200 zdecydowanie. Coś poza tym samsungiem polecicie w cenie tak do 1000 -1200 zł max?

Co do ssd - raid mi raczej nie da dużo przy wczytywaniu małych plików i czasie dostępu, a to chyba w dużej mierze wpływa na komfort pracy (niekoniecznie grania). No i jakoś tak nie mam zaufania do końca do tego, jeden dysk z macierzy padnie i po zawodach...

Kurczę, dopiero sobie uśwaidomiłem, jak ciężko jest złożyć opłacalny zestaw za 10k :D

Procesor

Intel Core i7-860 2,80 GHz 8MB cache s. 1156 Box 1019,00

Płyta główna

Asus P7P55D-E Pro P55 s.1156 695,00

Chłodzenie procesora

Scythe Mugen 2 Rev. B SCMG-2100 189,00

Pamięć RAM

Corsair XMS3 2x2GB 1600MHz DDR3 CL9 Core i7 XMP Classic Heat Spreader 395,00

Karta graficzna

2x Sapphire HD5870 1GB 256 PCI-E GDDR5 Vapor-X 3098,00

Dysk Twardy

2x Patriot Warp V2 SSD 32GB 2,5" SATA2 718,00

Dysk Twardy

2x Samsung 1TB 32MB HD103SJ F3 sATA-2 570,00

Obudowa

Lancool K62 449,00

Zasilacz

Corsair HX750 CMPSU-750HXEU 750W 539,00

Napęd lub nagrywarka

LG DVD Recorder GH-22LS30 LightScribe Sata Black Oem 109,00

Lepszym wyborem byłby Xeon - tańszy o jakieś 150 zł, a ma to samo co i7.

Płyta główna na prawdę porządna, cena ramu nie przekroczyła magicznej bariery 400zł :o

2x hd5870 z doskonałym chłodzonkiem, powinna dać się porządnie podkręcić (do tej pory nie wiem jak ze zmienianiem napięcia na tym Vaporze)

2xSSD w Raida na system

2xHDD Samsung 1TB, znana seria F3. do spięcia w raida, i na dane.

Obudowa świetna, okienko, czarne wnętrze itp itd. Z resztą poszukaj filmików na YT :)

750W Corsair starczy na 100% i to z ogromnym zapasem na OC

Razem - 7781zł

Monitora nie wybierałem, bo się nie znam. Kaski zostaje sporo, także możesz jeszcze zaszaleć :)

Zamiast 2x1TB mozna 4x500GB, szybciej bedzie :D Ew. Zamiast RAID 0 mozna jakis inny, coby bezpiecznie i szybko bylo. Tyle kasy zostalo, że z tym raidem mozna zaszaleć, a w sumie to nie wiem czy bym sie w ogole z SSD bawil, bo mozna zbudować naprawdę wielką macierz, na tyle bezpieczną, że conajmniej jeden dysk moze ulec awarii, a dane nie znikną :o

Dwie karty uważam za niepotrzebne jedną z OC wystarczy nawet do Full HD.

1.Intel Core i7 860 2,80GHz

2.Asus Maximus III Formula

3.G.Skill Traident 2x2GB 2000MHz CL9

4.Corsair Obsidian 800D

5.Samsung F3 500GB 2x[RAID0]

6.Corsair HX620W

7.Asus Radeon HD5870 1GB

8.Corsair Nova 64GB

9.Prolimatech Megashadow

Co do monitora to Dell U2410, system oczywiście Win7 64bit. Każda gra na full oczywiście po OC procesora jak i karty.

Temat założyłem również na pclab.pl celem zebrania większej ilości opinii, jak kolega zauważył.

Co do dwóch kart - to trochę taka fanaberia, i niespełnione marzenie o multi-gpu ;-) Wiem, że to rozwiązanie ma raczej same wady niż zalety, ale co tam, raz się żyje :D

Temat założyłem również na pclab.pl celem zebrania większej ilości opinii, jak kolega zauważył.

Nikt do Ciebie nie ma przecież pretensji, a im więcej dobrych rad tym lepiej :)

Co do CF możesz się w to bawić nikt Ci nie broni, sterowniki są coraz lepsze, coraz więcej gier to wspiera, nie jest aż tak źle :o W tej cenie to by sie dało nawet 2x HD5970 :D