dany_47 0 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 (edytowane) Witam, Nowy temat bo jest kilka niby podobnych ale w każdym dyskusja zmierza w zupełnie innym kierunku niż bym chciał. Proszę o nie zamykanie go i nie usuwanie bo naprawdę, szukałem, znalazłem kilka "tytułów" podobnych ale każda dyskusja kończyła się awanturą i to na zuepłnie inny temat. Krótka piłka: CPU: 1090T BE RAM: 8GB KHX GPU: HD6850OC MoBo: GA990XA-UD3 Sytuacja taka że karta mi już nie wystarcza, w nowych tytułach gier muszę już skręcać detale żeby komfortowo grać w HD. Mam plan na GTX770, spodobał mi się GB GTX770 OC 4GB, z Windofrce'm na 3 wiatrakach. Coś mi tu sie obija o oczy na forach że ten procek nie da rady przy tej grafie. Trochę nie dowierzam, 6 rdzeni i nie da rady? Owszem, to nie I7 ale jest moc, gry obiciążają mi go max w 60% więc jakiś zapas jest no i zawsze jest OC (teraz chodzi w serii) Panowie, pisać zwięźle i na temat bez lania wody. Co, jak i gdzie. Czy ten procek będzie wadził? Czy ta grafa "robi robotę"? Czy w podobnej kasie (1800zł) jest karta która lepiej "zagra" w moim sprzęcie? Z której stajni lepiej takiego GTX'a łyknąć? Czy warto pokusić się o zmianę procka np na AMD FX? Przesiadka na całkiem nową platformę (czyt. Intela) jak już to za jakiś okres czasu bo wydatki mam wazniejsze narazie niż gruby hajs na kompa. Możecie też dorzucić coś od siebie co w tym temacie będzie ważne, Pozdrawiam, dany_47 Edytowane 5 Września 2013 przez dany_47 Cytuj Link to post Share on other sites
jorginto 251 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Procek masz podkręcony? Jakie masz chłodzenie na nim? Co do zmiany karty, to 6850 jeszcze jako tako pociągnie, a za progiem premiera nowych radeonów, więc możemy się spodziewać korekty cen. Może warto się chwilę wstrzymać.. Cytuj Link to post Share on other sites
dany_47 0 Napisano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2013 (edytowane) Owszem, to nie I7 ale jest moc, gry obiciążają mi go max w 60% więc jakiś zapas jest no i zawsze jest OC (teraz chodzi w serii) Zamontowana na nim jest Scythe Ninja 3 (EDIT: z wentylatorem oczywiście) http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/opson/Schladzacze_rev2/IMG_7544.jpg Pytam o GTX'a bo z bardzo wielu testów wynika iż GF'y z prockami AMD uzyskują więcej FPS niż Radeony z AMD. Planowany zakup na zimę 2013. Edytowane 5 Września 2013 przez dany_47 Cytuj Link to post Share on other sites
mw1975 230 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 GeForce lubi dużo rdzeni. Więc na tym CPU będzie lepszy, niż AMD. Co do obciążalności - mało która gra korzysta z więcej, niż 2 rdzeni, więc te które mają wolne mogą zaniżać współczynnik obciążenia i to bardzo. Same pytania bardzo niejasne. I ile w reszcie się orientuję mniej więcej, to "czy ta grafa robi robotę" mogłoby być bardziej jednoznaczne. Za 1800 zł chyba ciężko dostać lepszą kartę grafiki, chociaż ta pewnie będzie za mocna do CPU. Ale zawsze potem można go wymienić z płytą. Jeśli ze stajni, to zawsze najlepiej z Ferrari. Ich produkty zyskują z czasem na wartości. Gdyby chodziło CI o firmy - to moim zdaniem w kolejności Asus, Gigabyte, HiS, MSI. Inne to już różnie. Cytuj Link to post Share on other sites
dany_47 0 Napisano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Czy ten procek będzie wadził? Czy ta grafa "robi robotę"? Czy w podobnej kasie (1800zł) jest karta która lepiej "zagra" w moim sprzęcie? Z której stajni lepiej takiego GTX'a łyknąć? Czy warto pokusić się o zmianę procka np na AMD FX? A więc: Czy Phenom II 1090T Black Edition poradzi sobie z tą grafiką (GTX770) i nie będzie zaniżał mi wydajności w grach? Czy ewentuale OC obecnego CPU w razie problemów da więcej swawoli karcie graficznej (GTX770) i wzrośnie wydajność? Czy GTX 770 to dobry wybór, czy wart jest swojej ceny? Czy w podobnej kasie (1800zł) jest karta która lepiej sprawdzi się w moim sprzęcie i da większą wydajność? Z której firmy najlepiej kupić tego GTX'a? Podoba mi się ten 4GB OC od Gigabyte (Mam windforce'a w obecnej karcie i podoba mi się dosyć przyzwoita cisza. Poza tym zegary są na całkiem dobrym poziomie chyba w wersji OC od Gigabyte). Jeżeli procesor będzie stanowił barierę do osiągnięcia świetnej wydajności to przesiadka na AMD FX na 8 core'ach polepszy sprawę? