Skocz do zawartości

Nowy zasilacz

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Mareczq,

Recommended Posts

Witam. Chcę kupić zasilacz do takiego sprzętu:

CPU: AMD Phenom II X4 965
GPU: NVIDIA GeForce GT 220
RAM: GOODRAM DDR2 4GB 800MHz CL5 (2x1GB + 2x1GB)
Mobo: ASRock ALiveXFire-eSATA2
HDD: Samsung SP 1603C 149GB

Jaki polecacie? Wymieniłem to co najważniejsze, ale jeśli to potrzebne, to mogę też wymienić kartę sieciową, dźwiękową itd.

Jeśli masz tylko obudowę zgodną ze standardem ATX zasilaczy to tak ;)

Aha, dzięki. Ale mam jeszcze jedno małe pytanko (wybaczcie że offtopic ale nie widzę sensu zakładania oddzielnego tematu) gdyż obudowa którą mam obecnie jest do niczego. Znalazłem na necie taką która jest zgodna z tym standardem ATX a mianowicie SilentiumPC Brutus 310. Czy będzie ona pasowała do mojej płyty głównej (ASRock ALiveXFire-eSATA2)?

Na zasilaczu się nie oszczędza... A za tyle prawie nic nie kupisz, bf 4 to koszt 200zł  :D

Oszczędzając na zasilaczu osłabiasz inne komponenty komputera oraz wystawiasz go na niestabilność napięć, szkoda wydawać 2 razy tyle kasy bo zasilacz się skończy za pół roku a przy okazji spali płytę lub coś innego.

Edytowane przez HONDA1969
  • Popieram 1

Na zasilaczu się nie oszczędza... A za tyle prawie nic nie kupisz, bf 4 to koszt 200zł  :D

Oszczędzając na zasilaczu osłabiasz inne komponenty komputera oraz wystawiasz go na niestabilność napięć, szkoda wydawać 2 razy tyle kasy bo zasilacz się skończy za pół roku a przy okazji spali płytę lub coś innego.

Dokładnie jak kolega wyżej mówi. Tym bardziej do gier jest potrzebny zasilacz, kiedy PC ciągle na najwyższych obrotach chodzi i moc płynie grubym strumieniem z zasilacza. Padnie Ci PSU za pół roku i co? Oddasz na gwarancję, a przez ten czas będziesz bez komputera, czy kupisz drugi zasilacz?

Deus jest ok jeśli nie przeszkadza Ci hałas przy wysokim obciążeniu. Be Quiet nawet przy wysokim obciążeniu jest cichy - wiem bo miałem Deusa i zmieniłem na BQ L8, z czego jestem bardzo zadowolony.

Z drugiej strony na posiadanym sprzęcie za bardzo nie poszalejesz z grami - uwagę zwracam na kartę graficzną.

• Popieram 1

Zdecydowałem, że zaoszczędzę trochę na gry :P Tak do 150 zł co dobrego będzie dla mnie?

Edit: Na innym forum polecono mi Corsair VS 450W. Co o nim sądzicie?

To autor decyduje na co ile wyda.

Poleciłem mu Anteca 500W, a wy dalej swoją mantrę o zasilaczach.

Jak coś w tym Antecu jest nie tak napiszcie. Jeśli nie to niech autor sam zdecyduje.

Podtrzymuje - do 150zł Antec jest bardzo ok.

z ogonkiem 5zł - 155zł :)

• Popieram 1

Deus jest ok jeśli nie przeszkadza Ci hałas przy wysokim obciążeniu. Be Quiet nawet przy wysokim obciążeniu jest cichy - wiem bo miałem Deusa i zmieniłem na BQ L8, z czego jestem bardzo zadowolony.

Jeśli to jest hałas, to ten BQ musi być chyba niesłyszalny ;d

Edytowane przez -3bit-

Ten BQ L8 400W ma za mało mocy boje się że w stresie to będzie za mało ;/ Antecowi nie wiem czy zaufać bo pierwszy raz słyszę o takiej firmie. Honda i rysiooo przekonali mnie żebym nie oszczędzał na zasilaczu i zdecydowałem się na Deusa G1 500W. Temat można zamknąć, dziękuję wszystkim za wypowiedzi :D

Spoko deus OK. Jednak nie znać Anteca to dziwota;P To bardzo duża marka, praktycznie n1. w Ameryce na rynku obudów i zasilaczy ;) W Europie są troszkę słabsi, ale nadal się mocno trzymają ;) Teraz nie są za bardzo jakoś wyróżniający się (poza pomocą techniczną o ogólną obsługą klienta - tutaj inni powinni się na nich wzorować) , jednak swojego czasu to oni wprowadzali pewne trendy na rynku (ThreeHundred czy P180 - to swojego czasu były wyznaczniki popularności i jakości w swoim przedziale cenowym).

• Popieram 1

Co do obsługi technicznej klienta, to Be Quiet nie ma sobie równych. Zdarzyło się, że dziecko poniszczyło kable modularne od zasilacza. Zadzwoniłem do serwisu, czy mógłbym takie kable dokupić - uprzejmy Pan powiedział, że nie ma takiej możliwości, lecz mogą mi dosłać cały komplet kabli za darmo :) Tak też się stało - za kilka dni miałem cały komplet kabli u siebie + długopisy i frisbee dla dzieciaków - do tego nawet za przesyłkę nie musiałem płacić. 

Później przeczytałem na forum, że ktoś miał podobną przygodę i także otrzymał kable od BQ!. Takim podejściem do klienta budują renomę oraz wiarygodność - dlatego też zawsze będę polecał tą markę każdemu. Do tego kultura pracy ich podzespołów - wzorowa.

Z Deusa też będziesz zadowolony, lecz kultura pracy to inna bajka względem Be Quiet - wiem bo miałem kilka miesięcy. W Idle było ok, w stresie przeszkadzało, ale to już subiektywna ocena użytkownika. Do SilentiumPC poza głośnością nic nie mam. Robią podzespoły dobrej jakości za przystępną cenę.

• Popieram 2
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...