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 1) Nie ma czegoś takiego jak "zaniżanie wydajności przez coś tam". Na pewno z 2500K czy innym zbliżonym będzie wydajniej, ale wiadomo szybszy CPU = szybsza praca. Czy 1090T tobie wystarcza i wydajność, którą zaoferuje - ocenić musisz sam. Natomiast bezapelacyjnie wyniki uzyskiwane w testach przez GTX770 na platformach z wydajnymi CPU od Intel są wyższe, niż to co uzyskasz Ty. 2) Na pewno OC CPU jest zalecane, zwłaszcza w tym przypadku i powinno dać wymierny efekt. 3) Moim zdaniem w tej cenie jedyny rozsądny na dzień dzisiejszy wybór i nie ma co szukać innego GPU. Tradycyjnie można zastanowić się nad czymś od EVGA bo dłuższa gwarancja i moim zdaniem lepsza jakość wykonania (ACX). 4) AMD FX sobie odpuść w tej sytuacji. Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 (edytowane) Oczywiście, że wymiana na 770GTX da olbrzymi przyrost FPS niemal w każdej możliwej grze, ten procesor ma zapas mocy zwłaszcza po OC aby udźwignąć dużo silniejsze karty niż 6850, pod takiego phenoma optymalnie jest kupić coś pokroju GTX 660 660ti, więc 770GTX będzie się lekko marnował, w tytułach znacznie obciążających procesor, ale ogólnie niebo a ziemia w porównaniu do tego radka, jestem świeżo po przesiadce z 965BE 4,0 ghz na tego 4670k i mówili mi że 7870 jest ograniczony przez phenoma, jak się okazało w większości gier nie ma różnicy w graniu, tylko takie tytuły jak crysis 3 albo far cry 3 czuć porządnego boosta Edytowane 5 Września 2013 przez jarnuszkiewiczm Cytuj Link to post Share on other sites
SKEEPER 16089 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 dany_47 - jaki masz zasilacz? 1). Czy ten procek będzie wadził? - NIE 2). Czy ta grafa "robi robotę"? - Jasne, że tak i to całkiem dobrą. 3). Czy w podobnej kasie (1800zł) jest karta która lepiej "zagra" w moim sprzęcie? - Obecnie raczej nie, jednak w niedalekiej przyszłości "Karty graficzne AMD Radeon HD 9000 „Volcanic Islands” mają pojawić się w październiku"......może warto poczekać. 4). Z której stajni lepiej takiego GTX'a łyknąć? - Twój plan na Gigabyte, to dobry plan. 5). Czy warto pokusić się o zmianę procka np na AMD FX? - raczej nie - jeżeli już zmieniać, to platformę na Intel. Coś mi tu sie obija o oczy na forach że ten procek nie da rady przy tej grafie. To zamknij oczy i nie patrz na to , bo to tylko sen Cytuj Link to post Share on other sites
jorginto 251 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Dodatkowo, nie ma co brać wersji 4GB, to strata kasy. W okolicy 1500 zł wyrwiesz Gigabyte WF3, MSI Twin Frozr, Palit Jetstream. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Ten procek to dla gier nic innego jak Phenom II X4, bowiem rzadko która potrafi wykorzystać 6 fizycznych rdzeni (Crysis3,Metro?). Wyniki na Intelu będą wyższe (czasem nawet znacznie), ale nie oznacza to że z 1090T będzie źle. Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 akurat metro mi chodziło tak samo na phenomie 965 jak i na 4670k tutaj grafa się liczy Cytuj Link to post Share on other sites
nikt45 6 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Na tym procku i takiej grafie będzie ci się dobrze grało w strzelanki ;] Gorzej w starategie i np. GTA 4 bo ma małą wydajność 1 wątku a zwykle gry mało wykorzystują więcej niż 2 - 3 wątki. Co do tego że widzisz że procek wykorzystuje ci w 60% nic to nie znaczy bo poszczególne rdzenie mogą być przeciążone a inne mogą nie robić nic bo obliczenia są liniowe a nie równoległe. Cytuj Link to post Share on other sites
dany_47 0 Napisano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Zasilacz mam Chiefteca CFT-600-14CS, nie martwię się o niego Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 fakt faktem, tam gdzie jednowątkowość się liczy to między intelem a amd jest przepaść jak wielki kanion Cytuj Link to post Share on other sites
emilko1994 97 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Nie będzie źle z tym Phenomem. Jeśli pokusisz się o OC procesora da Ci to kilka fpsów więcej. Tak jak inni pisali wyżej nie ma czegoś takiego jak ograniczanie karty przez procesor także możesz śmiało kupować GTX'a 770 Cytuj Link to post Share on other sites
dany_47 0 Napisano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Ok, super. A potwierdźcie mi jeszcze czy o ten zasilacz mogę być spokojny.... Cytuj Link to post Share on other sites
emilko1994 97 Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Możesz być spokojny Solidny zasilacz Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts